Τους όρους για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία σκιαγραφούν «Δυτικοί» ηγέτες στο Νταβός
2024 The Associated Press. All |
«Το θέμα του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει, πιστεύω, να είναι μια νίκη για τον Τραμπ, όχι για τον Πούτιν. Ο Πούτιν δεν είναι ''τίποτα'' γι' αυτόν. Η Αμερική είναι πολύ ισχυρότερη, και η Ευρώπη είναι πολύ ισχυρότερη. Η Κίνα είναι πολύ ισχυρότερη από τη Ρωσία. Είναι όλοι (σημαντικοί) παίκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
«Νομίζω ότι όλοι εμείς που θέλουμε πραγματικά να τελειώσουμε τον πόλεμο, που θέλουμε να τον τελειώσουμε γρήγορα, αν αυτό είναι δυνατό, για όλους μας είναι επιθυμητό να έχουμε ένα σχέδιο μέχρι να έχουμε επικοινωνία με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ευρώπης συνολικά. Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας», τόνισε.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, έδειξε προχτές ότι ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν αρνηθεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Προειδοποίησε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σύντομα μια «συμφωνία» για τον «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις σε οτιδήποτε πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες «ενδιαφερόμενες» χώρες.
«Καλωσορίζουμε πραγματικά τέτοια ισχυρά μηνύματα από τον Πρόεδρο Τραμπ και πιστεύουμε πως θα είναι ο νικητής. Και πιστεύουμε πως έχουμε μία επιπλέον ευκαιρία, προκειμένου να υπάρξει νέα δυναμική στις διπλωματικές προσπάθειες για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Α. Σίμπιχα, μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.
Το Κίεβο ζητεί σταθερά από τους ΝΑΤΟικούς να επιβάλουν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ώστε να αυξηθεί το κόστος του πολέμου.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώσουν «αυτό που τους αναλογεί» πριν εξετάσουν τη διεύρυνση της «συμμαχίας», δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, απαντώντας σε σχόλιο του γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε για «δέσμευση» να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και πως αυτό θα ήταν δυνατόν μόνο σε περίπτωση μιας «βιώσιμης ειρήνης».
«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον αμερικανικό λαό να διευρύνει την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ενώ τα σημερινά μέλη δεν πληρώνουν το μερίδιό τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, που έχει διοριστεί από τον Τραμπ ως απεσταλμένος για ειδικές αποστολές, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός και στην οποία παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες καταβάλλουν το σωστό ποσό. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέπουμε τον πόλεμο. Και αυτό σημαίνει μια αξιόπιστη απειλή από την πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκρενέλ, επικρίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι ο προκάτοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, είχε σταματήσει να μιλά με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Ο Μ. Ρούτε επανέλαβε ότι οι χώρες - μέλη πρέπει στο μέλλον να διαθέτουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι πρέπει να φτάσουν στο 5%.
«Πρέπει συλλογικά να κινηθούμε και να αποφασίσουμε για τον ακριβή αριθμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά αυτό θα είναι σημαντικά πάνω από το 2%», δήλωσε.
Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ζήτησε «ενίσχυση» της υποστήριξης της Ουκρανίας, για να βρεθεί το Κίεβο στην ισχυρότερη δυνατή θέση για την επίτευξη μιας «βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας» με τη Ρωσία.
Ο Ρούτε είπε ότι ένα κακό τέλος στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας θα οδηγούσε στον Πούτιν να πανηγυρίζει «με τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Κίνας».
Εάν η Ουκρανία έχανε τον πόλεμο, πρόσθεσε, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ξοδέψουν τρισεκατομμύρια περισσότερα για την άμυνα.
Μια «ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη», είπε ο Ρούτε, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη των συμφωνιών του Μινσκ το 2014 (σ.σ. οι οποίες αξιοποιήθηκαν για την πολεμική προετοιμασία και των δύο αντίπαλων στρατοπέδων), τις οποίες ακολούθησε, οκτώ χρόνια αργότερα, η πλήρης ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.
Οι ηγέτες πολλών κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία προέτρεψαν τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε «ειρηνευτική» συμφωνία θα ήταν «βιώσιμη».
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, και μακροπρόθεσμα, μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς «αυτός είναι ο μόνος τρόπος ο Πούτιν να χάσει αυτόν τον πόλεμο, να χάσει σε μεγάλο βαθμό».
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Α. Ντούντα, δήλωσε: «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα τόσο ισχυρό μέτρο για να αναγκάσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω να παρακαλέσω τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι. Θέλω ο Πούτιν να παρακαλέσει την Ουκρανία και τους συμμάχους να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο».
Ο Ε. Ρίνκεβιτς, Πρόεδρος της Λετονίας, είπε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμη και αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα ανασυνταχθεί, δεν θα πάρει πίσω κάποια οικονομική δύναμη. Ετσι, ακόμα κι αν υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, οι κυρώσεις, η οικονομική πίεση θα πρέπει να συνεχιστούν», πρόσθεσε.
Η Μόσχα απέρριψε την ιδέα να στείλουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στρατεύματα στην Ουκρανία, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας πως «μια τέτοια κίνηση θα διακινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».
«Οποιαδήποτε παρέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κινδυνεύει να κλιμακώσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.
Σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, και του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, σχετικά με το ενδεχόμενο οι χώρες τους να συνεισφέρουν στρατεύματα σε μια «ειρηνευτική» δύναμη στην Ουκρανία.
Ο Πιστόριους είπε σε συνέντευξη πως η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος εταίρος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, θα έχει «προφανώς ρόλο να παίξει» και ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.
Ο Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία συζητάει την ιδέα μιας «ειρηνευτικής δύναμης» με άλλους «συμμάχους» και «θα αναλάβουμε πλήρως το μερίδιό μας».
Ο αμερικανικός Τύπος έχει μεταδώσει πως ο Ντ. Τραμπ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ να στείλουν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην Ουκρανία και πως θα μπορούσαν να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες.
Ο Β. Ζελένσκι, που επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ, δήλωσε πως τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες θα χρειάζονταν, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας.
Η Ρωσία δεν έχει κατανοήσει πώς αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μια «συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμ. Πολιάνσκι, μετά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών και κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, εάν δεν σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση.
«Προέχει πρωτίστως η αντιμετώπιση των αιτίων της ουκρανικής κρίσης», συμπλήρωσε.
Χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσεμ σύμφωνα με το BBC, ότι η Ρωσία παραμένει «έτοιμη για έναν ισότιμο διάλογο, έναν διάλογο αμοιβαίου σεβασμού».
«Περιμένουμε για σήματα που δεν έχουν φτάσει ακόμη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τίποτα νέο στις απειλές του Τραμπ για επιβολή κυρώσεων. «Του αρέσουν αυτές οι μέθοδοι, τουλάχιστον του άρεσαν κατά την πρώτη του προεδρία», σχολίασε.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» αναφέρει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ ο Τραμπ, όπως και μέρος των ρωσικών ομίλων «πιέζουν» για «τερματισμό» της σύγκρουσης.
Οπως τονίζεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters», η οικονομία της Ρωσίας, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, αναπτύχθηκε δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις κυρώσεις της «Δύσης». Ωστόσο, η εγχώρια δραστηριότητα παρουσιάζει κάμψη τους τελευταίους μήνες λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, ο οποίος έχει επιταχυνθεί με φόντο τις στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέρος της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ εκτιμά ότι η καλύτερη λύση είναι η επιστροφή στις διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές από το Κρεμλίνο, τις οποίες επικαλείται το «Reuters».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε «προβληματικούς παράγοντες» στη ρωσική οικονομία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και είναι σε θέση να καλύψει όλες τις στρατιωτικές και κοινωνικές ανάγκες.
«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα είναι πλέον σύντροφοι σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου» είπε. «Η κατάσταση αξιολογείται ως σταθερή και υπάρχει περιθώριο ασφαλείας», συμπλήρωσε.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Reuters», ο Πούτιν εκτιμά ότι οι βασικοί στόχοι του πολέμου έχουν ήδη επιτευχθεί. Ο Ρώσος Πρόεδρος - σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο - αναγνωρίζει επίσης την πίεση που ασκεί ο πόλεμος στην οικονομία.