ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος

Μερικές πληροφορίες που ίσως αποδειχτούν χρήσιμες για τις πρώτες μέρες συναλλαγών με ευρώ

Το ανεξέλεγκτο κύμα κερδοσκοπίας και οι σημαντικές ανατιμήσεις στην πλειοψηφία των ειδών κατανάλωσης, ήταν η... πρώτη γεύση που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι καταναλωτές στις λίγες μόλις μέρες κυκλοφορίας του νέου νομίσματος. Η εισαγωγή του στις καθημερινές συναλλαγές συνοδεύτηκε με ένα όργιο αισχροκέρδειας και ακρίβειας, αποδεικνύοντας ότι οι περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ήταν σκέτη κοροϊδία. Οπως, μάλιστα, αποκαλύφθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε, όταν η κυβέρνηση μιλάει για «κανόνες στρογγυλοποίησης», δεν εννοεί την εξέλιξη των τιμών, αλλά την αριθμητικά σωστή πράξη μετατροπής της όποιας τιμής από δραχμές σε ευρώ. Ετσι, φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το αντίτιμο στο πάρκιν του Δήμου Κηφισιάς που πήγε από τις 500 δραχμές στα 2 ευρώ, μια και η σχετική πινακίδα αναγράφει τώρα ταυτόχρονα «2 ευρώ» και «681,5» δραχμές.

Στο θέμα των ανατιμήσεων με αφορμή την εισαγωγή του ευρώ ο «Ρ» έχει αναφερθεί επανειλημμένα και θα το κάνει και τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που δεν έχουν γίνει πλατιά κατανοητά. Γι' αυτό επανερχόμαστε σε μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται πιο συχνά από τον κόσμο.

Πρώτον: Ενα ευρώ ισούται με 340,75 δραχμές.


Associated Press

Δεύτερον: Από την 1η του μήνα οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ πληρώνουν μόνο σε ευρώ. Σε ευρώ γίνεται και η μισθοδοσία, ή η πληρωμή των συντάξεων.

Τρίτον: Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν τις αγορές τους και να πληρώνουν τις διάφορες υπηρεσίες και σε δραχμές μέχρι και τις 28 του Φλεβάρη.

Τέταρτον: Οι επιχειρήσεις (από τις μεγαλύτερες μέχρι και τις μικρότερες) οφείλουν να μας επιστρέφουν τα ρέστα σε ευρώ, δεν είναι όμως υποχρεωμένες να το κάνουν.

Πέμπτον: Τις δραχμές που ενδεχόμενα μας μείνουν και μετά το Φλεβάρη, μπορούμε να τις αλλάξουμε με ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδας για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία, στην ίδια ακριβώς ισοτιμία.

Εκτον: Μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη θα ισχύει και το καθεστώς της διπλής (σε ευρώ και σε δραχμές) αναγραφής των τιμών.

Ας δούμε και ορισμένες πρακτικές απαντήσεις, σε κάποια ερωτήματα:

- Υπάρχουν υποδιαιρέσεις του ευρώ;

-Ναι, κάθε ευρώ έχει 100 λεπτά.

- Σε τι νομίσματα κυκλοφορεί το ευρώ;

- Το ευρώ κυκλοφορήσει σε 7 χαρτονομίσματα και 8 κέρματα. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρματα είναι του 1, των 2, των 5, των 10, των 20 των 50 λεπτών, του 1 και των 2 ευρώ, ενώ τα χαρτονομίσματα είναι των 5, 10, 20, 50, 100, 200, και 500 ευρώ.

- Πώς μετατρέπουμε δραχμές σε ευρώ και το αντίστροφο;

- Για να κάνουμε τις μετατροπές χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας την ισοτιμία ευρώ/δραχμής και να γνωρίζουμε πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Η γενική αρχή είναι ότι για να μετατρέψουμε δραχμές σε ευρώ διαιρούμε, ενώ για να πάμε από το ευρώ σε δραχμές πολλαπλασιάζουμε.

Η ισοτιμία που ισχύει, και δεν πρέπει πια να το ξεχνάμε, είναι 1 ευρώ = 340,75 δραχμές.

Ετσι, θέλουμε να μετατρέψουμε σε ευρώ 500 δραχμές, κάνουμε την πράξη: 500:340,75 = 1,46735 ευρώ.

Αν πρέπει 15 ευρώ να τα μετατρέψουμε σε δραχμές, η πράξη είναι: 15 Χ 340,75 = 5.111 δρχ.

Οπως φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, όταν μετατρέπουμε δραχμές σε ευρώ, μετά τον ακέραιο αριθμό των ευρώ προκύπτουν πολλοί δεκαδικοί αριθμοί. Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή το... σχέδιο στρογγυλοποίησης. Για ποσά σε ευρώ κρατάμε μόνο, αλλά πάντα, τα δύο δεκαδικά που ανταποκρίνονται στα λεπτά του ευρώ. Η στρογγυλοποίηση γίνεται με τους κλασικούς κανόνες της αριθμητικής, δηλαδή:

Αν το τρίτο δεκαδικό είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το 5 στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω, δηλαδή το δεύτερο δεκαδικό αυξάνει κατά μία μονάδα.

Αν το τρίτο δεκαδικό είναι μικρότερο του 5 στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω, δηλαδή το δεύτερο δεκαδικό παραμένει το ίδιο.

Στο παράδειγμα που αναφέρεται παραπάνω και με δεδομένο ότι το τρίτο δεκαδικό είναι ο αριθμός 7, κατά τη στρογγυλοποίηση οι 500 δραχμές μάς δίνουν αποτέλεσμα 1,47 ευρώ.

Αν όμως είχαμε να μετατρέψουμε 5.000 δραχμές σε ευρώ, από την πράξη μας θα προέκυπτε το εξής αποτέλεσμα. 5.000:340,75 = 14,67351 και άρα μετά τη στρογγυλοποίηση το ποσό σε ευρώ θα ήταν 14,67 ευρώ.

- Τι ισχύει με τα νοίκια των κατοικιών;

-Ο,τι ίσχυε και μέχρι τώρα. Το ύψος των ενοικίων δεν αλλάζει. Μέχρι και τον επόμενο μήνα μπορούμε να το πληρώσουμε σε δραχμές ή σε ευρώ, ενώ από το Μάρτη μόνο σε ευρώ. Η μετατροπή του ενοικίου γίνεται με το γνωστό τρόπο (διαιρούμε το νοίκι με το 340,75), ενώ σε ό,τι αφορά τη στρογγυλοποίηση οι οργανώσεις των ιδιοκτητών προτρέπουν τα ποσά να στρογγυλοποιηθούν προς τα κάτω.

- Εξακολουθεί να ισχύει το χαρτόσημο για τα νοίκια;

-Ναι, δεν έχει αλλάξει κάτι.

- Δεν έχω ακόμα ευρώ στη διάθεσή μου. Πειράζει;

- Οχι, καθόλου. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή μέχρι και τα τέλη του Φλεβάρη μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας και σε δραχμές. Δεύτερον, γιατί μόλις γίνει η επόμενη πληρωμή μισθών ή συντάξεων, έτσι κι αλλιώς θα αποκτήσουμε ευρώ. Αρα, το ζητούμενο είναι να... έχουμε να λαμβάνουμε.

- Τι χαρτονομίσματα δίνουν οι Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών;

- Τα μηχανήματα αυτά δίνουν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

- Μπορώ να κάνω κατάθεση δραχμών στην τράπεζα;

-Ναι. Και μπορεί να γίνει είτε στο ταμείο είτε στα ΑΤΜ

- Ισχύουν τα ίδια μπλοκ επιταγών;

-Οχι. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προμηθευτούν νέα μπλοκ επιταγών σε ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια, στα οποία δεν υπάρχει πλέον τέλος χαρτοσήμου.

- Θέλω να αλλάξω δραχμές σε ευρώ. Θα πληρώσω προμήθεια στην τράπεζα;

-Οχι. Για τις μετατροπές των δραχμών σε ευρώ δεν πληρώνουμε προμήθεια. Προμήθεια δεν πληρώνουμε ούτε για τις ανταλλαγές των άλλων νομισμάτων της ζώνης του ευρώ, σε ενιαίο νόμισμα.

- Πότε δικαιούνται οι τραπεζίτες να εισπράττουν προμήθεια;

- Για μετατροπές άλλων νομισμάτων εκτός ζώνης ευρώ, ή για την έκδοση συναλλάγματος για τις εκτός ευρώ χώρες. Κάθε χώρας, δηλαδή, εκτός ΕΕ και επιπλέον για την Αγγλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία, που ναι μεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δε συμμετέχουν στο ευρώ.

- Μπορούμε να βρούμε ευρώ πριν από τις πληρωμές των μισθών;

- Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μας γίνει έμμονη ιδέα. Ευρώ πάντως δίνουν όλες οι τράπεζες (είτε στις ουρές είτε στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών), οι ΔΕΚΟ που πρέπει να μας επιστρέψουν ρέστα, σχεδόν όλα τα μεγάλα καταστήματα και πολλά μικρά μαγαζιά.

- Να πάμε στην τράπεζα να μετατρέψουμε τους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουμε σε ευρώ;

- Οχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η διαδικασία αυτή έχει γίνει ήδη από τις τράπεζες, κάτι που θα φανεί στην πρώτη «ενημέρωση» των βιβλιαρίων καταθέσεων.

- Υπάρχει λόγος να πάμε στην τράπεζα να αλλάξουμε τις δραχμές μας σε ευρώ;

- Οχι. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποστούμε μια τέτοια ταλαιπωρία και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στην αύξηση των ουρών στα ταμεία των τραπεζών. Τις δραχμές που έχουμε μπορούμε να τις ξοδέψουμε κάνοντας τις διάφορες αγορές μας και πληρώνοντας λογαριασμούς, άλλες υπηρεσίες κλπ. Ακόμα κι αν διαθέτουμε αποταμιευμένες δραχμές, μπορούμε να τις αλλάξουμε αργότερα, όταν θα κοπάσει η αναστάτωση στα γκισέ των τραπεζών.

- Μήπως αν καθυστερήσουμε τη μετατροπή των δραχμών σε ευρώ, μπορεί να χάσουμε;

- Οχι, σε καμιά περίπτωση. Είτε σήμερα κάνουμε την αλλαγή, είτε τον άλλο μήνα, είτε το 2010 για κάθε 340,75 δραχμές θα πάρουμε 1 ευρώ.

- Μπορούμε σε μια αγορά μας να πληρώσουμε και σε δραχμές και σε ευρώ;

- Ναι, αλλά αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μπερδέψουμε τα πράγματα και σε ό,τι μας αφορά και σε σχέση με εκείνον που συναλλάσσεται μαζί μας. Γιατί ακόμα κι αν εμείς εκ των προτέρων έχουμε κάνει τις σχετικές πράξεις, καλό είναι να σκεφτούμε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρεθούμε, αν κάποιος μας επιτρέψει τα ρέστα και στα δύο νομίσματα...

- Εχουν οι τράπεζες δικαίωμα να μη μας μετατρέπουν τις δραχμές σε ευρώ;

- Οχι, αλλά ορισμένες τράπεζες με το σκεφτικό ότι τις πρώτες μέρες πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι θέλουν να αλλάξουν δραχμές σε ευρώ, όταν εμφανίζονται ιδιώτες που θέλουν να αλλάξουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές, τους προτρέπουν να περιοριστούν στις 150 - 200 χιλιάδες για να φτάσουν τα ευρώ και για τους υπόλοιπους...

- Στις άλλες χώρες της ευρωζώνης κυκλοφορούν τα ίδια νομίσματα;

- Τα χαρτονομίσματα είναι πανομοιότυπα και στις 12 χώρες της ευρωζώνης. Τα κέρματα έχουν τη μία τους όψη κοινή σε όλες τις χώρες, ενώ στη δεύτερη όψη υπάρχουν απεικονίσεις που επιλέγει η κάθε χώρα.

- Τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν πέραση στις άλλες χώρες;

- Ναι, όπως ακριβώς και τα ευρώ που κυκλοφορούν στις άλλες χώρες της ζώνης. Κι αυτό ισχύει τόσο για τα χαρτονομίσματα, όσο και για τα κέρματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ