ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ (SCO)
Σύνοδος με έμφαση στο «όραμα» μιας «διασυνδεδεμένης Ευρασίας»

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο στο Πακιστάν

Press Information Department

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο στο Πακιστάν
Σε ακόμα ταχύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη «εμβληματικών έργων» όπως η κινεζική «Πρωτοβουλία Belt and Road» ο «Οικονομικός Διάδρομος Κίνας - Πακιστάν» κάλεσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ που προήδρευσε της 23ης Συνόδου του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), στο Ισλαμαμπάντ, με φόντο τη συγκέντρωση του όλο και μεγαλύτερου «ενδιαφέροντος» των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Κεντρική και τη Νότια Ασία.

Ο Σαρίφ υπογράμμισε ότι «ο διεθνής μεταφορικός διάδρομος βορρά - νότου θα πρέπει να επεκταθεί, εστιάζοντας στην ανάπτυξη οδικών, σιδηροδρομικών και ψηφιακών υποδομών», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να «βλέπουμε τέτοια έργα μέσα από το στενό πολιτικό πρίσμα» και καλώντας σε επένδυση «στη συλλογική μας ικανότητα συνδεσιμότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση του κοινού οράματος, μιας οικονομικά ολοκληρωμένης περιοχής». Επισήμανε δε ότι το «πλαίσιο συνδεσιμότητας» του SCO «δεν πρέπει απλώς να τονώσει το περιφερειακό εμπόριο, αλλά και να προωθήσει το όραμα της διασυνδεδεμένης Ευρασίας», υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της δέσμευσης του SCO και ότι οι επενδύσεις σε περιφερειακές υποδομές είναι «απαραίτητες για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης». Κάλεσε δε τα μέλη του SCO να εγκρίνουν ειδικά «μια στρατηγική για την ανάπτυξη της Ενεργειακής Συνεργασίας 2030» αλλά «και την ίδρυση της Ενωσης Επενδυτών», σχέδια που επεξεργάστηκε περαιτέρω και η πακιστανική προεδρία του Οργανισμού.

Θυμίζουμε ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Πακιστάν, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Λευκορωσία, ενώ άλλες 16 ακόμα χώρες αποτελούν «παρατηρητές» ή «εταίρους διαλόγου» του Οργανισμού.

Χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο πρωθυπουργού, αλλά η Ινδία έστειλε τον ΥΠΕΞ της, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Σημειωτέον ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ πραγματοποίησε επίσημες επαφές στο Πακιστάν διάρκειας τεσσάρων συνολικά ημερών και ήταν η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής κινεζικής κυβέρνησης στο Πακιστάν μετά από 11 χρόνια. Μεταξύ άλλων, ο Λι εγκαινίασε (μαζί με το Σαρίφ) το νέο Διεθνές αεροδρόμιο στην Γκουαντάρ του νοτιοδυτικού Πακιστάν, όπου μια σειρά από κρίσιμες υποδομές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με κινεζικά κεφάλαια. Μεταξύ άλλων, κρίσιμης σημασίας θεωρείται το ομώνυμο λιμάνι της περιοχής, εξαιτίας των χαρακτηριστικών του που εκτιμάται ότι θα το αναδείξουν τα επόμενα χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους κόμβους διαμετακόμισης σε όλη την περιφέρεια του δυτικού Ινδικού, συνολικά για τη σύνδεση Ανατολής - Δύσης.

Τριμερής Κίνας - Ρωσίας - Μογγολίας

Το ενδιαφέρον που προκαλεί σε ισχυρά μονοπώλια η Κεντρική Ασία αποτύπωσε και η τριμερής συνάντηση που είχε ο Λι με τους ομολόγους του από Ρωσία και Μογγολία, αντίστοιχα, Μιχαήλ Μισούστιν και Λ. Ογιούν - Ερντέν. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και τη Μογγολία για την περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την ενίσχυση του συντονισμού και την προώθηση της βαθύτερης... τριμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Λι.

Σημειωτέον ότι η Μογγολία δεν είναι ακόμα μέλος του «SCO» αλλά το Πεκίνο πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την ένταξή της, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τα τελευταία χρόνια πολύπλευρες παρεμβάσεις για να σταθεροποιήσουν «δικά τους» σχήματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής, με δεδομένο και το αυξημένο ενδιαφέρον π.χ. για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο που έχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ