ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Φιτίλι» κατά παραγγελία
  • Υψηλόβαθμους Σύρους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων συγγενών του Προέδρου Ασαντ, κατονομάζει ως υπόπτους για εμπλοκή στη δολοφονία Χαρίρι, η έκθεση του Γερμανού ανακριτή
  • Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε ο Μπους, ενώ κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις για «λήψη μέτρων»

Το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της έκθεσης για τη δολοφονία Χαρίρι δημιουργεί ένταση και στο στρατό

Associated Press

Το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της έκθεσης για τη δολοφονία Χαρίρι δημιουργεί ένταση και στο στρατό
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η εμπλοκή ανώτατων Σύρων αξιωματούχων στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, αλλά και η μειωμένη συνεργασία της συριακής ηγεσίας στη διαδικασία της έρευνας, είναι τα δύο βασικά σημεία της έκθεσης του Γερμανού δικαστικού Ντέτλεβ Μέχλις. Μια έκθεση που βρίσκεται από την Πέμπτη το βράδυ στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ και πυρπολεί, επικίνδυνα, την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αδράττοντας την ευκαιρία, ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για... «να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα σοβαρά το ζήτημα».

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, προς τα ΜΜΕ κοινοποιείται μόνο το τελικό πόρισμα της έκθεσης, χωρίς τα ονόματα των εμπλεκομένων. Κάτι, όμως, που δεν ακολουθήθηκε αυτή τη φορά, και έτσι, μέσα σε λίγες ώρες, το πλήρες κείμενο της 53σέλιδης έκθεσης του Γερμανού δικαστικού κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο με το σύνολο των ονομάτων των εμπλεκομένων και χωρίς καν την ένδειξη «εμπιστευτικό».

Και μόνο αυτή η «μεροληπτική» μεταχείριση, που εκ των υστέρων υποτίθεται ότι προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μέχλις, που διαμήνυσε ότι με τον τρόπο αυτό «δε γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις περί ενοχής», δείχνει ότι οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για «σκλήρυνση της στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Συρία» έχουν, ήδη, αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και ο ΟΗΕ, και πάλι, εκτέλεσε τις εντολές. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στη δολοφονία Χαρίρι εμπλέκονται οι λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο Ντ. Μέχλις φθάνει στο «ασφαλές» συμπέρασμα ότι «εφόσον εκείνη την περίοδο οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις λειτουργούσαν ως κατοχική δύναμη στο Λίβανο και διόριζαν τους αξιωματούχους των λιβανικών μυστικών υπηρεσιών, είναι πρακτικώς αδύνατο να σχεδιάστηκε και να εκτελέστηκε η δολοφονία Χαρίρι ερήμην τους».

Στην έκθεση του Μέχλις και άλλων 30 ανακριτών, αναφέρεται, επίσης, σειρά ονομάτων ανώτατων Σύρων αξιωματούχων, για τους οποίους «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εμπλέκονται άμεσα στη συνωμοσία κατά του Χαρίρι». Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται ξεχωρίζουν αυτά του μικρότερου αδελφού του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ, Μάχερ (επικεφαλής του συνόλου των συριακών μυστικών υπηρεσιών) και του κουνιάδου του Προέδρου, Ασεφ Σαουκάτ (αρχηγού του συριακού Γενικού Επιτελείου Στρατού). Ακολουθούν αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι, όμως, δημοσιογραφικές πληροφορίες επέμεναν ότι συμπεριλαμβάνονταν και άλλα «πιο τρανταχτά» ονόματα, που ο Γερμανός ανακριτής Μέχλις πρόλαβε να απαλείψει, μέχρις ότου εξεταστεί η έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίσης, στην έκθεση προσάπτεται τάση κωλυσιεργίας εκ μέρους πολλών Σύρων αξιωματούχων, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται η επίσημη στάση της συριακής ηγεσίας, που «έδειξε σαφή δείγματα συνεργασίας». Μάλιστα, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο όνομα του νυν υπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος κατηγορείται ότι η επιστολή που παρέδωσε με την κατάθεσή του στους ανακριτές του ΟΗΕ «ήταν εξόχως παραπλανητική».

Οργασμός διεργασιών και έντονες αντιδράσεις

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισαν την έκθεση τόσο η Κοντολίζα Ράις, όσο και ο Βρετανός ομόλογός της, Τζακ Στρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Συρία «να συνεργαστεί, γιατί αλλιώς θα βλάψει τα συμφέροντά της». Η Ουάσιγκτον, όμως, είναι σαφές ότι επιδιώκει κάτι πολύ περισσότερο από τη λεκτική καταδίκη. Τόσο η Ράις όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, όπως και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, επέμειναν ιδιαιτέρως στην ανάγκη «να υπάρξει σθεναρή αντίδραση απέναντι στα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση» και «να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά της Συρίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσώπων είναι έντονες, ενόψει της επίσημης συζήτησης για το θέμα στο Συμβούλιο, που θα γίνει στις 25 του μήνα.

Για «μονομερή, πολιτικοποιημένη και παραπλανητική, μη επαγγελματική έκθεση» έκανε λόγο ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, τονίζοντας ότι ο Γερμανός ανακριτής βασίστηκε σε «μυθεύματα και ψέματα που ορισμένοι του παρουσίασαν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς». Ο Μέχντι Νταχλάλαχ επανέλαβε ότι η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ για να διαλευκανθεί πραγματικά η δολοφονία Χαρίρι, «που έβλαψε και τα συμφέροντα της Συρίας». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, ο οποίος, μάλιστα, προανήγγειλε ότι η χώρα του έχει συγκεντρώσει αποδείξεις που καταρρίπτουν το πόρισμα του Γερμανού ανακριτή.

Με ψυχραιμία αντέδρασαν και οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς η έκθεση εκτός από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα «φιλοσυριακών» οργανώσεων, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, που φέρεται να δέχτηκε τηλέφωνο από έναν από τους Σύρους εμπλεκομένους αξιωματούχους, λίγα λεπτά πριν τη δολοφονική έκρηξη. Η λιβανική προεδρία διέψευσε την πληροφορία, τα κόμματα επιφυλάχτηκαν να αντιδράσουν και μόνο δύο μεμονωμένοι βουλευτές του κόμματος του γιου του Χαρίρι κάλεσαν τον Λαχούντ να παραιτηθεί.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Τζιμπρίλ, που εδρεύει στη Δαμασκό και έχει δυνάμεις και στο Λίβανο. Στην έκθεση η οργάνωση φέρεται να «υποστήριξε τις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας», κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο Α. Τζιμπρίλ, υποσχόμενος, επίσης, να προσκομίσει αποδείξεις.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δολοφονήθηκε συνήγορος συγκατηγορουμένου του Σαντάμ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νεκρός βρέθηκε λίγες ώρες μετά την απαγωγή του ο συνήγορος ενός από τους συγκατηγορουμένους του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο δικηγόρος Σααντούν Ζανάμπι απήχθη το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα χτες η σορός του, με μια σφαίρα στο κεφάλι και στο στήθος, βρέθηκε στη συνοικία Ουρ της Βαγδάτης. Ηταν ο συνήγορος του Αουάντ Χάμεντ αλ Μπαντάρ, ενός πρώην ανώτατου δικαστή, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλα 6 άτομα, για τη σφαγή των 142 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ, το 1982, στη «δίκη» παρωδία που οργάνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις.

Η δολοφονία του Ζανάμπι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ιρακινό δικηγορικό σύλλογο και μεταξύ των συνηγόρων όσων αξιωματούχων του προηγούμενου καθεστώτος αναμένεται να περάσουν από «δίκη». «Πώς είναι δυνατόν να υπερασπιστούμε τους πελάτες μας όταν μας σκοτώνουν;» αναρωτιόταν αγανακτισμένος ο συνήγορος του πρώην Ιρακινού αντιπροέδρου Τάρεκ Αζίζ, συμπληρώνοντας ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί καν να διεξαχθεί η οποιαδήποτε «δίκη» και φυσικά δεν είναι δυνατή η ασφαλής παρουσία των μαρτύρων στην αίθουσα.

Η ένωση ιρακινών δικηγόρων επέρριψε την ευθύνη στις αμερικανικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι εφόσον η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή ο αμερικανικός στρατός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών και όλων των δημόσιων λειτουργών. Η ιρακινή κυβέρνηση χτες προσφέρθηκε να παράσχει προστασία στους συνηγόρους χωρίς, όμως, να λάβει, μέχρι το βράδυ, κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Επιθέσεις και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χτες, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα στην πόλη Χιτ, κατά τη διάρκεια περιπολίας. Στην ίδια πόλη, νωρίτερα, άλλος ένας συνάδελφός τους σκοτώθηκε από θραύσματα όλμου. Με τις απώλειες αυτές, ο επίσημος αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα, έφθασαν τις 1.992.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος όσον αφορά στη δυνατότητα σταδιακής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων με ταυτόχρονη παράδοση του ελέγχου της χώρας στις ιρακινές δυνάμεις. Εκτίμησε, συγκεκριμένα, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις να είναι σε θέση να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Κοντολίζα Ράις, στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και Αμυνας της Γερουσίας, όπου παραδέχτηκε την ύπαρξη «δυσκολιών» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αμερικανικός στρατός να χρειαστεί να παραμείνει στο Ιράκ ...για άλλα δέκα χρόνια.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανησυχούν» τώρα οι Αμερικανοί...

...για την παραγωγή ναρκωτικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο Αμερικανός επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός των πεζοναυτών Τζέιμς Τζόουνς, «υποβάθμισε» με δηλώσεις του το ζήτημα του συνεχιζόμενου πολέμου χαμηλής έντασης στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα για την - υπό κατοχή - χώρα είναι «τα ναρκωτικά».

Οι δυνάμεις της Βρετανίας αναμένεται να αναλάβουν την «φρούρηση» (την κατοχή) του νότιου Αφγανιστάν μέσα στο 2006, και σε αυτές, υποστήριξε ο Τζόουνς, θα πέσει το βάρος της εξάλειψης της καλλιέργειας παπαρούνας και της παρασκευής οπίου και ηρωίνης. Το θέμα, υποστήριξε ο στρατηγός, σύμφωνα με το Reuters (Ρόιτερς), είναι «ποιο είναι το συνολικό σχέδιο, ποιος θα κάνει τι, πώς θα διασφαλίσουμε ότι της προσπάθειας θα ηγηθούν Αφγανοί, και πώς θα επηρεαστεί η οικονομία, που εξαρτάται κατά τουλάχιστον 50 έως 55% από αυτή τη σοδειά».

Στο μεταξύ, χθες συνεχιζόταν η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ελέγξει τις αρνητικές συνέπειες από την αποκάλυψη της εκπομπής Dateline του αυστραλιανού δικτύου SBC περί σύλησης σορών και προσβολής του Ισλάμ από ειδικούς στον «ψυχολογικό πόλεμο» του στρατού των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ