ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προκλητικές φοροαπαλλαγές σε ορίζοντα δεκαετιών!

Κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για τη σωτηρία του τραπεζικού κεφαλαίου

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι όροι της μοιρασιάς του πακτωλού με τις διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Με τις νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις καθιερώνουν το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», το δικαίωμα των τραπεζικών ομίλων να απαλλάσσονται από κάθε φόρο, προκειμένου έτσι να αναπληρώσουν την εμφανιζόμενη χασούρα τους από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «αναβαλλόμενος φόρος» θα ισχύσει για την επόμενη 30ετία!

Συγκεκριμένα :

1) Το φορολογικό όφελος από τη μελλοντική τους κερδοφορία θα το εμφανίσουν στα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια των ισολογισμών τους, προκειμένου έτσι να μειώσουν τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας. Με την προωθούμενη ρύθμιση, πέρα από τις φοροαπαλλαγές, πετυχαίνουν επίσης και τη μείωση των κεφαλαίων που καλούνται να βρουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, την προβλεπόμενη συνεισφορά τους στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθούν από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκλητική φοροαπαλλαγή (μέσω αναβαλλόμενου φόρου) θα ισχύσει σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων, δηλαδή όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τις κάθε είδους θυγατρικές τους.

2) Προβλέπεται ρύθμιση για τους προνομιακούς όρους ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας, στους σημερινούς μεγαλομετόχους, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν. Τα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών (warrants) διαμορφώνονται σε 9 προς 1. Ετσι, εάν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι καλύψουν το 10% της προβλεπόμενης για τους ίδιους ελάχιστης συμμετοχής θα μπορούν μελλοντικά να ανακτήσουν το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Πρόκειται για παρεχόμενη δυνατότητα που, όπως είναι ολοφάνερο, θα την αξιοποιήσουν μόνο στο μέτρο και στο βαθμό που κρίνουν συμφέρουσα την επαναγορά και μόνον όταν ανακάμψουν μετά και τις αλλεπάλληλες κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις.

3) Οι τραπεζίτες έβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για την παροχή εγγύησης στα νέα κρατικά ομόλογα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος τους η αποτίμηση και λογιστική εμφάνιση στο 100% της αξίας τους, έναντι 20% μέχρι 35%, ανάλογα με τις ημερομηνίες λήξης, που έχουν κατρακυλήσει οι τιμές στη δευτερογενή αγορά. Η πρόταση φαίνεται να απορρίπτεται μετά από άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που πυροδότησε τη χτεσινή κατρακύλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

4) Αποφάσισαν να δώσουν παράταση μέχρι 30 Νοέμβρη στη δημοσιοποίηση των ισολογισμών τους για το α' εξάμηνο του 2012. Προφανής στόχος είναι η διαμόρφωση των ισολογισμών τους «κατά τα καλά και συμφέροντα» των ιδιωτών μεγαλομετόχων τους.

5) Συζήτηση για «ρύθμιση των τραπεζικών δανείων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει σε επόμενη συνάντηση. Να σημειωθεί ότι το θέμα άρσης της προστασίας από πλειστηριασμούς (α' κατοικία) συζητείται στο πλαίσιο διαβούλευσης της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση προστασίας λήγει στο τέλος του 2012. Απειλητικό παραμένει το ενδεχόμενο να μη δοθεί άλλη «παράταση», εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει το κύμα των πλειστηριασμών, μετά και την έξαρση των επισφαλών δανείων που εμφανίζουν οι τραπεζίτες.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι ευθύνονται για την κρίση...

Τη στενότερη σύνδεση των κεφαλαίων που διατίθενται από τα ταμεία της ΕΕ με τους στόχους των μνημονίων, αλλά και τη στρατηγική επιδίωξη της άρχουσας τάξης για «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγικών μονοπωλίων, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε με αφορμή την παρουσίαση μελέτης από ιδιωτικό ερευνητικό φορέα με θέμα «Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020, οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα περιοριστούν στα 12 - 13 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, έναντι των 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007 - 2013, ενώ συρρίκνωση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα υπάρξει και στον αγροτικό τομέα, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Αναφερόμενος στην έως σήμερα εμπειρία από τη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, άσκησε κριτική στον τρόπο διάθεσής τους, καθώς «οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα». Η αναπαραγωγή του ...στρεβλού προτύπου στην οποία αναφέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αφορά στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της χώρας, το οποίο, κατά την άποψή του, ήταν απαράδεκτα υψηλό, κάτι που μας οδήγησε τελικά στην κρίση που βιώνουμε σήμερα! Υπεύθυνοι επομένως για την οικονομική κρίση είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι και οι... παράλογες απαιτήσεις τους.

Ως φορέας των πιο αντιδραστικών απόψεων του τραπεζικού κεφαλαίου, ο Γ. Προβόπουλος ισχυρίστηκε ότι «το μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σ' αυτή την κατεύθυνση (του μετασχηματισμού του ελληνικού καπιταλισμού σε εξαγωγική δύναμη). Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη να προχωρήσουμε σ' ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη με πολιτικές που θα διευκολύνουν τις αλλαγές και θα προωθούν την ανάπτυξη».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Προτάσεις για... «ενίσχυση του ανταγωνισμού»

Για αναδιανομή της αγοράς ετοιμάζονται τα μονοπώλια του κλάδου

Ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του «ανταγωνισμού» και του «ανοίγματος της αγοράς», καθώς και με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στα μονοπώλια και την τρόικα, είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το κύκλωμα της διύλισης και διακίνησης υγρών καυσίμων, που υπέβαλε στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, το πακέτο των 31 προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο «την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού», κινείται στην κατεύθυνση της αναδιανομής της πίτας της αγοράς των καυσίμων μεταξύ των μονοπωλίων. «Η ύπαρξη ρυθμιστικών εμποδίων ανατροφοδοτεί τη μη ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας στο νευραλγικό αυτό κλάδο της οικονομίας», διαπιστώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, καθώς και ότι «η κατάσταση αυτή περιορίζει υπέρμετρα, όπως είναι επόμενο, την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία και εισάγουν εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού (...)».

Μεταξύ άλλων προτείνεται: όσον αφορά στο στάδιο της διύλισης να συσταθεί Ανεξάρτητος Οργανισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας, που θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων, έναντι καθορισμένου τιμήματος ή να καθιερωθεί ένα σύστημα πρόσβασης τρίτων στους αποθηκευτικούς χώρους των εταιρειών διύλισης ή εμπορίας ή και τρίτων για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας με εκ των προτέρων καθορισμό όρων. Ακόμη, να καταργηθεί η ελάχιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στη σύμβαση μεταξύ των υπόχρεων και των τρίτων που διαθέτουν πιστοποιημένες αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας και να δοθεί η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ σε ποσοστό μέχρι και 30% .

Για το στάδιο της χονδρικής προτείνεται μεταξύ άλλων να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου για τη χορήγηση αδειών εμπορίας καυσίμων, να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκευτικών χώρων που συνδέονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα, εφόσον έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι.

Για τη λιανική, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους και βυτιοφόρα πέρα από αυτά που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων που είναι μέλη τους. Επίσης, να επιτραπεί η διακίνηση πετρελαιοειδών με βυτιοφόρο σε κάτοχο άδειας λιανικής που δε διαθέτει σήμα («Ανεξάρτητα Πρατήρια») και να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων οχημάτων που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Τέλος, προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και να καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής κατώτατης λιανικής τιμής.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μήνυμα στήριξης στο τουριστικό κεφάλαιο

Τις νέες κατευθύνσεις αναλύουν στην Αθήνα οι Α. Ταγιάνι και Μ. Δαμανάκη

Μήνυμα «αισιοδοξίας» και «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα θέλησε, κατά τα λεγόμενά του, να στείλει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Α. Ταγιάνι με τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, αν και το μήνυμα έχει αποδέκτη μάλλον το τουριστικό μεγάλο κεφάλαιο, καθώς αφορμή για την επίσκεψή του, με τη συνοδεία της Ελληνίδας επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, αποτέλεσε το τουριστικό συνέδριο που διεξάγει σήμερα και αύριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ήρθαν ουσιαστικά για να διαβεβαιώσουν τους επιχειρηματίες, ντόπιους και ξένους, για τη στήριξη της Επιτροπής που προωθεί νέες πολιτικές για τον τουρισμό, αυτή τη φορά και με χρηματοδοτήσεις, ενώ δίνει έμφαση και στο θαλάσσιο τουρισμό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ενώ ο Α. Ταγιάνι συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη.

Ο Α. Ταγιάνι αναφέρθηκε και στις νέες αποφάσεις της Κομισιόν για την «επαναβιομηχάνιση» της ΕΕ, με στόχο έως το 2020 το 20% του ΑΕΠ της ΕΕ να προκύπτει από τη βιομηχανία. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται να δαπανηθούν 80 δισ. ευρώ που θα πάνε στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Από αυτά, 2,5 δισ. ευρώ προορίζονται για τουριστικές «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, ενώ γενικά ειπώθηκε ότι οι «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα ωφεληθούν σημαντικά. Φυσικά, οι σχετικές αποφάσεις προωθούν επιχειρήσεις ...τεχνολογίας, ναυπηγήσεων, αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική βιοτεχνία δεν μπορεί να περιμένει τίποτα, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές και τους ντόπιους συνεταίρους τους.

Από τα όσα είπαν τα δύο στελέχη της Κομισιόν, προβλέπεται νέο μεγάλο «φαγοπότι» στον τουριστικό τομέα το επόμενο διάστημα, κάτι που ταιριάζει και με τις αλλεπάλληλες αξιώσεις των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού. Ο Α. Ταγιάνι χαρακτήρισε «κλειδί» για την οικονομία τον τουρισμό και είπε ότι η Κομισιόν βρίσκεται κοντά σε συνολική συμφωνία και αναμένεται απόφαση για τον θαλάσσιο - παράκτιο τουρισμό, για την εκμετάλλευση λιμανιών και μαρίνων, τη λειτουργία των τουριστικών σκαφών, τις καταδύσεις, την τουριστική αλιεία, αρχαιολογία κλπ. Αναμένεται, ακόμη, η παγίωση έκτακτων διευκολύνσεων που αφορούν την έκδοση βίζας, καθώς σε όλη την ΕΕ ασκούνται πιέσεις για να αυξηθούν οι εύποροι Ρώσοι και Κινέζοι τουρίστες, που πριν καμιά 15αριά χρόνια ήταν ύποπτοι ...λαθρομετανάστευσης και τρομοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ