ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το δίδυμο της φωτιάς!

Φυσικά και δεν είναι οι μόνοι. Ομως, αυτοί οι δυο είναι σίγουρα οι χειρότεροι! Δεν παίζονται! Τέτοιο αυταρχισμό, τέτοια έλλειψη σεβασμού για τον συνομιλητή τους, τέτοια κακογουστιά και λογοδιάρροια δεν ξανάδαν τα μάτια μου. Μιλάνε και χασκογελάνε. Απαντάνε και ειρωνεύονται. Χειρονομούν! Προσβάλλουν!

Μιλάω για το ντουέτο του υπουργείου Εργασίας ή όπως αλλιώς λέγεται! Τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Γιακουμάτο. Και οι δυο θυμίζουν τις παλιές μέρες της δεξιάς. Τους αναιδείς και αυθάδεις. Τους θρασύδειλους, που έκαναν ακρότητες. Αυτούς που πάντα είχανε δίπλα τους τον χωροφύλακα και τον τραμπούκο! Κάποιον να καθαρίζει για «πάρτη» τους!

Δεν είναι καθόλου ψιλά γράμματα, να με απασχολεί η Αισθητική. Η κυβερνητική πολιτική, και η δική τους, βέβαια, είναι δοσμένη! Ομοια μαύρα κοράκια έπεσαν πάνω στους εργαζόμενους και τους τσάκισαν! Ωράριο, συντάξεις, περίθαλψη, ανεργία! Με όλα αυτά δοσμένα, τα δηλητηριασμένα χαμόγελα στην άκρη των χειλιών τους, ο τόνος της φωνής τους, το ύφος τους, παίρνει άλλες διαστάσεις. Σε προκαλούν και σου δημιουργούν άγρια συναισθήματα. Σε αναγκάζουν να κατέβεις στο δικό τους επίπεδο επικοινωνίας. Να θέλεις να τους βρίσεις, με τον τρόπο που ενεργούν εκείνοι!

Κάθε φορά που τους βλέπω στην τηλεόραση, και τους βλέπω τακτικά, σε πολύ μεγαλύτερη δόση από αυτήν που αντέχουν τα νεύρα μου, ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μου! Πώς να τους αντιμετωπίσω, στο «θεό» σας; Αυτοί δεν ακούν. Πατάνε ένα κουμπί και αρπάζουν φωτιά. Σεισμός να γίνεται δίπλα τους, δεν πρόκειται να διακόψουν! Και λένε του κόσμου τις ψευτιές. Και με μελοδραματικό τρόπο! Πότε, τάχα μου, δείχνουν να πονάνε και πότε, πάλι τάχα μου, να αγανακτούν με την ταλαιπωρία των εργαζομένων. Και καταγγέλλουν! Λες και αυτοί είναι από άλλο ανέκδοτο! Λες και αυτοί δε φέρουν ακέραια την ευθύνη!

Είναι μόνον υποκριτική η συμπεριφορά τους! Ευθύνεται η έλλειψη καλών τρόπων; Είναι απλώς κακομαθημένοι; Οχι! Οι δυο αυτοί κύριοι είναι συνειδητά κυνικοί. Είναι σπουδαγμένοι στην εξόντωση του αντιπάλου. Είναι, και δεν είναι οι μοναδικοί, βέβαια, ψυχροί εκτελεστές! Οι ράμπο της Νέας Δημοκρατίας. Οι ράμπο της τηλεόρασης. Ειδικευμένοι στο σπάσιμο νεύρων! Εχουν αναλάβει εργολαβικά να μας φέρουν σε απόγνωση. Να μας αναγκάσουν να φωνάξουμε έλεος! Να εγκαταλείψουμε.

Είναι λάθος να τους πάρουμε σαν γραφικούς! Να θεωρήσουμε πως έχουμε να κάνουμε με δυο εγωκεντρικά άτομα. Δυο τύπους που τρελαίνονται για τη δημοσιότητα. Δυο ανθρώπους που δεν ελέγχουν την ένταση της φωνής τους. Δυο παρορμητικά άτομα, τα οποία καταφεύγουν εύκολα στους καυγάδες. Είναι και έτσι τα πράγματα. Η αλήθεια, όμως, και αυτό μας ενδιαφέρει, είναι πιο «πεζή»! Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Τα άτομα αυτά είναι το βαρύ πυροβολικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί ανέλαβαν να κάνουν το μαύρο - άσπρο και τη νύχτα - μέρα.

Κάθε διάλογος μαζί τους είναι τορπιλισμένος. Ανά πάσα στιγμή, κάθε φορά που στριμώχνουν τα πράγματα, όταν πρέπει να καταλήξουνε κάπου, πετάνε την προβοκάτσια τους. Πότε χαζογελώντας δήθεν αθώα και πότε αγριεύοντας. Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, άλλος υπουργός Εργασίας με ιστορία, ήταν μαθητούδι μπροστά τους. Τον ίδιο στόχο, άλλωστε, υπηρετούσαν!

Δεν είναι τυχαία η επιλογή και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η επίθεση στην εργατική τάξη από το υπουργείο που συναλλάσσονται περισσότερο οι εργαζόμενοι, από το υπουργείο που παίρνει τις πιο άμεσες αντιλαϊκές αποφάσεις, απαιτεί υπουργούς απρόβλεπτους! Υπουργούς αποφασισμένους για όλα! Τη μια να παριστάνουν τους «γλυκείς» και τους «φιλεύσπλαχνους». Και αμέσως, την άλλη, τους αυστηρούς και τους απότομους. Και, την ίδια στιγμή, όλα αυτά μαζί. Συμπεριφορά ρομποτική. Χωρίς αισθήματα. Σκοπός είναι να μη γίνει σοβαρή συζήτηση, για κανένα θέμα! Και είναι φανερό, με ανθρώπους που δεν ξέρουν, δε θέλουν, να συζητάνε, δεν μπορείς να καταλήξεις πουθενά και ποτέ!

Το δίδυμο, λοιπόν, της φωτιάς, δεν καταλαβαίνει από κουβέντες.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Η Αντίσταση και το Πολυτεχνείο σε ένα σχολείο του 2005...

Κορίτσια με μοντέρνα τζιν. Αγόρια με μαλλί «καρφάκια». Κιθάρες και ντραμς. Τραγούδι από χορωδία, όλο ενθουσιασμό. Οχι, δε βρισκόμασταν σε κάποιο κέντρο, αλλά σε σχολείο του Περιστερίου, όπου το δέκατο ενιαίο Λύκειο γιόρταζε την Εθνική Αντίσταση αντάμα με την επέτειο του Πολυτεχνείου... Δεν είναι αυτή μια συμβατική, βαρετή γιορτούλα! Είναι μια εκδήλωση που ετοίμασαν τα ίδια τα παιδιά.

Σε μια εποχή που, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, το 20-45% των μαθητών του Γυμνασίου αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα που συνοδεύονται με την 28η Οκτωβρίου του 1940... Σε μια εποχή που η σύγχρονη ελληνική ιστορία δε διδάσκεται στα σχολεία και το κατεστημένο προσπαθεί να θάψει την Αντίσταση... Σε μια εποχή που αλλοιώνουν το νόημα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου... Το ότι κάποιοι καθηγητές προχώρησαν στο τόλμημα να κάνουν πράξη νέους τρόπους, νέες μορφές προσέγγισης που προσελκύουν το ενδιαφέρον και έχουν απήχηση στους μαθητές, αξίζει την προσοχή και των δασκάλων και των γονιών.

Οι εικόνες ζωντανεύουν

Στην είσοδο μας υποδέχονται αφίσες που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές, σε διαγωνισμό αφίσας. Πιο πέρα, ένα στεφάνι αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο - κόκκινη κορδέλα, κόκκινα γαρίφαλα...

Στους τοίχους φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη... Στη διπλανή αίθουσα, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εθνική Αντίσταση και οι αγώνες ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ στο Περιστέρι».

Στην ίδια αίθουσα, έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Φαρσακίδη με θέμα «Εικαστικές μαρτυρίες - Τόποι εξορίας». Παρών στην εκδήλωση ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που ήρθε μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γιώργο Μωραΐτη. Μέσα από τα έργα του ζωγράφου απαθανατίζονται οι μνήμες του Αϊ- Στράτη, της Μακρονήσου αλλά και της Αντίστασης στον Χολομώντα της Χαλκιδικής, όταν ο καλλιτέχνης ήταν ανταρτοεπονίτης. Μνήμες τραγικές ενός σταυρωμένου λαού, αλλά και γελοιογραφίες που είχε φιλοτεχνήσει ο Φαρσακίδης στην Κατοχή... Τα σκίτσα που βρήκε ύστερα από μάχη ο Βούλγαρος στρατιώτης, τα φύλαξε για τριάντα χρόνια και τα παρέδωσε στη Λέσχη Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Σόφια, χωρίς να γνωρίζει σε ποιον ανήκουν...

Μια αδελφή...

Ανάμεσα στα έργα ζωγραφικής, η φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας, ντυμένης τη νοσοκομειακή στολή: Είναι η αδελφή του Γιώργου Φαρσακίδη, Ελλη, που είχε υπηρετήσει στον πόλεμο του '40 ως εθελόντρια ερυθροσταυρίτισσα στο χειρουργείο του Ν' Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στη Βίλα Αλλατίνη. Στη διάρκεια βομβαρδισμού, αρνούμενη να εγκαταλείψει τους βαριά τραυματίες και να κατέβει στο καταφύγιο, τραυματίστηκε από θραύσμα οβίδας. Για τη στάση της και την όλη της προσφορά τής αποδόθηκε εύφημη μνεία, τιμητική προαγωγή και πρόταση για μετάλλιο. Τους πρώτους μήνες της Κατοχής υπηρέτησε, πάντα αμισθί, στο στρατόπεδο Ελλήνων αιχμαλώτων και στο «Θεαγένειο» τους τραυματίες. Μαθαίνοντας για τον τραυματισμό του Γιώργου Φαρσακίδη η αδελφή του φορτωμένη φάρμακα και υγειονομικό υλικό, διέσχισε το Χολομώντα, υπηρέτησε στο εκεί Ορεινό Χειρουργείο και στη συνέχεια στα νοσοκομεία των ανταρτών στη Θεσσαλονίκη... Μια από τις χιλιάδες αφανείς ηρωίδες της πατρίδας μας...

«Διαβάστε... γνωρίστε»

Επιστροφή στο σήμερα... Το σχολείο θυμίζει πολύβουη κυψέλη... Η γιορτή αρχίζει και το χτες δένεται με το τώρα... Μια μαθήτρια απαγγέλλει το ποίημα «Οι γερόντοι». Μια ανδρική φωνή την «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Είναι ο καθηγητής Θόδωρος Αυγέρος, «ψυχή» της εκδήλωσης. «Μπράβο δάσκαλε!» ακούγονται νεανικές φωνές. Ακολουθεί ο «Υμνος της ΕΠΟΝ»: «Καμαρωτά χαρούμενα τα νιάτα, φλόγα ζωής και θέληση γεμάτα - είναι το πρόσωπό τους όλο φως...».

Στο βήμα τώρα ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης: «Το σύνθημα "ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Πολυτεχνείο" κυριάρχησε στις διαδηλώσεις από τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία» θυμίζει και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στο νεολαιίστικο κίνημα, σ' όλους τους αγώνες, από το ΕΑΜ και την ΕΔΑ μέχρι και τον αντιχουντικό αγώνα. Παρομοίασε το ΕΑΜ με νέα Φιλική Εταιρεία και παρακίνησε τους νέους να διαβάσουν για την ΕΠΟΝ και να γνωρίσουν τα αντιστασιακά τραγούδια. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, στάθηκε στο περίφημο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη το 1940 που καλούσε το λαό να πολεμήσει το φασισμό, αλλά και στο διάγγελμα του Ι. Ράλλη το Μάη του 1943 που ήθελε να ενισχύσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στα βουνά και καλούσε τους αντάρτες να παραδοθούν, τάζοντάς τους γενική αμνηστία. Μάταια βέβαια. Μίλησε για τους ήρωες και ηρωίδες της Αντίστασης και κατέληξε τονίζοντας: «Σήμερα παίρνονται μέτρα κατά του λαού και κυρίως ενάντια στην ελληνική νεολαία!».

Οχι στην υποκουλτούρα!

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Νάντια, αριστούχος και... λεβεντιά καμαρωτή!

Μετά το τραγούδι «Στ' άρματα, στα άρματα!», ο λόγος σε μια εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Μέλος του δεκαπενταμελούς, η Χριστιάνα, αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας: Την ανεργία, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, τα χρήματα για πολιτιστική δημιουργία - που δε δίνονται από την πολιτεία - τα ναρκωτικά και την πλύση εγκεφάλου που γίνεται από τα ΜΜΕ - «την υποκουλτούρα που καταστρέφει τα όνειρά μας».

«Με τους νέους νόμους, τονίζει, η απλή διεκδίκηση μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δε γίνεται, ότι όλα είναι μάταια. Ομως τα οράματα του Πολυτεχνείου είναι σύγχρονα και ολοζώντανα. Εμείς, όπως τα παιδιά του Πολυτεχνείου, θα δώσουμε το δικό μας όρκο, θα κάνουμε τη δική μας έφοδο στον ουρανό! Διεκδικούμε ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο που θα διαμορφώνει ανθρώπους με προσωπικότητα, κρίση, βούληση και έναν παλλαϊκό πολιτισμό!».

Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο: Πρωταγωνιστές οι νεκροί νέοι της σφαγής του Πολυτεχνείου... Είναι «απόντες» αλλά όσο ποτέ «παρόντες»!

Το ποίημα «Ειρήνη» του Βλ. Μαγιακόφσκι και το «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη. Η χορωδία τραγουδά το «Αρνιέμαι», «Τα μαλαματένια λόγια» και το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον».

Με σύντροφο το όνειρο!

Αντιπολεμικό το τρίτο μέρος της εκδήλωσης, με το γράμμα του Νικηφόρου Βρετάκου στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, το τραγούδι «Imagine» του Τζον Λένον και η απαγγελία του «Γερμανικού Εγχειριδίου Πολέμου» του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Η χορωδία τραγουδάει το «Πέσατε θύματα» και στο τέλος όλοι όρθιοι ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο.

Οι συντονιστές καθηγητές Διαμάντω Νίκα, Θόδωρος Αυγέρος και Αναστασία Καραγεωργοπούλου χαιρετάνε τα παιδιά και τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσά τους τον Κ. Παπλωματά, μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Κόκκινα γαρίφαλα παντού, να μας θυμίζουν ότι τις διεκδικήσεις χρειάζεται πάντα να συντροφεύει το όνειρο, η ψυχική ανάταση, που είναι αξεδιάλυτα δεμένη με την ανθρώπινη φύση!

Κι ότι αν θέλουμε να φέρουμε τους νέους κοντά στα οράματα της Αντίστασης, οι εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται αξιοποιώντας τη δική τους πρωτοβουλία και ομαδική δημιουργικότητα, με σύμμαχο την τέχνη και τη λογοτεχνία...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ