Εκατοντάδες νεκροί από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
2025 The Associated Press. All |
Καθημερινό αγώνα επιβίωσης δίνουν οι κάτοικοι της Γάζας |
Μιλώντας χτες στην Κνέσετ ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές: «Οσο η Χαμάς συνεχίζει να αρνείται να απελευθερώσει τους ομήρους μας, τόσο πιο ισχυρή θα γίνει η καταστολή. Αυτό συμπεριλαμβάνει την κατοχή εδάφους και άλλα πράγματα».
Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι αν επιχειρήσουν να απελευθερώσουν με τη βία τους Ισραηλινούς ομήρους, οι τελευταίοι «θα επιστρέψουν σε φέρετρα». Υπολογίζεται ότι στα χέρια της Χαμάς παραμένουν ζωντανοί ή νεκροί 59 όμηροι.
Οι επιδρομές του τελευταίου 24ώρου προκάλεσαν πάνω από 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι (πολλάκις) εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τις 18/3 που ξανάρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις ξεπερνούν τους 142.000, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Ο συνολικός απολογισμός από τον Οκτώβρη του 2023 είναι τουλάχιστον 50.183 νεκροί και 113.828 τραυματίες. Αν, δε, στους νεκρούς προστεθούν οι χιλιάδες που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια και τα συντρίμμια, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 61.700.
Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», παρουσιάζοντας χτες ορισμένα στοιχεία σε σχέση με τους ανήλικους που σκοτώνουν οι βόμβες του ισραηλινού στρατού, υπολόγισε ότι σκοτώνεται τουλάχιστον ένα παιδί ανά 45 λεπτά και ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι τουλάχιστον 30 κατά μέσο όρο καθημερινά. Από τις 7/10/2023 υπολογίζεται ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν στη Γάζα πάνω από 17.400 παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, χτες το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει όλα τα μεθοριακά περάσματα προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία τεράστια ανοιχτή «φυλακή», χωρίς ούτε τα απολύτως απαραίτητα για τους περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους. Τόνισε δε πως το 85% του πληθυσμού εδώ και μέρες δεν έχει πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, και πως περίπου το 90% του πληθυσμού στερείται καθαρό πόσιμο νερό, καθώς στη διάρκεια του πολέμου το Ισραήλ φρόντισε να καταστρέψει 719 πηγές και πηγάδια.
Προ ημερών το Ισραήλ έκοψε την ηλεκτροδότηση του σταθμού αφαλάτωσης στο Ντεΐρ Αλ Μπαλάχ, σταματώντας την παραγωγή 20.000 κυβικών μέτρων νερού καθημερινά σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Γάζας. Επιπρόσθετα, το κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων και η απαγόρευση κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχουν προκαλέσει το κλείσιμο δεκάδων φούρνων και κουζινών που σίτιζαν χιλιάδες ανθρώπους, καθώς ξέμειναν από καύσιμα, νερό, αλεύρι και άλλα βασικά είδη.
Μπροστά στις δραματικές ελλείψεις και στην πλήρη ισοπέδωση υποδομών και υπηρεσιών παντός είδους, το τελευταίο 48ωρο άρχισαν οι πρώτες διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα κατά της Χαμάς. Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, με τα συνθήματά τους ζήτησαν προχτές την παραίτηση της Χαμάς και τον τερματισμό του πολέμου. Λίγη ώρα αργότερα η διαδήλωση διαλύθηκε από δεκάδες μασκοφόρους που κρατούσαν γκλομπ. Παρόμοια κινητοποίηση στη βόρεια Γάζα πραγματοποιήθηκε και χτες, γεγονός που αξιοποιήθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Ισ. Κατς, ο οποίος κάλεσε περισσότερους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν κατά της Χαμάς και να απαιτήσουν αφενός να φύγει από τη Γάζα, αφετέρου να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, γιατί «έτσι θα σταματήσει ο πόλεμος».
Το μαρτύριο των καθημερινών εισβολών του κατοχικού στρατού ζουν καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκαν οι εισβολές σε Ραμάλα, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Τζενίν κ.α., στο πλαίσιο των οποίων έγιναν συνολικά 20 συλλήψεις. Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων Κρατουμένων, στις ισραηλινές φυλακές οδηγήθηκαν από την αρχή του πολέμου (Οκτώβρης 2023) πάνω από 15.700 Παλαιστίνιοι.
Στο μεταξύ ο χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ισραηλινή οικονομία, εκτιμώντας ότι έχει εξασθενίσει λόγω αποφάσεων «υψηλού πολιτικού ρίσκου», ειδικά μετά την επανέναρξη του πολέμου στη Γάζα. Πέρυσι οι οίκοι «Moody's» και «Fitch» υποβάθμισαν κατά μία μονάδα τη θέση της ισραηλινής οικονομίας.
Στη δημοσίευση σχεδίων του αμερικανικού στρατού για επιθέσεις στην Υεμένη προχώρησε χτες το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic», μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υποβαθμίσει τη σημασία της αποκάλυψης των επιχειρησιακών σχεδίων πριν λίγες μέρες σε ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και υπουργών στην εφαρμογή Signal, όπου προστέθηκε κατά λάθος και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Τζέφρι Γκόλντεμπεργκ.
Οπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, «η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που έκανε» και γι' αυτό αποφάσισε χτες να δημοσιεύσει επιχειρησιακά σχέδια επιθέσεων σε βάρος των Χούθι της Υεμένης και πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων των αμερικανικών δυνάμεων, τους τύπους αεροσκαφών που θα αξιοποιούνταν για τα χτυπήματα αυτά κ.ά. Αναφέρει δεν ότι εάν οι πληροφορίες έπεφταν σε εχθρικά χέρια, «οι συνέπειες για τους Αμερικανούς πιλότους θα μπορούσαν να ήταν καταστροφικές».
Χτες, αξιωματούχοι των Χούθι κατήγγειλαν τις ΗΠΑ πως πραγματοποίησαν από αργά το βράδυ της Τρίτης 25/3 έως και το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 17 «επιθετικές αεροπορικές επιδρομές προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία», χωρίς να δίνουν στοιχεία για πιθανά θύματα ή τραυματίες. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι έκαναν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, μία με στόχο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S Truman» που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα και μια με drone σε ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση στο Τελ Αβίβ, και ότι θα συνεχίσουν να απαντάνε στις ΗΠΑ «με το ίδιο νόμισμα».
Το ίδιο 24ωρο, στη Βηρυτό ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ αλ Σαλάμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως κανείς στη χώρα του δεν επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, απαντώντας έτσι σε πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, που είχε προβλέψει την πιθανότητα σύναψης σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Βηρυτού. Ο Σαλάμ αναφέρθηκε και στα πέντε υψώματα του Νοτίου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως δεν έχουν καμία στρατιωτική αξία, αλλά βασικό στόχο να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε και στη Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι αυτή «έχει τους υποστηρικτές της, τους βουλευτές και την εκπροσώπησή της». Η δήλωση έγινε σε μία προσπάθεια να εξηγήσει πρόσφατη αναφορά του, πως «έχει τελειώσει η εξίσωση στρατός - λαός - αντίσταση» και πως την αποκλειστικότητα της χρήσης όπλων έχει το κράτος. Το ίδιο 24ωρο, πάντως, ανακοινώθηκε πως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη του Λιβανέζου υπουργού Αμυνας στη Δαμασκό της Συρίας, με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.
Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε στη Βηρυτό πως καταφθάνει την επόμενη βδομάδα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, προκειμένου να συζητήσει «για την ανάγκη πλήρους αφοπλισμού της Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με πληροφορίες του λιβανέζικου τηλεοπτικού σταθμού MTV, η Ορτάγκους θα προτείνει στην κυβέρνηση του Λιβάνου «ένα σχέδιο ανοικοδόμησης με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό».
Χτες τελικά μετέβη στη Βηρυτό ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος (πρώην ΥΠΕΞ) Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συναντώντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Λιβανέζο Πρόεδρο Ζοζέφ Αούν. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Αούν επιδιώκει «συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την ερχόμενη Παρασκευή για να τον ευχαριστήσει ξανά για τον ρόλο του υπέρ της υποστήριξης του Λιβάνου» και ειδικά για τον προσωπικό ρόλο που έπαιξε ώστε να διευκολύνει την εκλογή νέου Προέδρου στον Λίβανο.
Στις συναντήσεις που είχε χτες ο Λε Ντριάν στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Γιουσέφ Ραϊτζί και τον πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ, συζήτησε και τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας και στη συνέχεια εξέφρασε «λύπη» για τη συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, τονίζοντας την ανάγκη «για άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία του».
Ρεπορτάζ της DW κατέγραψε πως στις 25 Μαρτίου δεν έγιναν μόνο αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Συρίας αλλά και συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έξι Σύρων. Το ρεπορτάζ μεταφέρει συγκεχυμένες πληροφορίες για το ποιες ακριβώς πλευρές ήρθαν σε σύγκρουση και εάν ανήκαν σε συγκεκριμένη οργάνωση. Σύμφωνα ωστόσο με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, Ισραηλινοί στρατιώτες (που βρίσκονται σε κατεχόμενα συριακά εδάφη που κατέλαβαν αμέσως μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του τέως Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στις 8 Δεκεμβρίου) ανταπέδωσαν τα πυρά.
Οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν χτες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Γκεΐρ Πέντερσεν, να ζητά την ανάγκη αυξημένης και διαρκούς διεθνούς υποστήριξης στη χώρα, δίχως να παραλείπει με «διπλωματική γλώσσα» μία αναφορά στις σφαγές που διέπραξαν στις αρχές Μαρτίου δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης τζιχαντιστών του Αχμεντ αλ Σαράα. Τόνισε, επίσης, την άμεση ανάγκη για λογοδοσία και χαιρέτισε την ανακοίνωση των αρχών για σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση αυτών των παραβιάσεων.
Ο Πέντερσεν αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης τζιχαντιστών για τη σύνταξη μόνιμου Συντάγματος, παρότι αυτό δεν τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής από όλες τις μειονότητες της χώρας.
Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, έκανε λόγο για πρόοδο στον ανθρωπιστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης διασυνοριακής βοήθειας και των επιδιορθώσεων σε βασικές υποδομές.
Ο εκπρόσωπος της Συρίας διαβεβαίωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη δέσμευση της νέας ηγεσίας στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου.