ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επελαύνει ο στρατός κατοχής στη Δυτική Οχθη
  • Σκηνές ολοκληρωτικού πολέμου στις «κλειστές στρατιωτικές ζώνες» Ραμάλα και Βηθλεέμ
  • Καταλήφθηκε και η Τζενίν μετά τις Καλκίλια, Τουλκαρέμ. Πράξεις φρίκης καταγγέλλουν οι ξένοι φιλειρηνιστές που παραμένουν εντός των παλαιστινιακών εδαφών ως «ανθρώπινη ασπίδα»

Τανκς στη Βηθλεέμ

Associated Press

Τανκς στη Βηθλεέμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ.-

Ακατάπαυστες είναι πλέον οι μάχες από άκρη σε άκρη στη Δυτική Οχθη καθώς ο ισραηλινός στρατός επελαύνει από πόλη σε πόλη. Οι χειρότερες συγκρούσεις μαίνονταν στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ, τις οποίες ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε «κλειστές στρατιωτικές ζώνες», με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να είναι αποσπασματική πλην συγκλονιστική. Την ίδια στιγμή, ο Αριέλ Σαρόν, αφού ειρωνεύτηκε σωρηδόν τους Ευρωπαίους που «επιθυμούν τόσο να συναντηθούν με τον Αραφάτ», καλώντας τους να «πάρουν ένα ελικόπτερο και να έρθουν να τον πάρουν», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξορίας του Παλαιστινίου ηγέτη.

Σκηνές φρίκης εκτυλίσσονται πλέον στη Ραμάλα, όπου χτες ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα σφυροκοπούσε επί ώρες το κτίριο των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ως ασπίδα δεκάδες αμάχους Παλαιστινίους, προκειμένου να αποφύγουν τα πυρά από το εσωτερικό του κτιρίου. Μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, ο οποίος φυγαδεύτηκε από το κτίριο, κατέληξε σε κάποιου είδους εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, η συμφωνία προέβλεπε την έξοδο από το κτίριο των 400 - 500 ατόμων που βρίσκονταν εντός, οι οποίοι, όπως δήλωνε ο Ραγιούμπ, ήταν ελάχιστοι αστυνομικοί και κυρίως άμαχοι, γυναίκες και υπάλληλοι των γραφείων. Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο πολλοί «τρομοκράτες» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τους αιχμαλώτους στη στρατιωτική βάση Οφρα, νότια της Ραμάλα, και να τους απελευθερώσει 24 ώρες αργότερα, αφού τους ανακρίνει. Αργά το βράδυ, οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο αραβικών συμφερόντων στη Ραμάλα και δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από αυτό, ανέφεραν ότι τουλάχιστον 5 λεωφορεία αναχώρησαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο της Οφρα.

Κτίρια στις φλόγες

Eurokinissi

Κτίρια στις φλόγες
Τα ισραηλινά ΜΜΕ επισήμαιναν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο κατήγγειλαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις γύρω από το κτίριο, προκειμένου να μην τους επιτρέπουν ούτε καν να προσεγγίζουν τα παράθυρα. Οι ίδιοι, επικαλούμενοι Παλαιστινίους πολίτες, υποστηρίζουν ότι πλέον οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι εξαιρετικά μεγάλες στην κατειλημμένη πόλη, ενώ παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των χτεσινών μαχών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι.

Από το νοσοκομείο της Ραμάλα, όπου έχουν εγκατασταθεί και ορισμένοι αλλοδαποί φιλειρηνιστές ως ανθρώπινη ασπίδα, έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για δύο ώρες προκειμένου να θαφτούν στον περίβολο του νοσοκομείου, σε έναν κοινό λάκκο, τα πτώματα των Παλαιστινίων, που δεν έχει καταστεί δυνατό να παραληφθούν από τις οικογένειές τους, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Ραμάλα έκαναν έκκληση για αίμα, οξυγόνο και φάρμακα, ενώ δήλωναν ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στο νεκροτομείο. Εντούτοις, μέλη των φιλειρηνιστών κατήγγειλαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ πριν περάσουν οι 2 ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τελικά μια γυναίκα που εξερχόταν από το νοσοκομείο.

Συμπεριφορά στρατού κατοχής

Eurokinissi

Συμπεριφορά στρατού κατοχής
Ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στα δύο δωμάτια του κατεστραμμένου προεδρικού μεγάρου, που πλέον είναι σιδερόφραχτα, αφού ο ισραηλινός στρατός ύψωσε οδοφράγματα. Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, ο Αραφάτ, οι ελάχιστοι συνεργάτες που παραμένουν στο πλευρό του, όπως και οι αλλοδαποί φιλειρηνιστές που αποφάσισαν να παραμείνουν μαζί τους δεν έχουν πλέον τροφή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέλασε στη Λωρίδα της Γάζας 53 Παλαιστινίους αστυνομικούς που κατάγονταν από εκεί και είχαν συλληφθεί την Παρασκευή. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε 12 Βρετανούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, που προσπάθησαν, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, να εισέλθουν στη Ραμάλα.

Στη Βηθλεέμ τα βλέμματα

Ισραηλινά στρατεύματα και τεθωρακισμένα, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης από τη βόρεια είσοδο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, 3 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της «Τζιχάντ» ότι καταστράφηκαν 2 ισραηλινά τανκς και τραυματίστηκαν πολλοί στρατιώτες. Οι μάχες μαίνονταν σφοδρές επί ώρες, ενώ σύμφωνα με τους αλλοδαπούς φιλειρηνιστές, οι οποίοι κατάφεραν από τη Δευτέρα το βράδυ να παρεισφρήσουν σε πολλά παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα, δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται και στα πέριξ προσφυγικά στρατόπεδα, Ντεχάισχεχ, Αϊντα και Αζα.

Οπως αναμετέδιδε το Ανεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης της Ιερουσαλήμ, επικαλούμενο τις μαρτυρίες των φιλειρηνιστών, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα κτίρια, εισβάλλουν σε σπίτια, συλλαμβάνουν δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινά τεθωρακισμένα περικύκλωσαν τα τοπικά γραφεία του Ανεξάρτητου Κέντρου Πληροφόρησης στο κέντρο της Βηθλεέμ, ενώ έκοψαν και τις τηλεφωνικές γραμμές προκειμένου να μην παρέχονται πληροφορίες.

Στο ξενοδοχείο «Σταρ», της Βηθλεέμ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι ξένοι φιλειρηνιστές και δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός Βρετανός κωμικός και συγγραφέας, Τζέρεμι Χάρντι, ο οποίος μιλώντας στο BBC υπογράμμιζε ότι «δεν είδε ποτέ του τόση σκληρότητα όση αυτή των Ισραηλινών στρατιωτών, όταν άρχισαν να πυροβολούν στο έδαφος για να απωθήσουν τους φιλειρηνιστές που διαδήλωναν έξω από τη Βηθλεέμ». Από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν 2 Βρετανοί, οι οποίοι, μετά από παρέμβαση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα μεταφερθούν στο Λονδίνο, ενώ άλλοι δύο επέστρεψαν στο ξενοδοχείο.

Το μεσημέρι τραυματίστηκε Παλαιστίνιος καμέραμαν που εργαζόταν για λογαριασμό του «Αλ Τζαζίρα», όταν προσπάθησε να καταγράψει τα τεκταινόμενα στην πόλη από τον 5ο όροφο. Με το πρώτο σκοτάδι, στις φλόγες τυλίχτηκε το τέμενος Ομάρ της πόλης, ένας από τους ιερότερους τόπους των μουσουλμάνων. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες ήταν αδύνατον να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Αργά το βράδυ, μετά από σκληρές μάχες, περίπου 150 Παλαιστίνιοι μαχητές, ανάμεσα τους και τουλάχιστον 10 τραυματίες, βρήκαν καταφύγιο στο Ναό της Γέννησης, ο οποίος περικυκλώθηκε από ισραηλινά τεθωρακισμένα, που τους καλούσαν να παραδοθούν. Ηδη από το πρωί, οι κεφαλές όλων των χριστιανικών εκκλησιών είχαν καλέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εισβάλει στη Βηθλεέμ και ζητούσαν τον «τερματισμό του αιματοκυλίσματος των Αγίων Τόπων».

Πλήρης ανακατάληψη, οργή από τη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν, το βράδυ, στην Τζενίν, ενώ δεκάδες άλλα αναπτύσσονταν στην περίμετρο της Νάμπλους και στο γειτονικό προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα. Οι Τουλκαρέμ και Καλκίλια βρίσκονται, ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, υπό πλήρη ισραηλινή κατοχή, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατούσε και στα χωριά Ανάμπτα, Καφράλ και Λαμπάντ, πέριξ της Τουλκαρέμ. Βορείως της ίδιας πόλης, 3 Παλαιστίνιοι βρέθηκαν νεκροί σε αυτοκίνητο, με σημείωμα ανάληψης ευθύνης, από μια πρωτοεμφανιζόμενη εβραϊκή εξτρεμιστική οργάνωση υπό την ονομασία «Δάκρυα των Χηρών και των Παιδιών». Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στη Χεβρώνα, ενώ στην πόλη Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε έναν 13χρονο Παλαιστίνιο.

Οπως έγινε γνωστό, δεκάδες είναι οι ξένοι φιλειρηνιστές από διάφορες χώρες, κυρίως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, που έχουν παρεισφρήσει σε παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικά στρατόπεδα, με σκοπό να ανακόψουν, αν μπορέσουν, την επέλαση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να μην πληγούν οι ακτιβιστές, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη.

Εγκαταλείποντας το Ισραήλ, μετά από πολύωρη κράτηση στο αεροδρόμιο και την απέλασή του από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Γάλλος αγρότης, πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, Ζοζέ Μποβέ, κατήγγειλε ότι είδε «στρατόπεδα συγκέντρωσης Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι οποίοι παρέμεναν πισθάγκωνα δεμένοι και με τα μάτια κλειστά, σε ανοιχτούς χώρους, γονατιστοί χωρίς τροφή και νερό, με Ισραηλινούς στρατιώτες να τους σκοπεύουν ακατάπαυστα».

Την ίδια ώρα, η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Ισραήλ κατήγγειλε την ισραηλινή ηγεσία για την απαγόρευση που έχει επιβάλει στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, αλλά και για το γεγονός ότι όσοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στις πόλεις, δεν τους επιτρέπεται να εξέλθουν από τα ξενοδοχεία τους. Ειδική καταγγελία έγινε για την απέλαση ενός αμερικανικού δικτύου που προσπάθησε να προσεγγίσει τη Ραμάλα, αλλά και για τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς δημοσιογράφων τις τελευταίες ημέρες. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων ανοίγει το δρόμο «για ανεξέλεγκτες πράξεις και δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι αυτό επιδιώκει ο ισραηλινός στρατός».

«Ας έρθουν να τον πάρουν»

Προκλητικότατος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, περιοδεύοντας ισραηλινές βάσεις στη Δυτική Οχθη. Ο Αριέλ Σαρόν, μεταφέροντας μέρος της συνομιλίας που είχε με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, τόνισε ότι «εφόσον οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν τον Αραφάτ, ας τον πάρουν με ελικόπτερο. Ομως, θα πρέπει να είναι μόνος, να μη συνοδεύεται από κανέναν τρομοκράτη ή δολοφόνο, και το εισιτήριό του να είναι άνευ επιστροφής». Ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να τόνισε στον Μορατίνος πως «δεν είναι πλέον σίγουρος ότι είναι σωστή η απόφαση απομόνωσης και όχι η εξορία του Αραφάτ». Μάλιστα, ο Σιμόν Πέρες φέρεται να είχε σχετικές διαβουλεύσεις με αραβικές χώρες, οι οποίες απέκλεισαν το ενδεχόμενο χωρίς τη θέληση του Γιάσερ Αραφάτ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμισε ότι ο Αραφάτ, όπως και όλοι οι Παλαιστίνιοι, δεν πρόκειται να δεχτεί να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη «υπό καμία συνθήκη» και εκτίμησε ότι προφανώς ο ισραηλινός στόχος είναι η δολοφονία του Αραφάτ. Στην εκδοχή αυτή αναφέρεται και η εφημερίδα «Χααρέτζ».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αν και φρόντισε να επαναλάβει ότι οι επιχειρήσεις είναι αρμοδιότητας του Ισραήλ, δήλωσε ότι «η εξορία του Αραφάτ, αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί, δε θα βοηθήσει, γιατί ακόμη έχει ρόλο να παίξει. Αλλωστε αν μεταφερθεί αλλού, θα συνεχίσει να μεταφέρει τα ίδια μηνύματα με σήμερα» κατέληξε ο Πάουελ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε, πάλι, καλέσει τον Αραφάτ να «αποκηρύξει δημόσια την τρομοκρατία» και ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση «να αφήσει ένα δρόμο ανοιχτό για την ειρήνη». Πάντως, η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε ότι καλεί το μη αναγκαίο προσωπικό του προξενείου της στην Ιερουσαλήμ να το εγκαταλείψει.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Στη Μαδρίτη, ο Χαβιέ Σολάνα κάλεσε εκτάκτως τον Ισραηλινό πρέσβη από τον οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα 1402 του ΟΗΕ, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να συγχέεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας με την καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής». Ο Σολάνα προχώρησε και σε μια «περίεργη» πρόταση, υποστηρίζοντας ότι, ίσως, «βοηθήσει η ταυτόχρονη παραίτηση των Σαρόν - Αραφάτ». Οπως έγινε γνωστό, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ προσανατολίζονται σε έκτακτη σύνοδο, σήμερα, στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1402. Εκκληση για άμεση ισραηλινή αποχώρηση απηύθυνε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, τονίζοντας ότι «δε νομιμοποιούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από άλλη μια έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ, κεκλεισμένων των θυρών, ζητούσε την άμεση εφαρμογή του 1402, χωρίς να έχει προηγηθεί εκεχειρία, σύμφωνα με την ισραηλινή ερμηνεία, και προειδοποιούσε ότι όλα τα μέλη του θα πρέπει «συλλογικά και κατ' ιδίαν να δράσουν περισσότερο από επειγόντως». Ταυτόχρονα, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ, Μέρι Ρόμπινσον, ζητούσε, από την ολομέλεια της Αρμοστείας, να εγκρίνει την άμεση αποστολή παρατηρητών στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ