ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Το «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι θα κατακλύσει την Ευρώπη

Η πολυεθνική Monsanto βάζει στόχο να ελέγξει το σύνολο της παραγωγής μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρία Monsanto (Μανσάντο), η μεγαλύτερη στον τομέα των «μεταλλαγμένων» προϊόντων, στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της παραγωγής καλαμποκιού στην Ευρώπη στα επόμενα τέσσερα χρόνια! Η αποκάλυψη του σχεδίου της Monsanto έρχεται από έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Γενάρη. Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η προώθηση των «μεταλλαγμένων» στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της φτώχειας, ούτε το πρόβλημα της πείνας. Αντιθέτως, βοήθησε στη μεγάλη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών αυτού του τομέα. Το Νοέμβρη του 2005 η Monsanto ενημέρωσε τους μετόχους της ότι η Ευρώπη θα είναι η «επόμενη ευκαιρία» της εταιρίας. Στο σχετικό εμπιστευτικό υπόμνημα, η διοίκηση της εταιρίας αναφέρεται ότι μέχρι το 2010 το «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι, τύπου Roundup Ready, θα καλύπτει 24 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας. Ακόμη 13 εκατομμύρια στρέμματα θα καλυφθούν με το επίσης «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι τύπου YieldGard. Αν το σχέδιο ευοδωθεί, τότε η Monsanto θα ελέγχει το σύνολο της παραγωγής καλαμποκιού στην Ευρώπη, αφού θα διαθέτει αποκλειστικά τους σπόρους των συγκεκριμένων τύπων αλλά και φυτοφάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Η Monsanto σχεδιάζει ακόμη την προώθηση της «μεταλλαγμένης» σόγιας στην Ευρώπη με στόχο να καλυφθούν ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιέργειας.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Monsanto δε γίνονται «εν κενώ». Η εταιρία υπολογίζει στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του «Διευθυντηρίου» των Βρυξελλών. Οπως είναι γνωστό, εδώ και δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει την πόρτα στα «μεταλλαγμένα» προϊόντα. Οχι τυχαία, τα δύο προϊόντα για τα οποία επετράπη η καλλιέργεια ήταν το καλαμπόκι και η σόγια...

Στην προσπάθεια για την προώθηση των «μεταλλαγμένων» στην Ευρώπη, η Monsanto (που υποστηρίζεται απ' ευθείας από την κυβέρνηση Μπους) έχει συμμάχους τις εταιρίες Sygenta και Bayer, ευρωπαϊκών συμφερόντων. Οι τρεις εταιρίες ελέγχουν το σύνολο του τομέα των «γενετικά τροποποιημένων» προϊόντων που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «μεταλλαγμένα». Βεβαίως η Monsanto κυριαρχεί αφού μόνη της ελέγχει το 90% της αγοράς.

Πέραν των διαπιστωμένων επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία ανθρώπων και ζώων, η καλλιέργεια των «μεταλλαγμένων» γίνεται το όχημα για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων από τις τρεις πολυεθνικές. Οι εταιρίες αυτές έχουν κατοχυρώσει το αποκλειστικό δικαίωμα της σποροπαραγωγής και της διάθεσης των «μεταλλαγμένων» σπόρων, αλλά και της παραγωγής των φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που εμφανίζονται στις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες.

Το ιρλανδικό «θαύμα»

Φτώχεια, ανεργία και υπερεκμετάλλευση είναι η άλλη όψη του «ιρλανδικού θαύματος», το οποίο προβάλλεται ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ιρλανδία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 9% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Το «ιρλανδικό θαύμα» στηρίζεται εν πολλοίς στις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Η εφημερίδα «Irish Times» αποκαλύπτει, σε πρόσφατο δημοσίευμα, ότι οι εργοδότες καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη «μαύρη εργασία» και σε προσλήψεις αλλοδαπών, κυρίως από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Σεπτέμβρης 2004- Σεπτέμβρης 2005 δημιουργήθηκαν στην Ιρλανδία 96.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 40.000 καλύφθηκαν με προσλήψεις μεταναστών. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας, αλλά και του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού (Στοιχεία από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» 8/1/2006).

Σημειώνεται ότι το νόμιμο κατώτατο ωρομίσθιο στην Ιρλανδία είναι 7,65 ευρώ. Οπως προκύπτει όμως από την έρευνα των συνδικάτων, το ωρομίσθιο που παίρνουν οι αλλοδαποί κυμαίνεται περί τα 3,60 ευρώ. Η απειλή της απόλυσης σε συνδυασμό με τα χαμηλά ημερομίσθια των μεταναστών χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες για να εκβιάσουν τους Ιρλανδούς εργαζόμενους να αποδεχτούν είτε τη μείωση των αποδοχών τους είτε την αύξηση των ωρών εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις και τα δύο.

Ετσι επιτυγχάνονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ιρλανδικής οικονομίας και «κρύβονται» τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας. Σε μια χώρα όπου ο ένας στους τέσσερις κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Η Βρετανία είναι το νέο μέλος του κλαμπ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπερβολικό έλλειμμα. Η υπέρβαση του 3% του ΑΕΠ οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση να απευθύνει σύσταση στη βρετανική κυβέρνηση. Η Επιτροπή εκτιμά ότι εάν η Βρετανία δεν αλλάξει δημοσιονομική πολιτική, το γενικό δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί από 3,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2004 - 2005 στο 3,4% το τρέχον οικονομικό έτος 2005 - 2006, προτού υποχωρήσει και πάλι στο 3,2% το 2006 - 2007.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ Χρονιά οικονομικής συρρίκνωσης ήταν το 2005 για τη Γερμανία. Την ίδια χρονιά, το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% πέρυσι, μετά την άνοδό του κατά 1,6% το 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Φρανκφούρτη. Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί 1,7% φέτος και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000.

ΚΙΝΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας το 2005, φθάνοντας στα 102 δισ. δολάρια. Το θεαματικό αυτό αποτέλεσμα διαμορφώνεται επειδή η αύξηση των εξαγωγών ήταν 28%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% το 2005. Για το 2006, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η άνοδος των εξαγωγών της Κίνας θα μετριαστεί αφού αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, μόνον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ