ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θλίψη για το θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του βραβευμένου με Οσκαρ για το ρόλο του στην ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» (Good Will Hunting), Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα στο σπίτι του, στο Τιμπουρόν της Καλιφόρνια, σε ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα με δήλωση των τοπικών αστυνομικών αρχών, «ο θάνατος οφείλεται σε αυτοκτονία λόγω ασφυξίας».

Λένε πως οι μεγάλοι κωμικοί κρύβουν και μεγάλη θλίψη. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, κατά δική του ομολογία, ήταν επιρρεπής σε διάφορους εθισμούς, πάλεψε με τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και τη χρόνια κατάθλιψή του, χάνοντας τελικά τη μάχη. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από κατάθλιψη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο προσωπικός βιογράφος του, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτή είναι μια τραγική και ξαφνική απώλεια». Ξεχώριζε για το ήθος και το αστείρευτο ταλέντο του, που τον κατέστησαν ως έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Η σύζυγός του, Σούζαν Σνάιντερ, δήλωσε: «Σήμερα το πρωί έχασα το σύζυγο και καλύτερό μου φίλο, ενώ ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες κι έναν όμορφο άνθρωπο. Ελπίζουμε ότι θα τον θυμόμαστε με επίκεντρο τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και χαράς που χάρισε σε εκατομμύρια και όχι το θάνατό του...».

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 21 του Ιούλη 1951 στo Σικάγο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κωμικός σε stand up commedy, ενώ το αμερικανικό κοινό τον πρωτογνώρισε ως εξωγήινο Μορκ το 1974 σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Happy Days» - ρόλο που μετά μετέφερε σε δικό του σίριαλ, το «Mork and Mindy» (1978-1982). Εγινε διεθνώς γνωστός για το ρόλο του ως Μπάρι Λέβινσον στο αντιπολεμικό έπος «Good Morning Vietnam» (Καλημέρα Βιετνάμ) του 1987. Εχει κατακτήσει το κοινό σε όλο τον κόσμο με μεγάλες ερμηνείες όπως ο ρόλος του λαμπρού παιδαγωγού στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» και στην οικογενειακή κωμωδία «Mrs Doubtfire» και στο «Βασιλιά της μοναξιάς» (The Fisher King, 1991). Είχε βραβευτεί με Οσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» και είχε προταθεί άλλες τρεις φορές για Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, ενώ έχει παίξει σε 47 ταινίες.

Η πρώτη σύζυγος του Γουίλιαμς ήταν η Βαλερί Βελάρντι. Ηταν μαζί της από το 1978 έως το 1988 και απέκτησαν ένα γιο, τον 31 ετών Ζάκαρι. Η δεύτερη σύζυγός του, με την οποία πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μαζί της, η Μάρσα Γκέιρς, ήταν και η μητέρα των άλλων δυο παιδιών του, του Κόντι Αλαν, 22 ετών και της Ζέιντα Ρέι, 25 ετών, επίσης ηθοποιού. Η Σούζαν Σνάιντερ ήταν η τρίτη σύντροφός του με την οποία παντρεύτηκαν το 2011.

Το εξιλαστήριο θύμα της Αθηναϊκής «Δημοκρατίας»

Μετά από τρεις σεζόν (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014) που ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία το μονόλογο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», αντλημένο απ' τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, φέτος θα παρουσιάσει την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα, τα Δευτερότριτα, με το σχήμα του «Συν Κάτι», στο θέατρο «Αλκμήνη» και με τη μορφή μονολόγου. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, εκτός από την ερμηνεία, θα αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Το πλατωνικό αυτό έργο αποτελεί μια ελεύθερη απόδοση του δικανικού λόγου που εκφώνησε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. στο Δικαστήριο της Ηλιαίας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία-όνειδος ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε με τη διδασκαλία του τους νέους. Επειτα από την κατηγορία του Ανυτου, του Μέλητου και του Λύκωνος εναντίον του, ο φιλόσοφος εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, προσπαθώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να αναιρέσει τις κατηγορίες. Ο τρίτος έχει άμεση σχέση με την ψηφοφορία του δικαστηρίου και την απόφασή του. Η θανατική καταδίκη του Σωκράτη το 399 π.Χ. θεωρήθηκε ως μια από τις πιο παράδοξες σελίδες της ιστορίας της Αθηναϊκής δουλοκτητικής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα (2.410 χρόνια) πλήθος μελετητών ασχολήθηκε με αυτήν τη στιγμή ενός πολιτεύματος που θεωρήθηκε από τους μεταγενεστέρους της, ιδιαίτερα την ανερχόμενη αστική τάξη του 18ου και 19ου αιώνα, ως ιδανικό και πρότυπο ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση του κράτους, παραγνωρίζοντας βεβαίως ότι την ιδιότητα του πολίτη είχε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού της πόλης-κράτους . Ο Σωκράτης υπήρξε μοναδική φυσιογνωμία, κάτι σαν πρότυπο φιλοσόφου ανά τους αιώνες. Ενσαρκώνει τον τύπο του ιδανικού φιλοσόφου, που αδιαφορεί για τα «υλικά» και τα «καθημερινά» και ασχολείται μόνο με τα ανώτερα αγαθά. Φαίνεται πως η εκτέλεση του Σωκράτη συνδέεται με την παρακμή του Αθηναϊκού Κράτους, που είχε δει πρόσφατα την κυριαρχία του στον ελλαδικό χώρο να καταρρέει...

Ο Β. Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα δώσει συναυλία αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Με την μπάντα του και τα τραγούδια του, τα πολύτιμα εφόδιά του, δηλώνει ότι νιώθει «Πάντα εδώ...», όπως είναι και ο τίτλος της περιοδείας του. Με τη φωνή του, που ηχεί μοναδικά τρυφερή, αλλά και εκρηκτική, με τη γνήσια ροκ σκηνική του παρουσία, στήνει συναυλίες, με απρόβλεπτο χαρακτήρα, καθώς μεταλαμπαδεύει στους θεατές συγκίνηση και δυναμισμό, με τον αιχμηρό λόγο των τραγουδιών του, είτε αυτός είναι κοινωνικός είτε ερωτικός, κουβαλώντας την κληρονομιά των συνεργασιών του με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Μικρούτσικος, ο Ασιμος και στιχουργούς όπως οι Λειβαδίτης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Αλκαίος κ.ά. Μαζί του οι: Ανδρέας Αποστόλου - πιάνο, Στέφανος Δημητρίου - ντραμς, Βαγγέλης Πατεράκης - μπάσο, Μαίρη Μπρόζη - βιολί / τραγούδι, Γιάννης Αυγέρης - κιθάρα / φωνητικά, Φρόσω Στυλιανού - τραγούδι / φωνητικά, Γιάννης Δίπλας - επιμέλεια φώτων, Αλέκος Μπίτος - επιμέλεια ήχου. Ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ