Σε «θυσίες» και κατακόρυφη αύξηση πολεμικών δαπανών καλεί ο γγ του ΝΑΤΟ, επειδή «δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό που έρχεται»...
2024 The Associated Press. All |
Με τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, σε συνθήκες ολομέτωπης έντασης του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, μιλώντας σε εκδήλωση του «Carnegie Europe» ο Ρούτε υπογράμμισε την εντεινόμενη πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ: «Οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί, η καινοτομία έχει επιταχυνθεί. Εχουμε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα, μεγαλύτερες και συχνότερες στρατιωτικές ασκήσεις, περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμούς στην ανατολική μας πτέρυγα και, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, περισσότερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».
Ακόμα και με όλα αυτά, όμως, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε 4 με 5 χρόνια»...
Για να τεκμηριώσει την «προειδοποίησή» του, ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η οικονομία της Ρωσίας έχει τεθεί σε πολεμική βάση. Το 2025 οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της θα είναι στο 7% - 8% του ΑΕΠ, αν όχι περισσότερο. Αυτό είναι το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας (...) Και η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας παράγει τεράστιους αριθμούς αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών. Αυτό που λείπει από τη Ρωσία σε ποιότητα το αναπληρώνει σε ποσότητα, με τη βοήθεια της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ολα αυτά δείχνουν προς μια σαφή κατεύθυνση: Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση».
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, επεσήμανε ότι «ενισχύει ουσιαστικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων (...) Οι επενδύσεις της για το Διάστημα εκτοξεύονται στα ύψη», ενώ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Κίνα αποκτά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας 5 με 6 φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ».
Αναφερόμενος δε στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ τόνισε ότι «η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Βόρεια Κορέα και το Ιράν εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (...) για να εξασφαλίσουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρούτε τόνισε απροκάλυπτα ότι «είναι καιρός να στραφούμε σε μια νοοτροπία καιρού πολέμου, να υπερ-αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές δαπάνες».
Η «αμυντική» βιομηχανία της Ευρώπης είναι «πολύ μικρή, πολύ αργή και πολύ κατακερματισμένη», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ επανέλαβε και χθες ότι «θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα από το 2%» του ΑΕΠ, και ανέφερε ότι στον «Ψυχρό Πόλεμο», που «τον κερδίσαμε», οι Ευρωπαίοι «ξόδευαν πολύ περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ για την Αμυνα». Ηδη δημοσιεύματα και «διαρροές» αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την αύξηση του στόχου για τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.
Καλώντας μάλιστα τους λαούς - πέρα από τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται γι' αυτούς η ιμπεριαλιστική εμπλοκή - να αποδεχτούν «θυσίες» για την πολεμική οικονομία, στο όνομα του «να παραμείνουμε ασφαλείς αύριο», ο γγ του ΝΑΤΟ είπε με θράσος: «Ξέρω ότι το να ξοδεύουμε περισσότερα για την Αμυνα σημαίνει να ξοδεύουμε λιγότερα για άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι μόνο λίγο λιγότερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κάλεσε τους «πολίτες των ΝΑΤΟικών χωρών, ειδικά στην Ευρώπη, να πουν στις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία ότι είναι απλώς απαράδεκτο να αρνούνται να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία»...
Πρόσθεσε δε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν εύκολα έως και το ένα τέταρτο του εθνικού τους εισοδήματος σε συντάξεις, συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης» ενώ «χρειαζόμαστε ένα μικρό κλάσμα αυτών των χρημάτων για να κάνουμε τις άμυνές μας πολύ πιο δυνατές»...
Καθώς τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας απαιτούν εγγυημένα κέρδη και η πολεμική προπαρασκευή κινητοποίηση τεράστιων κεφαλαίων, ο Ρούτε κάλεσε τα κράτη - μέλη να δώσουν στις βιομηχανίες «μεγάλες παραγγελίες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, για να παράγουν γρήγορα και με περισσότερες δυνατότητες», ενώ «συμβούλεψε» τις πολεμικές βιομηχανίες που θησαυρίζουν από το μακελειό να βάλουν «επιπλέον βάρδιες και νέες γραμμές παραγωγής».
Την ίδια ώρα, με φόντο τις εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές διεργασίες και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ αυξάνεται η κινητικότητα στο ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Ενόψει της επικείμενης ανάληψης της εκ περιτροπής 6μηνης προεδρίας της ΕΕ από την Πολωνία, κάτι που θα συμπέσει και με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ, πραγματοποιούνται μια σειρά επαφές ανάμεσα στη Βαρσοβία και στον «γαλλογερμανικό άξονα».
Χθες ο Εμ. Μακρόν επισκέφτηκε τη Βαρσοβία προκειμένου να συζητήσει για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής στήριξης» του Κιέβου «στο νέο διατλαντικό πλαίσιο» που διαμορφώνεται, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.
Ο Μακρόν είχε διμερείς συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ και με τον Πολωνό ομόλογό του, Α. Ντούντα.
Οι επαφές του Γάλλου ηγέτη στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Παρίσι με τον Τραμπ και τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ενώ με «διαρροές» και δημοσιεύματα επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών στρατιωτών από χώρες της Ευρώπης στην Ουκρανία - στο οποίο είχε αναφερθεί ο Μακρόν ήδη από τον Φλεβάρη - στο όνομα της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκεχειρίας.
Σύμφωνα με τον Ελι Τένενμπαουμ, ειδικό αμυντικών θεμάτων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri), «η Γαλλία και η Βρετανία από τη μια πλευρά και μετά οι Πολωνοί, οι χώρες της Βαλτικής, οι σκανδιναβικές χώρες (...) και πιθανώς άλλοι σύμμαχοι, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο» θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «ειρηνευτική αποστολή», που θα αποτελείται από «40.000 άνδρες».
Ο Ντ. Τουσκ, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μακρόν, δήλωσε ότι «για να σταματήσουμε τις εικασίες σχετικά με την πιθανή παρουσία στρατού της μίας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας (...) οι αποφάσεις που αφορούν την Πολωνία θα ληφθούν στη Βαρσοβία και μόνο στη Βαρσοβία (...) Προς το παρόν δεν σχεδιάζουμε τέτοιες ενέργειες».
Ο δε Μακρόν δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις θέλει να κάνει για χάρη της «ειρήνης», αλλά τόνισε και ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για την «ασφάλεια» ολόκληρης της ηπείρου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε χθες από το Βερολίνο ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Τουσκ και τον Μακρόν.
Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δεν «ξέκοψε» τη συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως μέρος των «εγγυήσεων ασφαλείας» για την Ουκρανία, επισημαίνοντας μόνο ότι είναι «σαν να κάνεις το πέμπτο βήμα πριν από το δεύτερο».
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο και στη Βαρσοβία αντίστοιχα.
Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η ίδια και Ευρωπαίοι ομόλογοί της συμφωνούν πως η Ουκρανία χρειάζεται «στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας». «Αυτό περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον και πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της «άμυνας», μεταξύ άλλων μέσω κοινού χρέους, αν και ο Γερμανος υπουργός Οικονομικών Γ. Κούκις επανέλαβε ότι «η χρηματοδότηση της άμυνας παραμένει εθνικό καθήκον».
Η δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξή της στον «Guardian» τάχθηκε υπέρ της χρήσης των ίδιων των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στην ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων, και όχι μόνο των αποδόσεων που προέρχονται από αυτά, για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οπως είπε, θεωρεί ότι «παρά τις ευαισθησίες, αυτό θα το καταφέρουμε κάποια στιγμή», ασκώντας πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν το θέμα.
Ο δε εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» επέκρινε έντονα τη συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιθέσεις από την Ουκρανία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.
«Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι τρελό. Διαφωνώ πολύ έντονα με την αποστολή πυραύλων για πλήγματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλά κλιμακώνουμε αυτόν τον πόλεμο και τον κάνουμε χειρότερο», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας εκεχειρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, εκφράζοντας εκείνα τα τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου που εκτιμούν ότι η συνέχισή της σε αυτήν τη φάση δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους και τις προτεραιότητές τους.
Ο Τραμπ ανέφερε ακόμα ότι έχει ένα «πολύ καλό σχέδιο» για να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αν το αποκαλύψει τώρα «σχεδόν θα αχρηστευτεί».
Την ίδια ώρα, πάντως, η συνέχιση των πληγμάτων στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αυξάνει τον κίνδυνο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Μετά τα προχθεσινά χτυπήματα με πυραύλους ATACMS σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγκανρόγκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «θα ακολουθήσει μια απάντηση. Θα έρθει τη στιγμή και με τον τρόπο που θα θεωρηθούν κατάλληλα. Θα ακολουθήσει υποχρεωτικά».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν πρόσφατα απείλησε να βομβαρδίσει «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο «Ορέσνικ», καθώς επίσης «δυτικές» χώρες που βοηθούν την Ουκρανία να επιτίθεται στο ρωσικό έδαφος.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί «πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο "Ορέσνικ" μέσα στις επόμενες μέρες».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ συναντήθηκε χθες στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, συζητώντας τις κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά μόνο αν το Κίεβο αντιλαμβάνεται τις πραγματικότητες στο πεδίο, δηλαδή τα σημαντικά εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός σε ανατολική και νότια Ουκρανία και τη συνεχή προέλασή του στο Ντονμπάς.
Η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τη «στρατηγική της ευθυγράμμιση» με τη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, καλώντας «και τα δύο μέρη να ηγηθούν μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση».
Στο μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν ή κατέστρεψαν ουκρανικές θέσεις κοντά στην Πόκροφσκ (ανατολικά), αναγνώρισαν την Τετάρτη οι Ενοπλες Δυνάμεις του Κιέβου, καθώς η Μόσχα διατηρεί στο στόχαστρο αυτόν τον στρατηγικής σημασίας επιμελητειακό κόμβο, όπου βρίσκεται επίσης το μοναδικό ουκρανικό ορυχείο κοκ που εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ουκρανική χαλυβουργία. Σύμφωνα με το «DeepState», ουκρανικό κανάλι στο «Telegram» που χαρτογραφεί τα μέτωπα του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον όχι περισσότερα από 3 χιλιόμετρα από τα νότια όρια της πόλης.