ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τοκογλυφία με πατέντα

Με κρυφά και φανερά χαράτσια βάζουν στο χέρι τη λαϊκή αποταμίευση. Στο 18% και ...βάλε το πραγματικό επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες

Λησταρχεία του λαϊκού μόχθου έχουν αποδειχτεί οι τράπεζες, οι οποίες αξιοποιώντας στο έπακρο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών και εισοδημάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες διαπιστώνουν πως οι καταθετικοί λογαριασμοί τους ξαλαφρώνονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους αετονύχηδες του τραπεζικού κεφαλαίου, οι οποίοι με διάφορα κόλπα καταφέρνουν όχι μόνο να μη δίνουν ούτε ευρωσένς τόκου (άλλωστε, βρίσκεται ήδη σε πρακτικά ανύπαρκτα επίπεδα) αλλά επιπλέον χρεώνουν και πρόσθετα χαράτσια με τη μορφή προμηθειών, εξόδων διαχείρισης και πάει λέγοντας... Οι τράπεζες επιστρατεύουν κάθε είδους κόλπα, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις αποταμιεύσεις, να αυξήσουν την τοκογλυφία πάνω στα δάνεια, με κρυφές και φανερές χρεώσεις, να χαρατσώσουν οτιδήποτε κινείται αλλά ακόμη και ό,τι δεν κινείται, όπως τους καταθετικούς λογαριασμούς που οι ίδιες - με το έτσι θέλω - χαρακτηρίζουν σε «ακινησία». Εκτός από τα ανύπαρκτα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών και την τοκογλυφία πάνω στα δάνεια των νοικοκυριών, υπάρχει και σωρεία άλλων χρεώσεων με τη μορφή προμηθειών και κρυφών επιβαρύνσεων, οι οποίες με τις πλάτες των κυβερνώντων περνάνε στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα τα επιτόκια και τις διάφορες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα. Ταυτόχρονα, σπεύδει να σημειώσει πως «οι πληροφορίες που παρουσιάζονται προέρχονται από τρίτες πηγές (τράπεζες) και μεταφέρονται όπως δόθηκαν, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος». Επίσης, πως «σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παροχή συμβουλής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πρόταση». Είναι δηλαδή φανερό πως ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας κρατάει «πισινή» για την πιθανότητα οι «πληροφορίες» που της δόθηκαν από τους τραπεζίτες να μην ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ληστείας.

Διαφημιστικές απάτες

Αλλωστε, η τελευταία διαφημιστική απάτη που προβάλλουν οι τραπεζίτες αφορά σε υποτιθέμενα χρηματικά δώρα που ...χαρίζουν σε δανειολήπτες στεγαστικών επιτοκίων. Πρώτη και καλύτερη μπήκε στο χορό η «Εθνική Τράπεζα με τον ισχυρισμό πως σε κάθε 100.000 ευρώ δανείου «χαρίζει» 4.000 ευρώ και μάλιστα «στο χέρι». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις αμέσως επόμενες μέρες έσπευσε και ο λοιπός «ανταγωνισμός» να «χαρίσει» ανάλογα ή και υποτιθέμενα μεγαλύτερα ποσά. Και βέβαια όλα αυτά δεν είναι παρά ένα ακόμη διαφημιστικό ψέμα. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες προσαυξάνουν τα επιτόκια ανάλογα με το ύψος του «δώρου» που υποτίθεται ότι χαρίζουν. Είναι φανερό πως η απόλυτη καχυποψία των υπερδανεισμένων νοικοκυριών είναι η μόνη στάση που αρμόζει σε αυτές και άλλες πρακτικές των τραπεζών.

Τραπεζικά χαράτσια

Από την κατηγορία «έξοδα και προμήθειες τραπεζικών εργασιών» που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος σταχυολογούμε και τα παρακάτω:

  • Χαράτσια «διαχείρισης»: Η «Αλφα Μπανκ» αρπάζει 9 ευρώ στο εξάμηνο εφόσον το μέσο ημερήσιο υπόλοιπο εξαμήνου είναι κάτω από τα 300 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, κατάθεση ύψους 1.000 ευρώ με διάρκεια κατάθεσης 45 ημερών αποδίδει ημερήσιο υπόλοιπο - σε εξαμηνιαία βάση - στα 250 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο που αυθαίρετα έβαλαν οι εν λόγω φωστήρες. Ετσι και ο λογαριασμός αυτός θα ξαλαφρωθεί κατά 9 ευρώ στο εξάμηνο. Το ίδιο κόλπο με μικροδιαφορές στους «υπολογισμούς» αξιοποιούν η «Εμπορική Τράπεζα», η «Πειραιώς» κ.ά. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός Ομιλος της χώρας, η «Εθνική Τράπεζα» «διαφοροποιείται» χρεώνοντας άλλου τύπου χαράτσια. Συγκεκριμένα ξελαφρώνουν τις δοσοληψίες στο γκισέ με 0,75 ευρώ τη συναλλαγή (για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ) κ.ά.
  • «Ακίνητοι» λογαριασμοί: Οι τράπεζες δε χαρατσώνουν μόνο την κίνηση των καταθετικών λογαριασμών αλλά και τις καταθέσεις που οι ίδιες χαρακτηρίζουν σε «ακινησία». Με το συγκεκριμένο κόλπο, έχουν βάλει στο χέρι εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών. Η «Εθνική Τράπεζα» για αδράνεια από τον 18ο μέχρι τον 30ό μήνα χρεώνει 0,60 ευρώ το μήνα και από τον 31ο μήνα και μετά με 1 ευρώ το μήνα. Η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) σε «αδρανείς λογαριασμούς», πάνω από 12 μήνες χρεώνει «πάγιο» που ξεκινά από τα 2,5 ευρώ. Η «Νόβαμπανκ» από 2 ευρώ το μήνα όταν το μέσο υπόλοιπο του προηγούμενου εξαμήνου είναι κάτω από 200 ευρώ και δεν έχει γίνει κίνηση στο τελευταίο εξάμηνο. Με 1 ευρώ το μήνα ξαλαφρώνει τους λογαριασμούς σε ακινησία 18 μηνών (και με μέσο υπόλοιπο μέχρι 250 ευρώ) και η «Τράπεζα Πειραιώς» κ.ο.κ. Είναι, δηλαδή, φανερό πως ένας μικρολογαριασμός θα έχει «κάνει φτερά» μέσα σε λίγους μόνο μήνες, για να καταλήξει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.
  • Συναλλαγές από ΑΤΜ: Η ληστεία γίνεται στις περιπτώσεις ανάληψης αποταμιεύσεων σε αυτόματες μηχανές διαφορετικών τραπεζών από αυτές στις οποίες έχει κατατεθεί ο λογαριασμός (διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ). Η «Αλφα Μπανκ» ξεκινά από 1,5 ευρώ για κάθε μικροανάληψη (μέχρι 100 ευρώ), η «Σίτιμπανκ» ανεβάζει την ταρίφα στα 2,5 ευρώ, η «Εθνική» χρεώνει πάγιο 1,5 ευρώ και επιπλέον 5 τοις χιλίοις επί του ποσού, η «Γιούρομπανκ» από 1,5 μέχρι 3 ευρώ κλπ. Στο σύστημα «ΔΙΑΣ» χρεώνονται χαράτσια ακόμη και για μια απλή ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού! Το συγκεκριμένο στις τράπεζες του Λάτση και του Κωστόπουλου τιμωρείται με 0,50 ευρώ, στην «Εθνική» και την «Εμπορική» με 0,44 ευρώ, στην «Πειραιώς» με 0,55 ευρώ κ.ο.κ.
  • Πιστωτικές κάρτες: Η τοκογλυφία φτάνει στο απόγειό της. Η Τράπεζα Ελλάδας για τα επιτόκια αυτά παίρνει ως αντιπροσωπευτική της κατηγορίας την κάρτα «Classic». Το πραγματικό κόστος όπως το υπολογίζει η κεντρική τράπεζα (επιτόκια, ετήσιες «συνδρομές» και διάφορα άλλα χαράτσια) φτάνει μέχρι και 21,10% («Εγνατία Τράπεζα»). Οι πλέον συνηθισμένες επιβαρύνσεις διαμορφώνονται στο εύρος 17,5% - 18,5%, δηλαδή 5 και πλέον φορές πάνω από τον τιμάριθμο. Το «Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης» στη «Γιούρομπανκ» φτάνει σε 19,09%, στην «Ασπίς Μπανκ» σε 18,37%, στην «Αλφα Μπανκ» σε 17,83%, στη «Σίτιμπανκ» σε 17,56%, στη Γιούρομπανκ σε 18,55%, στη «Νόβαμπανκ» σε 17,91%, στην «Αγροτική σε 18,70%, στην «Πειραιώς» σε 18,30% κλπ. Φαρμάκι είναι η ανάληψη μετρητών μέσα από τις πιστωτικές κάρτες. Εκτός από τους τόκους, οι περισσότερες χρεώνουν ποσά που ξεκινούν από τα 3 ευρώ για κάθε συναλλαγή. Σε περίπτωση ανάληψης από άλλη τράπεζα τα χαράτσια ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο. Και από πάνω υπάρχει η «συνδρομή» που πληρώνουν τα θύματά τους, που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ το χρόνο.
  • Καταθέσεις σε τρίτους: Πάρα πολλές τράπεζες χρεώνουν ποσά από 1 μέχρι 1,5 ευρώ σε κάθε κατάθεση που γίνεται σε λογαριασμό τρίτων.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Τα λεγόμενα «ανοικτά δάνεια» επιβαρύνονται και με «ετήσια συνδρομή» («Alpha Bank» και «Γιούρομπανκ», «Εθνική» 70 ευρώ, «Εμπορική» 50 ευρώ κ.ο.κ.). Στα καταναλωτικά δάνεια «χωρίς εξασφάλιση» χρεώνουν υπέρογκα έξοδα με πρόσχημα την ...εξέταση του φακέλου του υποψηφίου θύματος. Και, βέβαια, η πραγματική επιβάρυνση σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 16%, διαμορφώνεται δηλαδή 4 φορές πάνω από τον πληθωρισμό.

Αντρέας ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ