ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτική επιχείρηση με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό

Μεγάλη και επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων στα ανοιχτά της Λιβύης με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά»

Eurokinissi

Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά»
Χαρακτηριστικά στρατιωτικής επιχείρησης αποκτά όλο και περισσότερο η συγκέντρωση ναυτικών και άλλων δυνάμεων στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, με πρόσχημα την κάλυψη της επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Ηδη, ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», η οποία πλέει σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, σε εφαρμογή του σχεδίου «Αριστέος». Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, μια ακόμη φρεγάτα, η «Υδρα», είναι σε ετοιμότητα στο ναύσταθμο της Κρήτης να σπεύσει στην περιοχή ανά πάσα στιγμή.

Στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, με πρόσχημα την επόπτευση της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών, σπεύδουν πλοία και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Χτες έγινε γνωστό ότι εκτός από την Ιταλία και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει πολεμικά πλοία στην περιοχή. Πρόκειται για δύο φρεγάτες (Rheinland - Pfalz και Brandenburg) καθώς και ένα πλοίο υποστήριξης (Berlin). Στα γερμανικά πλοία υπάρχει και μια δύναμη 600 ανδρών.

Οι συγκεκριμένες στρατιωτικές κινήσεις προς το παρόν δεν εντάσσονται επίσημα σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο να έχει ανακοινωθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δε διευκρινίζεται αν η αποστολή και η παρουσία των πλοίων αυτών (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού) θα λήξουν με την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας από την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε πως η Συμμαχία «δεν προτίθεται να παρέμβει στη Λιβύη», ωστόσο η συνέχεια της δήλωσής του δείχνει ακριβώς το αντίθετο αφού υποστήριξε ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση» και ότι «κάθε ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών». Είναι επομένως φανερό ότι υπάρχουν διεργασίες και φυσικά προετοιμασίες, όπως δείχνουν οι έντονες κινήσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την περιοχή.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διεθνής - στην ουσία ΝΑΤΟική - Ναυτική Δύναμη, UNIFIL, που επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου, εγκαταστάθηκε εκεί το 2006 μετά την εισβολή του Ισραήλ, με πρόσχημα την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και παραμένει ακόμα εκεί. Η Ελλάδα στην παρούσα περίοδο συμμετέχει στην UNIFIL με μια τορπιλάκατο και ένα αρματαγωγό.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο της Κρήτης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της εκεί αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου.

Σημειώνεται πως η απόσταση σε ευθεία γραμμή των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης από τις απέναντι ακτές της Κυρηναϊκής Χερσονήσου της Λιβύης είναι μικρότερη από 270 χιλιόμετρα, ενώ η πόλη της Βεγγάζης απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των μέτρων καταστολής

«Προετοιμασία» για κύμα προσφύγων από τις χώρες της Β. Αφρικής

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για τις χώρες της ΕΕ, ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων - Δημόσιας Ασφάλειας των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη οι υπουργοί Ασφάλειας της Ιταλίας , της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου συνεδρίασαν στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Ιταλού συναδέλφου τους Ρ. Μαρόνι. Η συνάντηση συγκλήθηκε, με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις χώρες της Β. Αφρικής.

Στη συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, εκφράστηκε η απαίτηση για «μια νέα ώθηση στις πολιτικές ασφάλειας και μετανάστευσης της Ευρώπης». Οι πολιτικές αυτές, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να συνάδουν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και το πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Το τελευταίο αποτελεί νέα δέσμη αντιδραστικών μέτρων, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014, θωρακίζει παραπέρα το πολιτικό σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλίων, με θεσμικά μέτρα και μηχανισμούς που στήνει και συνέχεια θρέφει ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Εναρμονίζει και ομογενοποιεί τις εθνικές νομοθεσίες. Ενδυναμώνει τους υπάρχοντες κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους σε πανευρωενωσιακό επίπεδο. Επεκτείνει το φακέλωμα. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Κατατρύχει στυγνά τους μετανάστες. Ορθώνει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων ακόμη και σε αυτήν την αστική Δικαιοσύνη. Περιορίζει, καταλυτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Στην τοποθέτησή του, ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως πρέπει να παρθούν μέτρα «για να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη των Ευρωπαίων πολιτών», ενώ απαιτείται άμεση και συνδυασμένη αντίδραση της ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και του Frontex. Ο τελευταίος αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό Σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων.

Ευκαιρία για μπίζνες στους Ελληνες εφοπλιστές

Με διμερείς συμφωνίες, ανέλαβαν να μεταφέρουν 15.000 Κινέζους στην Κρήτη

Ευκαιρία για μπίζνες με την Κίνα βρήκαν οι Ελληνες ακτοπλόοι εφοπλιστές, με αφορμή τον αναγκαίο απεγκλωβισμό υπηκόων της χώρας από τη φλεγόμενη Λιβύη. Με διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το κράτος της Κίνας, ναυλωμένα πλοία που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια ή είναι δρομολογημένα στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία, ανέλαβαν να μεταφέρουν στην Κρήτη συνολικά 15-20.000 Κινέζους από διάφορα λιμάνια της Λιβύης. Από εκεί, σε συνεργασία με την κινέζικη πρεσβεία στην Ελλάδα, θα επαναπατριστούν στη χώρα τους.

Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν έχουν ληφθεί και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος, στα πλοία που έχουν ναυλωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημα χτες από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, δηλώθηκε ότι «η αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών αυτών ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο και την εταιρεία». Οπως αποκαλυπτικά διευκρινίστηκε, «οι ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες σύναψαν συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση και απλώς το υπουργείο έδωσε έγκριση».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο «νίπτει τας χείρας» του σε ό,τι αφορά την ασφαλή μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων και απλά ενδιαφέρθηκε μόνο για να «κλείσει η δουλειά» για λογαριασμό των Ελλήνων εφοπλιστών, πατώντας στην άμεση και επιτακτική ανάγκη της απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων.

Χτες το μεσημέρι, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «HELLENIC SPIRIT» και «OLYMPIC CHAMPION», προερχόμενα από το λιμάνι της Βεγγάζης, με περίπου 4.500 επιβάτες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Κινέζοι. 17 ήταν Ελληνες και μερικοί ακόμα υπήκοοι άλλων κρατών.

Επίσης, τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» χτες κατέπλευσαν στο λιμάνι της Βεγγάζης, ενώ το επιβατηγό - οχηματαγωγό «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» αναμενόταν χτες το βράδυ να καταπλεύσει στο λιμάνι Ρας Λανούφ της Λιβύης. Τέλος, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» απέπλευσε χτες το μεσημέρι από το λιμάνι του Ηρακλείου για το λιμάνι Μιζουράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» την περασμένη βδομάδα έμεινε μέσα σε 48 ώρες δύο φορές «εκτός» από σοβαρή βλάβη. Παρ' όλα αυτά, για να μη χάσει το ναύλο η πλοιοκτήτρια εταιρεία, του έδωσαν άδεια απόπλου για Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, χτες τρία C-130 πέταξαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την πρωτεύουσα Τρίπολη και τις πόλεις Σάπχα και Σύρτη. Η επιστροφή τους στην Αθήνα αναμενόταν αργά χτες το βράδυ.

ΚΟΥΒΑ
Υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη Λιβύη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγιες δήλωσε την Τετάρτη πως η Κούβα τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης χωρίς καμία ξένη παρέμβαση ή επέμβαση, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του λιβυκού λαού.

Με την κρίσιμη κατάσταση στη Λιβύη και τις άλλες αραβικές χώρες και την απειλή ιμπεριαλιστικής επέμβασης ασχολείται και ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του στη στήλη του «Στοχασμοί» που δημοσίευσε προχτές η εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, με τίτλο: «Το σχέδιο του ΝΑΤΟ είναι να καταλάβει τη Λιβύη». Αφού κάνει μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της περιοχής και τη γεωστρατηγική της σημασία, λόγω του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Μπορεί κανείς να είναι υπέρ ή κατά του Καντάφι. Ο κόσμος βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ με διάφορες πληροφορίες που χρειάζεται καιρός για να δούμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. Για μένα είναι ξεκάθαρο πως την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν την ενδιαφέρει η ειρήνη στη Λιβύη και δε θα διστάσει να διατάξει το ΝΑΤΟ να εισβάλει σ' αυτή την πλούσια χώρα, ίσως μέσα σε λίγες ώρες ή και σε μερικές ημέρες».

Σε χτεσινό του άρθρο ο Φ. Κάστρο σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η πολιτική λεηλασίας των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή είναι σε κρίση», προσθέτει πως «οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν στο έπακρο από τις εξελίξεις στη Λιβύη» και καταλήγει πως «δε θα υπήρχε τίποτα περίεργο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που επιπρόσθετα θα εγγυόταν στην Ευρώπη σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ