ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οι αντιλαϊκές πολιτικές συνώνυμα των επενδύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι επενδύσεις στο εξωτερικό δε γίνονται μόνον για το κέρδος των επενδυτών. Χρησιμοποιούνται και ως μοχλός πίεσης προς τις χώρες όπου γίνονται, για οικονομικές και πολιτικές «μεταρρυθμίσεις». Αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» εκτείνονται από την αγορά εργασίας και το εργατικό δίκαιο της χώρας μέχρι τις εγγυήσεις για πολιτική σταθερότητα, δηλαδή την αποτροπή δυσάρεστων (για τους επενδυτές) πολιτικών εκπλήξεων.

Σε έκθεση των οργανώσεων OXFAM και WATERAID (δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτέμβρη 2006), σχετικά με τους όρους που επιβάλλουν οι εξαγωγείς κεφαλαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρεται: «Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι αν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών θέλουν να μειωθεί το εξωτερικό τους χρέος και να πάρουν οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων»!

Σημειώστε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως μεσολαβητές για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και ως θεματοφύλακες των συμφερόντων των επενδυτών. Από τη γνώμη αυτών των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών εξαρτάται εν πολλοίς η κατεύθυνση των διεθνών επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά, από μια μελέτη των 20 συμφωνιών, που υπογράφηκαν το 2006 για τη χορήγηση δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκύπτει ότι στις 18 περιέχεται ως όρος η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών!

Η αιτιολόγηση των «μεταρρυθμίσεων»

Υπό το πρίσμα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, δηλαδή της ικανοποίησης των απαιτήσεων των μονοπωλίων, η UNCTAD αξιολογεί αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» (ή «προσαρμογές») στις διάφορες χώρες.

Ετσι, το 2005, έγιναν 1.320 «προσαρμογές» σε 93 χώρες. Απ' αυτές οι 1.190 χαρακτηρίζονται «φιλικές» για τις επενδύσεις και 41 «λιγότερο φιλικές». Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνες οι αλλαγές, με τις οποίες τίθενται κάποιοι όροι, ή φραγμοί στους επενδυτές. Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή της βιομηχανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αυξανόμενο, τα τελευταία χρόνια, ποσοστό των «λιγότερο φιλικών» προσαρμογών. Συγκεκριμένα, το 2000 το ποσοστό τους ήταν 2% επί του συνόλου και με αυξητική πορεία, το 2005 έφτασε το 20%.

Η εξέλιξη δείχνει ότι όλο και περισσότερες χώρες, αντιλαμβανόμενες το μέγεθος της λεηλασίας των φυσικών τους πόρων, ακολουθούν πολιτικές και ψηφίζουν νόμους περιορισμού της ασυδοσίας των μονοπωλίων. Βεβαίως, αυτή η εξέλιξη έχει σχέση και με αλλαγές σε πολιτικά καθεστώτα, κυρίως σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους ανακούφισης της δυστυχίας των λαών τους, όπως π.χ. Βενεζουέλα και Βολιβία. Αυτό δημιουργεί ανασταλτικούς παράγοντες για επενδύσεις σε τέτοιες χώρες.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η εξέλιξη, δηλαδή οι μειωμένες επενδύσεις, αντανακλά και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως εκφράζεται με κυβερνητικές παρεμβάσεις για την παρεμπόδιση επενδύσεων, με γνώμονα την υποστήριξη των εθνικών τους μονοπωλίων. Ως παράδειγμα αναφέρεται η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη ματαίωση της αγοράς των μεγάλων λιμανιών της Βρετανίας από τη σαουδαραβική εταιρεία DP World.

Η έκθεση της UNCTAD εκτιμά ότι η ανοδική πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα χρόνια, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή της εξόρυξης και της μεταφοράς του πετρελαίου.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο Ιωαννίδης μέσα τους!

-- Ε, στάσου, τι κάνεις;

-- Καθαρίζω!

-- Χαλάς την επιφάνεια, δεν κάνει να ρίχνεις υγρά. Το πολύ, ένα ελαφρά βρεγμένο πανί και απαλό τρίψιμο. Εσύ έπνιξες την οθόνη στη σαπουνάδα και την τρίβεις με ράσπα.

-- Δοκίμασα και το βρεγμένο πανί και το μαλακό τρίψιμο, όπως λες. Δοκίμασα όλες τις γνωστές συνταγές. Ολες τις οδηγίες, που δίνουν οι κατασκευαστές. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα! Ετούτα τα στίγματα μοιάζουν ανεξίτηλα. Πρέπει, οπωσδήποτε, να απαλλαγώ απ' αυτά, δεν τα αντέχω άλλο. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μου. Είναι κατάμαυροι, δεν τους ακούς;

Μιλώντας, συνέχισε να σαπουνίζει την οθόνη της τηλεόρασης και να την ξύνει με χοντρό σμυριδόπανο. Ομως, όσο και να χάλαγε η επιφάνειά της, το εσωτερικό της έμεινε ανέπαφο. Ολη η ελίτ της δημοσιογραφίας των αστών εκεί!

-- Ετούτοι δεν είναι, πια, δημοσιογράφοι, συνέχισε ο φίλος μου! Είναι η φωνή των μηχανισμών του κράτους. Ο,τι δεν τολμάει να πει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η ΕΥΠ, οι Αμερικάνοι, το λένε ετούτοι. Κάτω το άσυλο, γεμίστε τους δρόμους με κάμερες, συλλάβετε τους απεργούς, στείλτε στο στρατό τους φοιτητές, κόψτε τις συντάξεις, ανοίξτε τα στρατοδικεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φτιάξτε ένα ακόμα Γκουαντάναμο. Ζήτω οι Αμερικάνοι, κάτω οι συγκεντρώσεις! Φτιάχτε SS, αγροφυλακή, συνοροφύλακες, ΤΕΑ, σχολή χαφιέδων, συλλάβετε τους μετανάστες, τους άνεργους, τους άστεγους, τους πεινασμένους. Βοήθεια, οι κομμουνιστές! Τέτοια υστερία!..

-- Δε φτάνει το χέρι σου στο εσωτερικό, δεν το καταλαβαίνεις; Τόση ώρα ξύνεις και ξύνεις την επιφάνεια! Κοίτα τους, κανένας δεν έπαθε τίποτα! Την τηλεόρασή σου χάλασες. Δεν τους πιάνει η σαπουνάδα σου, ούτε το σμυριδόπανο. Και να τους φτύσεις, που λέει ο λόγος, τίποτα δε θα γίνει! Εχουν δημιουργήσει αντισώματα! Πέρασαν στην ανοσία!

-- Το ξέρω, δεν είμαι ανόητος. Ξέρω τον τρόπο και τη μέθοδο! Ομως, επειδή θα χρειαστεί καιρός μέχρι τη συνειδητοποίηση του κόσμου να κλείνει την τηλεόραση μόλις βλέπει αρουραίους, αντί για νηφάλιους δημοσιογράφους, υπεύθυνους ανθρώπους που να τον ενημερώνουν σωστά, πρέπει κάτι να κάνω να τους χαλάσω τη μόστρα. Να τους βγάλω τη γυαλάδα. Να τους ξύσω τη μούρη, για να φανεί η μαύρη ιδεολογία τους, για να μην πω η μαύρη ψυχή τους. Δεν μπορούν να λένε «σπάστε την πύλη», και να χαμογελάνε. Πρέπει να ξεγυμνώσω το χαμόγελό τους, να χαρακώσω το χαμόγελό τους, για να φανεί ολόκληρη η απαίσια φυσιογνωμία του Ιωαννίδη που κρύβουνε! Γιατί, όταν διατάζεις να μπουκάρει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, Ιωαννίδης είσαι και ακόμα χειρότερος! Γιατί, όταν διατάζεις να στήσουν παντού κάμερες, Γκαίμπελς είσαι και ακόμα χειρότερος. Γκαίμπελς, κι ας χαμογελάς σαν Αρσακειάδα!

-- Δεν είσαι αυστηρός;

-- Μαλακός είμαι! Ετούτοι δεν είναι «εξαπατημένοι». Δεν είναι φιλήσυχοι μικροαστοί, που θέλουν δήθεν την «ησυχία» τους! Ετούτοι ξέρουν πολύ καλά ποιος κρύβεται πίσω από τις κουκούλες! Και ξέρουν και τους ράφτες τους. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η κατάργηση του ασύλου. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις ένα μάτι πάνω από το μαξιλάρι σου, πάνω από τις συναναστροφές σου, πάνω από τις δημόσιες και προσωπικές στιγμές σου! Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι άνεργος, άστεγος, ανασφάλιστος. Ετούτοι γνωρίζουν! Και, ακριβώς γιατί γνωρίζουν, τους μισθώνουν για να αποπροσανατολίσουν! Και τους μισθώνουν ακριβά! Γι' αυτό φωνάζουν δυνατά! Κάθε φλέβα, που δήθεν πετάγεται στο λαιμό τους, σημαίνει και εκατομμύριο. Κάθε ιδρώτας, που τάχα βγαίνει στο ασβεστωμένο τους κούτελο, σημαίνει και ένα ακόμα εκατομμύριο. Θα κάνω την επιφάνειά τους σαγρέ. Θα αποκαλύψω ολόκληρη την ασχήμια τους!..

Τώρα, εσείς που με διαβάζετε, βάλτε στο μυαλό σας τι είδους ειδήσεις βλέπει, πια, ο φίλος μου! Αυτές, που σίγουρα και εσείς βλέπετε! Μια δεξιά και ακροδεξιά πανωλεθρία! Εναν άθλιο θίασο σκιών. Μια αξιολύπητη κομπανία! Και όλα αυτά μέσα σε μια σαγρέ τηλεόραση. Σε μια σημαδεμένη τηλεόραση!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στρατηγικές επιλογές στην εξαγωγή κεφαλαίου

Ο παγκόσμιος χάρτης των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που συμβάλλει στην ερμηνεία των διεθνών εξελίξεων σ' όλα τα μήκη και πλάτη της γήινης σφαίρας. Στο χάρτη αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις κινήσεις των κεφαλαίων, να εντοπίσει τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να ερμηνεύσει στρατιωτικές επεμβάσεις, περιφερειακές συγκρούσεις, πολιτικές ανακατατάξεις. Να αντιληφθεί το μέγεθος και την οξύτητα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών, το μοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο της διεθνούς οικονομίας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD), οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) σ' όλο τον κόσμο έφτασαν το 2005 τα 916 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 29% εν συγκρίσει με το 2004.

Πριν προχωρήσουμε όμως σε μια αναλυτικότερη παρουσίαση των στοιχείων πρέπει να διευκρινίσουμε ότι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις είναι οι άμεσες επενδύσεις κεφαλαίου στο εξωτερικό με σκοπό την εξασφάλιση του δικαιώματος άμεσου ελέγχου από τον επενδυτή πάνω στην ξένη επιχείρηση, ή την ξένη εταιρεία στην οποία επενδύει.

Οι διεθνείς επενδυτές επιδιώκουν να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό πρώτα απ' όλα με τη μορφή των άμεσων επενδύσεων γιατί είναι πιο κερδοφόρες και τους δίνουν τη δυνατότητα να εξουσιάζουν τις τύχες των επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας στις χώρες όπου επενδύουν. Υπολογίζεται ότι οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις είναι περίπου το 70% των συνολικών επενδύσεων σ' όλο τον κόσμο.

Πρέπει, λοιπόν, να σημειώσουμε ότι οι επενδύσεις του 2005 απέχουν πολύ απ' αυτές του 2000, όταν είχαν φτάσει στο ύψος - ρεκόρ του 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

Ωστόσο, το ποσό των επενδύσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς πως πρόκειται για κεφάλαια που εμφανίζονται ως «πλεονάζοντα» στις χώρες απ' τις οποίες προέρχονται.

Μια παρατήρηση της UNCTAD με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων, το 2005, έγιναν σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, γεγονός που δείχνει επιτάχυνση των διαδικασιών συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε διεθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η αξία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, δηλαδή μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετικές χώρες, έφτασε τα 716 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 88% σε σχέση με το 2004. Από την UNCTAD καταγράφηκαν 6.134 συμφωνίες τέτοιου χαρακτήρα, κατά 20% περισσότερες από το 2004.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τάση για τη διαρκή μεγέθυνση των διεθνικών μονοπωλίων, τα οποία στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ηγεμονεύουσα θέση στους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας εξαγοράζουν, ή απορροφούν μικρότερες συγκριτικά με τα ίδια μονοπωλιακές επιχειρήσεις ή άλλες επιχειρήσεις με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις και οι μεγαλύτερες εξαγορές, ή συγχωνεύσεις (περίπου το 65% του συνόλου των ΞΕΑ) έγιναν το 2005 στον τομέα των υπηρεσιών, έτσι όπως τον προσδιορίζει η αστική οικονομία. Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD οι επενδύσεις σ' αυτό τον κλάδο έγιναν κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και στην αγορά ακινήτων. Αλλά αυτοί οι κλάδοι δεν είναι κλάδοι υπηρεσιών αλλά βιομηχανίας.

Βεβαίως, απ' αυτά τα στοιχεία φαίνεται μείωση στο μεταποιητικό τομέα, όπου οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4% μέσα σε ένα χρόνο, και η απότομη άνοδος (κατά 10% σε σχέση με το 2004) στον πρωτογενή τομέα και πρωτίστως στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η μερίδα του λέοντος στις ισχυρές οικονομίες

Τη μερίδα του λέοντος των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων πήραν και πάλι οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες (542 δισ. δολάρια), ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες έγιναν ξένες επενδύσεις ύψους 334 δισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ σ' αυτήν την κατηγορία χωρών, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε. Ειδικότερα, οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική) συνοδεύονται πάντα από ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την επιβολή επαχθών όρων στις χώρες όπου γίνονται. Με σκοπό, φυσικά, τη μεγιστοποίηση του κέρδους και τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών.

Τα διεθνικά μονοπώλια, όπως είναι φυσικό, πραγματοποιούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ΞΕΑ. Ομως, όπως αναφέρει η UNCTAD, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στον κατάλογο των μεγάλων επενδυτών και κρατικές επιχειρήσεις, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικά επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών πόρων.

Η UNCTAD, σχετικά με τα διεθνικά μονοπώλια, υπολογίζει σε περίπου 77.000 τις μητρικές εταιρείες και σε πάνω από 770.000 τις ξένες θυγατρικές τους. Το 2005, αυτές οι ξένες θυγατρικές είχαν παραγωγή, κατ' εκτίμηση, 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχόλησαν περίπου 62 εκατομμύρια εργαζομένους. Οι εξαγωγές τους σε προϊόντα και υπηρεσίες ξεπέρασαν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βρετανία ήταν και το 2005 ο μεγαλύτερος παραλήπτης ξένων επενδύσεων (165 δισ. δολάρια), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στις χώρες αυτές γίνεται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών.

Από τις υπόλοιπες χώρες, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία της και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Οσον αφορά στην κατανομή των ξένων επενδύσεων στις διάφορες περιοχές του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στην πρώτη θέση, αφού υποδέχτηκε επενδύσεις 422 δισ. δολαρίων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νότια, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία με 165 δισ. δολάρια, στην τρίτη θέση η Βόρεια Αμερική με 133 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Κεντρική και Νότια Αμερική (65 δισ. δολάρια), η Δυτική Ασία (34 δισ. δολάρια) και η Αφρική με 31 δισ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδύσεις στην Αφρική ήταν οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ.

Η UNCTAD σημειώνει ακόμη ότι, για πρώτη χρονιά, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, κυρίως η Κίνα, είχαν μια αξιόλογη παρουσία στην εξαγωγή επενδύσεων προς τον υπόλοιπο κόσμο, αφού υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν επενδύσεις 133 δισ. δολαρίων, δηλαδή το 17% του συνόλου των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ