ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Τέλος για τον πάπα

Associated Press

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε τελικά ο θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', κατά κόσμον Κάρολου Βοϊτίλα, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε χτες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή, οπότε έχει προγραμματιστεί να τελεστεί η επικήδειος ακολουθία.

Σήμερα, το Κολέγιο των Καρδιναλίων αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία συνεδρίασης για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι υποψήφιοι διάδοχοί του είναι αρκετοί, αλλά, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι στην τελική επιλογή θα επικρατήσουν, για ακόμη μια φορά, περισσότερο τα πολιτικά κριτήρια, όπως άλλωστε έγινε - υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές - και με την εκλογή του Κάρολου Βοϊτίλα το 1978.

Ο καρδινάλιος από την Πολωνία θεωρούνταν αουτσάιντερ. Οι λόγοι, όμως, που οδήγησαν στην εκλογή του δεν άργησαν να αποκαλυφθούν. Ο Βοϊτίλα ήταν ο πρώτος πάπας που ταξίδεψε τόσο πολύ ανά τον κόσμο. Παράλληλα αναβάθμισε τις σχέσεις του Βατικανού με τα ΜΜΕ, αλλά και με τη... Μαφία, όπως υποστηρίζουν αρκετά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά ουδέποτε ερευνήθηκαν περαιτέρω, «μυστηριωδώς», και έτσι κατέληξε να είναι ο μακροβιότερος πάπας, με «πλούσιο έργο» στο ενεργητικό του.

Βαθιά αντικομμουνιστής

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το Γενάρη του 1979, έγινε στο Μεξικό. Εκεί διοργανώθηκε, μετά από δικές του πιέσεις, η Τρίτη Επισκοπική Διάσκεψη της Λατινικής Αμερικής, από το βήμα της οποίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, τάσης στην οποία συμμετείχαν θεολόγοι και ανώτατοι ιεράρχες, που είχαν συνταχθεί ενάντια στις δικτατορίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' θεωρούσε τη Θεολογία της Απελευθέρωσης «δούρειο ίππο για την επικράτηση του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική». Αρκετοί εκπρόσωποι του ρεύματος καθαιρέθηκαν και τέθηκαν υπό διωγμό.

Ενώ εναντιώθηκε ανοιχτά και απροκάλυπτα σε όλα τα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική, αντίθετα διατήρησε στενότατες σχέσεις με δικτάτορες ανά τον κόσμο, όπως τον Πινοτσέτ στη Χιλή, τον Βιδέλα στην Αργεντινή, τον Μάρκος στις Φιλιππίνες.

Στις 7 Ιούλη 1982, όπως αποκάλυψε 10 χρόνια αργότερα το περιοδικό «Τάιμ», ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' συναντήθηκε στη βιβλιοθήκη του Βατικανού με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Ρίγκαν και «συμφώνησαν να αναλάβουν μυστική εκστρατεία για να επιταχύνουν την ανατροπή των κομμουνιστικών χωρών». Το Βατικανό ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες, διαθέτοντας το δίκτυό του για παροχή υποστήριξης κάθε είδους, προς το «Συνδικάτο Αλληλεγγύη», του Λεχ Βαλέσα. Δεν είναι, επίσης, κρυφό ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' «ευνόησε» την απόσχιση της Σλοβενίας, της Κροατίας και εν μέρει και της Βοσνίας. Ταυτόχρονα το προφίλ του «λαϊκού ηγέτη», που καλλιεργήθηκε έντονα, συνέβαλε ώστε η Καθολική Εκκλησία, όπως άλλωστε και στο παρελθόν - τότε με πιο βάρβαρο τρόπο - να παίξει σημαντικό ρόλο στη χειραγώγηση πολλών λαών ανά τον κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ενδιαφέρον» Φίσερ για το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΧΑΓΗ.--

Τις διαθέσεις πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ιδιαίτερα όσον αφορά στα σχέδια που καταστρώνει το Βερολίνο (αλλά και η ΕΕ) για το υπό καθορισμό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να βολιδοσκοπήσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, κατά τη συμμετοχή του σε συνάντηση των ομολόγων του από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ενωση Σερβία - Μαυροβούνιο και την Κροατία, σήμερα, στα Τίρανα...

Μολονότι εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τους απώτερους στόχους της συμμετοχής του Φίσερ στη λεγόμενη συνάντηση των πέντε υπουργών Εξωτερικών των δυτικών Βαλκανίων και τη μετάβασή του στο Κοσσυφοπέδιο αύριο (Τετάρτη), είναι βέβαιο πως ο Γερμανός αξιωματούχος θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις (είτε σε διμερές, είτε σε «περιφερειακό» επίπεδο) σε σχέδια που αφορούν το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν (σε μεγάλο βαθμό) τον ερχόμενο Ιούνη, οπότε αναμένονται οι διεθνείς συνομιλίες για την τήρηση ή όχι των λεγόμενων κριτηρίων «εκδημοκρατικοποίησης και ασφάλειας των μειονοτήτων» στο προτεκτοράτο... Ενα απ' τα επικρατέστερα σενάρια θέλει το Βερολίνο, (και γενικότερα η ΕΕ...) να προωθεί το σχέδιο μιας έμμεσης, «υπό διεθνή κηδεμονία», ανεξαρτητοποίησης υπό το κάλυμμα «ενισχυμένης αυτονομίας» με «προϋποθέσεις» τη μη διχοτόμησή του και τη μη συνένωσή του με γειτονικές χώρες... Σύμφωνα δε με εκδοχή, (που πηγάζει απ' τις τελευταίες εκθέσεις συνεργαζόμενων με τη γερμανική κυβέρνηση ιδρυμάτων πολιτικών μελετών), το Βερολίνο φαίνεται μάλλον επιφυλακτικό στην πρόταση άμεσης ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, προτιμώντας αντ' αυτού φόρμουλα τύπου «Πουέρτο Ρίκο» (διευρυμένη αυτονομία αλλά όχι ανεξαρτητοποίηση)...

Ο Λούκιτς στη Χάγη

Στο μεταξύ, έφτασε χτες στα κρατητήρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, ο πρώην διοικητής της σερβικής αστυνομίας, στρατηγός Σρέτεν Λούκιτς. Ο Λούκιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά Κοσσοβάρων Αλβανών αμάχων το διάστημα 1998 - 99, είναι ο 13ος Σέρβος αξιωματούχος που παραδίδεται στις αρχές του ΔΠΔ απ' το περασμένο φθινόπωρο.

Ας σημειωθεί πως εκπρόσωπος του ΔΠΔ στη Χάγη απέφυγε να απαντήσει χτες εάν ο Λούκιτς απελάθηκε ή παραδόθηκε εκουσίως, γεγονός που ενίσχυσε τις χτεσινές καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου «Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας», σύμφωνα με τις οποίες ο Λούκιτς (που είχε υποβληθεί την περασμένη βδομάδα σε σοβαρή εγχείρηση και νοσηλευόταν έως και πριν τη μετάβασή του στη Χάγη!) «απήχθη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων υπό τις εντολές της κυβέρνησης» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα...

ΣΟΥΔΑΝ
«Παραβιάζει την εθνική κυριαρχία» η απόφαση του ΟΗΕ...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Η απόφαση 1593 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μεταξύ άλλων καθορίζει την παραπομπή σε δίκη Σουδανών που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά των αμάχων της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, «παραβιάζει κατάφωρα δικαιώματα εθνικής αυτοκυριαρχίας και απονομής δικαιοσύνης στη χώρα», αποφάνθηκε προχτές το σουδανικό υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του. Η κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, που θα αναλάβει την πραγματοποίηση μιας διεθνούς εκστρατείας, με σκοπό την ενημέρωση ξένων διπλωματών σε σχέση με τους λόγους που κάνουν το Σουδάν να αντιτίθεται στην υλοποίηση της απόφασης 1593.

Ο ασκών χρέη υπουργού Πληροφόρησης, Αμπντέλ Μπασίτ Σαμπνταράτ, αναφερόμενος στο ανακοινωθέν του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ «πολιτική και όχι νομική», που θα έχει ως συνέπεια την ενθάρρυνση της δράσης των ανταρτών στο Νταρφούρ...

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως την επομένη του ψηφίσματος 1593 του ΣΑ του ΟΗΕ (1/4), ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δε θα παραδώσει κανέναν Σουδανό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιατί, όπως είπε, η σουδανική Δικαιοσύνη είναι ικανή να αντιμετωπίσει την υπόθεση όσων ενέχονται σε εγκλήματα εις βάρος των αμάχων του Νταρφούρ...

Πάντως, τα νέα δεδομένα στο Νταρφούρ, με αφορμή το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και η έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στο σουδανικό νότο θα εξεταστούν στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στις 20 του μήνα στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέικ, Σουδανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με ομολόγους τους από την Αίγυπτο, το Τσαντ, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Οπως είχε προαναγγελθεί, ο εκδιωχθείς την 24η Μαρτίου από τη χώρα του, με τη λεγόμενη «επανάσταση της τουλίπας» Πρόεδρος της Κιργιζίας Ασκάρ Ακάεφ υπέγραψε, τη Δευτέρα, την παραίτησή του ενώπιον αποστολής μελών της «νέας» Βουλής.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού που θα σηματοδοτεί και τη μεταστροφή σε «ηπιότερη πολιτική», προχωρά ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός, Γεργκ Χάιντερ, καθώς ήρθε σε οριστική ρήξη με τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει.

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-- Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά την Κυριακή, όταν νεαρός άνδρας Ταμίλ εισέβαλε σε προτεσταντική εκκλησία της Στουτγκάρδης και επιτέθηκε στους παρευρισκόμενους με σπαθί σαμουράι.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.-- Επανεκλέχτηκε, όπως αναμενόταν, Πρόεδρος της Μολδαβίας ο «ευρωπαϊστής» Πρόεδρος του ΚΚ της χώρας Βλαντίμιρ Βορονίν, με 75 ψήφους της Βουλής, έναντι μιας του μόνου αντιπάλου του, Γκεόργκι Ντούκα, στελέχους, επίσης, του ΚΚΜ. Ο Βορονίν τοποθετείται υπέρ της «προσέγγισης» της χώρας και της πιθανής ένταξής της στις ευρωατλαντικές δομές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους είχε χτες ο Ουκρανός Βίκτορ Γιουσένκο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αποσπώντας δεσμεύσεις «στήριξης» στις προσπάθειές του για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ