ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συναίνεση Ανάν στα κατοχικά σχέδια μεταβίβασης της εξουσίας

Νυκτερινό πογκρόμ συλλήψεων από τις κατοχικές δυνάμεις στην Μπακούμπα

Associated Press

Νυκτερινό πογκρόμ συλλήψεων από τις κατοχικές δυνάμεις στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΑΛΙΝΤΙΓΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να διεξαχθούν δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές στο Ιράκ, πριν τις 30 Ιούνη» δήλωσε, χτες, κατηγορηματικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοινώνοντας τη θέση του Οργανισμού μετά την πραγματοποίηση διερευνητικών επαφών με όλες τις παρατάξεις του ιρακινού πολιτικού φάσματος. Την απόφαση του ΟΗΕ είχε προαναγγείλει, σχεδόν, λίγες ώρες νωρίτερα ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Ο Κόφι Ανάν, κοινοποιώντας το παραπάνω συμπέρασμα, ουσιαστικά αποδέχτηκε τις κατοχικές αιτιάσεις και νομιμοποίησε τη μέθοδο μεταβίβασης της εξουσίας που εκπόνησε η κατοχική διοίκηση. Βέβαια, ο ΓΓ του ΟΗΕ έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα πρέπει «να γίνει σεβαστή η συμφωνηθείσα ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας, γιατί θα σημάνει την επαναφορά της ιρακινής κυριαρχίας» και κατέληξε ότι θα πρέπει να «εργαστούμε όλοι από κοινού, ώστε να καταληχτεί ένας μηχανισμός ανάδειξης της προσωρινής κυβέρνησης που θα παραλάβει την εξουσία στις 30 Ιούνη, ο οποίος θα είναι αποδεκτός από όλους».

Εντούτοις, ο Ανάν δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρόταση για το ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο μηχανισμός ανάδειξης της προσωρινής ιρακινής εξουσίας, δεδομένης της δυσφορίας της σιιτικής πλειοψηφίας για τη μέθοδο των τοπικών συμβουλίων που έχει προτείνει η κατοχική διοίκηση. Ο Λακντάρ Μπραχίμι, από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο οποίος τέθηκε και επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που μετέβησαν στην κατεχόμενη χώρα, φέρεται να θεωρεί αναγκαία την αλλαγή της μεθόδου που προτείνει η κατοχική διοίκηση, την ανάδειξη μιας προσωρινής κυβέρνησης με περιορισμένες αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες και την ταχύτερη δυνατή διενέργεια εκλογών.

Παρά τη δεδηλωμένη επιθυμία των Σιιτών για άμεσες εκλογές, φαίνεται ότι ο Μπραχίμι είχε, εκ των προτέρων, εξασφαλίσει τη συναίνεση του θρησκευτικού ηγέτη της σιιτικής πλειοψηφίας, του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στην εκτίμηση που δημοσιοποίησε, χτες, ο Κόφι Ανάν. Ο αλ Σιστάνι, αν και επιμένει, όπως και άλλοι σιίτες ηγέτες, ότι αρμόδια για έγκριση συντάγματος και νομοθετικό έργο θα είναι μόνο μια κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές, φέρεται να δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό «Ντερ Σπίγκελ», «έτοιμος για μικρές καθυστερήσεις». Ο μεγάλος αγιατολάχ ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει απόφαση «που θα προβλέπει διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό, έστω και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στα τέλη Ιούνη. Στην απόφαση θα πρέπει να εμπεριέχονται σαφείς εγγυήσεις ότι δε θα υπάρξει νέα αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής».

Μπρέμερ: Δε φεύγουμε σύντομα

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις Ανάν, ο κατοχικός διοικητής είχε καταστήσει σαφές ότι δε θα υπάρξει αλλαγή της ημερομηνίας μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά εμφανίστηκε πρόθυμος «να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις ανάδειξης της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης που θα παραλάβει τα ηνία». Εκτός, όμως, από αυτά, ο Μπρέμερ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα φύγουν από τη χώρα αν δεν αποδείξουν οι Ιρακινοί ότι μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, την εκτίμηση που διατύπωσε, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, ο οποίος τόνισε ότι «τα στρατεύματα θα μείνουν για αρκετό καιρό ακόμη στο Ιράκ».

Στο περιθώριο των διπλωματικών αυτών εξελίξεων, χτες, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκαν ενώ ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της Χαλίντιγια. Σε ανάλογο περιστατικό τραυματίστηκε ένας Ιρακινός τροχονόμος στη Μπακούμπα.


ΡΩΣΙΑ
Αμφισβήτηση για το αξιόμαχο των πυρηνικών όπλων

Την περασμένη χρονιά, ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντρ Ζινόβιεφ, γνωστός πρώην «αντιφρονούντας» και σήμερα υποστηρικτής της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού, είχε παρομοιάσει την καπιταλιστική Ρωσία του Β. Πούτιν σαν «λαγό με κέρατα». Ο χαρακτηρισμός οφειλόταν στις συνεχείς υποχωρήσεις της ρωσικής ηγεσίας στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά την ίδια ώρα στη διατήρηση του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου που «κληρονόμησε» η σημερινή Ρωσία από την ΕΣΣΔ. Φαίνεται πως αυτό το «δεύτερο σκέλος» αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αν όχι να παραπαίει.

Η πρώτη αποτυχία

Για τις 17 Φλεβάρη και ώρα 10 το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου τύπου RCM-5 από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ», που ανήκει στο ρωσικό στόλο της Βόρειας Θάλασσας και με στόχο το πεδίο βολής στην περιοχή της Καμτσάτκας. Η σημασία που έδινε η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη σημερινή άσκηση φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν παρακολουθούσε την εκτόξευση από τη γέφυρα του υποβρυχίου «Αρχάνγκελσκ». Οπως όμως προκύπτει από πολλά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου η εκτόξευση, τόσο του κανονικού όσο και του εφεδρικού πυραύλου, δεν έγινε για άγνωστους λόγους. Επίσημα οι ρωσικές αρχές δεν έδιναν αρχικά κάποια εξήγηση και ο ρωσικός Τύπος προέβαλλε διάφορα σενάρια, όπως ότι οι πύραυλοι ήταν κακοσυντηρημένοι, ή ότι υπήρξε πάλι πρόβλημα με τα καύσιμα (όπως στην περίπτωση της τραγωδίας του υποβρυχίου «Κουρσκ»), ή ακόμη ότι η εκτόξευση εμποδίστηκε με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου από ξένο δορυφόρο!

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρντ Μπάλτιν, πρώην διοικητής του Βόρειου στόλου της Ρωσίας στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»: «Από αυτά που γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς θύματα και καταστροφές. Αυτό ήδη είναι καλό, αλλά το γεγονός παραμένει έκτακτο. Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν μπόρεσαν να δείξουν στον πιθανό επιτιθέμενο πως βρίσκονται σε πλήρη κι αξιόμαχη ετοιμότητα».

Και τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια;

Από τη μεριά τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια κυλούν πετυχημένα, αφού σε αυτά υλοποιείται κανονικά η κινητοποίηση πολλών χιλιάδων ανδρών που θα αναλάβουν τον έλεγχο όλων των ατομικών σταθμών της Ρωσίας, καθώς και όλων των φυλακών της χώρας, με στόχο την απόκρουση «τρομοκρατικής επίθεσης», που σύμφωνα με το σενάριο θα προέλθει από τα βόρεια της χώρας. Σ' ό,τι αφορά τις δύο πρώτες αποτυχημένες εκτοξεύσεις, σημείωναν ότι το μεσημέρι της 18ης Φλεβάρη, θα γινόταν και δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης, χωρίς όμως την παρουσία του Β. Πούτιν. Ετσι, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά στον πολιτικό απόηχο του γεγονότος, δηλαδή μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης ενσωματωμένης στην προεκλογική εκστρατεία του Β. Πούτιν για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη, δεν είχε επιτευχθεί το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ομως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, σημειώθηκε και νέα αποτυχία στην προσπάθεια εκτόξευσης του διηπειρωτικού πυραύλου από το υποβρύχιο «Καρέλια». Αυτή τη φορά ο πύραυλος τύπου «Σινέβα» εκτοξεύτηκε κανονικά από το υποβρύχιο, αλλά 98 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του άρχισε να αποκλίνει από το στόχο του με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αυτόματης καταστροφής του στον αέρα.

Το απόγευμα της 18ης Φλεβάρη οι αρχές, μάλλον σε μια απεγνωσμένη τους προσπάθεια να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις από τις εξελίξεις, δήλωναν πως για την τρίτη προσπάθεια θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει το γεγονός της απόκλισης του πυραύλου από το στόχο, ενώ για τις πρώτες δύο περιπτώσεις της εκτόξευσης του διηπειρωτικού από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ» δηλώνουν πως η άσκηση προέβλεπε μόνο την «ηλεκτρονική εκτόξευση», δηλαδή χωρίς την πραγματική εκτόξευση των πυραύλων από το υποβρύχιο.

Οι εξηγήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά αντιμετωπίζονται από το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ, που ευθέως πλέον αμφισβητεί το αξιόμαχο των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ