ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον "θεατρικό" Γιάννη Ρίτσο

Το θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Ρίτσο, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος", σήμερα Κυριακή στις 19.50, στην ΕΤ-1.Ο Γιάννης Ρίτσος δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποιητής της "Ρωμιοσύνης" και της "Σονάτας του σεληνόφωτος", αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Αυτήν την πλευρά του έργου του Ελληνα ποιητή, προσεγγίζει και αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το πρώτο κρατικό κανάλι. Το Θεατρικό Τμήμα της ΕΤ-1 ανέθεσε στο σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, ν' αναλάβει την παρουσίαση του θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Ρίτσου. Και αυτό γιατί ο Λευτέρης Χαρωνίτης έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο δύο έργα του Γιάννη Ρίτσου, τη "Χρυσόθεμη" και την "Περσεφόνη".

Ο Γιάννης Ρίτσος άρχισε να γράφει θεατρικά έργα από πολύ νωρίς. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής παρουσιάστηκε από το Θέατρο του Βουνού στην Κοζάνη, το μονόπρακτό του "Η Αθήνα στ' άρματα". Το έργο αυτό το έγραψε ξανά ως τρίπρακτο με τον τίτλο "Μάνα", ενώ το 1958 του δίνει την οριστική μορφή με τίτλο "Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών". Πριν μερικά χρόνια ο Κώστας Νίτσος επιμελήθηκε μια έκδοση η οποία περιλαμβάνει, σε τέσσερις τόμους, όλα τα αμιγώς θεατρικά έργα του ποιητή. Γιατί είναι γνωστό ότι το θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου είναι ενσωματωμένο μέσα από δραματικούς μονολόγους και σε ποιητικές του συλλογές, όπως στην "Ισμήνη", την "Ελένη", τον "Φιλοκτήτη" και σε χορικά του, όπως στις "Μαντατοφόρες". Τα αμιγώς θεατρικά του έργα είναι τα: "Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα", "Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών", "Τα ραβδιά των τυφλών" και "Ο λόφος με το σιντριβάνι".

Το θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου άρχισε να παίζεται εκτός Ελλάδος από τη δεκαετία του 1950, στη Ρουμανία, τη Γαλλία κ.α. και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στην Ελλάδα σε κρατικές σκηνές και σκηνές του Ελεύθερου Θεάτρου.

Στην εκπομπή "Ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος" για το έργο του ποιητή - θεατρικού συγγραφέα, μιλούν σκηνοθέτες που ανέβασαν έργα του, όπως οι Μίνως Βολανάκης, Νικηφόρος Παπανδρέου, Μίμης Κουγιουμτζής, Δημήτρης Κωστής, Πέπυ Οικονομοπούλου και Σταμάτης Χονδρογιάννης, που παρουσίασε έργα του στην τηλεόραση. Την προσωπική τους άποψη για τις ηρωίδες και τους ήρωες του έργου του Ρίτσου καταθέτουν οι ηθοποιοί που έχουν ερμηνεύσει έργα του Ρίτσου: Ασπασία Παπαθανασίου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Εύα Κοταμανίδου, Ρένη Πιττακή, Κώστας Παμπικίδης, Ειρήνη Ιγγλέση, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Εφη Σταμούλη. Πλευρές του θεατρικού έργου του μεγάλου Ελληνα ποιητή αναδεικνύουν επίσης η μελετήτρια του έργου του Χρύσα Προκοπάκη και οι κριτικοί θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λέανδρος Πολενάκης και Ηρακλής Λογοθέτης. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται και αποσπάσματα από παραστάσεις των έργων, ενώ ο ποιητής και φίλος του Γιάννη Ρίτσου, Μανώλης Τσακίρης, ξεναγεί τους τηλεθεατές στον γενέθλιο τόπο του ποιητή, τη Μονεμβασιά.

Το αφιέρωμα στον "θεατρικό" Γιάννη Ρίτσο συνεχίζεται με την παρουσίαση του έργου "Τα ραβδιά των τυφλών",που θα μεταδοθεί από το "Θέατρο της Δευτέρας", αύριο στις 23.00.Το έργο παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου χρόνου από τον Μίμη Κουγιουμτζή, στο "Υπόγειο" του Θεάτρου Τέχνης. "Τα ραβδιά των τυφλών", γράφτηκαν στις αρχές του 1959. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία το 1963, από το Κρατικό Θέατρο Βραϊλας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βεάκη. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ηρωίδες είναι πέντε αδελφές, που έχασαν τους γονείς τους και ζουν στο πατρικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν καμία οικονομική άνεση. Τη ζωή τους θα ταράξει η ξαφνική παρουσία ενός άνδρα, που ζητά να κρυφτεί για λίγες ημέρες στο σπίτι τους. Η θεατρική σκηνοθεσία είναι του Μίμη Κουγιουμτζή και η τηλεοπτική του Στέλιου Ράλλη. Τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Λεοντής, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ζιάκα. Παίζουν οι Μίμης Κουγιουμτζής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Δεγαϊτης, Στέλλα Νικολοθανάση, Κέλλυ Σαρατσοπούλου κ.ά.

Ο Ντελακρουά και η Επανάσταση

Το φιλελληνισμό και τους μεγάλους Γάλλους ζωγράφους, ο ηρωικός αγώνας του 1821 που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι' αυτούς, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Δάμπαση "Ο Ντελακρουά και η ελληνική επανάσταση". Αφορμή για την πραγματοποίηση του επετειακού αυτού προγράμματος ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αποτέλεσε η μεγάλη έκθεση με έργα του Ντελακρουά και άλλων Γάλλων ζωγράφων, που μέχρι τις 25 Απριλίου "φιλοξενείται" στην Εθνική Πινακοθήκη. Τα σημαντικά έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από γαλλικά και άλλα ξένα μουσεία και αναδεικνύουν τη θέση που κατείχε το κίνημα του φιλελληνισμού στη γαλλική ζωγραφική από το 1815 έως το 1848. Ο Ντελακρουά (1798 - 1863) από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε για την ελληνική επανάσταση και ζωγράφισε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα για την Ελληνική Επανάσταση. Μια σειρά έργων του είναι εμπνευσμένα από τον αγώνα των Ελλήνων. Μεταξύ αυτών οι πίνακες "Η Ελλάδα ξεψυχάει στα ερείπια του Μεσολογγίου", "Εφοδος του Μάρκου Μπότσαρη", "Συμπλοκή γκιαούρη και πασά", "Επεισόδιο από τον πόλεμο Ελλήνων και Τούρκων" κ.ά.

Στην εκπομπή μιλούν η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Παντελοδήμος, η έφορος του Μουσείου Μπενάκη, Φανή - Μαρία Τσιγκάκου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Φώτης Παπαθανασίου, η ιστορικός και διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών, Λουκία Δρούλια, ο διευθυντής του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου, Ι.Κ. Μαζαράκης Αινιάν και ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει, επίσης, αποσπάσματα από τη συναυλία που δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με έργα φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα. Ποιήματα Γάλλων φιλελλήνων αποδίδει η Λήδα Δημητρίου, ενώ αφηγητής είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος. (Τρίτη ΕΤ1 18.20)

ΛΕΖΑΝΤΑ

Αφιέρωμα στο θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου σήμερα και αύριο από την ΕΤ1



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ