ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Κάθε ανθρώπινη ιστορία και μία μεγάλη τραγωδία...

Συνεχίζεται το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών σε όλη τη χώρα

Η «αλάνα» του παλιού εργοστασίου θα μετατραπεί σε μικρά δωμάτια. Ακόμα κι αυτό όμως θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού
Η «αλάνα» του παλιού εργοστασίου θα μετατραπεί σε μικρά δωμάτια. Ακόμα κι αυτό όμως θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού
«Γιατί η κυβέρνησή σας δε μας συμπεριφέρεται σαν ανθρώπους;». Μία από τις απορίες που έχουν οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που ζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας των Οινοφύτων, το οποίο επισκέφθηκε ο «Ριζοσπάστης» σε συνέχεια του οδοιπορικού του στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μία απορία που την άκουγες σχεδόν από όλους...

Ζουν σε αυτό το Κέντρο, με άσχημο φαγητό, χωρίς ξεχωριστή διατροφή για το μήνα του Ραμαζανιού, με μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και αναγκασμένοι να ζουν σε σκηνές κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι 160 πρόσφυγες και μετανάστες - εκ των οποίων περίπου 60 ανήλικοι - πικραμένοι που έμπλεξαν στα δίχτυα δουλεμπόρων, ώστε να κατορθώσουν να κάνουν το ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη, προσπαθούν να συμβιβαστούν με την καθημερινότητα. Ομως, είναι τόσο δύσκολη και σκληρή που δεν τα καταφέρνουν.

Τα στόματα δεν άνοιξαν εύκολα. Κυρίως λόγω των ΜΚΟ, που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος, ελλείψει κρατικής παρουσίας στο χώρο. Ετσι, μία εκ των ιδρυτριών της αμερικάνικης «Do your Part» (Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 και έχει έντονη παρουσία στη χώρα μας), προσπάθησε να απαγορέψει την είσοδο του «Ριζοσπάστη» στο χώρο, αρχικά ισχυριζόμενη ψευδώς πως δεν υπάρχει άδεια. Οταν όμως διαπίστωσε πως το επιχείρημα δεν πιάνει, προσπάθησε να κάνει τη ...ζωή μας δύσκολη, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ανατριχιαστικές ιστορίες...

«Καλυμμένοι» από πρόχειρες τέντες, οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο
«Καλυμμένοι» από πρόχειρες τέντες, οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο
Αρχικά, κανείς από τους πρόσφυγες δεν ήθελε να πει τις ιστορίες του ή να μιλήσει για τις συνθήκες στο Κέντρο. Σιγά - σιγά όμως, βγήκαν στην επιφάνεια τα όσα ζουν και αναγκάζονται να υποστούν. «Για να πάμε σε γιατρό πρέπει να πάμε στην Αθήνα», μας λέει ο Χιμπέρ καθώς «αν συμβεί κάτι, κανείς δεν έρχεται να μας πάρει από εδώ. Ούτε ταξί, ούτε ασθενοφόρο». Η ερώτησή μας άμεση, δείχνοντας ένα όχημα ασθενοφόρου που βρίσκεται στο χώρο: «Το ασθενοφόρο που είναι εκεί;». Μας κοιτάνε και γελάνε. «Βιτρίνα», λένε. «Δεν έχει δουλέψει ποτέ. Δεν παίρνει μπροστά. Αλλά ασθενοφόρο, έχουμε». Μάλιστα, έδειξαν να έπεσαν από τα σύννεφα όταν τούς εξηγήσαμε πως το κοντινότερο νοσοκομείο είναι στη Χαλκίδα. «Κλείνουμε ραντεβού σε νοσοκομεία της Αθήνας. Πηγαίνουμε με τρένο και μερικές φορές μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο, καθυστερούμε. Ετσι, χάνουμε το ραντεβού και αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε πίσω άπραγοι. Και ξανά τα ίδια την επόμενη φορά».

Ανέφεραν ένα περιστατικό με μία γυναίκα που παραλίγο να γεννήσει στο Κέντρο Φιλοξενίας, καθώς κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τούς μεταφέρει σε νοσοκομείο. «Αναγκαστήκαμε να πάμε με αυτοκίνητο ιδιώτη. Στο δρόμο, χαθήκαμε και μείναμε και από βενζίνη. Και τελικά φτάσαμε μετά από δύο ώρες», λένε. Και τρέμουν καθώς υπάρχουν και άλλες ετοιμόγεννες γυναίκες στη δομή...

Τα πανό των ΜΚΟ είναι η πρώτη εικόνα που συναντάς στην είσοδο του Κέντρου. Και αυτές είναι που «κάνουν κουμάντο» με ευθύνη του κράτους
Τα πανό των ΜΚΟ είναι η πρώτη εικόνα που συναντάς στην είσοδο του Κέντρου. Και αυτές είναι που «κάνουν κουμάντο» με ευθύνη του κράτους
Δίπλα, σε μια σκιά (ίσως και τη μοναδική του χώρου, αφού η μετατροπή του παλιού εργοστασίου που βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου σε μικρά δωμάτια, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού) κάθεται ένας πατέρας με το γιό του, που είναι άτομο με αναπηρία. Εκτός της αναπηρίας του παιδιού του, εκείνος έχασε το μάτι του μετά από έναν βομβαρδισμό. Πούλησε τα πάντα και πήρε την οικογένειά του και ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι. Ο προορισμός άγνωστος. «Περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα», μας λέει ζώντας παράλληλα με την αγωνία του αγνώστου, τού τι θα ξημερώσει. Τα προβλήματα πολλά για δύο ανθρώπους με θέματα υγείας που ζουν σε αυτόν το χώρο μας εξηγεί. «Η ζωή εδώ είναι δύσκολη και σκληρή. Δεν μπορούμε να κινηθούμε εύκολα εκτός του χώρου, γιατί τα χαρτιά μας είναι ληγμένα και η Αστυνομία μάς σταματά συνέχεια. Αλλά δεν παραπονιέμαι για εμένα. Στεναχωριέμαι για το γιό μου. Δεν μπορώ να του προσφέρω αυτά που θέλω, του προσφέρω ό,τι μπορώ. Βοηθήστε το γιό μου, όχι εμένα ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον».

Κερδισμένοι οι δουλέμποροι

Οσοι μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» ανέφεραν εξωπραγματικά ποσά που έδωσαν στους διακινητές, προκειμένου να τους μεταφέρουν στη χώρα μας. Ενας από τους πρόσφυγες μας λέει: «Εδωσα 50.000 δολάρια ώστε να φτάσω με την οικογένειά μου από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Σχεδόν 5.000 δολάρια ο καθένας ήταν η τιμή που μου ζήτησαν ενώ μέχρι να φτάσουμε στη χώρα σας ξοδέψαμε για ένα μήνα διαμονής στην Τουρκία περίπου 10.000 δολάρια». Δίπλα του, ένας άλλος πρόσφυγας σημειώνει πως «δώσαμε 33.000 δολάρια ώστε να φτάσουμε εδώ. Ημασταν κρυμμένοι με την έγκυο γυναίκα μου μέσα σε μια καρότσα φορτηγού και περιμέναμε για ώρες ώστε να περάσουμε στην Τουρκία από το Ιραν. Τελικά, φτάσαμε εδώ».

Ο προτελευταίος που μας μίλησε ήταν ένας τραγουδιστής στη χώρα του και, όπως μας είπαν αρκετοί από το Κέντρο, ήταν «μεγάλο όνομα». Καθισμένος κάτω από μία πρόχειρη τέντα, μας καλωσορίζει «στο νέο σπίτι του», όπως το ανέφερε. Το πρόσωπό του ανέκφραστο, αλλά τα λόγια του γεμάτα πίκρα και αλήθειες. «Είχα τα πάντα στο Αφγανιστάν. Μετά εμφανίστηκαν οι Ταλιμπάν. Ολα άλλαξαν. Λάμβανα σημειώματα πως πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι με τη μουσική γιατί θα με σκοτώσουν. Μετά ήρθε η ΕΕ και η Αμερική. Λόγω αυτών είμαστε εδώ. Με τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο. Γιατί να γίνει αυτό στη χώρα μου; Γιατί με ανάγκασαν να φύγω;». Αυτές τις ερωτήσεις είχε και ο αυτόκλητος μεταφραστής μας, με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και «ένσημα» στον αμερικανικό Στρατό. Και συμπλήρωσε: «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πληρώνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά τελικά δεν κάνει κάτι. Εμπόδιο στέκεται η ΕΕ που κλείνει τα σύνορα και δε μας αφήνει να πάμε στους συγγενείς μας. Για εκεί που ξεκινήσαμε. Για ποιο λόγο; Για να μείνουμε εδώ; Είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα να μας συμπεριφέρεται έτσι».


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για το πάρκο «Α. Τρίτσης»

Αύριο Δευτέρα, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Τρίτση (δίπλα στο σιντριβάνι) η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία. Ανοιχτό στο λαό - κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών και δημοτική σύμβουλος Ιλίου.

Θα παρέμβουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Θα παραβρεθούν, επίσης, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Αθήνα.

Δίπλα στους πρόσφυγες το ΚΚΕ

Σταθερή είναι η παρουσία του ΚΚΕ στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα. Με εξορμήσεις και επισκέψεις, τα μέλη του ΚΚΕ, συζητούν μαζί τους, στέκονται ενεργά δίπλα στα προβλήματά τους και διοργανώνουν συγκεντρώσεις ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να ανακουφίσουν, όσο γίνεται, τις βασικές ανάγκες τους.

Λόγω της συνεχούς παρουσίας τόσο του ΚΚΕ στο χώρο, οι πρόσφυγες και μετανάστες, μελετούν τα φυλλάδια που τους μοιράζονται και οι συζητήσεις που ανοίγουν βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Είναι αποδεκτή η θέση του Κόμματος πως στηρίζει τα αιτήματά τους με όλες τις δυνάμεις του για προώθηση στις χώρες που θέλουν να πάνε και ταυτόχρονα να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο μένουν εδώ. Παράλληλα, οι συνεχείς προσφορές του κόσμου, μέσα και από τις συγκεντρώσεις ειδών που πραγματοποιούν το ΚΚΕ, επιβεβαιώνουν στους πρόσφυγες και μετανάστες πως ο ελληνικός λαός είναι δίπλα τους και τους στηρίζει παρά τις όποιες παραφωνίες, «ρατσιστικές» και μεμονωμένες.

Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσει στο Κέντρο και το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ