ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερίδα της ΓΣΕΕ για τον πολιτισμό

Απόν το ΥΠΠΟ, παρόντες οι καλλιτέχνες

Με άξονα τα συμπεράσματα της πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, κρίσης που περνά μέσα από την "επίθεση της υποκουλτούρας, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, την επικράτηση ως κυρίαρχης ιδεολογίας την παραίτηση από κάθε αγώνα και τον ανεξέλεγκτο καταναλωτισμό", η Γραμματεία Πολιτισμού της ΓΣΕΕ κάλεσε σε ημερίδα (22/2) που διοργάνωσε για τον πολιτισμό, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συστρατευθούν "υπέρ του πολιτισμού που θα θωρακίζει το λαϊκό κίνημα".

Στην εισηγητική παρέμβαση της Γραμματείας του Πολιτισμού της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκαν ως άμεσοι στόχοι: Η προώθηση της καλλιτεχνικής παιδείας στους εργασιακούς χώρους. Η ύπαρξη της κατάλληλης υλικοτεχνικής και επιστημονικής υποδομής για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργική υπεράσπιση της πολιτιστικής μας παράδοσης από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (διάσωση ιστορικών αρχείων). Η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στον οπτικοακουστικό τομέα. Η πολιτιστική συνεργασία με τα συνδικάτα άλλων χωρών.

Στην ημερίδα βρέθηκαν στα ίδια έδρανα διεκδίκησης του δικαιώματος στην έκφραση, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες. Μια ζωντανή συμμαχία που δεν ξεκινά από την ανάγκη μιας εφήμερης συμπόρευσης, αλλά από την ίδια την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει και να δημιουργεί τα υλικά που θα πλάσει τη ζωή του. Σ' αυτή τη δημιουργική συνάντηση, παρότι είχε προσκληθεί, έλαμψε με την απουσία του το ΥΠΠΟ, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία, αν όχι και την αντίθεσή του, στο δικαίωμα των εργαζομένων για έκφραση και δημιουργία.

"Η τέχνη διδάσκει στάση ζωής τέτοια, που ο πολίτης αποκτά κριτική ματιά απέναντι στην ίδια τη δημιουργία, αλλά και αντιστάσεις απέναντι στον εκμαυλισμό της πληροφόρησης που εκπορεύεται από τα ΜΜΕ και στον συνακόλουθο υποβιβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας", τόνισε στην παρέμβασή της η Εύα Μελά (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας). Και κατέληξε: "Χρειάζεται συντονισμός για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση. Πρέπει η παρέμβαση της ΓΣΕΕ να συνδεθεί με το ζωντανό καλλιτεχνικό "γίγνεσθαι", ενώ χρειάζεται η ΓΣΕΕ να πάρει πιο ισχυρές θέσεις και να αντισταθεί στις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν τον πολιτισμό, λ.χ. των κρατικών σκηνών...".

"Βιώνουμε μια συνθήκη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, που αναδείχνει ως κυρίαρχους τα ΜΜΕ, τον μεγαλοεκδότη Λαμπράκη και τις ΕΟΚικές ντερεκτίβες, τέτοιες που μας κάνουν να νιώθουμε μετανάστες μέσα στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι θα βρουν εμάς τους καλλιτέχνες συμπαραστάτες στην υπόθεση ενός πολιτισμού που θα θωρακίζει το λαϊκό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα έπρεπε, στις πέντε δραχμές που διεκδικεί, η μία να είναι για τον πολιτισμό",συμπλήρωσε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός (πρόεδρος της ΠΟΘΑ).

Ο Βάσος Γεωργίου,πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,τόνισε μεταξύ άλλων: "...οι δημιουργοί της υλικής παραγωγής έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να απολαύσουν τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, τα πραγματικά δημιουργήματα του πολιτισμού. Από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες, μέχρι το σημερινό ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δραματολόγιο. Το καλό βιβλίο και την καλή μουσική και όχι τα απολειφάδια μιας χυδαίας υποκουλτούρας που προσφέρουν κάποιοι υπουργοί Εργασίας". Κατήγγειλε την εγκληματική ενέργεια του αρμόδιου υπουργού να "κόψει τα λειτουργικά έξοδα, που όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί χορηγούσαν στην ΕΕΛ, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο". Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε βοηθά τον πολιτισμό "η πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων που άνοιξε με τα κρατικά θέατρα".

"Η πολιτιστική δράση πρέπει να περάσει τα σύνορα της μεγαλούπολης και να βρει συμμέτοχους και δημιουργούς τους ίδιους τους πολίτες της επαρχίας, με τη δημιουργία πνευματικών εστιών στην επαρχία και την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας", επισήμανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο γλύπτης Μιχάλης Παπαδάκης (ΕΕΤΕ), ο Κώστας Πανόπουλος (ΠΠΚ), εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών ομάδων σε χώρους δουλιάς. Φανερή ήταν η απουσία εργαζομένων από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

"Λα μάμα" στο "Λήδρα"

Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θέατρο "Λήδρα",το οποίο βρέθηκε φέτος εκτός του καταλόγου των επιχορηγούμενων θιάσων, συνεχίζει δίνοντας, σήμερα, την τρίτη του πρεμιέρα για φέτος με το έργο "Λα μάμα" του Αντρέ Ρουσέν.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη,σκηνοθεσία Χρίστου Κόκκινου,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Δέσποινας Βολίδη και μουσική Κώστα Παπαϊωάννου.Τους ρόλους ερμηνεύουν:Ντίνος Ηλιόπουλος, Καίτη Παπανίκα, Βαγγέλης Πλοιός. Γιώργος Χαλεπλής, Βαγγέλης Πανταζής, Γρηγόρης Τουμασάτος,κ.ά.

"Η παράσταση αυτή" - φοβάται ο Χρήστος Κόκκινος - "ίσως είναι το κύκνειο άσμα του θεάτρου "Λήδρα", που φέτος διανύει τον 9ο χρόνο λειτουργίας". Εμείς ευχόμαστε το θέατρο να συνεχίσει δημιουργικά τη δράση του.

Κέντρο Χορού στην Καλαμάτα

Διάρκεια δέκα χρόνων θα έχει η προγραμματική σύμβαση, που υπογράφτηκε μεταξύ του ΥΠΠΟ και του Δήμου Καλαμάτας, βάσει της οποίας θα προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία στην πόλη "Διεθνούς Κέντρου Χορού".Πρόκειται για ένα θεσμό, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το ΥΠΠΟ δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει το δήμο με 1 δισεκατομμύριο δραχμές, κατά την περίοδο '95-'97, μέσα από το Β Πακέτο Ντελόρ, για την κατασκευή μεγάρου χορού και τριών αιθουσών χορού διεθνών προδιαγραφών. Επίσης προβλέπεται η επιχορήγηση κάθε χρόνο του "Διεθνούς Κέντρου Χορού" με 100 εκατομμύρια δραχμές από την πλευρά κάθε συμβαλλόμενου(ΥΠΠΟ, Δήμος Καλαμάτας).

Μουσικές γεύσεις

Μέχρι αύριο θα βρίσκονται στο "Τσάι στη Σαχάρα" για να προσφέρουν τραγούδια "Με κόντρα τον καιρό". Ο λόγος για τους "Χαφινηδες",το γνωστό συγκρότημα από την Κρήτη, που από την Πέμπτη παρουσιάζουν στο γνωστό μουσικό στέκι καινούρια και παλιότερα τραγούδια τους. Οι "Λαστ Ντράιβ",πάντως, συνεχίζουν την "περιπλάνησή" τους, μέσα από τη συναυλία που δίνουν απόψε (10μμ) στο "Κάμελ Μουβ". Σήμερα, επίσης, στις 8.30μμ, στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" φιλοξενείται συναυλία με το Κουαρτέτο του Κώστα Μαγγίνα,ενώ στο ωδείο "Ειρεσία", στο Χαλάνδρι, στις 8μμ, η Βασιλική Λεοντάρη θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Σκαρλάτι, Μπαχ, Πιατσόλα, Κολανιάν και Μπρίτεν.Στην "Οδό Ονείρων" (Πατρόκλου 4, Παγκράτι) αύριο και μεθαύριο θα εμφανιστεί ο Αλέξανδρος Καλοχριστιανάκης,με τραγούδια από τον πρώτο του δίσκο "Να λες" και άλλα γνωστά και αγαπημένα. Πιστός στο κυριακάτικο μουσικό ραντεβού του ο "Θόλος", αύριο, στις 10μμ, φιλοξενεί τους Παναγιώτη Χασαπιάνο (τρομπέτα) και Αντιγόνη Πανταλέων (πιάνο) σε έργα Πέρσελ, Ντεμπισί κ. ά.

  • Τα πρώτα γενέθλια της αίθουσας "Πλειάδες" (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), με την κοπή μιας τεράστιας τούρτας, θα γιορτάσει σήμερα στις 10 μμ η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Κορυδαλλού.Με τη συνοδεία γλυκού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πρόσφατη ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι "Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία".
Χειμερινές ιστορίες

Το τρίτο έργο της χειμερινής περιόδου ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Πρόκειται για το έργο του Χάινριχ Φον Κλάιστ "Η σπασμένη στάμνα",που παρουσιάζεται σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη,σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πελαγία Αγγελίδου, Φραντσέσκα Αλεξάνδρου, Μιχάλης Αράπογλου, Βασίλης Γουργούλης,κ. ά. Το έργο θα παιχτεί σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο "Καμπέρειο" των Ιωαννίνων.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την Παρασκευή 24 του Φλεβάρη θα έχει την πρεμιέρα του έργου "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αλεξέι Αρμπούζοφ,που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας σε μετάφραση Κώστα Κοτζιά,διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Μητσάκη και σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη.Παίζουν: Αμαλία Γκιζά και Βασίλης Μητσάκης.
Παιχνίδια ειρήνης

Στην ομορφιά της ζωής και στην ποίηση του αγώνα για την ειρήνη, είναι αφιερωμένη η δραματοποίηση του παραμυθιού "Ο πόλεμος των δασών",που θα παρουσιάσουν οι μαθητές της Δ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, την Πέμπτη 2 του Μάρτη (7 μμ), στο κινηματοθέατρο "Εφη" (Βασιλικών 6, Κηπούπολη). Το έργο, που είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Φρόσως Χατόγλου, "Καλημέρα ειρήνη" (εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή"), "κατηχεί" τα μικρά παιδιά στη χαρά της δημιουργίας και στα αγαθά της ειρήνης, μέσα από το παιγνίδι. Παιχνίδι με τα στοιχεία της φύσης, παιγνίδι που ακολουθεί τις διαβάσεις ενός δίκιου κόσμου, χωρίς πολεμικές κραυγές και ιαχές νίκης. Τα παιδιά χρωματίζουν το μέλλον τους, διεκδικούν το όνειρο και παλεύουν για να το αγγίξουν. Η διασκευή του πρωτότυπου κειμένου "Ο πόλεμος των δασών" ανήκει στον δάσκαλο Θανάση Γκεσούλη.Τα σκηνικά έφτιαξε η Λίτσα Μπαλόκα.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η έξοδος "με σκέψη και χαμόγελο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ