ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Α. ΤΑΣΣΟΣ
Προσφορά μοναδική και ανεκτίμητη

Ο Δ. Κουτσούμπας με την πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών, Ειρήνη Οράτη, και τον Μιχάλη Αλεβίζο, αντιπρόεδρο και ανιψιό του Α. Τάσσου
Ο Δ. Κουτσούμπας με την πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών, Ειρήνη Οράτη, και τον Μιχάλη Αλεβίζο, αντιπρόεδρο και ανιψιό του Α. Τάσσου
Σε μια ζεστή συνάντηση μνήμης, χτες το βράδυ, στην Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η σκέψη και τα λόγια όλων όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του χαράκτη, αγωνιστή και κομμουνιστή Τάσσου αντάμωσαν τη φλόγα της δημιουργίας σπουδαίων έργων, τα οποία αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την Ιστορία, αποτυπώνουν το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής. «Το χέρι το δικό μου ξεκινάει από την καρδιά», έλεγε ο ίδιος και είναι αλήθεια. Το βλέπεις, το νιώθεις αγκαλιάζοντας με το βλέμμα σου τα έργα του. Προσφορά μοναδική και ανεκτίμητη, που εξέφρασε τα δίκια, τους πόθους, τα οράματα, τους αγώνες και τα πάθη του λαού μας. Ηταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη και την αγωνιστική, εικαστική και ευρύτερα πολιτιστική προσφορά του.

«Ο Τάσσος ήταν μεγάλος, είναι μεγάλος, γιατί αφουγκράστηκε τις αγωνίες αυτού του τόπου, τις αγωνίες του λαού, πήρε ενεργά μέρος στην αντίσταση, στην πάλη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, ενάντια στους ξένους κατακτητές, για τη δημοκρατία αργότερα, για τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων της δουλειάς. Και βεβαίως αυτά τα ενσωμάτωσε στο έργο του, το οποίο είναι τεράστιο και θα μείνει στον αιώνα τον άπαντα, σε όλες τις γενιές. Και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, εμείς το υποσχόμαστε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έτσι ώστε να το διαδώσουμε ακόμη περισσότερο, να το μελετήσουμε, να το δει ακόμη περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα οι νέες γενιές», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Και ανήγγειλε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει η ΚΕ του ΚΚΕ για το Γενάρη του 2015.

Από το χώρο της Εταιρείας όπου έγινε η εκδήλωση
Από το χώρο της Εταιρείας όπου έγινε η εκδήλωση
Για το έργο, τη ζωή και την αγωνιστική πορεία του Α. Τάσσου (Αλεβίζου) μίλησαν η πρόεδρος της Εταιρείας, Ειρήνη Οράτη, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Εύα Μελά, η μαθήτριά του Εφη Σπηλιώτη και η Χριστίνα Μουστακλή.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Οταν γίνονται έργο Τέχνης οι ίδιοι οι εργάτες

Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Μαζί με τις εκδηλώσεις στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, που δέχεται για 8η χρονιά, τον κόσμο που επισκέπτεται την Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο», ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να παρουσιάζει την εμπειρία των ίδιων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Η Εκθεση ολοκληρώνεται την Κυριακή, 19 Οκτώβρη. Αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ θα γίνει η συναυλία των ΜΑΣΙΦ (Θ. Κουέλης, Μ. Μαρμαρινός, Γ. Βενιζέλος, Ζ. Βεργάκης).

Η Γ. Πετρούλια συμμετέχει με το έργο «ο καπιταλισμός δεν θέλει, η εργατική τάξη και θέλει και μπορεί». Μεικτή τεχνική, προετοιμασία με χαρτί στράτσο, δύο στρώσεις πλαστικό, δύο περάσματα κόλλα κρυσταλιζέ. Δούλεψα σπουμάτα με κάρβουνο και στην πορεία κάρβουνο και μολύβι. Πέρασα το σχέδιο, τους τόνους, σε προετοιμασμένη επιφάνεια με τα παραπάνω υλικά. Το έργο είναι ενάντια στον πόλεμο. Ο εργάτης συμβολίζει την εργατική τάξη, έχει γυρίσει την πλάτη στα συντρίμμια του πολέμου, κοιτάει μπροστά προς το μέλλον, χαμογελώντας γιατί αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε είναι ένας κόσμος όμορφος και δίκαιος. Το παιδί συμβολίζει τη ζωή, ο εργάτης απλώνει το χέρι προς τη ζωή... Πιστεύω ότι αυτό το έργο έχει θέση εδώ.

Συμμετείχα από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης. Υπάρχει μια πρόοδος και εμβάθυνση όχι μόνο στα έργα αλλά και στην εμπειρία μας. Θυμάμαι την πρώτη χρονιά, τα έργα ήταν εμπνευσμένα περισσότερο απ' ό,τι αντικρίσαμε εδώ, γιατί τότε υπήρχε ζωή, έμπαινες στο χώρο και άκουγες τους θορύβους από οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτροκολλήσεις, σφυριά βάραγαν, άκουγες τη «ζωή» εδώ πέρα της δουλειάς. Οταν οι εργάτες είδαν στην πρώτη Εκθεση τα πρόσωπά τους, όταν γίνανε έργο τέχνης οι ίδιοι οι εργάτες, τότε καταλάβανε πολύ περισσότερα για τα έργα. Δώσαμε την αξία που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος που παράγει τα πάντα και πρέπει ν απολαμβάνει τα πάντα, και την Τέχνη.

Τώρα μπαίνεις σ' ένα χώρο που έχει ερημώσει, τη διαφορά την ακούς, τη νιώθεις, τη βιώνεις, τη βλέπεις. Και μεις βιώνουμε την υποβάθμιση της ζωής, την εκμετάλλευση, την ανεργία, τη φτώχεια, δεν είμαστε κάτι άλλο, απλά τα μέσα, ο τρόπος που εκφραζόμαστε αλλάζει. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην απεικονίζεται στα έργα μας η ίδια η ζωή που και εμείς βιώνουμε μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Επιθυμούμε να συνεχιστεί η προσπάθεια. Πολλοί από τους συναδέλφους που συμμετέχουν δεν γνωριζόμασταν. Γνωριζόμαστε, δενόμαστε και πορευόμαστε στο πλάι της εργατικής τάξης, όντας εργαζόμενοι και μεις. Η εργατική τάξη θα την κάνει την Ανατροπή αλλά και οι καλλιτέχνες θα έχουμε βάλει το λιθαράκι...

Η Κάλ. Παπαθεοδώρου, γλύπτρια και ζωγράφος, συμμετέχει στην Εκθεση με ένα έργο φτιαγμένο με κερί εξαγνισμένο, μαστίχα Χίου, χρώμα και πρόσθετα υλικά που όπως μας λέει, τα έχει μαζέψει από το Πέραμα «οι σκουριές που χρησιμοποιώ είναι από καΐκια και καράβια». Εχω φτιάξει ένα διαλυμένο καράβι που φαίνονται τα σωθικά και τα πλευρά του, έτσι όπως είναι ο λαός σήμερα. Τη «θλίψη» του Περάματος, ανεργία, στάσιμα καράβια, παροπλισμένα, αυτό προσπαθώ να δείξω και όλα τα υπόλοιπα που έχουν αποστεωθεί. Υπάρχει το αισιόδοξο στοιχείο, άλλωστε τα έργα μιλάνε από μόνα τους. Συμμετέχω από την πρώτη χρονιά. Σημαντική πρωτοβουλία, γιατί η τέχνη δεν πρέπει να είναι στείρα και αποστειρωμένη, δεν είναι μόνο για γκαλερί, μουσεία και για ειδήμονες, είναι κυρίως για το λαό.

Δουλεύω και σε σχολείο. Εδώ, έρχονται παιδάκια από σχολεία και τους κάνουμε ξενάγηση τα πρωινά, έρχεται κόσμος και μιλάμε για το έργο μας, προσπαθούμε να τους πλησιάσουμε και να καταλάβουν ότι η Τέχνη δεν είναι κάτι απόμακρο, είναι ένα κομμάτι μέσα από αυτούς και γι' αυτούς. Ο καλλιτέχνης είναι κομμάτι από τον κόσμο.

Θέλω να πω ότι η Τέχνη είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Σήμερα, αποθαρρύνουν τον κόσμο, να μη μετέχει στην Τέχνη. Μας αποθαρρύνουν όσο περισσότερο γίνεται, δεν υπάρχει καμιά βοήθεια στον καλλιτέχνη, όχι μόνο τον ενεργό αλλά και τον απλό δάσκαλο καλλιτέχνη, που δουλεύει στο σχολείο. Προσπαθούν να πετάξουν την Τέχνη από τα σχολεία, γιατί η Τέχνη δημιουργεί, από το τίποτα, αριστουργήματα ή τέλος πάντων μαθαίνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα χέρια, την ψυχή και το πνεύμα τους. Η τέχνη κάνει τους ανθρώπους δημιουργικούς, με σκέψη, με ανοιχτό μυαλό και όχι στείρους και αποστειρωμένους».

Κυριακή μεσημέρι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

Το «Πέραν», το «καφέ αμάν της πόλης» στη Νέα Χαλκηδόνα (Λεωφ. Δεκελείας 20, τηλ. 210.2533.896), φιλοξενεί την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 3.30 το μεσημέρι τον συνθέτη, στιχουργό κι ερμηνευτή Βαγγέλη Κορακάκη και το έργο του «Πρώτο Φθινόπωρο». Στη σκηνή τον πλαισιώνουν ο γιος του, Βασίλης Κορακάκης, στο μπουζούκι και στο τραγούδι, η Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, ο Τάσος Αθανασιάς στο ακορντεόν και ο Γιώργος Φουντούκος στην κιθάρα. Το πρόγραμμα της όμορφης αυτής μουσικής παρέας περιλαμβάνει, φυσικά, τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη, αλλά και τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια άλλων δημιουργών... Είσοδος: 5 ευρώ.

Από σήμερα η έκθεση καλλιτεχνών της Σαγκάης

Σήμερα στις 8 μ.μ. ανοίγει η σημαντική έκθεση εικαστικών και καλλιτεχνών της Σαγκάης στην Αθήνα, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Ενωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Σαγκάης.

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια μιας πετυχημένης πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα και θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» (Πειραιώς 256) με την παρουσίαση 85 έργων σύγχρονης ζωγραφικής από τη Σαγκάη. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα διαφορετικών θεμάτων και τεχνοτροπιών (λάδια, χαρακτικά, υδατογραφίες κ.ά.) από 80 αναγνωρισμένους, αλλά και νέους ανερχόμενους Κινέζους καλλιτέχνες.

Στα εγκαίνια θα βρεθεί αντιπροσωπεία Κινέζων καλλιτεχνών. Αύριο Παρασκευή στις 12 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και συζήτηση με τους καλλιτέχνες σχετικά με τη «Σύγχρονη ζωγραφική στη Σαγκάη».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτώβρη. Ωρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 15.00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3300.016, 210.3897.155, 210.4801.260.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ