ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Παλεύει για την τήρηση της ΣΣΕ στο Εθνικό Θέατρο

Μάχη με όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί την ΣΣΕ με το Εθνικό Θέατρο δίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), απέναντι στις προσπάθειες που κάνει η διεύθυνση του Θεάτρου να την υπονομεύσει. Το ΣΕΗ εντόπισε ότι πάνω από 150 συμβόλαια ήταν παράνομα και κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οπως προέκυψε:

  • Το Εθνικό Θέατρο ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ηθοποιών κατά τη χειμερινή περίοδο 2015 - 2016 και θερινή περίοδο 2016 ήταν 229, ενώ οι συμβάσεις που σύναψε το Εθνικό την ίδια περίοδο ήταν 251.
  • Το Εθνικό Θέατρο υποχρεούται να έχει τουλάχιστον 100 συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας για τη χειμερινή περίοδο (Σεπτέμβρη - Απρίλη) και τουλάχιστον 100 συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας για τη θερινή περίοδο (Μάη - Σεπτέμβρη), αλλά δεν τήρησε αυτό το ελάχιστο όριο, αφού για τη χειμερινή περίοδο του 2015 - 2016 είχε μόλις 17 συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και για τη θερινή περίοδο του 2016 είχε μόλις 36 συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας, ενώ και αυτές οι συμβάσεις δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με τον επίδικο όρο της ΣΣΕ.
  • Η πλειοψηφία των συμβάσεων που καταρτίζει το Εθνικό Θέατρο αφορούν κάποιους μήνες της χειμερινής περιόδου και κάποιους μήνες της θερινής περιόδου στην ίδια σύμβαση. Ωστόσο, η ΣΣΕ προβλέπει ρητά για ποιους συγκεκριμένους μήνες πρέπει να καταρτίζεται κάθε σύμβαση, ανάλογα με τη θεατρική περίοδο στην οποία αφορά, και τούτο διότι είναι ουσιαστικά αδύνατη η εύρεση νέας εργασίας για τον ηθοποιό, στα μέσα της χειμερινής ή θερινής περιόδου.

Επίσης, καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Εθνικού Θεάτρου περί εφαρμογής των διατάξεων του ιδρυτικού του νόμου, θεωρώντας ότι αυτές δεν το απαλλάσσουν από την υποχρέωση εφαρμογής της ΣΣΕ. Τελικά, η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, που εκδόθηκε στις 23 Δεκέμβρη 2016, καλεί το Εθνικό Θέατρο να παραλείψει τη μη εφαρμογή των όρων της ΣΣΕ και να υποβάλει γραπτές εξηγήσεις.

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΣΕΗ σημειώνει ότι οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές «όχι μόνο όσον αφορά το ειδικό ζήτημα τήρησης των συμφωνηθέντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε το Εθνικό Θέατρο να μαγειρέψει τα δεδομένα, να βαφτίσει το κρέας ψάρι, κάτι που δείχνει τι έχουμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρει: «Καταρρίπτεται, πλέον, κάθε προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών για καλές προθέσεις που δήθεν στο μέλλον θα έρθουν να λύσουν τα προβλήματα υποαπασχόλησης που χτύπησαν πια και την πόρτα του Εθνικού Θεάτρου.

Καθίσταται σαφές τι αντιμετωπίσαμε απέναντί μας το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η μάχη που δώσαμε κόντρα σε κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης και δημιουργίας κλίματος που ακόμα συνεχίζεται. Οι ενέργειες αυτές βρίσκουν έδαφος πάνω στο συνολικότερο αντιλαϊκό και αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις - προσκυνητές της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Παραμένουμε στον αγώνα για την υπογραφή της ΣΣΕ που ήδη έχουμε. Καλούμε το σύνολο του κλάδου, ιδιαίτερα δε τους συναδέλφους στο Εθνικό Θέατρο να βγάλουν συμπεράσματα, να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο για ένα Εθνικό Θέατρο αντάξιο της ιστορίας του τόπου του και των αγώνων του λαού του».

«Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, με την Βέρα Κρούσκα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη (18 - 22 Γενάρη) στο θέατρο «Αυλαία»(πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ. 2310.237.700) και συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT, για 12 ακόμη παραστάσεις, κάθε Σάββατο στις 19.00 και Κυριακές στις 21.00, έως την Κυριακή 26 Φλεβάρη.

Το «Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων προσωπική μαρτυρία και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ' αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η Ιστορία της Ελλάδας. Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ". Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της και των άλλων συγγενών της.

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13, τηλέφωνο κρατήσεων: 211.4096.149, 698.7844.845), τις Παρασκευές 13 και 20 Γενάρη και υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο χρόνο, με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει. Θα ερμηνεύσει τραγούδια - σταθμούς στην καριέρα του από τη συνεργασία του με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ακης Πάνου, ο Παντελής Θαλασσινός και άλλοι καθώς και διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και έχουν αποτυπωθεί στις καρδιές όλων μας.

Από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές της εποχής του, ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές ερμηνείες του αλλά και για τις αυστηρές και συνεπείς καλλιτεχνικά επιλογές και αναζητήσεις του. Μαζί του η νέα τραγουδίστρια Επιστήμη Κάμπου. Ωρα έναρξης: 22.30. Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπίρα ή κρασί.

«Λόενγκριν» από τη Λυρική Σκηνή

Η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Λόενγκριν» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Γενάρη 2017 και για πέντε μόνο παραστάσεις, 52 χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική έως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Γενάρη του 1965.

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προερχόμενη από την Εθνική Οπερα της Ουαλίας και το Θέατρο Βιέλκι - Εθνική Οπερα Πολωνίας. Η παραγωγή έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Αντονι Μακ Ντόναλντ.

Ο μύθος ανάγεται σε ένα από τα πλέον αιματηρά ποιήματα ηρωικών ανδραγαθημάτων - chanson degeste - των τροβαδούρων του 12ου αιώνα. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας μυστηριώδης ιππότης έρχεται να υπερασπιστεί την Ελζα της Βραβάντης, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του αδερφού της, που έχει εξαφανιστεί. Για να αγωνιστεί υπέρ της θέτει ως μοναδικό όρο εκείνη να μη ρωτήσει ποτέ σχετικά με το όνομα και την καταγωγή του. Ο Λόενγκριν νικά, η Ελζα αθωώνεται και γίνεται σύζυγός του. Ο κόμης Τέλραμουντ και η μάγισσα σύζυγός του, Ορτρουντ, η οποία τον υποκίνησε κατορθώνουν τελικά να σπείρουν στην Ελζα την αμφιβολία και να την κάνουν να θέσει την ερώτηση. Ο ιππότης αποκαλύπτει την ταυτότητά του κι έτσι υποχρεώνεται πλέον να αναχωρήσει. Ως τελευταία προσφορά, λύνει τα μάγια της Ορτρουντ και επιστρέφει στην Ελζα τον αγαπημένο της αδερφό.

Ο Βρετανός τενόρος Πίτερ Ουεντ θα ερμηνεύσει το ρόλο του Λόενγκριν. Στο ρόλο της Ελζα δύο σπουδαίες διεθνούς φήμης σοπράνο: Στην πρώτη διανομή η Σλοβάκα Γιολάνα Φογκάσοβα και στη δεύτερη η Ρουμάνα Γιούλια Ισάεφ. Με το ρόλο του Τέλραμουντ ντεμπουτάρει σε βαγκνερικό ρόλο ο μονωδός της ΕΛΣ, Δημήτρης Πλατανιάς. Στη δεύτερη διανομή το ρόλο ερμηνεύει ο Ρουμάνος βαρύτονος Βαλεντίν Βασίλιου. Στην πρώτη διανομή, στο ρόλο της Ορτρουντ η Σουηδή μεσόφωνος Μαρτίνα Ντίκε, και στη δεύτερη διανομή η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου. Το καστ συμπληρώνουν οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς (Βασιλιάς), Διονύσης Σούρμπης και Δημήτρης Κασιούμης (Κήρυκας).

Φωτισμοί: Λούσι Κάρτερ. Κινησιολογία: Φιλίπ Ζιροντό. Συνεργάτιδα σκηνοθεσίας: Ελεν Κούπερ. Συνεργάτιδα κινησιολογίας: Λίζι Σόντερσον. Συνεργάτης φωτισμών: Νιλ Μπρίνκουορθ. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: 27, 29 Γενάρη & 1, 3, 5 Φλεβάρη 2017. Ωρα έναρξης: 18.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ