ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ωρες αναμονής και αγωνίας

ΛΙΜΑ. -

Πέντε ξένους διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ο Ελληνας πρεσβευτής στο Περού, απελευθέρωσαν χτες τα ξημερώματα οι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", που κρατούν ομήρους για τρίτο 24ωρο δεκάδες ξένους διπλωμάτες, υπουργούς, δικαστικούς και επιχειρηματίες στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα. "Χειρονομία καλής θέλησης" ονόμασαν την πράξη τους αυτή οι αντάρτες, οι οποίοι διακρίνονται - σύμφωνα με ξένα πρακτορεία και αυτόπτες μάρτυρες - για τη σιγουριά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που έχουν για την τελική εκπλήρωση του στόχου τους: την απελευθέρωση 300 συντρόφων τους από τις φυλακές του Περού, της Βολιβίας και Κολομβίας. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία στη Λίμα έχει μετατραπεί σε "στρατηγείο" για την απελευθέρωση των ομήρων. Εκεί "συνεδριάζουν" Αμερικανοί πράκτορες και διπλωματικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη, την Ιαπωνία, επιχειρώντας να βρουν τρόπους για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Θα τα καταφέρουν;

Πιθανή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να δώσει η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στο Περού, Χέριμπερτ Βέκελ: "Οι αντάρτες έχουν ξεκάθαρους στόχους και θέλουν να τους επιτύχουν. Θέλουν να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους που κρατούνται στις φυλακές του Περού, της Κολομβίας, της Βολιβίας... ως εκ τούτου η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα έχει σίγουρα αίσιο τέλος"! Ο Γερμανός Χ. Βέκελ ήταν σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση, μιας που λίγες ώρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις του είχε αφεθεί ελεύθερος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα. Δηλαδή, τον Ελληνα πρεσβευτή, Αλκιβιάδη Καρόκη, τον Καναδό πρεσβευτή Αντονι Βίνσεντ, τον πολιτιστικό ακόλουθο της Γαλλίας, Ιακίνθ Ντε Μοντέρα και τον Περουβιανό διπλωμάτη, Αρμάντο Λεκάρος. Οι αντάρτες τους απελευθέρωσαν θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να παίξουν έναν επιτυχημένο διαμεσολαβητικό ρόλο.

Γερμανικά όπλα

στον δικτάτορα

Οπως ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδονησία, ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, είχε φέρει μαζί του κι ένα δώρο για τον "φίλο" του δικτάτορα Σουχάρτο: Την άδεια εξαγωγής τανκς τύπου "Βίζελ". Τον "καλό φίλο", ο οποίος από το 1965 κυβερνά τη χώρα με ανοιχτές τρομοκρατικές μεθόδους, δολοφονώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πάντα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας φρόντιζε να τον προμηθεύει, με κάθε είδους πολεμικό υλικό.

Σχετικά, όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Νόμο Ελέγχου Πολεμικών Εξοπλισμών, απαγορεύονται οι εξαγωγές όπλων εκεί, όπου υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν "για δραστηριότητες που βλάπτουν την ειρήνη". Ταυτόχρονα, "οι πολιτικές θεμελιακές αρχές της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης" αναφορικά με την προμήθεια όπλων σε κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, ορίζουν: Οι εξαγωγές επιτρέπονται μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις, όταν κάτι τέτοιο "απαιτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας". Η χορήγηση άδειας εξαγωγής όπλων δε θα πρέπει να συμβάλει στην παραπέρα όξυνση των ήδη υπαρχόντων εντάσεων...

***

Ολα αυτά, βέβαια, από θεωρητική άποψη: Στην πράξη, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν συνεργάτες της Καμπάνιας κατά των εξαγωγών όπλων, μόνο στη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, η Βόννη έχει εκδώσει 680 άδειες για προμήθεια όπλων στην Ινδονησία, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα αποτελούσε μια σπουδαία αγορά για την πώληση γερμανικών όπλων ακόμα και στη δεκαετία του '50. Σχετικά, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι οι εξαγωγές αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της δημοκρατικής γερμανικής κοινής γνώμης.

***

Ετσι, λοιπόν, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε ανακοινωθεί η απόφαση για την πώληση 39 πολεμικών πλοίων, προερχόμενα από τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, τότε είχαν πραγματοποιηθεί μαχητικές διαμαρτυρίες από τα κινήματα ειρήνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν έγινε δυνατόν να ματαιωθούν οι εξαγωγές αυτές. Ομως, ο Γερμανός καγκελάριος, ακόμα στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ινδονησία το Φλεβάρη του 1993, είχε επιβεβαιώσει τις εξαγωγές των πολεμικών αυτών πλοίων.

***

Κατά τα άλλα, ο κατάλογος εξαγωγών πολεμικού υλικού στη χώρα του δικτάτορα είναι πολύ μακρύς... Το 1982 ακόμα, το ιμπεριαλιστικό πολεμικό κοντσέρν, Ντέμλερ Μπενζ, είχε κτίσει στην Ινδονησία ένα εργοστάσιο για μοντάζ. Ετσι, λοιπόν, για μια στιγμή στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων, είχαν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία εμφάνιζαν τεθωρακισμένα οχήματα της Μερσεντές, που είχαν χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Τιμόρ. Και φυσικά, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση "δεν είχε καθόλου γνώση όλων αυτών...". Σύμφωνα δε με μια έρευνα της Γενικής Γερμανικής Ραδιοφωνίας, ο στρατηγός Σουμπιάντο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το μακελειό στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου είχαν σκοτωθεί 200.000 άνθρωποι, είχε κάνει την ειδική στρατιωτική του εκπαίδευση στην ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αρνητικοί οι πολίτες στην ιδέα του "Εύρω"

ΒΙΕΝΝΗ.-

Απορριπτική είναι η στάση του μεγαλύτερου ποσοστού των Αυστριακών για το "Εύρω", το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο αναμένεται να καθιερωθεί το 1999, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο χτεσινό φύλλο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας της χώρας.

"Κατηγορηματικά εναντίον" του "Εύρω", σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντι Πρέσε", τοποθετείται το 29% των ερωτηθέντων πολιτών, ενώ εναντίον της καθιέρωσής του τίθεται άλλο ένα 20%. Σε αυτό το ποσοστό προστίθεται ένα 25% ανθρώπων οι οποίοι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Μόλις το 7% δηλώνει ότι υποστηρίζει ενθέρμως την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, ενώ οι "απλοί" υποστηρικτές του φθάνουν το 19%.

Ενας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί ότι η καθιέρωση ενιαίου νομίσματος θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ το 13% θεωρεί ότι η κατάσταση θα "χειροτερεύσει πάρα πολύ".

ΜΠΑΣΤΙΑ
Πόλεμο κήρυξαν οι Κορσικανοί αυτονομιστές

"Στο εξής έχουμε πόλεμο", διαμήνυσαν προς τις γαλλικές αρχές ασφαλείας, με χτεσινό τους ανακοινωθέν, οι αυτονομιστές μαχητές της Κορσικής. Στην ανακοίνωσή τους, οι μαχητές της οργάνωσης "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής - Ιστορική Πτέρυγα" υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιθέσεις τους, με στόχο να μη θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ακόμα και εάν επρόκειτο για αστυνομικούς. "Στο εξής, όμως, δεν πρόκειται να θέτουμε τους εαυτούς μας σε ανώφελους κινδύνους. Οι Γάλλοι αστυνομικοί θα πρέπει, από εδώ και πέρα, να θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου", καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης. Μέσα στο κείμενο, η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί σε αστυνομικά τμήματα, σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε δημόσια κτίρια με αυτόματα όπλα, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και μία επίθεση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ. Στόχος της ήταν, πάλι, ένα αστυνομικό τμήμα στην Μπαστιά, όμως, οι Γάλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά των μαχητών, που γάζωναν το κτίριο, με αποτέλεσμα ένας από τους αυτονομιστές να τραυματιστεί. Παρ' όλα αυτά, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να διαφύγουν.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ερωτηματικά για τους πυρηνικούς πυραύλους

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ουδέν νεώτερον από την επιχείρηση καταστροφής των πυραύλων που διαθέτει το Ιράκ, δε μετέφερε στα Ηνωμένα Εθνη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Ρολφ Εκέους.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πρόσφατο ταξίδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα και υπογράμμισε ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ να δει τους πυραύλους που υποστηρίζει ότι κατέστρεψε. Ο Ρολφ Εκέους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πύραυλοι, των οποίων ο αριθμός δεν έχει εξακριβωθεί, να έχουν, όντως, καταστραφεί, όμως εξέφρασε τη δυσπιστία του, εφόσον δεν έχει ελέγξει κάτι τέτοιο "με τα ίδια του τα μάτια". Τόνισε, επίσης, ότι ακόμα και μετά την καταστροφή των συγκεκριμένων πυραύλων, το Ιράκ διαθέτει, κατά την προσωπική του γνώμη, ένα σημαντικό αριθμό επιχειρησιακών πυραύλων με πλήρη τεχνική εξάρτυση.

Την ίδια στιγμή, διπλωματική ένταση επικρατεί ανάμεσα στο Ιράκ και στο Ιράν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουντάι Χουσεϊν, γιου του Ιρακινού Προέδρου, ο οποίος έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης την περασμένη βδομάδα. Ο Ουντάι, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την επίθεση, είπε ότι "οι δόλιοι άνθρωποι είναι γνωστοί όπως και η περιοχή από την οποία προέρχονται". Και κατέληξε ότι "οι ίδιοι άνθρωποι μας υπέβαλαν σε δοκιμασία για 8 χρόνια", υπονοώντας σαφέστατα τον πόλεμο Ιράκ - Ιράν ανάμεσα στο 1980 και το 1988. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην επίθεση κατά του Ουντάι, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε, τελικά, μία οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης.

Σκοπευτές του στρατού και της αστυνομίας έχουν τοποθετηθεί γύρω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Περού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ