ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ταινιοθήκη μας στο Βερολίνο

«Κοινωνική σαπίλα». Η πρωτοποριακή, για την εποχή της, κοινωνική ταινία του κομμουνιστή κινηματογραφιστή Στ. Τατασόπουλου
«Κοινωνική σαπίλα». Η πρωτοποριακή, για την εποχή της, κοινωνική ταινία του κομμουνιστή κινηματογραφιστή Στ. Τατασόπουλου
Μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Τμήματος Αποκατάστασης και Συντήρησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκίνησε από προχτές και θα διαρκέσει ένα μήνα στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ταινιοθήκη του Βερολίνου.

Στα εγκαίνια, που έγιναν στη νέα αίθουσα προβολών της Ταινιοθήκης Βερολίνου, μίλησαν ο διευθυντής της Χανς Χέλμουτ Πρίνζλερ, ο Ούλριχ Γκρέγκορ από τους «Φίλους της Γερμανικής Ταινιοθήκης», ο διευθυντής του ιδρύματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Θόδωρος Αδαμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες που η διάσωσή τους έγινε εξ ολοκλήρου από την Ταινιοθήκη, όπως «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» του Ζοζέφ Χεπ και «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, που προβλήθηκαν στα εγκαίνια συνοδεία ζωντανής μουσικής από την πιανίστα Λίζα Ξανθοπούλου, καθώς και άλλες ταινίες όπως «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου, «Μαρία Πενταγιώτισσα» κ. ά.

Θα προβληθούν επίσης και ταινίες νεότερης παραγωγής που συντηρούνται στους χώρους της Ταινιοθήκης, σκηνοθετών όπως οι Ντασσέν, Κακογιάννης, Αγγελόπουλος, Κούνδουρος, Μανθούλης κ.ά. Το αφιέρωμα υποστηρίζεται από τη Γερμανική Ταινιοθήκη και το παράρτημα Βερολίνου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Μάλιστα, η Γερμανική Ταινιοθήκη αφιέρωσε το νέο τεύχος της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το κτίριο, όπου γίνεται το αφιέρωμα, στεγάζει τα γραφεία της Γερμανικής Ταινιοθήκης και το Μουσείο Κινηματογράφου, ενώ λειτουργεί και σαν κέντρο κινηματογραφικής παιδείας. Διαθέτει επίσης δύο σύγχρονες κινηματογραφικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες, που διευθύνονται από τους «Φίλους της Γερμανικής Ταινιοθήκης».

Η Σύμη ανοίγει τα πανιά της

Ο Κώστας Μακεδόνας
Ο Κώστας Μακεδόνας
Κλασική, παραδοσιακή, έθνικ, σύγχρονη μουσική, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις και συμπόσια, περιλαμβάνει το «6ο Φεστιβάλ της Σύμης», που «απλώνεται» σε Καστελόριζο, Χάλκη, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο, Κάσο, Κάρπαθο, Αθήνα, Ρόδο, Φλωρεντία και Φράιμπουργκ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στη Χάλκη και θα κλείσουν στη Σύμη (1/10), με το διήμερο συμπόσιο με θέμα: «Από τη Δημογεροντία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 22/7 στη Σύμη, με δύο Κοινοβούλια. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την ελληνική και ιταλική Βουλή.

Τριάντα εκδηλώσεις διοργανώνει το Φεστιβάλ της Σύμης «εκτός των τειχών», σε συνεργασία με τους δήμους άλλων νησιών. Ακόμη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα ταξιδέψει στη Φλωρεντία η «Συμαϊκή κομπανία», ενώ στο Φράιμπουργκ θα δώσει ρεσιτάλ η σοπράνο Ευδοκία Χατζηιωάννου.

Στην Αθήνα, σε προφεστιβαλική εκδήλωση, στις 26/6 στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Τσαβαρή - Δραγουμάνου με θεατρικό σκετς στη συμαϊκή διάλεκτο, ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης και η κλασική ορχήστρα «VIVA FEMY FESTIVBAL» με τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι και ο Κώστας Μακεδόνας. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι: Κώστας Βαλσάμης, Αντώνης Μαυρίκιος, Μιχάλης Γεωργάς, Ουρανία Βολωνάκη, Χάμπος Βολωνάκης, Εύα Γεράκη και Στάθης Σταυρόπουλος, οι οποίοι βοήθησαν εικαστικά το Φεστιβάλ.

Στη Ρόδο, στην «Παναγιά του Μπούργκου», στις 30/6 θα παρουσιαστούν οι «Προσανατολισμοί» του Ηλία Ανδριόπουλου. Τραγουδούν οι: Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Λέκκας. Πιάνο: Θ. Οικονόμου και βιολοντσέλο: Γ. Καλούδης. Σημειώνουμε ότι όλοι οι καλλιτέχνες και οι διοργανωτές του Φεστιβάλ προσφέρουν αφιλοκερδώς τη δουλιά τους. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Καλοκαίρι στη Σκιάθο

Για πέμπτη χρονιά ο Δήμος Σκιάθου οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στο «Μπούρτζι», στο μικρό νησάκι της Σκιάθου. Οι συναντήσεις «πολιτισμού και ειρήνης», με τίτλο «Ονειρο στο κύμα» (από το ομότιτλο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη), ξεκινούν σήμερα με τη διήμερη «6η Συνάντηση Χορωδιών Σκιάθου». Θ' ακολουθήσει το «1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Σκιάθου» (1-2/7), συναυλία - αφιέρωμα στον Γ. Σεφέρη, του Αντ. Καλογιάννη (8/7), παράσταση παιδικού θεάτρου από το θίασο «ΘΥΜΕΛΗ» με το «Χένσελ και Γκρέτελ» (12/7), συναυλίες των Λατινοαμερικανών «Τακιγιάκτα» (14/7), των «ΑΥΡΑ» - Δημήτρη Παναγόπουλου (16/7), της σοπράνο Nadia Weinberg (19/7), των Κώστα Μακεδόνα, Δέσποινας Ολυμπίου, Ηρώς, Δημ. Κρανιδιώτη και Αντώνη Τουρκογιώργη (21/7), των Γ. Γλέζου και Τ. Κωνσταντακόπουλου (23/7). Στις 27/7 το «Μοντέρνο Θέατρο» του Γιώργου Μεσσάλα θα παρουσιάσει «Τα παιχνίδια του Ερωτα» του Μαριβό και στις 28/7 το «Θείο Σκρούντζ» του Ντίκενς. Τον Αύγουστο, μεταξύ άλλων, θα εμφανιστούν οι: Γιώργος Κοντραφούρης, Νίκος Γράψας, «Ξύλινα Σπαθιά», «Απουριμάκ», το κουιντέτο «TANGARTO», Ελλη Πασπαλά, Αντώνης Μιτζέλος κ.ά.

Τιμούν τον Κεφαλονίτη «Κολόμβο»

Τον Κεφαλονίτη «Κολόμβο», τον Ιωάννη Φωκά (1532-1602), θα τιμήσουν οι συμπατριώτες του, αύριο (8.15μμ) στο Ναυτικό Ομιλο Αργοστολίου, στα πλαίσια της Ναυτικής Βδομάδας (διάρκεια μέχρι 2/7).

Ο Ι. Φωκάς, θρυλική προσωπικότητα, γνωστή στους ιστορικούς ως Juan de Fuca, το 1592, με την ιδιότητα του ναυάρχου του ισπανικού στόλου, έφθασε κοντά στο Βόρειο Πόλο, ακριβώς δύο αιώνες πριν ο Βανκούβερ περάσει και εξερευνήσει το 1792 τα στενά της Β. Αμερικής. Το όνομα του Φωκά αποτυπώθηκε στο χάρτη του Δυτικού Ημισφαιρίου ως «Straits of Juan de Fuca ». Ο Φωκάς γεννήθηκε στη θέση Ελαιών Κεφαλονιάς από Κωνσταντινουπολίτες. Μπαρκάρισε νέος σε σπανιόλικο σκάφος, εξελίχθηκε σε καπετάνιο και για 40 χρόνια ήταν θαλασσοδηγός της ισπανικής Ναυτικής Δυνάμεως των Δυτικών Ινδιών. Με τη δεύτερη προσπάθειά του πέτυχε σ' ό,τι απέτυχαν άλλοι μεγάλοι θαλασσοπόροι - τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού από το Βορρά, χαρίζοντας το όνομά του σε εκείνο το στενό όπου παρέμεινε για 20 μέρες.

Οι Ισπανοί δεν αναγνώρισαν τα επιτεύγματά του και ο Φωκάς επέστρεψε στην Κεφαλoνιά απογοητευμένος. Κατά την επιστροφή γνωρίζεται με τον Αγγλο πρόξενο στο Χαλέπι, Λοκ, και του διηγείται το ιστορικό του ταξίδι. Πραγματιστές οι Αγγλοι, αναθέτουν στον Λοκ να τον βρει, αλλά ο Φωκάς, άρρωστος πλέον, πεθαίνει στην Κεφαλονιά πριν τον βρει ο Λοκ.

Επιλογές
«Κάρμινα Μπουράνα» στο Ηρώδειο

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Είκοσι πέντε κοσμικά τραγούδια για τρεις σολίστ, παιδική και μεικτή χορωδία και πολυσύνθετη ορχήστρα, στην οποία πρωταγωνιστούν τα κρουστά και δύο πιάνα, συνθέτουν την «Κάρμινα Μπουράνα», τη δημοφιλέστατη σκηνική καντάτα του Καρλ Ορφ (1935). Η καντάτα, που χωρίζεται σε τρία μέρη, βασίζεται στο χειρόγραφο - ποιήματα και μουσική - που ανακαλύφτηκε το 1803 σε μοναστήρι βενεδικτίνων στο Μπόιρεν της Ανω Βαυαρίας και θεωρήθηκε ότι περιέχει το έργο αρνησίθρησκων και αφορισμένων μοναχών και περιπλανώμενων τροβαδούρων. Αυτό το έργο (στη συναυλιακή του εκδοχή) θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία της, τη Δευτέρα (9μμ), στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η μουσική διεύθυνση θα είναι του Λουκά Καρυτινού. Συμπράττουν οι σολίστ: Μάτα Κατσούλη (υψίφωνος), Αρης Χριστοφέλλης (κόντρα τενόρος) και Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), οι Χορωδίες της ΕΡΤ, Μακεδονίας, Ωδείου Αθηνών και «Φίλοι της Μοντέρνας Μουσικής». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την «Ακαδημαϊκή Πανηγυρική Εισαγωγή, έργο 80» του Γ. Μπραμς.

Ισπανοί για τα Μάρμαρα

Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δημιουργείται στην Ισπανία, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Αδράδος, όπως ανακοίνωσε ο πρέσβης μας στη Μαδρίτη Πέτρος Αγγελάκης, σε εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Αδράδος «Προσκυνήματα και αναμνήσεις».

Ο Ισπανός ακαδημαϊκός, που αφιέρωσε δεκαετίες στην έρευνα και διάδοση του ελληνισμού στον ισπανόφωνο κόσμο, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σε κείμενό του για την επιστροφή των Μαρμάρων καυτηρίασε τη «νομιμότητα» που προβάλλουν οι Αγγλοι για το θέμα.

Να σημειωθεί, επίσης, πως επιτροπή μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου «Μαριάνο Νιντανίγια» παρέδωσε στον Ελληνα πρέσβη διακήρυξη υπέρ του αιτήματος της επιστροφής, την οποία υπογράφουν 150 μαθητές.

Τα 20χρονά του στη μουσική γιορτάζει ο Αντώνης Μιτζέλος με συναυλία, αύριο, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Ενα «ταξίδι» από την εποχή των «Τερμιτών» μέχρι σήμερα και με συνοδοιπόρους, το φίλο και συνεργάτη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα . Στο πρώτο μέρος θ' ακουστούν τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του «Beyond the Light» (για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό) και στο δεύτερο μέρος αγαπημένα κομμάτια του.

Στο θεατράκι του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5 και Κλεψύδρας, Πλάκα) αύριο και τη Δευτέρα (9.30μμ) φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο των Πέπης Ρηγοπούλου - Γιάνγκου Ανδρεάδη «Μη δαγκώνετε τους βρικόλακες». Το έργο - μια τραγικωμωδία με επτά σκηνές, πρόλογο και επίλογο - δίνει το λόγο σε πελάτες γραφείων τελετών, βρικόλακες - υπερασπιστές της «τάξης».

Για 14η χρονιά υποδέχεται τους κινηματογραφόφιλους το «Σινέ Κήπος» στο Μοσχάτο, που από το 1987 λειτουργεί σαν ο πρώτος δημοτικός θερινός κινηματογράφος. Μέχρι την 1η του Οκτώβρη θα προβάλλει 52 ταινίες φετινής παραγωγής, όλες τις μέρες της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ