ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής

Παρατείνεται έως τις 10 Φλεβάρη η έκθεση

Εργο του Γιάννη Αδαμάκη
Εργο του Γιάννη Αδαμάκη
Εργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, Ιερά Πόλις Μεσολογγίου, με θεματολογία πολλαπλών δυνατοτήτων αξιοποίησης, με τοπιογραφίες ρεαλιστικών τάσεων ή με έντονη αφαιρετικότητα και ονειρική ή ενίοτε μεταφυσική διάθεση - όπως αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα για την έκθεση η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη - φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, Κτίριο Α, Λεωνίδου και Μυλλέρου (στάση Μετρό «Μεταξουργείο»).

Η σημαντική αυτή έκθεση που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και στην οποία εκτίθενται έργα αντιπροσωπευτικά, 99 καταξιωμένων εκπροσώπων της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, εγκαινιάστηκε στις 9 του περασμένου Νοέμβρη και η λειτουργία της παρατείνεται έως και τις 10 Φλεβάρη, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του αθηναϊκού κοινού.

Τα έργα, όπως είπαμε, προέρχονται από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου, Ι. Π. Μεσολογγίου, που επί 20 έτη επιδεικνύει πλούσια δραστηριότητα με εκθέσεις των συλλογών της σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με εκδόσεις Τέχνης, με αυθεντικά χαρακτικά μεγάλων εικαστικών και με εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το σύνολο των έργων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών εστιάζει σε θέματα της αστικής ζωής, σε σκηνές της καθημερινότητας, σε οικιστικές αποτυπώσεις. Μία επίσης σημαντική ενότητα αφορά έργα ανθρωποκεντρικά, που πραγματεύονται περαιτέρω σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα έως τη μοναξιά, από την ομορφιά έως την επιθυμία, από την απώλεια έως την απόρριψη...

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης «Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής» έχουν ως εξής: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη έως Σάββατο 10.00 - 19.00, Κυριακή 10.00 - 15.00 και τη Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τον Νίκο Καββαδία

© 2015 Aggeliki Kokkove

Από την Πέμπτη 21 Γενάρη και για 20 παραστάσεις στο θέατρο «Badminton», ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά την ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή «που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις». Ο ίδιος δεν έλεγε ότι ήταν ποιητής, αλλά: «Νίκος Καββαδίας, ναυτικός». Από μικρός στη θάλασσα και σε ταξίδια μακρινά, με τα ποιήματά του, μας ταξιδεύει σε απόμακρες θάλασσες και τόπους εξωτικούς, μας «γνωρίζει» με τη γλώσσα και τη ζωή των ναυτικών, των θαλασσινών... Εγινε ευρύτερα γνωστός μέσω της μελοποίησης ποιημάτων του και ιδιαίτερα μέσα από τους δύο δίσκους του Θάνου Μικρούτσικου «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των Οριζόντων».

Με αυτή τη θεατρική παραγωγή που θα παρακολουθήσουμε στο «Badminton», ο Θέμης Μουμουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο τριών παραστάσεων - πορτρέτων, που ξεκίνησε το 2012 με το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη ζωή μου».

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Μιχάλη Μαρίνου, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και σαράντα ακόμη ηθοποιών, χορευτών, μουσικών επί σκηνής. Ανασύρει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή. Ο σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από οκτώ παράλληλες προβολές, υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ενα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Γιάννη Μαθέ, που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές, τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Μέχρι τέλος Φλεβάρη οι παραστάσεις του «Γαλιλαίου»

Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει το ανέβασμα «Η Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παρατείνονται οι παραστάσεις μέχρι και τέλος Φλεβάρη. Το έργο παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00.

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το έργο στη Δανία, το 1938, με αφορμή την είδηση της διάσπασης του ατόμου του ουρανίου. Το διασκεύασε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Η υποχώρηση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση το 17ο αιώνα δεν παρουσιάζεται ως υποχώρηση, αλλά ως «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας. Να τι λέει χαρακτηριστικά στο μαθητή του Σάρτι: «Ομως μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς». Ο Μπρεχτ παρουσιάζει τον Γαλιλαίο όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ένα ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές - κοινωνικές συνθήκες. Αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα, τη στάση μας απέναντι στη νέα εποχή που προβάλλει.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος, Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Διονύσης Τσακνής, Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον μπρεχτικό τρόπο: Michael Seibel, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αλεξανδράκη.

Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας, Δημήτρης Καλαντζής, Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης, Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο, Τάσος Σχίζας - ακορντεόν, Νίκος Σκεπαρνιάς - κιθάρα, Μιχάλης Δάρμας - κοντραμπάσο. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.

Πέθανε ο ηθοποιός Φράνκο Τσίτι

Από την ταινία «Ακατόνε»
Από την ταινία «Ακατόνε»
Πέθανε χτες στο σπίτι του στη Ρώμη σε ηλικία 80 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός - φετίχ του σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Φράνκο Τσίτι. Ο Τσίτι σημάδεψε την ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου μέσα από το ρόλο του στην ταινία του Παζολίνι «Ακατόνε» (1961), όπως και στο «Μάμα Ρόμα» (1962), το «Χοιροστάσιο» (1969) και το «Δεκαήμερο» (1971). Ο Τσίτι συμμετείχε σε μεγάλο μέρος της φιλμογραφίας του μεγάλου κινηματογραφιστή, φιλόσοφου και ποιητή με σημαντικούς ρόλους στα φιλμ «Βασιλιάς Οιδίποδας» (1967), «Οι Θρύλοι του Καντέρμπουρι» (1972) και «Χίλιες και μία νύχτες» (1974) ενώ είχε δουλέψει ως ηθοποιός στην ταινία του σκηνοθέτη αδελφού του Σέρτζιο Τσίτι «Οστια» (1970). Υπήρξε επίσης ενεργός ως ηθοποιός του θεάτρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ