ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κανείς δίχως θέρμανση και ρεύμα!

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης, σημειώνεται:

«Η νέα υπέρογκη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της άγριας ληστείας των λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια του πετρελαίου και τους καταδικάζει να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα που έρχεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Πρόκειται για απάνθρωπη επιλογή. Με ποιο δικαίωμα θα αφήσουν στο κρύο τα παιδιά των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους υπερήλικες και τους αρρώστους; Με ποιο δικαίωμα θα εξαναγκάσουν τις λαϊκές οικογένειες να ξεπουληθούν για να έχουν θέρμανση;

Η πρόφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι έτσι θα χτυπήσει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο. Ομως, αυτό είναι αισχρό ψέμα. Το λαθρεμπόριο και η μεγάλη φοροδιαφυγή διαπράττεται από τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και τη διανομή. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό το καρτέλ, αυτό το κύκλωμα ούτε θέλει ούτε μπορεί να το ελέγξει. Αντίθετα, όσο αυξάνει τη φορολογία που έχει φτάσει να είναι στο 70% επί της τιμής του λίτρου των καυσίμων, τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη. Ο μόνος ουσιαστικός και πρακτικός τρόπος για να χτυπηθεί εν μέρει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο είναι η πλήρης κατάργηση όλων των φόρων και η δραστική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Ακόμα, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Το αίτημα για κατάργηση όλων των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δίκαιο και ρεαλιστικό και πρέπει να διεκδικηθεί άμεσα από το λαό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους φόρους που βαραίνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα και αυτό είναι ζήτημα αλληλεγγύης και οργανωμένης πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Και το ζήτημα της θέρμανσης και των καυσίμων είναι ένας βασικός λόγος για να αρνηθεί ο λαός να συνεχιστούν οι θυσίες του για να ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία, για να παραμείνει η χώρα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Είναι μονόδρομος η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία, όπου ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας θα εξασφαλίζει φθηνή και ασφαλή ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες».


ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2011
Μεγαλύτερα κέρδη για τις πιο ... κερδοφόρες!

Κατά 18,8% αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

Νέα αύξηση κερδών παρουσίασαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και το 2011, αποδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, που εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά οδηγούνται στην απόλυτη χρεοκοπία και ανέχεια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξακολουθούν και συγκεντρώνουν κέρδη εκατομμυρίων και ισχύ, που προκύπτει μέσα από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας STATBANK, τα καθαρά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν συνολικά κατά 18,8%, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ποσοστά αύξησης των κερδών αφήνουν άφωνο τον καθένα, αφού μιλάμε για αύξηση κερδών που φτάνει ακόμα και το 4.398%!!! Πρόκειται για τη φαρμακευτική εταιρεία BRISTOL-MYERS, της οποίας τα κέρδη από 189,9 χιλιάδες ευρώ το 2010, εκτοξεύθηκαν πέρσι στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Από τις «500» εμπορικές επιχειρήσεις 244 παρουσίασαν αύξηση κερδών ή μετατροπή των ζημιών του 2010 σε κέρδη το 2011. Αντιστοίχως οι 256 εμφάνισαν μείωση κερδών. Στο σύνολό τους οι «500» παρουσίασαν σημαντική αύξηση κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την κλαδική κατανομή των «500» κερδοφόρων εταιρειών, στο δείγμα συμπεριλαμβάνονται:

  • 90 επιχειρήσεις από τον τομέα τροφίμων.
  • 82 από τους τομείς φαρμάκων - καλλυντικών.
  • 31 από την ένδυση - υπόδηση.
  • 29 από χημικά - χρώματα.
  • 26 από τον κλάδο των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ.
  • 23 από μεταφορικά μέσα και ανταλλακτικά.
  • 22 από υγιεινή - κλιματισμό.
  • 20 από τον κλάδο μηχανημάτων.
  • 18 από τον κλάδο της πληροφορικής.
  • 15 από το ηλεκτρολογικό υλικό.
  • 15 από μηχανές γραφείου.
  • 14 από το εμπόριο ποτών.
  • 13 από τον κλάδο μεταλλικών προϊόντων.
  • 12 από δομικά υλικά.
  • 12 από τους κλάδους έπιπλα - χαλιά - φωτιστικά.
  • 11 από τον τομέα πετρελαιοειδών.
  • 11 από επιστημονικά και ιατρικά μηχανήματα.
  • 11 από τις ηλεκτρικές συσκευές.
  • 4 από έντυπα - χαρτί.
  • 3 από εμπόριο τσιγάρων.
  • 2 από κινητή τηλεφωνία.

Στις πρώτες 20 θέσεις των πλέον κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας το 2011, βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Jumbo, Α-Β Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μετρό, Μασούτης Διαμαντής σ/μ. Glaxo, Toyota, Novartis, Procter & Gamble, ΕΝΑ, Πέντε, Nokia, House Market, Πλαίσιο Computers, Bristol, Astra Zeneca, BP, Janssen, Ελαΐς Unilever και Ericsson.


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ανατιμήσεις 40% χωρίς παραγγελίες

«Βαρυχειμωνιά» στα λαϊκά νοικοκυριά, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα

Motion Team

Ενας ακόμη κρίκος της λυσσαλέας συνδυασμένης επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του είναι και οι νέες ασήκωτες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου, που ξεκίνησε από χτες 15 του Οκτώβρη, ήδη απογείωσε τις τιμές στη λιανική σε ποσοστό πάνω από 40%, στα επίπεδα των 1.400 ευρώ στο χιλιόλιτρο, και αυτό παρά την πλήρη ανυπαρξία λαϊκής κατανάλωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχίζει σε διαδικασία απότομης βύθισης, όπως και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ. Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου όπως και βασικών αναγκών για τη διαβίωση ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού. Ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο τρέχουν και οι δόσεις για τα διάφορα χαράτσια της Εφορίας, οι απλήρωτοι λογαριασμοί για το ρεύμα και τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ κ.ά. σε συνδυασμό με τη διάλυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών δικαιωμάτων, την εξάπλωση της επίσημης ανεργίας. Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. ιδρύματα, τα οποία επίσης χτυπιούνται από την πλευρά της καρατόμησης των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010-2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011-2012) και στα 330 ευρώ για το φετινό χειμώνα. Πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για την παραπέρα απογείωση της ληστείας, φορτώνουν και το ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον 23%, όπως επίσης ισχύει και σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.

Απόλυτο ψέμα είναι και οι προβαλλόμενοι από τη συγκυβέρνηση ισχυρισμοί, τάχα ότι «εξομοίωση» έγινε για λόγους «περιορισμού της φοροδιαφυγής». Και αυτό γιατί το ναυτιλιακό πετρέλαιο των εφοπλιστών ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο. Η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά αποδίδει περισσότερα κίνητρα και πολύ μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους επιτήδειους, που συνδέονται με τους προηγούμενους στο κύκλωμα διύλισης και διάθεσης.

Απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και των κυβερνητικών εγκυκλίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που συναντήθηκε χτες με τους πρατηριούχους και διακινητές πετρελαίου. Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, ο κυβερνητικός παράγοντας ισχυρίστηκε ότι θα ...«θωρακίσουν το σύστημα διακίνησης απέναντι στις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής»...


Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Αναγκαία η εγγύηση ΕΚΤ

Η εγγύηση των καταθέσεων από την ΕΚΤ είναι παράγοντας σταθεροποίησης για την επιστροφή επενδύσεων στη νότια Ευρώπη εκτίμησε ο Ε. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, μιλώντας χτες στο BBC και δείχνοντας ότι η υπερκερδοφορία του κεφαλαίου δεν μπορεί να συνοδεύεται από οποιοδήποτε ρίσκο.

Ο επιχειρηματίας σημείωσε ότι εάν η εποπτεία των τραπεζών περιέλθει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε αυτή θα μπορεί να παρέχει πανευρωπαϊκή εγγύηση που θα στρέψει προς το νότο τα επενδυτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με την αλλαγή έδρας επιχειρήσεων όπως η ΦΑΓΕ και η «Coca-Cola» είπε ότι η σημασία τους είναι κυρίως σημειολογική, αφού κρατούν την παραγωγή στη χώρα. Σε σχέση με το ευρώ, ανέφερε ότι η έξοδος δεν είναι λύση, αφού «το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό, αλλά αφορά στο σύνολο τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωζώνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ