ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ 2004... ΕΠΕ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και έτσι τέλειωσε το φετινό πανηγύρι2 του «κινήματος των κινημάτων» στο Λονδίνο. Με την υψηλή εποπτεία του «Κόκκινου Κεν» - του δημάρχου του Λονδίνου που είναι τόσο κόκκινος, ώστε αφού είχε αποχωρήσει από το κόμμα του Μπλερ ξαναεντάχθηκε σ' αυτό λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, ορμώμενος από το υψηλό κίνητρο της επανεκλογής του -, τις ευγενικές χορηγίες της βρετανικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τις ευλογίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία βρήκε τον κατάλληλο χώρο να ανακοινώσει την ένθερμη υποστήριξή της στο αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα».

Και επειδή δεν είναι δυνατόν να μπερδεύει κανείς την αυτοκρατορική πορφύρα με την κόκκινη σημαία - εξόν και αν είναι ταγμένος στην πρώτη - οι κριτικές και οι κατηγορίες για «επιχειρηματικό» παρά «κοινωνικό» φόρουμ αυτή τη φορά δεν προέρχονται από «καχύποπτους» ή «δογματικούς» κομμουνιστές, αλλά από οργανώσεις και συμμετέχοντες στην ίδια τη διαδικασία. Σε σημείο που, το δίκτυο των εθελοντών μεταφραστών του φόρουμ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «εφαρμόστηκαν κλασικά νεοφιλελεύθερες πρακτικές οργάνωσης, μάνατζμεντ και παροχής υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το Φόρουμ να είναι ολοκληρωτικά εξαρτημένο από το κράτος»!!. Το βρετανικό κράτος, θα συμπληρώσουμε εμείς.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Εδώ και ένα χρόνο αντεγκλήσεις, κατηγορίες για συνδιαλλαγές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, καταγγελίες για αδιαφάνεια και ομιχλώδη οικονομική διαχείριση δίνουν και παίρνουν σε συναντήσεις, στον Τύπο, στις λίστες αλληλογραφίας3.

Και βέβαια, δε χρειάζεται κανείς να έχει ιδιαίτερο πολιτικό κριτήριο, ώστε να καταλάβει τι σόι πολιτική ή κινηματική εκδήλωση μπορεί να οργανωθεί από μία ΕΠΕ! (και μάλιστα την «Ηνωμένο Βασίλειο - ΕΚΦ 2004 ΕΠΕ»4.

Οι κακές γλώσσες θύμιζαν πως για μήνες στη διεύθυνση της ιστοσελίδας του Φόρουμ έβγαινε η ιστοσελίδα του Δήμου Λονδίνου, όπου δέσποζε ... η περιφορά της ολυμπιακής φλόγας!!5

Ισως γι' αυτό ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν6 σχολιάζει πως μετά το Λονδίνο «είναι επίσης δυνατό να δούμε τους δημάρχους των κυρίων ευρωπαϊκών πόλεων να συναγωνίζονται μεταξύ τους για να φιλοξενήσουν το γεγονός, ως ένα είδος πολιτικών Ολυμπιακών Αγώνων»7. Οι «άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», προφανώς κατά τα πρότυπα του Αθήνα 2004...

Η «σοδειά», μάλλον μικρή. Επισήμως εμφανίζονται ότι συμμετείχαν στο Φόρουμ8 20.000 άτομα9, τα μισά περίπου από πέρσι. Και την Κυριακή 17 Οκτώβρη στην πορεία μόλις 15.00010 άτομα διαδήλωσαν εκεί που μέχρι πριν λίγους μήνες συγκεντρώνονταν δεκάδες χιλιάδες. Και από αυτούς ένα μόνο μέρος θύμιζε διαδήλωση, το άλλο έμοιαζε μάλλον να κάνει υγιεινό κυριακάτικο περίπατο: άμορφο, με τεράστια κενά, χωρίς παλμό και συνθήματα.

Ξεθωριάζουν τα συνθήματα από τα γεγονότα

Ενδιαφέρον παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί οι διαδηλωτές καμία ουσιαστική σχέση δεν είχαν με τα συνθήματα του ΕΚΦ. Στην κινητοποίηση αντί των συνθημάτων «για μια άλλη Ευρώπη», «με ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη», «για κοινωνική Ευρώπη» κτλ. κυριάρχησαν ιδιαίτερα τα συνθήματα που ζητούσαν την άμεση αποχώρηση των βρετανικών και άλλων κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Στα θετικά, λοιπόν, και το ότι η ατζέντα του ΕΚΦ δεν περνά ούτε στον κόσμο που συμμετέχει..

Εκδήλωση αυτής της τάσης ήταν και η πρωτοφανής ανταπόκριση στο μοναδικό σεμινάριο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό που διοργανώνει μια συσπείρωση οργανώσεων και συνεπών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τείνει να σταθεροποιηθεί (Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, οι κομμουνιστικές επιθεωρήσεις από Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία, το Φόρουμ Ενάντια στον Πόλεμο από την Ιταλία, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας κ.ά.), σε πείσμα των εμποδίων που θέτουν πάντα οι διοργανωτές του φόρουμ.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κούβας. Στην τελευταία προπαρασκευαστική συνάντηση για το Φόρουμ, που έγινε 4-5 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, εκφράζεται «ανησυχία για την Αλέιδα Γκεβάρα (σημ.. για το ότι προτάθηκε ομιλήτρια σε μια από τις κεντρικές συζητήσεις) λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα11», ενώ εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στη συζήτηση στην οποία τελικά συμμετέχει εκφράζουν ηχηρά την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους. Είναι οι διαθέσεις του κόσμου που τελικά καθόρισαν τη στάση των διοργανωτών στο θέμα της Κούβας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην πορεία της Κυριακής ένα από τα μεγαλύτερα και πιο συγκροτημένα μπλοκ ήταν αυτό της αλληλεγγύης στην Κούβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μπλοκ αυτό είδαμε μέλη και αντιπροσωπείες από πολλές νεολαιίστικες και προοδευτικές οργανώσεις, και εκπροσώπους από όλες τις παρούσες αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις - πλην «ευρωαριστερών» Λακεδαιμονίων.

Στόχος τα Κομμουνιστικά Κόμματα

Οι προσαρμογές τακτικής και η διαπάλη των διάφορων κέντρων για το πάνω χέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν τη στόχευση των δυνάμεων που το ελέγχουν. Αυτή είναι σαφής. Οπως ανοιχτά ομολόγησε ένας από τους θιασώτες των «κοινωνικών κινημάτων», στόχος είναι η ιδεολογία, πολιτική, και ο τρόπος οργάνωσης «των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς» που τελικά πρέπει, κατά τον ίδιο, να ξεπεραστούν. Από αυτή την αντίληψη πηγάζει η εχθρότητα με τις κομμουνιστικές δυνάμεις και τις ταξικές παραδόσεις και αναφορές του εργατικού και λαϊκού κινήματος, και γι' αυτό καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε να μονωθεί ο ριζοσπαστισμός που γεννιέται απέναντι στην επίδραση των κομμουνιστών.

Ειδικά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ορισμένες προοδευτικές δυνάμεις που ειλικρινά πίστευαν πως μπορούν να δράσουν μέσα από τα εκεί «Κοινωνικά Φόρουμ» δίχως να απεκδυθούν της ταυτότητάς τους αντιμετώπισαν επιθέσεις και πρωτόγονο αντικομμουνισμό.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ως μέσο χειραγώγησης των διαθέσεων και ξεπλύματος της σοσιαλδημοκρατίας έχει όρια που θέτει αντικειμενικά η ταξική πάλη. Ενα είναι σίγουρο: Τα περιθώρια αυτά έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο και αυτό είναι το κύριο εξαγόμενο από το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Λονδίνο 2004 ΕΠΕ».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. ΕΠΕ: Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, ή αγγλιστί «Ltd»

2. Ο ορισμός «πανηγύρι» δεν είναι δικός μας. Σε άρθρο της βρετανικής Γκάρντιαν η οποία ήταν και χορηγός επικοινωνίας του Φόρουμ, στις 18/10 γράφεται για το ΕΚΦ «είναι πιθανό πως το γεγονός θα εξαφανιστεί από το ημερολόγιο και θα το θυμούμαστε μόνο ως ένα ευρωπαϊκό εμπορικό πανηγύρι για πολιτικές ιδέες».

3. Σε μια αναφορά για τα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής συνάντησης των Βρυξελλών, υπολογιζόταν το συνολικό κόστος σε 1,2 εκατομμύρια λίρες, και επισημαινόταν πως ο προϋπολογισμός ήταν θεαματικά ελλειμματικός. Σημειωνόταν δε με νόημα πως «συναφές με το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι και το θέμα της ανεξαρτησίας του ΕΚΦ»

4. «UK ESF 2004 (London) Limited». Δες http://www.fse-esf.org/en/?x=1694&als[SSECTION]=Register

5. Θυμίζουμε ότι η περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας του Αθήνα 2004 ταυτίστηκε με τους χορηγούς της, και ιδιαίτερα με τον ένα που θεωρείται «κόκκινο πανί» για το «κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης»

6. Το ξαναλέμε: Χορηγός επικοινωνίας και επίσημη εφημερίδα του Φόρουμ.

7. Ο.π.

8. Φέτος, για πρώτη φορά δεν ανακοινώθηκε καν «Φόρουμ Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ το προγραμματισμένο «Κοινοβουλευτικό Φόρουμ» διαλύθηκε. Και τα δύο λάμβαναν χώρα ως παράλληλες εκδηλώσεις τα περασμένα 2 χρόνια.

9. Από το επίσημο δελτίο Τύπου του Φόρουμ

10. 15-20 χιλιάδες έδωσε η αστυνομία, 65-70 χιλιάδες ισχυρίζονται οι διοργανωτές σε 100.000 ανέβασαν τους συμμετέχοντες ορισμένες απίθανες αναφορές. Η αλήθεια είναι ότι αν υπολογίσουμε όσους συμμετείχαν οργανωμένα στην πορεία ο αριθμός είναι αρκετά κάτω από 15 χιλιάδες.

11. Βλέπε επίσημα πρακτικά της συνάντησης στο Ιντερνετ.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ