ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Αύξησαν τα ελλείμματα κατά 60,5%

Στο α΄ τετράμηνο του 2003 και παρά την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, τα έσοδα παρουσιάζουν αρνητική μεταβολή(!)

Επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργούν πλέον οι μεγάλες και απανωτές φοροελαφρύνσεις που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η κατάσταση αυτή αξιοποιείται περαιτέρω τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να φορτώσουν τα βάρη στα λαϊκά στρώματα της χώρας και να εκχωρήσουν και νέα προνόμια στις διάφορες μερίδες των «εχόντων και κατεχόντων». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λαϊκές τάξεις, που πληρώνουν μέσω της υπερφορολόγησής τους, αλλά και μέσω των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιουργούνται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2003 το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει ραγδαία αύξηση 60,5%, ενώ σύμφωνα και με το «καλό» σενάριο του προϋπολογισμού στο 12μηνο θα αυξηθεί 9,4%... Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κάθε είδους κρατικά έσοδα στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2003 παρουσιάζουν οριακή αύξηση 1,3% και τα «καθαρά έσοδα» (μετά τις επιστροφές φόρων στους φορολογούμενους) αρνητική μεταβολή 0,50%. Και όλα αυτά τη στιγμή που αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4% και την οποία θα καρπωθεί η πλουτοκρατία. Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδα από το ΦΠΑ που φορτώνονται εξ ολοκλήρου στη λαϊκή κατανάλωση παρουσιάζουν τεράστια αύξηση, σε ποσοστό 16,4%. Στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται σταδιακή υποχώρηση από τους ρυθμούς των περασμένων μηνών, που όμως παραμένουν πολύ πάνω από τους στόχους τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός αυτός θα αποκατασταθεί τους επόμενους μήνες μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού. Ολα αυτά συνθέτουν το σκηνικό της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης στο πλαίσιο της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας και της ΟΝΕ.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2003 προκύπτουν τα εξής:

  • Τα κάθε είδους κρατικά έσοδα (πριν από τις επιστροφές φόρων) διαμορφώνονται σε 11 δισ. ευρώ (από 10,89 δισ. το 2002). Καταγράφεται αύξηση 1,3% έναντι στόχου (για το σύνολο του έτους) 5,1%.
  • Ο ΦΠΑ αυξήθηκε σε 4,1 δισ. ευρώ (3,55 δισ. το 2002) με ρυθμό 16,4% και έναντι ετήσιου στόχου 6,4%.
  • Τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρου) υποχώρησαν σε ποσοστό 0,50% στα 10,38 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σε ετήσια βάση θα αυξηθούν 4,9%.
  • Οι κάθε είδους δαπάνες τρέχουν με ρυθμό 18,6% έναντι ετήσιου στόχου 5,2%. Η εξέλιξη, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους και καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση από το επίπεδο του 25% που υπήρχε στο τρίμηνο του 2003. Στο τετράμηνο του 2003 οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 14,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10,1 δισ. ευρώ αφορούν στις πρωτογενείς δαπάνες.
  • Τέλος, το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού πλησίασε τα 6 δισ. ευρώ (από 3,7 δισ. το 2002). Η αύξηση διαμορφώνεται σε 60,5%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στο 12μηνο του 2003 τα ελλείμματα θα διαμορφωθούν σε 5,3 δισ. ευρώ (από 4,85 δισ. το 2002). Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση η «δημοσιονομική σταθερότητα» σημαίνει αύξηση των ελλειμμάτων κατά 9,4%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τα ελλείμματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - από το οποίο χρηματοδοτούνται οι ανάγκες σε υποδομή των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων - έφτασαν σε 4,8 δισ. ευρώ με αύξηση 71% σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2002.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Αυξήσεις τιμών και από το «παράθυρο»

Τιμές σε ενενήντα δύο φάρμακα και δύο μειώσεις τιμών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των ταμείων, περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ισχύσει από τη Δευτέρα 2 Ιούνη. Σύμφωνα με το υπουργείο, το δελτίο τιμών φαρμάκων περιλαμβάνει τιμές σε νέα ιδιοσκευάσματα, νέες συσκευασίες ή νέες περιεκτικότητες. Αυτό, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, προεξοφλεί ότι στην πράξη μεταξύ των σκευασμάτων αυτών περιλαμβάνονται αυξήσεις τιμών με τη γνωστή μέθοδο που μετέρχονται οι φαρμακοβιομήχανοι κατά καιρούς. Δηλαδή, να βγάζουν νέες συσκευασίες σε ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα ή να αλλάζουν την περιεκτικότητα, προσκομίζοντας αυξημένα κοστολογικά στοιχεία, προκειμένου να πάρουν αύξηση τιμής.

Αξιος ο μισθός τους!

Να συνδικαλιστής, να μάλαμα. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των εργαζομένων στις τράπεζες και τους οικονομικά ανίσχυρους και αδύνατους δανειολήπτες. Με μια κατάπτυστη, όσο και εμετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς - που είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - προσπαθεί να βάλει «πλάτες» και στο κόμμα του (που κυβερνά τη χώρα) και στα αφεντικά του, τους τραπεζίτες. Ο εν λόγω κύριος δηλώνει - και αυτός - ότι «η απελευθέρωση των καταναλωτικών δανείων αποτελεί υπό προϋποθέσεις ένα θετικό γεγονός». Ετσι σε ρόλο αυτόκλητου (μάλλον) συμβουλάτορα καλεί το διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα να... διασφαλίσει «τη μη άνοδο του πληθωρισμού από την αύξηση της ρευστότητας που θα προκύψει». Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έχει και το θράσος να συμβουλεύει «τα νοικοκυριά και τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν είναι εκκλησίες». Να συμπεράνουμε, λοιπόν, ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον εν λόγω πρόεδρο;

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Υποχώρησε τον Απρίλη λόγω πετρελαίου

Η μεγάλη μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που σημειώθηκε το μήνα Απρίλη, συμπαρέσυρε πτωτικά και το Δείκτη Τιμών Χονδρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο τιμάριθμος χονδρικής το μήνα Απρίλη, ως προς το μήνα Μάρτη, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,4% και 1% που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο το 2002 και 2001. Σε ετήσια βάση (Απρίλης 03/02) σημειώθηκε άνοδος 1% έναντι αυξήσεων 3,7% και 3,4% που είχαν σημειωθεί το 2002 και το 2001. Σε μέσα επίπεδα, τέλος, παρατηρήθηκε άνοδος 1,5% έναντι ανόδου 2,6% και 5,7% που σημειώθηκαν το 2002 και 2001. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η μείωση αυτή, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην πτώση των τιμών των εισαγόμενων υγρών καυσίμων, οι οποίες υποχώρησαν κατά 18,2%.

Στους επιμέρους δείκτες που απαρτίζουν το γενικό δείκτη, σημειώθηκε η ακόλουθη εξέλιξη:

  • Στα προϊόντα γεωργίας - αλιείας σημειώθηκε άνοδος 1,3%. Κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα γεωργίας και κατά 1,5% στα προϊόντα αλιείας.
  • Στα προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση, σημειώθηκε μείωση 0,7%.
  • Στα εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής σημειώθηκε μείωση 1,3%.
  • Στα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού σημειώθηκε μείωση 0,2%.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
Αποχωρεί ο επίτροπος

Τερματίζεται η εποπτεία του επιτρόπου που είχε διορίσει η Τράπεζα της Ελλάδας στη «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας». Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΤτΕ που θα ισχύσει από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλών δανείων. Αναφέρουν επίσης ότι πλέον εφαρμόζονται οι κανόνες για τα νέα δάνεια και τα καταστατικά όργανα λειτουργούν ομαλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ