ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Καρδίτσα υποδέχεται τη γλυπτική

Η «Παπαράντζα» προετοιμάζεται για τη δημιουργία των 6 γλυπτών
Η «Παπαράντζα» προετοιμάζεται για τη δημιουργία των 6 γλυπτών
(Αποστολή: ΗΛΙΑΝΝΑ ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ).-

Καρδίτσα: σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά. «Πνοή» του θεσσαλικού κάμπου, των πρώτων αγροτικών κινητοποιήσεων. «Οδηγήτρια» προς την αγέρωχη Πίνδο και τα αδούλωτα Αγραφα. Γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη και του Χ. Φλωράκη, του Δ. Γιολδάση και του Γ. Βαλταδώρου, του Ζήση Σκάρου...

Στην Καρδίτσα, την πόλη με τα «χίλια δέντρα» και τα «χίλια χρώματα», συναντήθηκαν έξι σημαντικοί γλύπτες μας. Οι Διονύσης Γερολυμάτος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Γιώργος Χουλιαράς, προσκεκλημένοι από το δήμο, μετέτρεψαν τη γνωστή περιοχή «Παπαράντζα» σε μια κυψέλη δημιουργίας. Συμμετέχοντας στο «1ο Συμπόσιο Γλυπτικής», που διοργάνωσε ο δήμος, ξεκίνησαν πριν ένα περίπου μήνα να ξεδιπλώνουν το γοητευτικό τους «μίτο», δημιουργώντας μαζί με τους βοηθούς τους έξι γλυπτά, που θα μείνουν στην πόλη της Καρδίτσας και θα κοσμούν πλατείες της.

Με την εκδήλωση - τελετή λήξης - που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ (Πέμπτη) στο χώρο δουλιάς τους, ολοκληρώθηκε και επίσημα αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια. Οι έξι προτάσεις γλυπτικής προσέλκυσαν το κοινό της πόλης, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη μπορεί να γίνει κτήμα όλων, μυημένων και μη στα μυστικά της. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Απόστολος Πίτσαβος. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να έρθουν μικροί και μεγάλοι πιο κοντά στην τέχνη της γλυπτικής, να μάθουμε λίγα περισσότερα για την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη». Οπως ακόμη αποκάλυψε, η συζήτηση με τον συμμετέχοντα στο συμπόσιο, γλύπτη Πρ. Τζανουλίνο, έλυσε το μυστήριο της «πατρότητας» της «Αγλαΐας», μιας από τις τέσσερις μούσες, που βρίσκονται τοποθετημένες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Τήνιο καλλιτέχνη Ιωάννη Βούλγαρη. Ακολούθησε προβολή σλάιτς και σύντομη αναφορά στη δημιουργία των παραπάνω γλυπτών από τον ιστορικό Τέχνης και επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνο Στεφανίδη. Η βραδιά έκλεισε με μία περιπλάνηση στα μονοπάτια της παράδοσης και του έντεχνου τραγουδιού με «οδηγό» το «Τρίφωνο» (Δημήτρης Υφαντής, Νίκος Κουρουπάκης, Ερωφίλη).

Σήμερα ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης των γλυπτών σε πλατείες και δρόμους της πόλης. Ετσι, το γλυπτό του Δ. Γερολυμάτου κοσμεί την όμορφη «πλατεία της Δραχμής». Στο μαρμάρινο όγκο του ξεδιπλώνεται ο χρόνος, η ιστορία, οι μνήμες. Στοιχεία της φύσης, ο διάδρομος με τα κεριά - επίκληση των ψυχών που χάθηκαν στον εμφύλιο, οι τρεις μοίρες της λαϊκής μυθοπλασίας, το φευγιό των νεκρών με τις ομηρικές αναφορές, η σύγχρονη, απάνθρωπη τσιμεντούπολη... είναι μερικά σημεία της περιπλάνησής του. Το μάρμαρο είναι το υλικό και του Χρ. Ρηγανά. Το αφαιρετικό έργο του, αναφορά στην Αλκυώνη και το μύθο της, στηρίζεται στη σχέση όγκων - χώρου και θα στηθεί στη βορειοδυτική πλευρά του Παυσίλυπου. Σε διαφορετικό ύφος κινείται το έργο του Θ. Παπαγιάννη, που τοποθετείται στην πλατεία Δ. Λάππα. Το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε «ντύνουν» τις ένοπλες μεταλλικές μορφές του. Σε μέταλλο είναι και το γλυπτό του Γ. Χουλιαρά, που στήνεται στη Δημοτική Αγορά. Τρεις φόρμες συνθέτονται σε ένα ανάλαφρο, δυναμικό σχήμα, που παραπέμπει στη γραμμή των αεροπλάνων.

Στον πεζόδρομο της Δημοτικής Πινακοθήκης θα τοποθετηθεί το μαρμάρινο γλυπτό του Πρ. Τζανουλίνου. Σ' αυτό αναγνωρίζεται η ήρεμη γραμμή του θεσσαλικού κάμπου. Το στοιχείο του νερού, που θα το συμπληρώσει, παραπέμπει στην κυκλική κίνησή του κατά την άρδευση της πεδιάδας. Το μάρμαρο πρωταγωνιστεί και πάλι στο γλυπτό του Κ. Ρόκου, που μετά τη διαμόρφωση της πλατείας Καμινάδων, θα τοποθετηθεί εκεί. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η φράση του Χ. Φλωράκη «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει» έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία του. Μια ματιά σ' αυτόν τον «κόσμο το μικρό, το μέγα», που ανασύρεται από τη σιωπή και διεκδικεί το άγγιγμα του ήλιου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Παπαζήσης»: «Η μετανάστευση στον κινηματογράφο» (ενδιαφέρον συλλογικό έργο, σε επιμέλεια Φωτεινής Τομαή - Κωνσταντοπούλου, από το Ιστορικό-Κινηματογραφικό Αρχείο του ΥΠΕΞ, για τις μετακινήσεις πληθυσμών όλο τον 20ό αιώνα. Ο τόμος καταγράφει τις κινηματογραφικές αποτυπώσεις της μετακίνησης πληθυσμών και μετανάστευσης). Ευριδίκη Αντζουλάτου Ρετσίλα «Μνήμης τεκμήρια» (μελέτη για τις αρχαιοελληνικές πολιτιστικές συνήθειες απέναντι στους νεκρούς). Καραμήτρου Κατερίνα «Θέατρο: Θεωρία και πράξη - θεατρικό παιχνίδι» (μελέτη για τη θεατρική παιδεία στη χώρα μας, με άξονα το αρχαίο ελληνικό θέατρο). Νικήτας Αλιμπράντης «Για μια διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων» (μελέτη). Λάουρα Μάλβερλι «Οπτικές και άλλες απολαύσεις» (εικονογραφημένη μελέτη για τον εικονολατρικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας, με ανάλυση της γυναικείας εικόνας στον κινηματογράφο, στα θεάματα και στις εικαστικές τέχνες).

- «Καστανιώτης»: Φώτος Λαμπρινός «Ισχύς μου η αγάπη του φακού (Τα κινηματογραφικά επίκαιρα ως τεκμήρια της Ιστορίας, 1895-194)» (μελέτη, συνοδευόμενη με DVD, με μια 50λεπτη ταινία με εικόνες από το μεσοπόλεμο, που περιγράφει τις «περιπέτειες της Δημοκρατίας» στα χρόνια 1924-1935, με το θάνατο των Βενιζέλου και Κωνσταντίνου και τη μεταξική δικτατορία. Η μελέτη αναλύει το πλούσιο σωζόμενο κινηματογραφικό υλικό που αποτελεί σημαντικό ιστορικό τεκμήριο). Κάρλο Μπονίνι «Γκουαντάναμο (Οδοιπορικό στο κολαστήριο του τρόμου)» (μετάφραση Χρίστος Ρομποτής. Ο Ιταλός δημοσιογράφος συγγραφέας περιγράφει τη ζωή στο κολαστήριο της αμερικανικής τρομοκρατίας). Νταν Μπερνστάιν «Τα απόκρυφα του κώδικα Ντα Βίντσι» (μετάφραση Ιλαρείρα Διονυσοπούλου - Κώστας Καλογρούλης. Το βιβλίο, σε αντιδιαστολή από το κατασκεύασμα «Κώδικας Ντα Βίντσι», παραθέτει απόψεις αρχαιολόγων, ιστορικών τέχνης, φιλοσόφων και ερευνητών, σχετικά με θρησκειολογικούς μύθους).

- «Γαβριηλίδης»: Αθηνά Μασουλα «Σε κοφτό μαχαίρι» (ημερολογικό μυθιστόρημα). Μαρία Σκουρολιάκου «Δακτυλικά αποτυπώματα» (ποιήματα). Κώστας Παπασιόλου «Ο μεγάλος κύκλος» (ποιήματα). Πρόδρομος Ματζαρίδης «Ορατών και νοουμένων» (ποιήματα).

- «Α.Α. Λιβάνη»: Νταν Μπράουν «Αρκτικός κύκλος» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χρήστος Καψάλης).

- «Σαβάλλας»: Δημήτρης Θ. Τσάτσος «Τα μεγάλα θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (μελέτη, εισαγωγή, επιμέλεια Αργύρης Πρασσάς).

- «Ατραπός»: Γιολάντα Πατεράκη «Στα χνάρια του μαύρου γίγαντα» (μυθιστόρημα για τη Σαντορίνη, με ξυλογραφίες της Αννας Δενδρινού).

- «Αγκυρα»: Θεοδώρου Λούφα - Τζοάννου «Ιβάν και πρίγκιπας» (μυθιστόρημα για παιδιά). Ντέιβιντ Λι Στόουν «Τα χρονικά του Ιλμόρ - Ο όλεθρος των τρωκτικών» (μετάφραση Πόλυ Μοσχοπούλου, φαντασιακό παιδικό βιβλίο).

- «Ιωλκός» Γεώργιος Δ. Γκαγκούλιας «"Παιδομάζωμα" - τα παιδιά στη θύελλα του εμφυλίου πολέμου και μετά». (Μαρτυρία του συγγραφέα - δάσκαλου παιδιών αγωνιστών, που για να σωθούν από την πείνα και το θάνατο μεταφέρθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες όπου έζησαν, μορφώθηκαν και διέπρεψαν). Θανάσης Μαφούνης «Γεύμα στην εξοχή» (διηγήματα). Παύλος Κ. Βλάχος «Είναι ο τόπος μας» (διηγήματα).

- «Νέα Πορεία»: Παναγιώτης Θ. Μαυρίδης «Μικρές και μεγάλες ιστορίες της κατοχής στην Καλαμαριά» (βιώματα, μνήμες από την κατοχή στη Θεσσαλονίκη) και «Επτά λόγοι ασύγχρονοι δοξαστικοί και θρηνώδεις» (ποιητική συλλογή).

- Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή «Στιγμές» (ποιήματα, εικονογράφηση Φιλίτσα Σπύρου - Αλεξοπούλου. Σάμος) και «Σπαραγμοί» (ποιήματα, εκδόσεις «Υπερόριος» - Σάμος).

- Σπύρου Αθ. Κανίνια «Αναμνήσεις από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο» (αναμνήσεις του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Σπ. Κανίνια από τον Π. Κανελλόπουλο. Μεσολόγγι 2004).

- «Αλφειός»: Σταύρος Καμπάδαης «Διαπόμπευση» (ποιήματα).

- «Νησίδες»: Φούλα Λαμπελέ «Γάτες και πουλιά» (μυθιστόρημα).

- Δημήτρη Γουλόπουλου «Ατρόμητος» (διηγήματα, Αθήνα 2005).

- Κώστα Μπίσδα «Με ανθοδέσμη ανέμων» (ποιήματα, εκδόσεις Πατάκη).

- Ιγνάτιου Αλεξίου «Οι φωνές» (ποιήματα, Αθήνα 2005).

- Τιτίκας Σαριγκούλη «Ηλίας ο Θεσβίτης» (θεατρικό, Αθήνα 2005).

- Μήτσου Ηλ. Καρατζά «Το ημερολόγιο ενός Καπαπίτη από τον εμφύλιο» (εκδόσεις «Βιβλιόραμα»).

- Σωσώ Πάτρου-Βλάσση «Αληγείς άνεμοι» (ποιήματα, εκδόσεις Μαυρίδη).

- Ηλία Παπαδημητρίου «Απάντηση» (εκδόσεις «Αλήθεια»).

- Βασίλη Καραμπάτσου «Επαρχία Πυλίας νομού Μεσσηνίας» (Αθήνα 2004).

- Νίκου Πολίτου «Πορθμείο "Γης" σε πλόες ζωής» (ποιήματα, «Ιωλκός»).

- Βασίλη Τσακίρογλου «Νόστιμον ήμαρ» (ποιήματα, Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας 2005).

- «Συλλογές»: Δέσποινα Ν. Μπόγρη «Αυτοδύναμη ποίηση» (ποιήματα).

- «Θεσσαλονικέων Πόλις» (τριμηνιαίο περιοδικό, ποικίλης ύλης, τεύχη 15, 16. Το δεύτερο περιέχει αφιέρωμα στο Μακεδονικό Αγώνα).

- «Monthey Review» (μηνιαία επιθεώρηση, ανεξάρτητο σοσιαλιστικό περιοδικό, τεύχη 1, 2).

Στην πόλη που έζησε τα φοιτητικά του χρόνια και αγάπησε πολύ, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα δώσει συναυλία ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, την Τρίτη (5/7), στις 9.30 μ.μ. Ο γνωστός τραγουδοποιός θα εμφανιστεί στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» όπου παρέα με τους συνεργάτες του μουσικούς θα παρουσιάσει τραγούδια από τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», τον πιο πρόσφατο «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», καθώς και διασκευές από το έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι. Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ