ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η Εθνική Αμυνα θυσία στο βωμό της νέας τάξης

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το νέο αμυντικό δόγμα παραδέχθηκε ότι η αναθεώρησή του γίνεται για να «ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας»

Eurokinissi

Το δόγμα της πλήρους ταύτισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και της εγκατάλειψης του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, εξήγγειλε την Παρασκευή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά την πανηγυρική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έγινε με αντικείμενο την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση.

Με την αναθεώρηση αυτή θεσμοθετείται η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών και μπαίνει η σφραγίδα των σχεδίων της «νέας τάξης» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι εγκαταλείπεται η εθνική άμυνα υπέρ της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας», η οποία μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους έχει και τη διάσταση της εσωτερικής καταστολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια του νέου αναθεωρημένου δόγματος εντάχθηκε στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων και η αντιμετώπιση των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», όπου περιλαμβάνεται και η τρομοκρατία, που πλέον χαρακτηρίζεται «εθνική απειλή».

Με τον τρόπο αυτό, οι Ενοπλες Δυνάμεις οδηγούνται στο να «αλληθωρίσουν» και προς το εσωτερικό, βάζοντας στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον ελληνικό λαό, όταν κριθεί ότι αποτελεί παράγοντα «αποσταθεροποίησης» του συστήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών είχε πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τις λεγόμενες «διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές», η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλωτών από Ελληνες στρατιώτες, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στον εσωτερικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμεσο δείγμα της αλλαγής του χαρακτήρα και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία μισθοφορικού σώματος που θα στελεχώνεται από επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των κλασικών μισθοφόρων και μέχρι το 2005 ο αριθμός τους θα έχει φθάσει τους 25.000. Οι αναπροσαρμογές αυτές είναι σε εφαρμογή της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), δηλαδή του νέου αμυντικού δόγματος που είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες επιταγές του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά το ΚΥΣΕΑ. «Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Κ. Σημίτης, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας». Μάλιστα στο σημείο αυτό έσπευσε να συμπληρώσει ότι ήδη πάνω από 2.500 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε διάφορες ανά τον κόσμο ΝΑΤΟικές «ειρηνευτικές» αποστολές (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν κλπ).

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος είναι η δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων που θα στελεχώνονται κατά κύριο λόγο από Επαγγελματίας Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και η προώθηση της διακλαδικότητας μέσω της συνεργασίας των τριών κλάδων (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία), όπως αυτή αποτυπώνεται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ) και στη δημιουργία πέντε διακλαδικών στρατηγείων.

Στους βασικούς άξονες της αναθεώρησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός: Κατ' αρχήν περιορίζεται η αυτονομία των τριών κλάδων στη λήψη των αποφάσεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το διακλαδικό στρατηγείο του καθίσταται «αρχιστράτηγος» και διαθέτει δυνάμεις και των τριών κλάδων από τον καιρό ειρήνης, ενώ αναλαμβάνει και τον έλεγχο των πέντε διακλαδικών στρατηγείων (Β' Σώμα Στρατού, Δ' Σώμα Στρατού, Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Ελληνικών Νήσων, Αρχηγείο Στόλου, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), όπως επίσης και το συντονισμό του αμυντικού σχεδιασμού και των εξοπλισμών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις με την εφαρμογή της νέας δομής καθίστανται μικρότερες σε μέγεθος και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το δόγμα περί «ευέλικτης ανταπόδοσης σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας», ένα δόγμα ωστόσο που από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Αμυνας θεωρείται «ψυχροπολεμικό» και «ξεπερασμένο».

Η νέα δομή αφορά κατά κύριο λόγο το Στρατό Ξηράς, όπου θα ενταχθεί και ο μεγαλύτερος αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών, που μέχρι το τέλος του 2003 θα φθάσουν τους 17.000, με «οροφή» τους 25.000 (ως το 2005). Επίσης είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευτούν πολλές μονάδες και στρατόπεδα. Μέσα δε από όλα αυτά, την κατάργηση μονάδων και τη δημιουργία ταχυκίνητων δυνάμεων, αφήνεται ανοιχτό και ένα «παράθυρο» που μπορεί να αποτελέσει και το άλλοθι για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς θα προβάλλεται το πρόσχημα ότι με τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα μπορούν να μεταφέρονται όπου υπάρχει ανάγκη, εξασφαλίζεται... καλύτερα η άμυνα του Αιγαίου.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ