ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Η κυβέρνηση τους "αποζημιώνει"... με αγροτοδικεία

Υπόμνημα - καταγγελία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Εβρου, η "Ενότητα"

Η κυβέρνηση "ξέχασε" τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών αγροτών του Νομού Εβρου που ακόμα περιμένουν, αλλά δεν ξέχασε να τους στείλει μαζικά στα αγροτοδικεία επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οπως τονίζεται σε υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου "η Ενότητα", οι συνεχόμενες καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τη διετία '97 - '98, έχουν οδηγήσει τους αγρότες του νομού σε κατάσταση ανησυχίας, αγωνίας και απόγνωσης. Οι υποσχέσεις από κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας και Νομαρχία για καταβολή αποζημιώσεων παραμένουν ανεκπλήρωτες. Τα χρέη στην ΑΤΕ τρέχουν και καθημερινά φτάνουν ειδοποιητήρια της Εφορίας για να πληρώσουν φόρους. Η "ανταμοιβή" της κυβέρνησης προς τους απλήρωτους αγρότες είναι 350 μηνύσεις που επιδόθηκαν στους αγωνιζόμενους αγρότες για να προσαχθούν στα αγροτοδικεία το Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Στο υπόμνημα τίθενται, αρχικά, δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας και το νομάρχη:

  • Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ ύψους 1,2 δισ. δραχμών προς τους πληγέντες παραγωγούς, που αφορούν τις καταστροφές από τις πλημμύρες στις 4 και 5 - 2 - 98;
  • Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις που υπολογίζεται ότι φτάνουν το ποσό των 4,1 δισ. δραχμών;

Επίσης αναφέρεται ότι από τις πλημμύρες και τις συνεχείς άκαιρες βροχοπτώσεις στις αρχές του περασμένου Μάη, το σύνολο των καλλιεργειών που είχαν υποστεί ζημιές έφτασαν τα 160.000 στρέμματα. Από αυτά 60.000 στρέμματα πλημμύρισαν σε διάφορες περιοχές του νομού (Φερών, Σουφλίου, Λαβάρων, Ερυθροπόταμου, Διδυμότειχου, Βύσσας, Μαρασσίων, Ορμενίου, Πυθίου κ.ά. ) και άλλα 100.000 στέμματα λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της δημιουργίας λιμναζόντων χωραφιών. Οι καλλιέργειες που καταστράφηκαν, είναι κυρίως βαμβάκι, τεύτλα και καλαμπόκι. Το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά, είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε θα αποζημιώσει αυτά τα 100.000 στρέμματα από τα οποία σε πολύ μικρό ποσοστό έχει γίνει επανασπορά. Επιπρόσθετα μπαίνει ακόμα ένα ερώτημα προς τους άμεσα υπευθύνους: Εχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που έγιναν, θα δοθούν αποζημιώσεις και σε ποιο ύψος;

Ακόμα αναφέρεται ότι οι ζημιές που υπολογίστηκαν για αντιπλημμυρικά εγγειοβελτιωτικά έργα και το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ανέρχονται στα 1,74 δισ. δραχμές. Μέχρι στιγμής για τις ζημιές αυτές έχει υπογραφεί από το υπουργείο Εσωτερικών κονδύλι ύψους 350 εκατ. δραχμών και 400 εκατ. που διατέθηκαν από την περιφέρεια.

Στο υπόμνημα της ΟΑΣ Ν. Εβρου "η Ενότητα", υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο: "Αν άμεσα δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις και δε ληφθούν μέτρα για την αποζημίωση από τις πλημμύρες της άνοιξης, θα δοθεί αγωνιστικό παρών από τις αρχές φθινοπώρου". Παράλληλα καλείται η κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη των αγωνιζομένων αγροτών και τονίζεται ότι: "Η τρομοκρατία και οι εκφοβισμοί δε θα περάσουν".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Σε μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική καλούν ο πρόεδρος της κοινότητας Προχώματος και υποψήφιοι δήμαρχοι Κουφαλίων, Χαλκηδόνας, Αξιού, Χαλάστρας, Εχεδώρου και Αγ. Αθανασίου

Την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ",εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους εφτά υποψήφιοι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ένας κοινοτάρχης και καλούν το λαό της περιοχής να δημιουργήσει μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε μαρασμό την περιοχή, ξεκληρίζοντας την αγροτιά και διαλύοντας το συνεταιριστικό κίνημα.Ο πρόεδρος της Κοινότητας Προχώματος Σάββας Μωυσίδης,και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κουφαλίων Πάνος Μακρίδης,Χαλκηδόνας Σάββας Σιδηρόπουλος,ΑξιούΓιώργος Ρίσκος,Χαλάστρας Μαρία Δαρδαγάνη,Εχεδώρου Τάσος Πασχαλούδης και Αγ. Αθανασίου Φίλιππος Εμμανουηλίδης,σημειώνουν ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ να παραχωρήσει εν αγνοία των αγροτών, τον πλήρη έλεγχο της Ενωσης στην ΑΤΕ ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον της Οργάνωσης και βγάζει στο σφυρί την περιουσία της, που είναι περιουσία των αγροτών της περιοχής. Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν, ανοίγει νέο κύκλο αντεργατικών μέτρων για τους εργαζομένους της και οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, στην παραπέρα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, στη μετοχοποίηση και στο ξεπούλημά της στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, οι υποψήφιοι δήμαρχοι καταδεικνύουν ως υπεύθυνη την αντιαγροτική πολιτική που σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται στη χώρα μας από την κυβέρνηση, με τη στήριξη που της παρέχουν οι αγροτοπατέρες στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής αναφέρουν στην επιστολή τους: "Οταν στόχος αυτής της πολιτικής είναι να ξεκληρίσει τους αγρότες από τη γη τους, για να μείνει αυτή στους λίγους νέους μεγαλοτσιφλικάδες, είναι φυσικό να θέλουν να διαλύσουν τη συνεταιριστική οργάνωση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη που έχουμε για να μη μαραζώσει ο κάμπος του Αξιού, για να αναπτυχθεί ο τόπος μας, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, τη διάλυση της "Ομοσπονδίας" και την ερήμωση της Δυτικής Υπαίθρου.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πρώτα απ' όλα να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους δήμους της περιοχής μας με μεγάλους δρόμους, πολλά πάρκα, παιδικούς σταθμούς κλπ. και ταυτόχρονα τους δημότες ξεκληρισμένους από τη γη τους, μεγαλώνοντας τις στρατιές των ανέργων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης".

Οι υποψήφιοι, επίσης, καλούν τους δημάρχους, τους προέδρους, τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, να πάρουν άμεσα θέση για το πρόβλημα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ. Να πάρουν πρωτοβουλίες και μαζί με τους αγροτικούς φορείς να αντισταθούν, ώστε να μην περάσουν αυτές οι καταστροφικές αποφάσεις για το συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής.

Τέλος, καλούν όλους τους δημότες να δημιουργήσουν μέτωπο ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό την περιοχή. "Να καταψηφίσουν αυτή την πολιτική στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, καθώς και τους υποψήφιους Δημάρχους και Νομάρχες που βάζουν πλάτες για να περάσει αυτή η πολιτική χωρίς αντιστάσεις".

ΠΕΣΤΡΟΦΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στις μεγάλες καταστροφές, που έπαθαν οι περισσότερες μονάδες πεστροφοκαλλιέργειας στον ποταμό Λούρο και στον ιχθυογενετικό σταθμό του, μετά από τις βροχές που έπεσαν στις αρχές Αυγούστου στο νομό Ιωαννίνων, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου,προς τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης.Παρότι οι καταστροφές επαναλαμβάνονται από το 1992, επισημαίνουν οι δ0ύο βουλευτές του Κόμματος, το υπουργείο Γεωργίας και οι επιστημονικές υπηρεσίες του δεν εντόπισαν τα ακριβή αίτια που τις προκαλούν, ενώ παρόμοιες καταστροφές γίνονται κατά καιρούς και σε άλλες μονάδες του νομού εκτός Λούρου.

Εκτός αυτού, τα υπουργεία Γεωργίας και Ανάπτυξης (ΔΕΗ) δε χρηματοδότησαν, δεν προχώρησαν και τελικά δεν εξασφάλισαν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό (π.χ. γεωτρήσεις) ώστε, παρά την άγνοια του βασικού αιτίου, να προλαμβάνουν τις καταστροφές (με την αποφυγή της πρόσμειξης του νερού των δεξαμενών, με νερό από το ποτάμι, όταν βρέχει το καλοκαίρι).

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η πεστροφοκαλλιέργεια στο Λούρο αποδίδει πάνω από 700 τόνους πέστροφας, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης: Πώς και πότε θα αποζημιώσει η κυβέρνηση τους πεστροφοκαλλιεργητές για το σύνολο των ζημιών που έπαθαν οι επιχειρήσεις τους; Τι θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε να καθοριστεί η αιτία των καταστροφών που παρατηρούνται πάνω από έξι χρόνια και τι μέτρα θα παρθούν για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων πεστροφοκαλλιέργειας, ώστε να μπορούν να προστατεύονται από τις καταστροφές;

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Χάνουν την περιουσία τους, πληρώνουν και τα έξοδα!

Η ΔΕΗ απαλλοτριώνει όλα τα σπίτια και τα χωράφια, αλλά οι κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν δικηγορικά 8% γιατί έτσι αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης

Συνέταιρο στην περιουσία τους είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κλείτος Κοζάνης,τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, ο οποίος με δική του μονομερή απόφαση έχει ορίσει την αμοιβή των δικηγόρων που ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των οικιών, οικοπέδων και χωραφιών στο ποσοστό του 8%. Ολόκληρη η περιουσία του χωριού, 15.000 περίπου στρέμματα αγρού και όλα τα κτίσματα των κατοίκων, βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το κράτος, αφού στο υπέδαφός του ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες λιγνίτη ικανές να υποστηρίξουν τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Τα χωράφια αυτά που δόθηκαν στους κατοίκους της περιοχής την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, προκειμένου να επιβιώσουν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, σήμερα απαλλοτριώνονται αναγκαστικά από το κράτος εν ονόματι του εθνικού συμφέροντος καθορίζοντας την τιμή στις 280.000 - 320.000 δραχμές ανά στρέμμα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης προσθέτει και άλλο πλήγμα στο ξερίζωμα των κατοίκων διεκδικώντας ουσιαστικά το 1/12, της σημερινής περιουσίας τους.

Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου, από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο,ζητώντας του να μεσολαβήσει προκειμένου να τους προστατέψει από τις ληστρικές αποφάσεις του Συλλόγου επισημαίνοντας:

"Την απόφαση αυτή τη θεωρούμε ληστρική και αυθαίρετη και καθώς δεν έχουμε τρόπο διαπραγμάτευσης ή άλλης αντίδρασης, πιστεύουμε ότι είμαστε θύματα εκβιασμού μιας συντεχνιακής συμπεριφοράς των εδώ δικηγόρων, διόλου νόμιμης. Δε φτάνει δηλαδή που παίρνουν την περιουσία μας χωρίς να μας ρωτήσουν αν θέλουμε να τη δώσουμε, δε φτάνει που τα χρήματα της αποζημίωσης θα πληρωθούν τμηματικά, δε φτάνει που δε νοιάζεται κανείς για το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί όταν ξαφνικά χάσουν τα χωράφια τους και βρεθούν αναγκασμένοι να αναζητήσουν νέο επάγγελμα. Δε φτάνουν όλα αυτά λοιπόν και θα πρέπει να έρθει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης να γίνει αυθαίρετος συνέταιρος στην περιουσία μας;".

Στην επιστολή τους προτείνουν επίσης η αμοιβή των δικηγόρων να μην είναι πάνω από 1 - 2% και μάλιστα να πληρωθεί από τη ΔΕΗ αφού οι ίδιοι αναγκάζονται να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους.

Η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, όμως, ήταν ίδια με αυτή του Νομάρχη Κοζάνης και των πέντε βουλευτών του νομού, αφού όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κλείτος, κανείς δεν έστειλε έστω μία απαντητική επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ