ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσίαση βιβλίων του Γιώργου Κοτζιούλα

Την παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Κοτζιούλα, «Πικρή ζωή» των εκδόσεων «Νηρέας», και του χειροποίητου βιβλίου «Γ. Κοτζιούλας, Ποιήματα», σε 50 αντίτυπα, των εκδόσεων «Μίμνερμος», με χαρακτικά του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρουφ, τηλ. 210.3473.887), τη Δευτέρα 2 Ιούνη, στις 19.00.

Η παρουσίαση των βιβλίων θα γίνει από τον Θόδωρο Παπαγιάννη (γλύπτη, καθηγητή στην ΑΣΚΤ) και από τον Αναστάσιο Σακελλαρόπουλο (διευθυντή των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο ιατρός και αγιογράφος Σταμάτης Σκλήρης, παρουσία και του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας, γνωστός από τη δράση του και τη σημαντική προσφορά του στο Θέατρο του Βουνού, γεννήθηκε στις 23 Απρίλη 1909 στην Πλατανούσα των Τζουμέρκων. Ο πατέρας του τον ώθησε στα Γράμματα. Ετσι, μετά το δημοτικό, τον έστειλε στο σχολαρχείο, στο κοντινό Καλέντζι, Ιωαννίνων (1920 - 22) κι ύστερα στο γυμνάσιο, στην Αρτα, μέχρι το 1926, οπότε έρχεται για εργασία και σπουδές στην Αθήνα. Εγγράφεται το 1927 στη Φιλοσοφική Σχολή, παίρνοντας αργότερα το πτυχίο. Εργάζεται σε περιοδικά κι εφημερίδες ως μεταφραστής, διορθωτής και γράφει ποιήματα, πεζά, επιφυλλίδες, κριτικές κ.ά. Το 1931 τυπώνει στην Αθήνα την πρώτη του μελέτη: «Ο Στρατής Μυριβήλης κι η πολεμική λογοτεχνία» και το 1932 την πρώτη ποιητική του συλλογή: «Εφήμερα». Μένει σε υγρές και κρύες παράγκες με κακή διατροφή και η υγεία του κλονίζεται. Το 1943 εντάσσεται στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της 8ης Μεραρχίας, ιδρύει τη «Λαϊκή Σκηνή» και γράφει θεατρικά έργα για την ψυχαγωγία των ανταρτών και των χωρικών. Ακολουθεί τον Αρη Βελουχιώτη. Γράφει ποιήματα και χρονικά. Το 1945 στη Λάρισα τυπώνει το πεζό «Θεσσαλικό παζάρι», ενώ το 1946 στην Αθήνα εκδίδει τις ποιητικές συλλογές: «Τρία ποιήματα προπολεμικά», «Ο Αρης» και «Οι πρώτοι του Αγώνα». Το 1948 συλλαμβάνεται. Το 1950 παντρεύεται την Ευμορφία Κηπουρού και εκδίδει το δοκίμιο «Πού τραβάει η ποίηση;». Το 1952 και 1954 εκδίδονται οι ποιητικές του συλλογές: «Φυγή στη Φύση» και «Ηπειρώτικα» και δημοσιεύει τις μεταφράσεις του 1ου βιβλίου του Φινλανδικού έπους «Καλεβάλα», στην «Ηπειρωτική Εστία» και τη «Λογοτεχνική Γωνιά» και των έργων: «Οι Αθλιοι», «Η Παναγία των Παρισίων», «Μαρία Στιούαρτ», «Μεγάλες Προσδοκίες», «Μπεν Χουρ», κ.ά. Πέθανε από κρίση διαβήτη στις 29 Αυγούστου 1956.

Στη «Χειμερία νάρκη» ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών

Την ύψιστη αναγνώριση, το «Χρυσό Φοίνικα», του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Μαΐου, έλαβε φέτος η τελευταία ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν «Χειμερία νάρκη», ενώ το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής, το δεύτερο πιο σημαντικό, απονεμήθηκε στην ποιητική ταινία της τριαντατριάχρονης Ιταλίδας Αλίτσε Ρόρβακερ (αδελφή της ηθοποιού Αλμπα Ρόρβακερ) «Le meraviglie» («Τα θαύματα»).

Η ποιητική ταινία του Μπιλγκέ Τσεϊλάν -διάρκειας 3 ωρών και 15 λεπτών- συνίσταται σε πυκνούς διαλόγους για τη ζωή, τη θρησκεία και την τέχνη, βυθισμένους σε χειμερία νάρκη ύψιστης υποβλητικότητας και ρυθμό που παρασύρει. Η ταινία της Ρόρβακερ μιλά για μια οικογένεια μελισσουργών, γερμανικής καταγωγής, που ζουν στην Τοσκάνη και για το καλοκαίρι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Τζελζομίνα, της πρωτότοκης, μεταξύ τεσσάρων αδελφών. Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Τζουλιάν Μουρ για την ερμηνεία της στην ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Maps to the Stars», ένα άγριο πορτρέτο του Χόλιγουντ, όπου η Μουρ υποδύεται μια ηθοποιό που οδεύει προς τη δύση και θέλει να παίξει σε ριμέικ το ρόλο που κάποτε ερμήνευσε η νεκρή μητέρα της, εξορκίζοντας έτσι το φάντασμά της.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Τίμοθι Σπαλ για την ταινία του Μάικ Λι «Mr. Turner». Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στους Ρώσους Αντρέι Σβιάγκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν για την ταινία «Leviathan». Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Μπένετ Μίλερ για την ταινία «Foxcatcher». Ο παλαίμαχος Ζαν - Λυκ Γκοντάρ και ο νεαρός Ξαβιέ Ντολάν μοιράστηκαν το Βραβείο της Επιτροπής για τις ταινίες «Adieu au Langage» και «Mommy», αντίστοιχα.

Γλυπτικής «Διάλογοι με το χρόνο»

Εργο του γλύπτη έξω από το Μουσείο
Εργο του γλύπτη έξω από το Μουσείο
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος θα παρουσιάσει δύο εκθέσεις του στον Πόρο. Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την γκαλερί «CITRONNE», θα φιλοξενήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, έργα του με τίτλο «Διάλογοι με τον χρόνο». Τα αρχαία εκθέματα - από την Αρχαία Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα - συμπαρατίθενται με 18 σύγχρονες δημιουργίες του Κώστα Βαρώτσου, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονα «Διάλογος/ Συνέχεια/ Σχόλιο». Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί ο γλύπτης είναι κυρίως γυαλί και πολυεστέρας.

Παράλληλα, από τις 31 Μάη έως τις 18 Ιούνη, η γκαλερί «CITRONNE» θα παρουσιάσει την έκθεση «Γλυπτικά παλίμψηστα». Πρόκειται για «τεκμηρίωση επεμβάσεων» του Κώστα Βαρώτσου σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, διεθνώς. Παρουσιάζεται αρχειακό υλικό: φωτογραφίες, σχέδια εφηρμοσμένων επεμβάσεων (Πύλη Αμμοχώστου, αρχαιολογικός χώρος της Κύμης στη Νάπολη, Κάστρο της Ροκασκαλένια, Μόρτζια, Δελφοί, Γεράκι Λακωνίας), τρισδιάστατες προτάσεις/ μελέτες (πλατεία Augusto Imperatore, Μετέωρα, Επίδαυρος). Παρουσιάζονται, επίσης, γλυπτά του καλλιτέχνη, σε άμεση σχέση με τις επεμβάσεις αυτές.

Τις δύο εκθέσεις συνδέει ένας γιγάντιος κώνος από γυαλί και μέταλλο, το κομβικό έργο/επέμβαση του Βαρώτσου στο ελληνικό θέατρο της Αρχαίας Κύμης, την πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση, που θα τοποθετηθεί έξω από το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Μια ανάσα δρόμο»

Σήμερα Τετάρτη 28 Μάη, στις 8 μ.μ., ο Παναγιώτης Μηλιώτης θα διαβάσει ποιήματά του από τη συλλογή «Μια Ανάσα Δρόμο», στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων), ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ράνια Καραχάλιου (γλωσσολόγος) και ο Γιώργος Πέππας (ποιητής - ηθοποιός). Τα είκοσι τέσσερα ποιήματα της συλλογής σκιαγραφούν, σχεδόν ρεαλιστικά, ένα «ταξίδι» μέσα σ' ένα αστικό περιβάλλον, που διαδραματίζεται κυρίως τις νυχτερινές ή απογευματινές ώρες (...)

Ο Παναγιώτης Μηλιώτης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρονικός. Εχει δημοσιεύσει ποιήματα και κριτικά δοκίμια στα περιοδικά: Τεφλόν, Τα τετράδια του Ελπήνορα, Μανδραγόρας, Φρέαρ. Στην πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μια Ανάσα Δρόμο», απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» (από κοινού με την ποιητική συλλογή «Μουσείο Αδειο» της Μαρίας Κουλούρη).

«Ο,τι με κρατά ανήλικο είναι γραμμές μνήμης,/ τις σηκώνω με τα μάτια ψηλά/τις σηκώνω ως τον πόθο/ να μάθουν τα χέρια να σκαρφαλώνουν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ