ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε το θεατρικό «Με τη σκέψη στην πατρίδα»

Επόμενη παράσταση το Σάββατο 27 Μάη στη Θάσο

Σκηνή από την παράσταση
Σκηνή από την παράσταση
Στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ), παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου σε σκηνοθεσία Ελένης Μακίσογλου από τη θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης. Επόμενος σταθμός της παράστασης είναι το Σάββατο 27 Μάη, στις 8.30 μ.μ. στην Αποθήκη Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου. Την παράσταση διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ.

Το θεατρικό έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» ακολουθεί τη ζωή των ηρώων - πολιτικών προσφύγων - μέχρι τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα και την προσπάθειά τους να ριζώσουν και πάλι στην πατρίδα. Μετά τη λήξη του μεγαλειώδους αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, χιλιάδες μαχήτριες και μαχητές αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Οι σοσιαλιστικές χώρες, και πρώτα απ' όλες η ΕΣΣΔ, τους υποδέχτηκαν, τους αγκάλιασαν, γιάτρεψαν τις πληγές τους και τους έδωσαν τη δυνατότητα να μορφωθούν, να δουλέψουν, να πάρουν μέρος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, που γεννήθηκαν στο σοσιαλισμό, αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες ότι ο σοσιαλισμός υπήρξε, ικανοποίησε τις λαϊκές ανάγκες και πρόσφερε απλόχερα τη διεθνιστική του αλληλεγγύη.

Κατάμεστο το «Μακεδονικών Σπουδών»
Κατάμεστο το «Μακεδονικών Σπουδών»
Στις ιστορίες των ηρώων κάποιοι μπορεί να αναγνωρίσουν στοιχεία από τη ζωή τους, από τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, τονίστηκε εκ μέρους της θεατρικής ομάδας «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και η Ιωάννα Στεφανίδου δήλωσε πως «είναι μια αληθινή ιστορία που δεν γράφτηκε ποτέ».

Πώς «γεννήθηκε» το έργο...

Η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» αποτελείται από απογόνους πολιτικών προσφύγων και φίλους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την άνοιξη του 2014, για τις ανάγκες εκδήλωσης για τη γυναίκα στο σοσιαλισμό, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ξεκίνησε μια προσπάθεια όπου οι ίδιες οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες θα μιλούσαν για τη ζωή που έζησαν στο σοσιαλισμό. Ξεκίνησε η συλλογή υλικού από δημοσιευμένα βιβλία, άρθρα, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σημειώματα, επιστολές, προσωπικές αναμνήσεις, φωτογραφίες. Σ' αυτές τις μαρτυρίες βασίστηκαν οι ηρωίδες και οι ήρωες του θεατρικού έργου «Με τη σκέψη στην πατρίδα», το οποίο γράφτηκε από την Ι. Στεφανίδου, η οποία αποτύπωσε τη ζωή των πολιτικών προσφύγων και τη λαχτάρα τους για επαναπατρισμό με απόλυτη πιστότητα. Μέσα σ' αυτό το πνεύμα και στο πλαίσιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, δημιουργήθηκε και η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή».

Η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνεχίζει και συγκεντρώνει υλικό με τεκμήρια και προσωπικές μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων. Ολο το υλικό θα παραδοθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί τον φυσικό και ηθικό αποδέκτη αυτής της κληρονομιάς.

«Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία»

Αύριο η εκδήλωση στην «Αλκυονίδα»

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» και η «NEW STAR» διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 20.00, στο «Αλκυονίς New Star Art Cinema» (Ιουλιανού 42 - 46), την εκδήλωση «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία», με εισηγητή τον Δημήτρη Κοιλάκο, διδάκτορα Φιλοσοφίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

Θα ακολουθήσει η προβολή της σοβιετικής ταινίας «Ο δρόμος προς τη ζωή» του Νικολάι Εκκ (1931), μια αληθινή ιστορία βασισμένη στο βιβλίο του Αντόν Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα». Πρόκειται για την πρώτη σοβιετική ομιλούσα ταινία που αναφέρεται στην παιδαγωγική εποποιία που έλαβε χώρα στην ΕΣΣΔ με επίκεντρο την προστασία και μόρφωση των παιδιών του δρόμου, από τον πρωτοπόρο και σπουδαίο παιδαγωγό, Αντόν Μακάρενκο.

Το «Παιδαγωγικό ποίημα» αναδεικνύει τη γιγάντια προσπάθεια που κατέβαλαν οι μπολσεβίκοι προκειμένου να δημιουργήσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον νέο άνθρωπο, τον άνθρωπο που κλήθηκε να θεμελιώσει και να αναπτύξει το πρώτο κοινωνικό σύστημα στην ανθρώπινη Ιστορία στο οποίο καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Μακάρενκο το 1921 δημιουργεί την πρώτη παιδική κολεκτίβα, της δίνει το όνομα του Γκόρκι και βάζει σε εφαρμογή τις απόψεις του.

Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ. Την είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του. Γεννήθηκε στις 14 Οκτώβρη 1927. Ο Μουρ, ο οποίος είχε εργαστεί και ως μοντέλο, ενσάρκωσε πολλούς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρόλους, ανάμεσα τους τον Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Αγιος» τη δεκαετία του 1960, τον Λόρδο Μπρετ Σινκλέρ στη σειρά «Οι αντίζηλοι» και τον θρυλικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης

Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα, 200 - 160 π.Χ.
Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα, 200 - 160 π.Χ.
Από πέρσι τον Νοέμβρη έως φέτος τον Ιούνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιείται η δράση «Ανοιχτό Μουσείο», που στόχο έχει να αποκαλύψει στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης.

Αύριο Πέμπτη 25 Μάη, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη παρουσίαση με τίτλο «Ευαίσθητα χρώματα: Από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια».

Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική. Λίγες αίθουσες παρακάτω, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων ήταν ζωγραφισμένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας.

Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής μια μέρα πριν, στο τηλέφωνο 213 2144817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 άτομα. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

Θεατρική παράσταση στο Χαϊδάρι

Η θεατρική ομάδα «Πείραγμα», σε συνεργασία με τον δήμο Χαϊδαρίου, παρουσιάζουν αύριο, στις 20.30, τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» του Σπύρου Τζόκα, στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (Μπλοκ 15). Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης, Χαρά η Ειρήνη Μελά και στο τραγούδι η Νατάσα Τζαβέλλα - Παπαδοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ