ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες αυλαίες

«Το νησί των σκλάβων»
«Το νησί των σκλάβων»
Από τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη έως την Τρίτη 7 Απρίλη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Αίθουσα: ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος του ΙΜΚ) παρουσιάζεται μία περφόρμανς βασισμένη στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και άλλα κείμενα, με τίτλο «Μαύρο Αίμα», σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Κρεβάικα. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Χρήστος Σαπουντζής.

Ο Αγαμέμνονας, ο αρχηγός του στρατού των Αχαιών, επιστρέφει νικητής από την Τροία, για να θανατωθεί από την γυναίκα του Κλυταιμνήστρα. Στο θάνατο τον ακολουθεί και η Κασσάνδρα, δούλα και ερωμένη του, η οποία, πριν πεθάνει, θα προφητεύσει τον φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον γιο της τον Ορέστη. Η παράσταση έχει ως βασικό συστατικό της την Ορέστεια του Αισχύλου, ένα έργο ορόσημο της απαρχής του δυτικού πολιτισμού, και επικεντρώνεται στην εξιστόρηση των πράξεων της Κλυταιμνήστρας, πριν και μετά το φόνο του Αγαμέμνονα, καθώς και τη θανάτωσή της από τον Ορέστη.

Σχεδόν σε κάθε σημείο της αφήγησης, η διαδοχή των γεγονότων παρουσιάζεται σαν μια σειρά από αδυσώπητες συγκρούσεις του αρσενικού με το θηλυκό, του άντρα με τη γυναίκα, της μητέρας με το γιο. Οι συγκρούσεις αυτές, που πηγάζουν από τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, γεννούν απόψεις, προβληματισμούς και ερωτήματα που διατρέχουν όλο το σώμα της Ιστορίας του ανθρώπου.

Μετάφραση Ορέστειας: Κώστας Γεωργουσόπουλος. Σύνθεση κειμένων: Η ομάδα. Κίνηση - χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα. Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: The Boy. Video - φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής.

  • «Το νησί των σκλάβων» του Μαριβό, το ανάλαφρο και ταυτόχρονα σκοτεινό έργο του κλασικού Γάλλου συγγραφέα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1725, ανεβαίνει από σήμερα 31 Γενάρη, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος» προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. Ομως ποια είναι τα όρια σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Και αν εύκολα μαθαίνει κανείς τι σημαίνει σκλαβιά, πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει ελευθερία; Η παράσταση ανεβαίνει με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, το οποίο στηρίζει τη δεύτερη περίοδο της σεζόν του Υπογείου, αφιερωμένη στους Γάλλους συγγραφείς.

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική Επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα. Παίζουν (αλφαβητικά): Νίκος Αλεξίου, Βίκυ Βολιώτη, Ιωάννα Παππά, Αινείας Τσαμάτης, Κωνσταντίνος Ευστρατίου.

  • Επίσης, στο Θέατρο «Πορεία», κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., θα παίζεται το έργο «H γυναίκα από παλιά» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ από την ομάδα Kammerspiel. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Ελενα Καρακούλη. Σκηνικά - κοστούμια: Κλειώ Γκιζελή. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη. Το έργο ξεκινά σαν μπουλβάρ, με ένα σχεδόν κωμικό τρίο, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε τραγωδία: ένα κουτί της Πανδώρας. Μέσα από μια αναμέτρηση με το παρελθόν θίγονται θέματα όπως η αθωότητα, η νιότη, η ρουτίνα στην καθημερινότητα και η άρνηση της πραγματικότητας. Κι όλα αυτά μέσα από ένα ευφυές δραματουργικό τρικ - παιχνίδι με τον χρόνο που φωτίζει τις προθέσεις, συμπληρώνει τις σκηνές.
  • Ο Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια του Βασίλη Βλάχου παρουσιάζει το σατιρικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος και εκείνος», που έγινε γνωστό στο ελληνικό κοινό από τη θρυλική παρουσίασή του στην τηλεόραση με πρωταγωνιστές τον Γ. Μιχαλακόπουλο και τον Β. Διαμαντόπουλο. Με τη βοήθεια του συγγραφέα δένονται σε μια ενιαία παράσταση τα μονόπρακτα: «Το αυγό», «Το περίπτερο», «Στο ψυχιατρείο», «Ισορροπίες» και αποσπάσματα από «Τα δόντια». Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Γιάννης Κρανάς, Κατερίνα Σουβλή.
  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, επίσης, στο θέατρο «Βεάκη», επαναλαμβάνεται το έργο «Ανω - κάτω» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αϊβάζης. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Α. Πατρικαρέας. Σκηνικά: David Negrin. Παίζουν: Γιάννης Αϊβάζης, Μαρία Κορινθίου, Δημήτρης Μενούνος, Κατερίνα Μάντζιου, Μαρκέλλα Παππά, Κατερίνα Βαλμάκη. Μαζί τους ο Κώστας Φραγκολιάς.
Πρεμιέρα την Πέμπτη για τις «5 ½ Ιστορίες για την κρίση»

clairy moustafellou

Η ομάδα ΑντίχειραΣ ανεβάζει το πρώτο της έργο με τίτλο «5 ½ ιστορίες για την κρίση». Εχει προηγηθεί η δεύτερη θέση που έλαβαν τον περασμένο Μάη στο «scratch night» του Bob Theatre Festival. Πρόκειται για διαγωνισμό για νεοσύστατες ομάδες, είχαν παρουσιάσει απόσπασμα του έργου.

«5 ½ φανταστικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά δημοσιεύματα εφημερίδων την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ενας μάγος, κάποιες μυστηριώδεις καλοντυμένες γυναίκες μέσα σε μια κρεαταγορά, μια ρευματοκλοπή, μια καμηλοπάρδαλη που περισσεύει σ' ένα ζωολογικό κήπο, ένας άστεγος που ζει σ' ένα νεκροταφείο. Ολα αυτά κάπου ή κάποτε, σ' έναν παράξενο κόσμο που δεν μπορεί παρά κάποτε να αλλάξει».

Σύλληψη - Κείμενο: Ομάδα ΑντίχειραΣ. Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Παίζουν: Αντώνης Γουγής, Ελίνα Καπετάνου, Ηρα Ρόκου, Γιώργος Τσαγκαράκης. Μουσική: Βιβή Φιλιππίδου. Επιμέλεια Κίνησης - χορογραφίες: Ολγα Σπυράκη. Σκηνικά: Αλέξης Γκούμας, Βαγγελιώ Νικολάου. Κοστούμια: Ματίνα Μπουκουβάλα. Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Θέατρο Τζένη Καρέζη, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ για ανέργους (με την κάρτα του ΟΑΕΔ) και φοιτητές.

60χρονη εικαστική αναδρομή

Στο κτίριο της Πειραιώς 138, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινίασε και θα παρουσιάζει μέχρι τις 5 Απριλίου, αναδρομική έκθεση έργων του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο «Παραλλαγές 1954 - 2014», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Το πολύπλευρο - εξηντάχρονο - εικαστικό έργο του καλλιτέχνη, συνδεδεμένο με τη φωτογραφία, το ντιζάιν (υπήρξε πρωτοπόρος του είδους στην Ελλάδα), αλλά και την εικαστική αφίσα (στο παρελθόν φιλοτέχνησε πολλές αφίσες για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τα φεστιβάλ του), χωρίζεται σε ενότητες που «αποκαλύπτουν» τη διαδικασία και σημασία των εικαστικών παραλλαγών, με «πρωταγωνιστικό» στοιχείο το αρχείο του καλλιτέχνη. «Πρωταγωνιστικό» αφού αυτό φανερώνει το πώς το έργο του «μετασχηματίζει» το τοπίο της πόλης.

Επί εξήντα χρόνια ο Μ. Κατζουράκης αναζητούσε, συνέλεγε και φωτογράφιζε τα ίχνη των ανθρώπινων επεμβάσεων στο οικιστικό, αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό τοπίο μιας πόλης, ιδιαίτερα της Αθήνας. Κι αυτή η «έρευνά» του μετεξελισσόταν εικαστικά, «απαθανατίζοντας» εικόνες μεμονωμένων ή συσσωρευμένων «ταπεινών» αντικειμένων και ανθρώπων, που ενώ βλέπουμε καθημερινά περπατώντας σε δρόμους, γειτονιές, αποθήκες, καταστήματα, βιοτεχνικούς και άλλους χώρους, δε συνειδητοποιούμε την επίδρασή τους - θετική ή αρνητική, αισθητική ή αντιαισθητική - στη διαμόρφωση του τοπίου της πόλης.

Η έκθεση συνοδεύεται από μια πεντάωρη προβολή διαφανειών και κατάλογο των έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ