ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ζελένσκι παρουσίασε χάρτη με τεράστια κοιτάσματα στρατηγικών ορυκτών

Οι ΗΠΑ, που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα, θα έχουν προτεραιότητα στη μοιρασιά, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος...

Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι...

2024 The Associated Press. All

Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι...
Εναν χάρτη με τα τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών στρατηγικής σημασίας της χώρας ξεδίπλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», απευθυνόμενος σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ο οποίος ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία.

Σε αυτήν τη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, που τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σταθερά στο πεδίο, εντείνονται τα παζάρια και μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, για τα συμφέροντα κάθε «παίκτη».

Προ ημερών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ζήτησε δημόσια από το Κίεβο να εξασφαλίσει για τις ΗΠΑ σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά, σε αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

«Εάν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι σε οποιαδήποτε διευθέτηση είναι απαραίτητη η παροχή «εγγυήσεων» από τους «συμμάχους».

Ο Ζελένσκι είπε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, βρίσκεται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει αυτούς τους πόρους σε Βόρεια Κορέα και Ιράν.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε τον πλούτο μας», επισήμανε, αναφέροντας συγκεκριμένα την «πολύ πλούσια» σε κοιτάσματα περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ.

Κατά τη συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε έναν χάρτη - άλλοτε διαβαθμισμένο - που έδειχνε τα πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης μιας λωρίδας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με την ένδειξη ότι είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες. Περίπου η μισή ζώνη φέρεται να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι πολύτιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, που χρησιμοποιείται στην πυρηνική και στην «αμυντική» τεχνολογία. Στον χάρτη, πολλά από τα κοιτάσματα τιτανίου απεικονίζονταν στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αλλά μια «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση» για την εκμετάλλευσή τους.

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτήν την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω επ' αυτού με τον Πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζω πως η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό... Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ουκρανία. Και, φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ο Ζελένσκι σκοπεύει να παραστεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (14 - 16 Φλεβάρη), όπου αναμένονται επίσης ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζ. Ντ. Βανς, και ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η Διάσκεψη του Μονάχου θα χρησιμοποιηθεί - και έχουμε ενδείξεις ότι θα γίνει - για να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ειρήνη στην Ουκρανία. Υποθέτουμε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν στο περιθώριο. Θα το αφήσω ανοιχτό αν θα ανακοινωθεί σχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Διάσκεψης, Κρ. Χόισγκεν.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι θεωρεί αναγκαίο να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ προτού αυτός συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «διαφορετικά θα μοιάζει με διάλογο για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Ο Τραμπ σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ζελένσκι την επόμενη βδομάδα όσον αφορά την «ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας», όπως οι σπάνιες γαίες. Ερωτηθείς εάν η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ απάντησε πως «δεν πρόκειται να πάω εγώ εκεί» (στο Κίεβο).

Ζελένσκι: Να διασφαλιστεί ότι ΗΠΑ και ΕΕ «δεν μας εγκαταλείπουν»

Το σχέδιο του Τραμπ για μια «γρήγορη διευθέτηση» στην Ουκρανία δεν πρέπει μόνο να «τερματίσει τον πόλεμο» αλλά και να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξει στο μέλλον ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε ακόμα ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο απορρίπτει μια επανάληψη της εμπειρίας των «ειρηνευτικών» συμφωνιών και διαπραγματεύσεων των ετών 2014 - '15 (συμφωνίες του Μινσκ).

«Μια παγωμένη σύγκρουση θα οδηγήσει σε περισσότερη επιθετικότητα ξανά και ξανά (...) Θα είναι μια απόλυτη ήττα για όλους, τόσο για εμάς, που είναι και το σημαντικό, όσο και για τον Τραμπ», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος στο ITV.

«Δεν χρειάζεται (σ.σ. ο Τραμπ) απλώς να δώσει τέλος στον πόλεμο. Πρέπει να δράσει έτσι ώστε ο Πούτιν να μην έχει την ευκαιρία να εξαπολύσει ξανά πόλεμο σε μας. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και όλοι πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Αυτό θα ήταν μια νίκη», είπε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι συμφωνεί για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον «τερματισμό» του πολέμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Αν ήμουν βέβαιος ότι η Αμερική και η Ευρώπη δεν θα μας εγκαταλείψουν και θα μας υποστηρίξουν και θα παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας, θα ήμουν έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή διαπραγματεύσεων», είπε.

«Αν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα τέλος στην "καυτή φάση" του πολέμου. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να ξέρουμε πώς ακριβώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Οτι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά με την Αμερική και την Ευρώπη», συνέχισε.

Στη συνέντευξη ο Ζελένσκι απέκλεισε εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. «Θα χρειαζόταν να αναστείλουμε τον στρατιωτικό νόμο και αν αναστείλουμε τον στρατιωτικό νόμο, χάνουμε τον στρατό», σημείωσε. «Είναι ζήτημα στρατιωτικής ικανότητας, ηθικού και τα δύο θα χαθούν», συμπλήρωσε.

NYP: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με αντικείμενο τον «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η «New York Post».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το προεδρικό αεροσκάφος την Παρασκευή, ο Τραμπ απάντησε επίσης σε ερώτηση για το πόσες φορές έχουν συνομιλήσει οι δύο ηγέτες, λέγοντας ότι «είναι καλύτερα να μην πω».

«(Ο Πούτιν) θέλει να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι», δήλωσε ο Τραμπ.

«Ελπίζω να γίνει γρήγορα», είπε. «Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο κακός. Θέλω να το τελειώσω αυτό το καταραμένο πράγμα», σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως υπήρξε συνομιλία. «Καθώς η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον αναπτύσσει το έργο της, πολλές διαφορετικές επικοινωνίες προκύπτουν. Και οι επικοινωνίες αυτές περνούν από διαφορετικούς διαύλους», εξήγησε.

Μόσχα: Πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του Πούτιν

«Ολοι οι όροι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να εκπληρωθούν, προτού καταστεί δυνατή οποιαδήποτε διευθέτηση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Ριάμπκοφ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «τερματισμού» του πολέμου στην Ουκρανία.

Το περασμένο Ιούνη ο Πούτιν έθεσε όρους για τον άμεσο «τερματισμό» του πολέμου: Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους 4 ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί και ελέγχει ως επί το πλείστον η Ρωσία, να αρθούν οι αντιρωσικές κυρώσεις.

Ο Ριάμπκοφ υποστήριξε ότι «όσο πιο γρήγορα οι ΗΠΑ και η Δύση κατανοήσουν πως όλοι οι όροι του Πούτιν πρέπει να εκπληρωθούν, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει διευθέτηση στην Ουκρανία».

Η Μόσχα δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια προσφορά που να θεωρεί ικανοποιητική για επανέναρξη «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», ξεκαθάρισε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκαλούζιν.

«Είναι σημαντικό τα λόγια να υποστηρίζονται από πρακτικά μέτρα που παίρνουν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας, δείχνουν βούληση να εξαλειφθούν οι ριζικές αιτίες της κρίσης και αναγνωρίζουν τις νέες πραγματικότητες», είπε.

Σύμφωνα με τον Γκαλούζιν, η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με το Κίεβο, πλην όμως οι βασικές επιδιώξεις της παραμένουν αμετάβλητες.

Ευρωπαϊκά κράτη και Καναδάς αύξησαν 20% τις στρατιωτικές δαπάνες

Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν το 2024 κατά 20% τις «αμυντικές» τους δαπάνες, σε σύγκριση με το 2023, επισήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, απευθυνόμενος έμμεσα στην Ουάσιγκτον.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, το ΝΑΤΟ τόνισε ότι αυτή η ετήσια αύξηση 20% σε «αμυντικές» δαπάνες από τα κράτη - μέλη, εκτός των ΗΠΑ, ανέβασε τις συνολικές αμυντικές τους δαπάνες σε πάνω από 485 δισ. δολάρια.

Αυτήν τη βδομάδα ο Ρούτε θα συναντηθεί με υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ, «όπου θα συζητήσουμε για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στην Αμυνα».

Το ΝΑΤΟ θα δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών Αμυνας.

ΚΟΣΟΒΟ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρωτιά με απώλειες για το κόμμα του Κούρτι

Πρώτο αλλά με σημαντικές απώλειες ήρθε το κόμμα του Αλμπιν Κούρτι «Αυτοδιάθεση» στις βουλευτικές εκλογές στο προτεκτοράτο του Κοσόβου, με ποσοστό 41% (από 50% το 2021).

Ακολούθησαν το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK, με ιδρυτή τον Χ. Θάτσι, πρώην Πρόεδρο και σήμερα υπόδικο στο ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης) με 22,5% και η Δημοκρατική Ενωση (LDK) με 17,7%. Στη Βουλή μπήκε και ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» (AAK - ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι) και του σχήματος «Nisma», με 7,5%.

Από τις 120 έδρες της Βουλής, 10 καταλαμβάνονται από κόμματα της σερβικής μειονότητας και άλλες 10 από κόμματα που εκπροσωπούν άλλες μειονότητες.

Το κόμμα «Σερβική Λίστα» (που το υποστηρίζει απευθείας το Βελιγράδι) έλαβε και τις 10 έδρες που εκπροσωπούν τους Σέρβους.

Ο σημερινός ηγέτης του PDK, Bedri Hamza, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Αυτοδιάθεση», ενώ από την άλλη ορισμένα ΜΜΕ εμφάνιζαν τον Χαραντινάι να εκφράζει ετοιμότητα συνεργασίας με την «Αυτοδιάθεση».

  • Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Κλάους Γιοχάνις, Πρόεδρος της Ρουμανίας, όπου έχουν προκηρυχθεί προεδρικές εκλογές για τον Μάη (ύστερα από την ακύρωση των εκλογών του Δεκέμβρη). Ο Γιοχάνις παραιτήθηκε για να αποφευχθεί μια «ανούσια και αρνητική κρίση (...) με συνέπειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Σήμερα αναμενόταν να ξεκινήσει στη Βουλή συζήτηση για την αποπομπή του, καθώς το αίτημα που είχαν καταθέσει τα κόμματα POT, AUR και SOS στήριξαν και οι βουλευτές της Ενωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (USR).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ