Το βασικό είναι ο «τερματισμός του πολέμου» χωρίς «πλήρη νίκη» της Ρωσίας, αναφέρουν επιτελεία των ΗΠΑ
Συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, εμφανίζεται να προετοιμάζει η ομάδα του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σχετικά με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται η ρωσική προέλαση σε ουκρανικά εδάφη.
Δύο «δεξαμενές σκέψης» (think tank) των ΗΠΑ, το «Council of Foreign Relations» (CFR) και το «Carnegie Endowment», δημοσίευσαν μια έκθεση που χαράσσει μια «νέα γραμμή» στα αποτελέσματα και στις προοπτικές της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στη σύγκρουση στην Ουκρανία: «Υπάρχει μια αναδυόμενη κατανόηση ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία (...) Οι στόχοι που περιελάμβαναν την πλήρη απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών δεν είναι πλέον ρεαλιστικοί, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ το έχουν καταστήσει σαφές, δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν την Ουκρανία στην συμμαχία (...) Τώρα το κύριο θέμα προς συζήτηση είναι ο τερματισμός του πολέμου υπό συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν στη Ρωσία να πετύχει μια πλήρη νίκη».
Ο Μάικ Βαλτζ, προαλειφόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε στο «ABC News» ότι ετοιμάζεται ήδη μια συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Πούτιν, ενώ μια τηλεφωνική συνομιλία θα μπορούσε να γίνει «τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «μια συμφωνία για την Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς διάλογο με τη Ρωσία» και ότι το τέλος του πολέμου δεν θα συνεπάγεται την επιστροφή εδαφών στην Ουκρανία. «Ολοι γνωρίζουν ότι πρέπει ο πόλεμος να τελειώσει διπλωματικά. Απλώς δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι θα διώξουμε κάθε Ρώσο από κάθε σπιθαμή ουκρανικού εδάφους», είπε.
«Ακόμη και στην Κριμαία, ο Πρόεδρος Tραμπ έχει αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα. Και νομίζω ότι στο τέλος όλος ο κόσμος αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα. Τώρα ας προχωρήσουμε. Πώς μπορούμε να μην παρατείνουμε άλλο αυτήν τη σύγκρουση;», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κατηγόρησε την Ουκρανία που δεν μειώνει κι άλλο το ηλικιακό όριο για τον στρατό, λέγοντας: «Η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού, επειδή η ηλικία στρατολόγησης δεν είναι καν τα 18 χρόνια»...
«Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες. Ετσι, όταν ακούμε για προβλήματα ηθικού ή δυσκολίες στην πρώτη γραμμή, λέμε: Κοιτάξτε, εάν οι Ουκρανοί ζητούν από τον κόσμο να υποστηρίξει τη δημοκρατία, οι ίδιοι θα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτόν τον σκοπό», ανέφερε.
Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, παρότι παραδέχεται το τελευταίο διάστημα ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει εδάφη με στρατιωτικά μέσα, ωστόσο δεν αποδέχεται να αναγνωρίσει τα κατειλημμένα εδάφη ως τμήμα της Ρωσίας.
Το λεγόμενο «γερμανικό σενάριο», τη διαίρεση της Ουκρανίας σε «ανατολική» και «δυτική», προέταξε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ.
«Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ανατολική Γερμανία, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπονοούσε πάντα την επιθυμία να ενωθούν όλα τα γερμανικά κράτη. Συμφώνησαν όμως όλοι ότι αυτό δεν θα γινόταν με στρατιωτικά μέσα», σημείωσε.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει την ίδια θέση σχετικά με τις νέες περιοχές της Ρωσίας, υποσχόμενη να εγκαταλείψει τη στρατιωτική λύση στο ζήτημα, χωρίς να αναγνωρίζει επίσημα την απώλειά τους. Δεν το αναγνωρίζουμε αυτό, αλλά παραδεχόμαστε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει εδάφη με στρατιωτικά μέσα», κατέληξε.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, απέρριψε το «γερμανικό σενάριο», τονίζοντας ότι το μόνο εφικτό σενάριο είναι η ενσωμάτωση των κατακτημένων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
Μπροστά σε ενδεχόμενες συνομιλίες μέσα στο 2025 τα δύο στρατόπεδα εντείνουν τις επιθέσεις, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή διαπραγματευτική θέση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εφοδιάσουν με όπλα το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη βδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκατοντάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας, με περίπου 700 βόμβες και περισσότερα από 600 επιθετικά drones.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπως επίσης και οι αποφάσεις των συναντήσεων στο Ραμστάιν σχετικά με την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι συζήτησε με τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» δυνάμεις την πιθανότητα παραχώρησης αδειών για παραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων και πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος.
Η ολοένα και συχνότερη χρήση drones FPV, που ελέγχονται μέσω καλωδίου οπτικών ινών, ανοίγει μια νέα φάση αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek».
«Ο πόλεμος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εισέρχεται σε μια νέα φάση. Τα drones οπτικών ινών εμφανίζονται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες ως μία από τις κύριες λύσεις κατά του ηλεκτρονικού πολέμου», αναφέρει.
Ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να σταματήσει την τρίτη προσπάθεια αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιοχή Κουρσκ λόγω των drones, αναφέρει η αμερικανική έκδοση «Forbes».
Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι τα νέα drones χτυπούν ουκρανικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων αμερικανικών M-1 «Abrams» και γερμανικών «Leopard» 2, γράφει το «Forbes».
Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων των UAV οπτικών ινών, το «Newsweek» αναφέρει την αδυναμία αναχαίτισης ή καταστολής ενός drone, το ότι είναι αόρατο από τον εξοπλισμό ραδιοανίχνευσης, καθώς και μια πιο καθαρή εικόνα από τις κάμερες ενός τέτοιου drone. «Οι ειδικοί αναμένουν ότι τα drones FPV οπτικών ινών θα γίνουν πιο δημοφιλή το 2025».
Αμερικανοί δημοσιογράφοι έγραψαν ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αντέξει για άλλο ένα έτος εχθροπραξιών, επισημαίνοντας τις μεγάλες απώλειες και την έλλειψη προσωπικού στον στρατό.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νέα εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια Σούμι, στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο.
Οι Ουκρανοί σταμάτησαν τη λειτουργία ανθρακωρυχείου κοντά στο Ποκρόβσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται και έχουν πλησιάσει σε πολύ κοντινή απόσταση. Το Ποκρόβσκ είναι το μόνο ορυχείο στην Ουκρανία που παράγει οπτάνθρακα (κοκ) και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για την ουκρανική χαλυβουργία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πιο επιθετικές κυρώσεις στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τρόπους της τελευταίας στιγμής για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ουκρανίας, «λύνοντας» τα χέρια του Ντ. Τραμπ σε πιθανά παζάρια με τη Ρωσία.
Οι νέες κυρώσεις παρέχουν στην κυβέρνηση Tραμπ την ευκαιρία να προτείνει την «ελάφρυνση των κυρώσεων» ως μέρος ενός πιθανού «ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία και να τις χρησιμοποιήσει για να λάβει κάποιο αντάλλαγμα.
Εξάλλου, το κομμάτι της Ενέργειας θα είναι βασικό σε ενδεχόμενες συνομιλίες γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν δύο εταιρείες που διαχειρίζονται περισσότερο από το 1/4 των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς και ζωτικής σημασίας ασφαλιστές και εμπόρους που συνδέονται με εκατοντάδες φορτία ρωσικού αργού. Οι ΗΠΑ διεύρυναν επίσης τις κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια, που έχουν ήδη αποδειχθεί «ενοχλητικές» για το Κρεμλίνο.
Οι τελευταίες κυρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα προηγούμενα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ενώ πέρα από τη στήριξη του Κιέβου υπηρετούν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τη Ρωσία για την Ενέργεια.
Ο κύριος στόχος των κυρώσεων, που επιβάλλονται σε συντονισμό με τη Βρετανία, είναι οι μεγάλες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες «Gazprom Neft» και «Surgutneftegas». Οι δύο εταιρείες εξήγαν περίπου 970.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα διά θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2024, περίπου το 30% των συνολικών ροών της χώρας σε δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το «Bloomberg».
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις σε περισσότερες από 25 θυγατρικές των εταιρειών, καθώς και σε περισσότερα από 180 πλοία, πολλά από τα οποία συνδέονται με τον λεγόμενο σκιώδη στόλο της Ρωσίας. Η τελευταία δράση διπλασιάζει τον αριθμό των στοχευμένων πετρελαιοφόρων. Υπάρχουν επί του παρόντος 135 δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με πολλά από αυτά να βρίσκονται σε «μαύρες λίστες».
Οι κινήσεις φαίνεται πιθανό να διαταράξουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και την αλυσίδα εφοδιασμού της Μόσχας. Η αγορά θα μπορούσε να «σφίξει» ακόμη περισσότερο εάν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του για επιβολή των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Στο μεταξύ, χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 9 ουκρανικά drones που επιτέθηκαν στην περιοχή Κράσνονταρ σε υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream», μέσω του οποίου ρωσικό αέριο ρέει προς την Τουρκία και την Ευρώπη.
Προειδοποίηση απηύθυνε η Μόσχα, διαμηνύοντας ότι «οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή αγορά Ενέργειας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αναφέρθηκε σε προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων και μίλησε για νέα αμερικανική προσπάθεια υπονόμευσης ρωσικών επιχειρήσεων.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε δε να σχολιάσει τους Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους στην Ουκρανία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι έχουν σκοτωθεί 300 Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία, ενώ ο Β. Ζελένσκι προτείνει ανταλλαγή για δύο αιχμαλώτους που εμφανίστηκαν σε βίντεο.
Λίγο πριν τις 4 μ.μ. συγκρούστηκαν δύο συρμοί τραμ, όταν ο ένας κινήθηκε προς τα πίσω και έπεσε πάνω σε άλλον που εκείνη την ώρα είχε σταματήσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 68 άτομα.
Από αυτά τα 5 φέρονταν να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ιατρική βοήθεια για πληγές διαφόρων ειδών, θλάσεις, διαστρέμματα κ.τ.λ.
Τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα στο διαδίκτυο, που δείχνουν ανθρώπους να σπάνε πόρτες βαγονιών για να απεγκλωβιστούν και γενικά να επικρατεί πανικός.
Από τη μεριά του, ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Μεταφορών του Στρασβούργου (CTS), Εμανουέλ Ονό, δήλωσε χτες στην εκπομπή «Εδώ Αλσατία» του actu.fr ότι «το τρένο που κινήθηκε όπισθεν πριν συγκρουστεί με το άλλο, που βρισκόταν σταματημένο, στη σήραγγα κάτω από τον σταθμό του Στρασβούργου, δεν ήταν εξοπλισμένο με σύστημα που προορίζεται να αποτρέπει τέτοια ατυχήματα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος συρμός του τραμ χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000 και τότε δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τέτοια συστήματα, ωστόσο, συνέχισε, «ο συρμός είναι πλήρως εγκεκριμένος και συμβατός για να κυκλοφορεί στη σήραγγα»...
Χτες, η διοίκηση της CTS ανακοίνωσε ότι η «αναστάτωση» στα δρομολόγια «θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της βδομάδας».