«Προειδοποιεί» με επιπλέον δασμούς 50% αν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα «αντίμετρα»
Chinatopix |
Ο Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα με νέα αύξηση των δασμών αν δεν ανακαλέσει τα αντίμετρα που ανακοίνωσε (φωτ. από το κινεζικό λιμάνι Κινγκντάο) |
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χ. Λούτνικ δήλωσε ότι οι δασμοί σίγουρα θα παραμείνουν σε ισχύ «για μέρες και βδομάδες», ενώ άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι εκπρόσωποι άνω των 50 κυβερνήσεων ζήτησαν ήδη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους της εμπορικής συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ.
Ο δε Τραμπ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι πρώτο ζητούμενο είναι η πιο αποφασιστική αναμέτρηση με την Κίνα (που απειλεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα), την οποία χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο καταχραστή απ' όλους». Αναφερόμενος μάλιστα σε συνομιλία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, τόνισε ότι «όλα πρέπει να αλλάξουν (σ.σ. στους όρους του διμερούς εμπορίου με άλλες χώρες), αλλά ειδικά με την Κίνα!».
Στη συνέχεια απείλησε το Πεκίνο με νέους τεράστιους δασμούς αν αυτό δεν αποσύρει τα «αντίμετρα» που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, σε νέα ανάρτηση ο Τραμπ απείλησε ότι «αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση κατά 34% πάνω από την ήδη μακροχρόνια εμπορική της κατάχρηση μέχρι σήμερα, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου», και «όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν».
Την ίδια ώρα, πάντως, «προβληματισμοί» για τις συνέπειες των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον διατυπώνονται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμα και εντός τμημάτων του κεφαλαίου που υποστηρίζουν τον Τραμπ, αποτυπώνοντας τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις.
Μεταξύ άλλων, ο εκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, ο οποίος υποστήριξε τον Τραμπ στην εκλογή του, σε δηλώσεις του αναγνωρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ωστόσο υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί περιθώριο τριών μηνών στην εφαρμογή των δασμών, ώστε οι χώρες να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε πληθωριστικές πιέσεις (...) το κατά πόσον το δασμολογικό μενού θα προκαλέσει και ύφεση, αυτό παραμένει ανοιχτό, αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξη». Δίκτυα ανέφεραν πως ο ίδιος τον Γενάρη δήλωνε ότι ο κόσμος πρέπει να «ξεπεράσει» τις ανησυχίες για τους δασμούς, επειδή θα είναι θετικοί για την εθνική ασφάλεια.
Αλλά και ο μεγαλοκαπιταλιστής Ιλον Μασκ, στενός συνεργάτης του Τραμπ και επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), εξέφρασε την άποψη ότι «ιδανικά, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κινηθούν προς μια κατάσταση μηδενικών δασμών, δημιουργώντας μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».
Από την πλευρά του ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν στο εσωτερικό της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται και ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησε να μην είναι ...«αδύναμοι και ηλίθιοι» (!) αλλά «δυνατοί, θαρραλέοι και υπομονετικοί», αφού «το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλείο!».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Moody's», οι εταιρικές χρεοκοπίες ενδέχεται να αγγίξουν το 8% μέσα στον επόμενο χρόνο, διότι «οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη εντείνουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα χρεοκοπιών και μεγαλύτερων spreads, τάσεις που ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Ντ. Χάμιλτον. Εκτίμησε δε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Γερμανία,η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία.
Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μ. Σέφτσοβιτς, σε χτεσινή συνεδρίαση με τους ομολόγους του είπε ότι το εύρος των αμερικανικών δασμών που επέβαλε ο Τραμπ πλήττει εξαγωγές αξίας 380 δισ. ευρώ (416,21 δισ. δολαρίων) από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται «κατάλογο με αντίμετρα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε πόσο φουντώνουν τα παζάρια, αναγνωρίζοντας ότι «πράγματι προτείναμε δασμούς "μηδέν προς μηδέν" ("zero-for-zero") για τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως κάναμε με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Γιατί η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία». Σημείωσε πάντως και ότι η ΕΕ θα προστατευτεί από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου, και γι' αυτόν τον σκοπό «θα δημιουργήσουμε μια Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών».
Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το «Reuters», η Κομισιόν προτείνει αντιδασμούς 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μάη, ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Η Επιτροπή προτείνει αντιδασμούς και σε άλλα προϊόντα των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από 1η Δεκέμβρη.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρ. Χάμπεκ (προερχόμενος από τους Πράσινους) είπε στο περιθώριο συνάντησης με τους ομολόγους του ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «ήρεμα και προσεκτικά, αλλά και με σαφήνεια και αποφασιστικότητα», προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα βρεθεί σε θέση ισχύος» εφόσον επιδείξει «ενότητα και αποφασιστικότητα».
Στη Ρωσία, τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ μίλησε για μια «περίοδο εξαιρετικά τεταμένη» και μια «οικονομική θύελλα» που διαμορφώνεται, εκφράζοντας ανησυχία ειδικά για την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Μπαράζ περίπου 1.400 αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα Χέρια», με αιτήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων την κοινωνική ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων, την καταστολή ενάντια στους μετανάστες, τις συνέπειες από την επιβολή των νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ κ.ά.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από δημαρχεία, πολιτειακά κοινοβούλια, ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σε κεντρικούς δρόμους ή πλατείες μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστόνη, το Λος Αντζελες και διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ περίπου 2,5 μήνες μετά την ορκωμοσία του.
Διαδηλώσεις Αμερικανών έγιναν και σε γειτονικές χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά και έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Παρίσι, Βερολίνο κ.α.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, Λιζ Χάστον, εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει περικοπές στην υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης και στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, Medicaid - τα οποία βέβαια δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τη στοιχειώδη κάλυψη των σχετικών αναγκών του αμερικανικού λαού.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας «Reuters/Ipsos» που δημοσιοποιήθηκε πριν από μια βδομάδα έδειξε πτώση στη δημοτικότητα του Ντ. Τραμπ, στο 43% από 47% όταν ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία.
Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το «Harvard Caps/Harris», το 49% των ερωτηθέντων που είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι δήλωσε πως εγκρίνει τις πολιτικές της κυβέρνησης, ποσοστό κατά 3% πεσμένο σε σχέση με έναν μήνα πριν. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Τραμπ κάνει γενικά «καλύτερη δουλειά» από ό,τι ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν.
Στο φόντο αυτό, καταγράφεται ο δεύτερος θάνατος παιδιού από ιλαρά στο Τέξας μέσα στους λίγους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα, «ξεδιπλώνοντας», για μία ακόμα φορά, τη γύμνια του αστικού κράτους ακόμη και στη «Μέκκα» του καπιταλισμού, οι πλημμύρες και οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν κεντρικές, μεσοδυτικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων.
Παράλληλα χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις πλημμύρισαν έως το Σαββατοκύριακο από σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ακαδημαϊκό ενδοκρινολόγο Τζούρο Μάτσουτ έδωσε την Κυριακή ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς.
Στις 18 Μάρτη η Βουλή είχε κάνει και επίσημα δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Βούτσεβιτς, μετά τις πολύμηνες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο την πολύνεκρη κατάρρευση της οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νις τον περασμένο Νοέμβρη και με φόντο τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις.
Ο Μάτσουτ εμφανίζεται ως «ακομμάτιστος», ωστόσο συμμετέχει στην «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» που συγκρότησε ο Βούτσιτς για την ίδρυση νέου «πατριωτικού κινήματος». Τον Γενάρη ήταν ομιλητής σε συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Στις σχετικές του ανακοινώσεις, ο Βούτσιτς είπε ότι «η μεγάλη αποστολή της νέας κυβέρνησης θα είναι να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να συμπεριφέρεται με υπομονή και σύνεση (...) να είναι αφοσιωμένη στο μέλλον διότι επιθυμία και πρόθεσή μας είναι να ξαναδούμε τη χώρα στο βάθρο του νικητή και να γίνουμε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μέχρι το τέλος του έτους». Επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει (...) να καταστήσει προσπάθειες για την εγκαθίδρυση του απαιτούμενου κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις πλευρές που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της κοινωνίας που μένουν "ανοιχτά"».
Από την πλευρά τους, δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την επιλογή «μη πολιτικής» προσωπικότητας για τη θέση του πρωθυπουργού «άνευ σημασίας τέχνασμα του Βούτσιτς».
Η κυβέρνηση Μάτσουτ πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι τις 18 Απρίλη.
Προεδρικές εκλογές μέσα στο επόμενο δίμηνο (πιθανά στις 3 Ιούνη) θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Κορέα, όπου στα τέλη της περασμένης βδομάδας οριστικοποιήθηκε η καθαίρεση του Γιουν Σοκ-γεόλ από την προεδρία, ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο Γιουν καθαιρέθηκε με το σκεπτικό ότι «δεν περιορίστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αλλά διέπραξε ενέργειες που παραβίασαν το Σύνταγμα και τον νόμο, ιδίως κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, για να εμποδίσουν το Κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του», σύμφωνα με την ετυμηγορία.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της νοτιοκορεατικής εθνοσυνέλευσης, Γου Γουόν-σικ, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι απαραίτητη για να ενισχυθούν περαιτέρω οι πυλώνες της διάκρισης των εξουσιών, ώστε να εξασφαλιστούν η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ενότητα».
Στο μεταξύ, καθώς εν αναμονή και της δικαστικής απόφασης είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις οπαδών και αντιπάλων του Γιουν, πρεσβείες μεταξύ των οποίων και αυτές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, εξέδωσαν κατεπείγουσες οδηγίες στους πολίτες τους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις κόσμου.