ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
Σελ. /32
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Πυρετός» μέτρων για τη στήριξη των μονοπωλίων

Αυξάνονται τα κρούσματα και μαζί οι κραδασμοί στην καπιταλιστική οικονομία

Copyright 2020 The Associated

Δραστική επέκταση της εξέτασης του πληθυσμού με το τεστ για τον κορονοϊό SARS Cov - 2, για να επιβεβαιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και άμεση ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας επιβάλλει η διεθνής εμπειρία για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ξανά ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως το κλείσιμο σχολείων και η ματαίωση ανοιξιάτικων εκδηλώσεων», δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα «στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», χαρακτηρίζοντας τα πεδία αυτά «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης της επιδημίας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα αναγνωρισμένα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 256.879 και τα θύματα τα 10.540 από 184 χώρες όλου του κόσμου.

Εστία της πανδημίας αποτελεί εδώ και μέρες η Ευρώπη. Στην Ιταλία ο τραγικός απολογισμός αυξανόταν διαρκώς, τα θύματα έφταναν τα 3.405 και τα συνολικά κρούσματα τα 41.035. Στην Ισπανία τα κρούσματα και τα θύματα έφταναν αντίστοιχα τα 20.412 και 1.041. Στη Γαλλία τα 10.995 και 372.

Μεταξύ άλλων η επιδημία φαινόταν ότι εξαπλώνεται γοργά και στο Βέλγιο, όπου μέσα σ' ένα 24ωρο τα κρούσματα έφτασαν τα 2.257 και τα θύματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 37.

Στην Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν 18.328 και οι νεκροί τους 52. Ενώ στην Βρετανία 3.264 και 144 αντίστοιχα.

Εκτός Ευρώπης κρίσιμα εξελίσσεται η κατάσταση στο Ιράν, με 19.644 και 1.433.

Στην ίδια την Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 80.967 με 39 νέες περιπτώσεις οι οποίες όλες - σύμφωνα με τις αρχές - αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Τα θύματα έφτασαν τα 3.248 (+3). Στη Νότια Κορέα κρούσματα και θύματα έφταναν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα 8.652 και τα 94.

Μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών στην οικονομία

Η εξάπλωση της πανδημίας προκαλεί νέους κραδασμούς στην εύθραυστη ούτως ή άλλως παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε πως η πανδημία απειλεί την Ευρωζώνη και «το πολιτικό μέλλον» της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Η δική μας ευθύνη ξεπερνά τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα. Αφορά το πολιτικό μέλλον της ηπείρου μας», είπε.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα άνοδος στις τιμές ευρωπαϊκών μετοχών, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη για αύξηση της ρευστότητας και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020», όπως και ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια θα χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων», δηλαδή στην κατεύθυνση ελάφρυνσης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, οι ταμειακές διευκολύνσεις αναμένεται να αναδιαμορφωθούν στο 10% του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης και αφορούν στην παροχή κρατικών εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση δηλαδή που δρομολογεί και η κυβέρνηση της ΝΔ στην ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο πλαίσιο της προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη την επέκταση των προγραμμάτων «νομισματικής χαλάρωσης». Το νέο πρόγραμμα φτάνει στα 750 δισ. ευρώ, με ωφελημένες και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα εντάσσονται και πάλι «κατ' εξαίρεση». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες (και στη συνέχεια οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι) έχουν να περιμένουν ποσά ύψους 12 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

Σ' αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι για το έτος 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ), επισημαίνοντας ότι ο νέος στόχος θα συμφωνηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον όποιο «επικαιροποιημένο στόχο» θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού (δαπάνες Υγείας, στήριξη επιχειρήσεων, μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά και για το Μεταναστευτικό).

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, π.χ. με την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου αναμένεται να ενσωματωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε τη λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα στήριξης, παροχής ρευστότητας και κρατικών εγγυήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο 6 δισ. ευρώ αφορούν παροχή κρατικών εγγυήσεων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή άμεσης κρατικής επιδότησης με το χαρακτηρισμό της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Προβλέψεις για απόλυτη στασιμότητα

Στο μεταξύ, ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας στην ελληνική οικονομία για το έτος 2020 προβλέπεται πλέον στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, έναντι ρυθμού ανάκαμψης 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία και η πανδημία είναι σε εξέλιξη».

Τονίζεται ότι η επιβράδυνση θα προέλθει κυρίως από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών (εξαγωγές) και της εγχώριας ζήτησης αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία».

Με αυτά τα δεδομένα, στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης σε διάρκεια έντασης και εξάπλωσης του κορονοϊού, «ενισχύονται οι προσδοκίες προσωρινής ύφεσης», αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ. Τέλος, στην Ευρωζώνη διαφαίνεται «πολύ σημαντική πιθανότητα να καταγραφεί αρνητικός ρυθμός σε ετήσια βάση».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αμεση ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα

Οι εξελίξεις για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες είναι δραματικές και πρωτόγνωρες, οι συνέπειες αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν.

Εύκολα ο καθένας και από προσωπική πείρα καταλαβαίνει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική και δεν αφορά μόνο όσους κλείνουν με κυβερνητική απόφαση σε μια σειρά από κλάδους. Είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα, αφού αυτό βασίζεται ως επί το πλείστον στην καθημερινή τους λειτουργία και δραστηριότητα, ώστε να ικανοποιήσουν τόσο την προσωπική τους επιβίωση όσο και τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, για πολλούς συνάδελφους, κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα, ακόμα και οι ελάχιστες εργασίες που καλούνται να εκτελέσουν, αντικειμενικά τους εκθέτουν σε κίνδυνο αφού αναγκάζονται να δουλέψουν σε άγνωστο, πιθανόν μολυσμένο περιβάλλον.

Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ζουν τη σημερινή κατάσταση οι συνάδελφοι που δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, οι νέες μητέρες, που πρακτικά δεν μπορούν να εργαστούν αφού κρατούν τα παιδιά τους, αλλά και αυτοί που πάσχουν από άλλες ασθένειες και δεν πρέπει να εκτεθούν γιατί δύσκολα θα αναρρώσουν.

Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, βαραίνει η σημερινή κατάσταση του εθνικού συστήματος Υγείας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας σε κρίσιμες συνθήκες. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε: Ενα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Σε αυτό πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι ασφαλιστική ενημερότητα.

Η κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ωστόσο πρόκειται για μέτρα ανεπαρκή τα οποία δεν καλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Πέρα από το αυτονόητο επίδομα των 800 ευρώ, που πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι ζωτικής σημασίας να παρθούν κι άλλα επιπρόσθετα μέτρα. Εδώ και τώρα να επανενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στο αφορολόγητο, να ανασταλούν για όλους οι δανειακές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις προς τις τράπεζες χωρίς τόκους και πρόστιμα. Να ανασταλεί κάθε φορολογική υποχρέωση για τους επόμενους έξι μήνες, να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης, να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης από το Γενάρη μέχρι το Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η 13η σύνταξη. Οι δήμοι να αναστείλουν τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και την απαίτηση για καταβολή μισθωμάτων για τους χώρους που ενοικιάζουν σε επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζιτών περί στήριξης μόνο των συνεπών επιχειρήσεων όσον αφορά τις τραπεζικές υποχρεώσεις, φωτογραφίζουν τους μονοπωλιακούς ομίλους και ρίχνουν στον Καιάδα αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στη συντριπτική μας πλειοψηφία, με βάση το σκεπτικό της κυβέρνησης, είμαστε «ασυνεπείς», αφού αδυνατούμε όλα αυτά τα χρόνια να πληρώσουμε χαράτσια, φόρους, πολλαπλές ρυθμίσεις, δημοτικά τέλη κ.λπ. που μας φόρτωσαν με τις πολιτικές τους. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουν με κατασχέσεις πολύ πριν εξελιχθεί η επιδημία του κορονοϊού.

Γι' αυτό άμεσα η κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να μπει φρένο σε όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Να προστατευθεί η επαγγελματική στέγη για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.


Θανάσης ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΒΣΑ

Παρέμβαση της ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ

Παρέμβαση για την κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού έκανε με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕ. Σε αυτή καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων τους». Αναφέρει επίσης ότι «τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού και στηρίζουν κυρίως τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις» και καταλήγει: «Η αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων παγκοσμίως φανερώνει συνολικά την αδυναμία του καπιταλισμού να σχεδιάσει κοινωνικές δομές που να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία της ζωής και του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η οικονομική ανάπτυξη που στοχεύει στη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού».

(Ολόκληρη η ανακοίνωση στο πόρταλ «902.gr»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ