INTIME NEWS |
Από την μεγάλη πυρκαγιά στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου |
Το εργοστάσιο κάηκε ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά και να μην επεκταθεί σε παρακείμενες επιχειρήσεις με εύφλεκτα και σε δεξαμενές καυσίμων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας νερού από το δίκτυο της περιοχής, έτσι επιστρατεύτηκαν υδροφόρες προκειμένου να ανεφοδιάζονται γρήγορα και να επιχειρούν στο σημείο.
Στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Μανώλη Συντυχάκη, σε δήλωσή του, να επισημαίνει πως επείγει να εκκενωθούν όλα τα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής καθώς ο κίνδυνος για εξάπλωσή της παραμένει ορατός.
Ζήτησε την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, «που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης» και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ παρακολουθεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς και «είναι στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των επαγγελματιών και κατοίκων».
Ο Θανάσης Μακαρατζής, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αντιπροσωπεία του Σωματείου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ξυλείας στη ΒΙΠΕ της πόλης. Εκαναν παρεμβάσεις σε γειτονικές επιχειρήσεις για το αν έχει πραγματοποιηθεί εκκένωση και αν έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων της περιοχής.
Σε δηλώσεις του σημείωσε πως γίνεται όλο και πιο φανερή η ανάγκη να παρθούν μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στη ΒΙΠΕ συνολικότερα, ενώ υπογράμμισε πως «από τύχη δεν θρηνήσαμε ζωές, καθώς από τη μία βοήθησε ο καιρός και από την άλλη επειδή ήταν αργία δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Σαν Σωματείο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων και να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας, ώστε να μπορεί να γίνει εκκένωση σε περίπτωση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος», κατέληξε ο Θ. Μακαρατζής.
Τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου ζήτησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Κλάπα, για τις ανακριτικές αρχές που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα στην Πολεοδομία Ρόδου, παρά την ύπαρξη σοβαρών στοιχείων συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου με εντολή προς την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, Α. Υφαντή, ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο των λειτουργών της υπόθεσης σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επεφύλαξαν στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα στην Πολεοδομία.
Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από την ανακρίτρια και την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι οποίες έκριναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής, τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων ή προσπάθειας συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους προϊστάμενοι, υπάλληλοι και ιδιώτες μηχανικοί, κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα όπως συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία, πλαστογραφία, εμπορία επιρροής και παράβαση καθήκοντος. Τα όσα γίνονταν στην Πολεοδομία του νησιού ήταν κοινό μυστικό σε όλους, αφού οι κάτοικοι του νησιού αποκαλούσαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία «ΑΤΜ». Οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας μαζί με τους δύο ιδιώτες μηχανικούς θησαύριζαν από τις «εξυπηρετήσεις» και βρέθηκαν με χιλιάδες ευρώ στα σπίτια τους.
Σε ανακοίνωσή της για τα φαινόμενα παράνομων δραστηριοτήτων στην Πολεοδομία Ρόδου, η «Πανεπιστημονική Κίνηση» Μηχανικών Δωδεκανήσου σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Απορρίπτουμε τέτοιες λογικές. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν με αξιοπρέπεια εντός των υποστελεχωμένων υπηρεσιών σε έναν κυκεώνα υποθέσεων, αιτήσεων, πράξεων που χρειάζεται να διεκπεραιώσουν, με τεράστιο ποσοστό ευθύνης της υπογραφής τους και φόβο επ' αυτής. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν με νύχια και δόντια να σηκώσουν το βάρος της δικής τους ευθύνης, που υπηρετούν με εντιμότητα το επιστημονικό τους αντικείμενο, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές επαγγελματικές συνέπειες, φέροντας το όνομα και το στίγμα του "αργού" ή του "τυπικού". Συντασσόμαστε με τους πολίτες που με τη σειρά τους πιέζονται από ανάγκες για στέγη, χώρο εργασίας κ.ο.κ.».
Ο συλλογικός αγώνας, υπογραμμίζει, «αποτελεί τη λύση, ενάντια στο περιστασιακό ατομικό βόλεμα, στις πελατειακές σχέσεις, ενάντια στο σύστημα που τα γεννά και τρέφεται από αυτά. Ενιαία πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στη δουλειά, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας».
Εκτεθειμένο είναι το ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) απέναντι στους εργαζόμενους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες των Περιφερειών μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55 ετών και άνω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το σοβαρό ζήτημα της συνέχισης της εργασίας των εργαζόμενων με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε να υιοθετηθεί το αίτημα των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας τους στον φορέα όπου έχουν αποκτήσει εμπειρία, χωρίς καμία απόλυση μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση καθενός από τους δικαιούχους του Προγράμματος. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή και υιοθετήθηκε η πρόταση της πλειοψηφίας, η οποία όμως δεν περιλάμβανε ολοκληρωμένο το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.
Σε δήλωσή του ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:
«Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", και επειδή δεν είχαμε λάβει πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, γραπτά - ηλεκτρονικά, την πρόταση της πλειοψηφίας, ζητήσαμε να μας δοθεί η τελική διατύπωση του αιτήματος, μετά και την επεξεργασία του από τον νομικό σύμβουλο της ΕΝΠΕ, πριν σταλεί στο υπουργείο για διατύπωση γνώμης.
Η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ προς τον εκπρόσωπο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και άρνηση, επί της ουσίας, να μας δοθεί αυτή η τελική διατύπωση, η οποία διαμορφώθηκε μετά τη διαλογική συζήτηση.
Πάει πολύ η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στην ΕΝΠΕ και οι συνοδοιπόροι τους, αυτοί δηλαδή που έχουν στηρίξει μια αντιλαϊκή πολιτική με μεγάλες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που στηρίζουν προγράμματα απασχόλησης με ημερομηνία λήξης για να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία και δεν κάνουν τίποτα επί της ουσίας για να διεκδικήσουν ουσιαστική αντιμετώπιση της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών, να κουνάνε το δάχτυλο στη "Λαϊκή Συσπείρωση".
Με βάση αυτά, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" εμείναμε στην πρότασή μας, διαφωνώντας με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τη βεβιασμένη ολοκλήρωση της συζήτησης, και αναμένουμε την τελική διατύπωση του αιτήματος της ΕΝΠΕ και τις αναγκαίες ενέργειες προς τα υπουργεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αυτή η συζήτηση, με τους όρους που έγινε, αλλά και οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση η οποία θα διευκολύνει έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία τους, θα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται από τον οργανωμένο αγώνα τους».
Ομόφωνα ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ψήφισμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενάντια στα υπεράκτια (παράκτια) αιολικά πάρκα μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην εγκατάσταση, που ακριβώς επειδή σχεδιάζεται με διαδικασίες fast track, μέσα σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας και σκληρού ανταγωνισμού για την «πράσινη μετάβαση», απαιτεί την επαγρύπνηση του λαού. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους τους φορείς της περιοχής, δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς - αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, γυναικών, οικολογικές οργανώσεις κ.λπ., να πάρουν θέση.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σωματεία και φορείς της πόλης την Τρίτη 18 Μάρτη.
Στο ψήφισμα σημειώνεται χαρακτηριστικά για τα δύο «πιλοτικά» υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης ότι «μια τέτοια εγκατάσταση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων πτηνών του Δέλτα και θαλάσσιων ειδών, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα από τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου. Θα έχει πιθανώς επιπτώσεις στη μελισσοκομία, θα διώξει από το επάγγελμα και τους τελευταίους ψαράδες, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απαγορεύσεις και περιορισμούς, ιδιαίτερα μετά και τη λειτουργία της εξέδρας υγροποιημένου αερίου FSRU.
(...) Η τεράστια καταστροφή του δάσους από την πρόσφατη πυρκαγιά δεν μας επιτρέπει στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" να αποδεχτούμε την άναρχη μετατροπή της περιοχής μας και της χώρας σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, από το οποίο το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε είναι αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας και στο περιβάλλον. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους πληρώνουμε πανάκριβο και το "πράσινο" ρεύμα.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούμε:
Ενα ακόμα ναυάγιο με πρόσφυγες, με έναν νεκρό, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Το δουλεμπορικό σκάφος, προερχόμενο από την Τουρκία, έριξε εσκεμμένα τους επιβαίνοντες στη θάλασσα για να διαφύγει. Λιμενικοί εντόπισαν 16 κατατρεγμένους στην ξηρά και τρεις στη θάλασσα. Δύο στελέχη του κλιμακίου ειδικών αποστολών έπεσαν στη θάλασσα και έβγαλαν έναν άντρα και δύο ανήλικους, χωρίς τις αισθήσεις τους. Τα δύο παιδιά ανέκτησαν τις αισθήσεις τους μετά τις προσπάθειες των διασωστών, αλλά ο άντρας, που διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Λέρου, δεν τα κατάφερε. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας και από εκεί στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή - φυλακή της Λέρου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δεν είναι πλήρη, 171 ξεριζωμένοι έχασαν τη ζωή τους το 2024, ή αγνοούνται, σε 35 ναυάγια στο Αιγαίο.
Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα εξάρθρωσε συμμορία που δραστηριοποιούνταν σε παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Κω.