Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Ξενάγηση στον χώρο και στις προθήκες του βιβλιοπωλείου. Ομιλία εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα νέων της ΣΕΑΑΝ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής που παρέχει πλήρη πρόσβαση στους τυφλούς και στους ανθρώπους με μερική όραση στην τρέχουσα ύλη της εφημερίδας, αλλά και σε παλιότερες εκδόσεις.
Αναδεικνύοντας τη συνεισφορά του «Ριζοσπάστη», η Κομματική Ομάδα Τυφλών σημειώνει ότι «50 χρόνια τώρα, ο "Ριζοσπάστης" βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγώνων των τυφλών, των αναπήρων. Μετά την πτώση της δικτατορίας και την de facto νομιμοποίηση του ΚΚΕ, οι τυφλοί, οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους είχαν και έχουν ένα σταθερό βήμα προβολής των διεκδικήσεών τους, έναν αταλάντευτο συμπαραστάτη στους αγώνες τους για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην αποκατάσταση, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Δεν υπήρχε μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση που να μην προβληθεί από τις στήλες του "Ριζοσπάστη". Οσο τα κυρίαρχα μέσα επέλεγαν να θάψουν τις διεκδικήσεις, τις καταγγελίες για τα προβλήματα, οι τυφλοί, οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες ήξεραν ότι ο "Ριζοσπάστης" και το portal "902.gr" στη συνέχεια θα ήταν το σταθερό βήμα προβολής των αγώνων τους. Οταν στις συνεντεύξεις Τύπου υπήρχε μόνο ένας δημοσιογράφος ήταν αυτός του "Ριζοσπάστη", γεγονός που αναγνωριζόταν και από συνδικαλιστές πολύ πέρα από την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ.
Στις κινητοποιήσεις των τυφλών, των αναπήρων που χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής και παλιότερα και πρόσφατα, μαζί με τους ανάπηρους χτυπήθηκαν και οι δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη". Ο "Ριζοσπάστης" προέβαλε με συνέπεια τη μεγάλη κατάληψη των τυφλών στον πρώην Οίκο Τυφλών στην Καλλιθέα, σήμερα ΚΕΑΤ, την περίοδο Μάη - Οκτώβρη του 1976, συμβάλλοντας και αυτός με τον τρόπο του στις κατακτήσεις αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, όπως τη δημοσιοποίηση της Σχολής Τυφλών, κ.λπ. Ηταν η εφημερίδα που με συνέπεια, με σταθερότητα αποκάλυψε τη μεγάλη απάτη Εκκλησίας, επαγγελματιών φιλάνθρωπων και κράτους μέσω του φιλανθρωπικού σωματείου "Οίκος Τυφλών" που διαχειριζόταν τότε τη Σχολή της Καλλιθέας και είχε συγκεντρώσει μία τεράστια περιουσία επ' ονόματι των τυφλών. Γι' αυτό ο "Ριζοσπάστης" υπέστη και διώξεις. Ο "Ριζοσπάστης" πολλά χρόνια μετά τη λήξη της κατάληψης τραβιόταν στα δικαστήρια, επί "συκοφαντική δυσφημίσει" με μηνυτές τους επαγγελματίες φιλάνθρωπους του ΔΣ του πρώην φιλανθρωπικού σωματείου "Οίκος Τυφλών". Ομως, δεν οπισθοχώρησε, δεν έκανε βήμα πίσω από την αποκάλυψη της αλήθειας, της προβολής των προβλημάτων των τυφλών.
Τον Ιούνη του 1992, ο "Ριζοσπάστης" και η "Σύγχρονη Εποχή", με μοναδικό κριτήριο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του λαού, χωρίς πομπώδεις ανακοινώσεις, αρχίζουν να διαθέτουν δωρεάν σε δισκέτα για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με μερική όραση το κυριακάτικο φύλλο στην αρχή, αλλά και όλες τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" και το καθημερινό φύλλο του "Ριζοσπάστη" στη συνέχεια. Το πρώτο φύλλο του "Ριζοσπάστη" που παίρνουν σε δισκέτα οι τυφλοί της χώρας μας ήταν το κυριακάτικο φύλλο που έδινε στη δημοσιότητα μεταφρασμένη ολόκληρη τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ο "Ριζοσπάστης", σταθερός στην επιλογή του από τη μέρα που βγαίνει στο ίντερνετ, γίνεται και άμεσα προσβάσιμος με μοναδικό τρόπο για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με μερική όραση με τη γνωστή επιλογή μόνο κείμενο. Γι' αυτήν την πρωτοπόρα, καινοτόμα πρωτοβουλία του "Ριζοσπάστη", βραβεύτηκε τον Γενάρη του 1999 με ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Αλλωστε δεν ήταν λίγοι οι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες, μακριά από την πολιτική του ΚΚΕ που αναγνώρισαν την παραπάνω προσφορά. Αλλωστε, έχει μείνει η δήλωση καθηγητή πανεπιστημίου στους φοιτητές του ότι αν θέλετε να δείτε υλικό για τα ΑμεΑ και την Ειδική Αγωγή κάντε αναζήτηση στην ιστοσελίδα του "Ριζοσπάστη"».
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης να περάσει διά περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ΤΕΘΑ του υπουργείου Αμυνας και του δήμου για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» για 99 χρόνια. Η τροποποίηση περιλαμβάνει την παράταση της χρονικής διάρκειας υλοποίησης των προβλεπόμενων εργασιών έως τις 30/4/2026, και την παράδοση των 83 διαμερισμάτων στο ΤΕΘΑ από την ακίνητη δημοτική περιουσία έως εκείνη την ημερομηνία.
Η διοίκηση, χωρίς να στείλει ούτε τη δική της τοποθέτηση για το ζήτημα, κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να αποφασίσουν την Πέμπτη 24/10 για το μέλλον του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά (ΜΠΠΜ) από τα τηλέφωνα και τα email!
Ο Μ. Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τηλεφώνησε στον δήμαρχο και τον κάλεσε να θέσει το θέμα στην επόμενη τακτική συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη. Επίσης ζήτησε όλη την αλληλογραφία μεταξύ δήμου, ΤΕΘΑ και Επιτροπής Δημοσιονομικού ελέγχου (ΕΔΕΛ) που να δικαιολογεί την όποια αναγκαιότητα για άμεση απόφαση.
Μετά την επιμονή της διοίκησης η «Λαϊκή Συσπείρωση» απείχε από την ψηφοφορία - κοροϊδία, κάνοντας λόγο για πράξη που θα αποτελεί μνημείο εμπαιγμού του λαού για πολλά χρόνια.
Με βάση την αρχική σύμβαση που υπογράφηκε το 2017 και έθεσε τους όρους παραχώρησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου με σκοπό τη δημιουργία του ΜΠΠΜ, το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός 6ετίας. Το Πάρκο έπρεπε να είναι σε πλήρη ανάπτυξη ήδη από την έναρξη του 2025 και ακόμα δεν έχει φυτευτεί ούτε θάμνος, ενώ στα 26 κτίρια που προβλέπονται δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ούτε το μισό (Α2)! Και τώρα δίνεται και επισήμως παράταση μέχρι τον Απρίλη του 2026.
Με τη σύμβαση αυτή, ουσιαστικά η κυβέρνηση αποσύρει την ευθύνη της από τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του ΜΠΠΜ. Μεταθέτει το σύνολο της επένδυσης στον δήμο, και στο έδαφος της κρατικής υποχρηματοδότησης ανοίγει πεδίο για τους επιχειρηματίες, τους εργολάβους και τις αναπτυξιακές εταιρείες. Προβλέπει ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τα καθαρά κέρδη των οποίων θα οδηγούνται στο ΤΕΘΑ σε ποσοστό 5%. Επίσης δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης ή παραχώρησης σε τρίτους, έναντι ανταλλάγματος, μέρους ή του συνόλου των κτιρίων ή του περιβάλλοντος χώρου, με το ΤΕΘΑ να λαμβάνει ως αντάλλαγμα ποσοστό 5% επί του μισθώματος ή ανταλλάγματος.
Επίσης παραχωρούνται 83 διαμερίσματα κατά πλήρη κυριότητα στο ΤΕΘΑ από την ακίνητη δημοτική περιουσία, το κόστος της ανακαίνισης των οποίων θα αναλάβει ο δήμος, με τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές να τρίβουν τα χέρια τους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι η διοίκηση του δήμου «με fast track διαδικασίες προσπαθεί να υλοποιήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για το πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά" και να δώσει διαπιστευτήρια "καλού παιδιού" στην κυβέρνηση. Φοβάται τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, και αποφασίζει με κλειστές πόρτες να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς επιχειρηματιών και κυβέρνησης. Η στάση αυτή αποτελεί συνέχεια της εχθρικής της στάσης απέναντι στον λαό και στη διεκδίκησή του».
Ενδεικτικά θυμίζει τα εξής για τη δημοτική αρχή:
- Πήγε «από την πίσω πόρτα» να υλοποιήσει την παραχώρηση του κτιρίου της Ταξιαρχίας στην Ι. Μ. Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, αλλά «έφαγε τα μούτρα της».
- Καταψήφισε, μαζί με δημοτικούς συμβούλους της προηγούμενης διοίκησης, ψήφισμα φορέων, συλλόγων και εργατικών σωματείων για Μητροπολιτικό Πάρκο ελεύθερο στον λαό και κλειστό στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
- Και αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της σε πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθούν ως θέμα τακτικής συνεδρίασης οι εξελίξεις που αφορούν το ΜΠΠΜ, με γνώση όλου του λαού του δήμου.
Την απαράδεκτη και αναίτια προσαγωγή δύο φοιτητών μελών της ΚΝΕ, χτες το απόγευμα, στο κέντρο της πόλης των Σερρών, καταγγέλλει το Τομεακό Συμβούλιο Σερρών της ΚΝΕ.
Τα μέλη της ΚΝΕ ήθελαν να ενημερώσουν τους μαθητές και τους φοιτητές των Σερρών για το μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο της Δευτέρας 4 Νοέμβρη, τοποθετώντας πανό σε κεντρικό σημείο της πόλης.
«Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και το πανεπιστήμιο στις Σέρρες, εντείνει την καταστολή απέναντι σε αγωνιστές φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ. Ο σκοπός τους είναι φανερός: Να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους μαθητές και τους φοιτητές της πόλης! Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό», σημειώνει το ΤΣ Σερρών της ΚΝΕ.
Σοβαρό περιστατικό αστυνομικής βίας σημειώθηκε, σύμφωνα με καταγγελία, στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), καθώς αστυνομικοί φαίνεται ότι αναίτια επιτέθηκαν και συνέλαβαν πατέρα μπροστά στο βρέφος και την σύντροφό του.
Σύμφωνα με καταγγελία που επιβεβαιώνεται και από βίντεο περαστικών που «κυκλοφορεί» από χτες στα ΜΜΕ, μέλη της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» κατά τη διάρκεια ελέγχου χτύπησαν με γροθιές στον κεφάλι πατέρα, επειδή τους ζήτησε «να μην ακουμπήσουν το 3 μηνών μωρό που βρισκόταν στην κούνια». Στο ίδιο βίντεο φαίνεται ότι οι αστυνομικοί στη συνέχεια αποφάσισαν να περάσουν χειροπέδες και σε δεύτερο άτομο της παρέας το οποίο διαμαρτυρήθηκε για αυτή τη συμπεριφορά. Και οι δύο, σύμφωνα με την καταγγελία, αφού μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα στην οδό Αριστοτέλους, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αντίσταση κατά της Αρχής.
Ενάντια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό
Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα εργατικών - λαϊκών φορέων νομών της Δυτικής Ελλάδας.
Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα της δημοτικής αρχής Πάτρας, των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό» συνυπογράφουν πάνω από 190 φορείς νομών της Δυτικής Ελλάδας, με το μαχητικό κάλεσμα στον λαό της περιοχής να συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες ώστε οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να γίνουν ακόμα περισσότεροι.
Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε Πάτρα και Μεσολόγγι, μετά και τη μαζική σύσκεψη των φορέων που συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα, που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οχι στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, φτηνό ρεύμα για όλο τον λαό!».