ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αντίσταση στην υποθήκευση του μέλλοντος

Συγκέντρωση και πορεία οργάνωσε χτες το ΕΣΥΝ

Κάλεσμα σε όλους τους κοινωνικούς φορείς, τις οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, του φιλειρηνικού και του γυναικείου κινήματος να αντιδράσουν στην υποθήκευση του μέλλοντός μας και να σταθούν ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφής κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης έστειλαν χτες οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), μέσα από μια ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησαν στα Προπύλαια με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Εμείς, τόνισαν, θα κάνουμε υπόθεση δική μας την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν τα νιάτα στην αποχαύνωση και το θάνατο. Οσοι πονούν και αντιστέκονται, όσοι οργίζονται και δρουν, αυτοί θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΕΣΥΝ, Ελένη Ζαφειρίου, αφού κατήγγειλε την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική, που περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες, που επιδιώκει να συντρίψει κάθε λαϊκή αντίσταση και κοινωνική διεκδίκηση, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα υποκατάστασης και συντήρησης που επεκτείνονται. «Αυτή η πολιτική - τόνισε - σηματοδοτεί την πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του κράτους. Τα προγράμματα στεγνής θεραπείας καθηλώνονται μαζί με τους προϋπολογισμούς τους. Ο σχεδιασμός για την πρόληψη ωθείται στα συρτάρια κρατικοδιαίτων υπαλλήλων και ο χορός των ζωντανών - νεκρών καλά κρατεί».

Τέλος επισήμανε ότι το ΕΣΥΝ συστηματικά θα δίνει καθημερινά τη μάχη για να ανατραπούν οι αιτίες που οδηγούν τους νέους στην εξάρτηση και το θάνατο.

Την όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών, δηλαδή την αύξηση των θανάτων, την πτώση του μέσου ηλικιακού ορίου εισόδου στα ναρκωτικά, την αλλαγή του χαρακτήρα της τοξικομανίας, αφού πλέον μιλάμε για πολυτοξικομανία και εμφάνιση νέων «ουσιών» και νέων τρόπων χρήσης, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΝΟΨΥ Ηλίας Μιχαλαρέας. «Την ίδια στιγμή τόνισε, παρουσιάζεται όξυνση της κοινωνικής κρίσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της εξατομίκευσης και της αποξένωσης. Η ελληνική πολιτεία απαντά με τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, με περικοπές των κονδυλίων για την πρόνοια και την υγεία, με διαχείριση του προβλήματος και όχι με αντιμετώπισή του. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια κεντρική πολιτική πρόληψη, θεραπείας και παρέμβασης».

Μιλώντας η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, τόνισε πως η φυσική και πνευματική υγεία ενός παιδιού, η επαγγελματική αποκατάσταση, η κοινωνική ευαισθησία, η ανεπτυγμένη κοινωνική του συνείδηση και η θωράκισή του από κοινωνικές παρεκκλίσεις, όπως η επαφή του με τα ναρκωτικά, δεν μπορεί να χρεώνεται στην κάθε οικογένεια, στην κάθε γυναίκα, αλλά είναι κατεξοχήν υπόθεση της πολιτείας.

Μετά τις ομιλίες και την παρουσίαση μουσικού προγράμματος οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στην ΕΣΗΕΑ, στη Βουλή και στα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου επέδωσαν ψήφισμα. Σ' αυτό καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική η οποία αντί να θεσμοθετεί μέτρα που να στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία των εξαρτημένων και την επανένταξή τους στην κοινωνία επεκτείνει τα προγράμματα συντήρησης της εξάρτησης. Καταγγέλλουν επίσης, τη διάκριση σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, την ιατρικοποίηση και συντήρηση της εξάρτησης και τις επιλογές της κυβέρνησης προς τη σταδιακή νομιμοποίηση των ουσιών. Καλούν τέλος όλους τους κοινωνικούς φορείς ενωμένοι να πάρουν την υπόθεση των ναρκωτικών στα χέρια τους.

Με πανό «Θέλουμε ειρήνη μόρφωση δουλιά, όχι υποκατάστατα και ναρκωτικά» το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας έδωσε το «παρών» του στη χτεσινή εκδήλωση, καθώς και εκατοντάδες μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Ο Βασίλης Αλμπάνης, μέλος της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ είπε πως η 26η Ιούνη εξακολουθεί να αναζητά την απάντηση στο ερώτημα αν θέλουν κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά ή μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά. «Εμείς σαν ΚΝΕ δε συμβιβαζόμαστε με καμιά λογική διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών και καλούμε τη νεολαία και την κοινωνία να αντιταχθεί στις θεωρίες της ναρκοκουλτούρας, τις αιτίες που παράγουν το φαινόμενο των ναρκωτικών και να συστρατευθεί στο συλλογικό αγώνα για την αντιμετώπισή τους».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», εκπρόσωπος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, η Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά.


«Στροφή» στην αξία της ζωής

Οι νέοι που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης περπάτησαν χτες στους δρόμους της Αθήνας δίνοντας το δικό τους μήνυμα

Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις της «Στροφής»
Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις της «Στροφής»
«Δες τη με άλλο μάτι, καθαρά!». Με αυτό το σύνθημα-μήνυμα μιας άλλης στάσης ζωής, μιας ζωής χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά, τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» «γιόρτασαν» τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες μέλη της «Στροφής», έφηβοι και γονείς, περπάτησαν στους δρόμους της Αθήνας, ενημερώνοντας τους περαστικούς, μοιράζοντας αυτοκόλλητα και μπλουζάκια και ενημερωτικό υλικό για τα προγράμματα της «Στροφής». Στους δρόμους της μεγαλούπολης, όπου το πρόβλημα των ναρκωτικών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με όλο και περισσότερα θύματα σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή οι έφηβοι, τα μέλη της «Στροφής», που δίνουν καθημερινά και αποτελεσματικά τη μάχη της απεξάρτησης. Μια από αυτούς τους νέους, η Δανάη, 17,5 χρόνων, περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας και έδωσε το δικό της μήνυμα, βγαλμένο μέσα από την εμπειρία της απ' τα ναρκωτικά: «Θέλω να πω στους νέους να δουν κατάματα το πρόβλημα και ότι αξίζει να το παλέψουν. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να δουν την άλλη όψη της ζωής, μιας ζωής χωρίς ναρκωτικά». «Η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά δίνεται κάθε μέρα», θα πει στη συνέχεια, για να τονίσει πως δε φτάνει μια μέρα, πως χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, «γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι τα ναρκωτικά και πού μπορούν να οδηγήσουν».

«Αξίζει η ζωή. Αξίζει να ζεις, να προσπαθείς, να ονειρεύεσαι. Δεν είναι ζωή να σέρνεσαι», συμπληρώνει τα λόγια της ο 20χρονος Γιάννης , μέλος και εκείνος της «Στροφής», προτρέποντας τους νέους να κάνουν το καθοριστικό βήμα προς τη ζωή. Περιέργεια, δοκιμή, εξάρτηση. Ο δρόμος που οδήγησε το Γιάννη στα ναρκωτικά. «Ελα μωρέ, ένα τσιγάρο είναι, έλεγα. Μετά μπαίνεις στο παιχνίδι και πείθεσαι ότι δεν είναι κακό, και αυτό είναι μεγάλο παραμύθι», θα πει ο Γιάννης για να τονίσει στη συνέχεια πως δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα ναρκωτικά:«Αυτός που παίρνει τα λεγόμενα μαλακά ναρκωτικά θα φτάσει και στα σκληρά. Υπάρχει ο προθάλαμος και το τέλος. Και εγώ με τσιγάρο άρχισα».

«Η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών σηματοδοτεί την προσπάθεια που πρέπει να γίνεται στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά σε όλους τους τομείς: πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη. Είναι αναγκαίο η πολιτεία αλλά και όλοι οι κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί φορείς να δραστηριοποιηθούν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και αυτή η μέρα να αποτελεί μέρα όχι για ευχολόγια αλλά απολογισμού της δράσης και του έργου όλου του χρόνου», επισήμανε δίνοντας το στίγμα της μέρας ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, στη συναυλία που ακολούθησε στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα με τους «Apurimac» και τα μουσικά σχήματα της «Στροφής» και της «Διάβασης».

Την ανάγκη για έργα, για τη δημιουργία προγραμμάτων για έφηβους χρήστες, επισήμανε για μια ακόμα φορά και ο Γιώργος Καλαρρύτης, υπεύθυνος της «Στροφής». «Εχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στους χρόνιους χρήστες αλλά έχει παραμεληθεί ο εφηβικός πληθυσμός, όπου τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα για εφήβους. Και είναι αδιανόητο το ΚΕΘΕΑ να δίνει προτεραιότητα σε προγράμματα για εφήβους και αυτά να μη χρηματοδοτούνται», τόνισε ο Γ. Καλαρρύτης, ενώ επισήμανε ότι στην εφηβεία μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εξάρτησης σε πρώιμα στάδια εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα της ΚΝΕ, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πολύχρονη συνεργασία και συναντίληψη που έχει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ με το ΚΕΘΕΑ, με όλες τις προσπάθειες δηλαδή θεραπείας και επανένταξης με τα "στεγνά" προγράμματα που γίνονται στη χώρα μας. Να στηρίξουμε την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ και παράλληλα να δώσουμε και τη δική μας συμβολή στην προσπάθεια για μια κοινωνία που δε θα εξαρτά τους ανθρώπους από ουσίες. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και περνάει μέσα από την καλλιέργεια αγωνιστικών προτύπων ζωής, με νέους που αγωνίζονται, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τη θέση τους στη ζωή και που με αυτή τη στάση ζωής που επιλέγουν απαντάνε σε κάθε μορφής υποκατάστατα, στα ναρκωτικά».

«Καλοκαιρινή ξαστεριά στην υπόλοιπη ζωή σου»

«Σπάστε τη μοναξιά με καλοκαιρινά όνειρα». Κάτω από αυτό το πανό, σε ένα υπαίθριο ενημερωτικό «καφενείο» στην πλατεία Δικαιοσύνης, η Θεραπευτική Κοινότητα «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ έδωσε το δικό της μήνυμα κατά των ναρκωτικών, προσεγγίζοντας και ενημερώνοντας τους χρήστες, τους γονείς, τους νέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ