ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΝ
Να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ με τον δήμαρχο Χανίων

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το δημαρχείο Χανίων. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της αποκατάστασης του ιστορικού χώρου του Φρουρίου Ιτζεδίν, καθώς και του ιστορικού αρχείου των φυλακών.

Οι φυλακές του Ιτζεδίν, που βρίσκονται στο Καλάμι του Αποκόρωνα στο νομό Χανίων, χτίστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν ως μπουντρούμια για βαρυποινίτες ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες δεκαετίες της πρώτης αυτής περιόδου λειτουργίας τους. Κατά τη γερμανική κατοχή εγκαταλείφθηκαν και ξανάνοιξαν με την απελευθέρωση, για να δεχτούν αποκλειστικά σχεδόν πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Χανίων, σημειώνει τα εξής:

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και υπήρξε η διαβεβαίωση από τον δήμαρχο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες του 44ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις 15-16 Σεπτέμβρη.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ Χανίων, τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, πήραν την απόφαση το φετινό Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο των φυλακών.

Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο των φυλακών αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σαν αφέντης στον τόπο του.

Στη συνάντηση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ιστορική και πολιτιστική σημασία του ιστορικού χώρου των φυλακών. Συζητήθηκαν οι ενέργειες που από κοινού πρέπει να οργανωθούν από τους τοπικούς φορείς, τον δήμο, ώστε το φρούριο να περάσει στην ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Το κοινό αίτημα όλων είναι, με ευθύνη του κράτους, να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς, προσβάσιμος στην κοινωνία των Χανίων».

Η ΠΥΡΚΑΛ ζωντανή στη μνήμη των ανθρώπων της...

«Μπήκα στο εργοστάσιο για πρώτη φορά τέλη Μαΐου του 2017. Δεν είχα σχεδιασμένο το πώς θα κινηθώ, ούτε το τι θα φωτογραφίσω. Τις πρώτες μέρες οι φωτογραφίες μου είχαν γενικό περιεχόμενο, ήταν το μέσο για να γνωρίσω το χώρο καλύτερα. Αμέσως κατάλαβα πως δεν πρόκειται για οποιοδήποτε εργοστάσιο...».

Στις 6 Σεπτέμβρη εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο (Κανελλοπούλου 1 Ελευσίνα), στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2018, η εγκατάσταση της φωτογραφικής έκθεσης «Τροτύλη», με παράλληλη παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος που δημιούργησε ο Βαγγέλης Γκίνης με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του φωτογραφικού λευκώματος έχει η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο καλλιτέχνης συνέλαβε την ιδέα να στραφεί παράλληλα με την απεικόνιση του εργοστασίου και στην αποτύπωση των προσώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας. Κατά συνέπεια, η φωτογραφική καταγραφή έχει αποδώσει πέραν των υλικών τεκμηρίων και άυλα ανθρώπινα συναισθήματα και έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή αφήγηση, χωρίς να έχει μειωθεί η αισθητική αξία της φωτογραφίας.

Αντιθέτως, στις φωτογραφίες του Γκίνη προβάλλεται δεξιοτεχνικά και μια άλλη διάσταση, αυτή του έμψυχου υλικού, με τις ευαισθησίες και τις αναμνήσεις να αναβλύζουν μέσα από κάθε άψυχο αντικείμενο, γιατί δεν έχουν ξεκοπεί οι πράξεις και οι εμπειρίες από τον τόπο του βιώματος. Ο άνθρωπος, ουσιαστικός πρωταγωνιστής, πρωτοστατεί και η σιωπή των χώρων μετατρέπεται σε ιστόρηση, ενώ οι άδειες εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις σε λαλίστατες εικόνες».

Ιδιαίτερη αξία έχουν όμως και τα λόγια του Β. Γκίνη, έτσι όπως τα παρουσιάζει η Λ. Καραπιδάκη, που περιγράφουν τη «διαδρομή» αυτού του εγχειρήματος...

«Το ανθρώπινο αποτύπωμα ήταν πάρα πολύ έντονο παντού στο χώρο, έτσι οδηγήθηκα στους ανθρώπους της ΠΥΡΚΑΛ. Για να φωτογραφίσω τον κάθε εργαζόμενο συζητούσα μαζί του για τη ζωή του στο εργοστάσιο για ώρες, με κάποιους μέρες, με σκοπό να αναδυθούν όλα τα συναισθήματα στην επιφάνεια και να μπορέσω να τα αποτυπώσω σε μια εικόνα, σε μια στιγμή».

«Φωτογράφισα όλα τα κτίρια του εργοστασίου, φωτογράφισα εργαζόμενους οι οποίοι με δέχτηκαν στα σπίτια τους, απέκτησα μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, μου μίλησαν για τη ζωή στο εργοστάσιο. Κάποιοι μου έχουν δώσει γράμματα που λένε την ιστορία τους».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτώβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας:

6 - 23 Σεπτέμβρη: Δευτέρα έως Παρασκευή 19.00 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 13.00 και 19.00 - 23.00

25 Σεπτέμβρη έως 14 Οκτώβρη: Τρίτη έως Παρασκευή 17.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στο Χαϊδάρι

Ο Οργανισμός Αθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού και η Θεατρική του Ομάδα παρουσιάζουν το έργο «Tο σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα»την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Ανοικτό Θέατρο Χαϊδαρίου (Πάρκο Ιστορικής Μνήμης), με ελεύθερη είσοδο.

«Tο σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» είναι θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Λόρκα, το 1936, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945. Μαζί με την «Γέρμα» και τον «Ματωμένο Γάμο» αποτελούν την τριλογία της «ισπανικής υπαίθρου» του συγγραφέα.

Συνεχίζονται οι προβολές στην «Αιολία»

Από την ταινία «Ριφιφί»
Από την ταινία «Ριφιφί»
Με επιτυχία συνεχίζονται οι προβολές στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία». Μέσα στη δροσιά που προσφέρει ο χώρος του κινηματογράφου, πλήθος κόσμου καθημερινά από την Καισαριανή, αλλά και τις γύρω περιοχές, έρχεται να παρακολουθήσει τις ταινίες που προβάλλονται. Μέχρι και την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη, θα προβληθούν 6 επιλεγμένες ταινίες οι οποίες καλύπτουν όλα τα είδη του κινηματογράφου: Κλασικές ασπρόμαυρες και σινεφίλ ταινίες, κωμωδίες, παιδικές ταινίες, μαζί με πιο σύγχρονες παραγωγές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη 4 Σεπτέμβρη: «Λέο Ντα Βίντσι: Αποστολή Μόνα Λίζα» του Σέρτζιο Μάνφιο. Ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο μικρός Λεονάρντο, ένα ανήσυχο και ευφυές αγόρι, αναζητά μαζί με τους φίλους του έναν κρυμμένο θησαυρό, τον οποίο αναζητούν και ένα τσούρμο αδίστακτοι πειρατές.

Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη: «Μια ξεχωριστή μέρα» του Ετόρε Σκόλα, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν.

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτέμβρη: «1968» του Τάσου Μπουλμέτη.

Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτέμβρη: «Η κόκκινη χελώνα» του Μίκαελ Ντούντοκ ντε Βιτ. Ταινία κινουμένων σχεδίων.

Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη: «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασσέν.

Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτέμβρη: «Βρε, καλώς τους!» του Φιλίπ ντε Σοβερόν.

Ωρα προβολής: 21.30.

Από Δευτέρα έως Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η είσοδος είναι 5 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ