ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ζητούν τροφεία για να δώσουν φαΐ στα βρέφη

Αυτό αποφάσισαν συγκυβέρνηση, Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Οταν, πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την πρότασή της, να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών για κάθε παιδί που θα φιλοξενηθεί στους παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερα, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει μέχρι και κόψιμο του φαγητού. Τότε, η συγκυβέρνηση, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, πανηγύριζαν πως δόθηκε λύση στο αδιέξοδο.

Πριν από μερικές μέρες επιβεβαιώθηκε ότι για να φάνε φαγητό τα βρέφη που πηγαίνουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει οι γονείς τους να πληρώσουν επιπλέον τροφεία! Μέχρι τώρα, για όσα παιδιά είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γονείς τους δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ, αφού όλο το ποσό για το κόστος των υπηρεσιών για κάθε βρέφος καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ. Μιλάμε για 61.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών... Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν γι' αυτό και έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, που χρηματοδοτεί παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, μέσω ΕΣΠΑ, «κατόπιν της προκύπτουσας μείωσης των ετήσιων ανώτατων ορίων δαπάνης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την παροχή προγεύματος ή απογευματινού». Στην πράξη αυτό θα σημάνει επιβάρυνση των γονιών, μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους πλήρη διατροφή, όπως πρέπει.

Θυμίζουμε ότι το κόστος που χρηματοδοτεί το εν λόγω πρόγραμμα -το οποίο είχαν επιλέξει οι γονείς ακριβώς επειδή ήταν δωρεάν- μειώθηκε σημαντικά με απόφαση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 53.000 παιδιά που είχαν μείνει εκτός, με βάση τις αιτήσεις. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΚΕΔΕ συμφώνησε με την απόφαση αυτή, εγκαταλείποντας το αρχικό της αίτημα να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω πρόγραμμα με επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ, ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά το κόστος ανά παιδί, όπως διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου, της ΚΕΔΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Νέου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, διαμορφώνεται ως εξής: Το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την ΕΕΤΑΑ ανά θέση που θα καλυφθεί, για το 2012 - 2013:

  • Στους Βρεφικούς - Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.237,5 ευρώ με σίτιση και σε 2.975 ευρώ χωρίς σίτιση.
  • Στους Παιδικούς Σταθμούς μειώνεται επίσης κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 2.537,5 ευρώ με σίτιση και 2.275 ευρώ χωρίς σίτιση.
  • Στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) μειώνεται κατά 30% και διαμορφώνεται σε 1.400 ευρώ.
  • Στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία) και τα Προνήπια με αναπηρία παραμένουν αμετάβλητα, δηλαδή στο ύψος των 7.000 ευρώ.
Ανάστατοι οι γονείς

Πολλοί σταθμοί ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν υπερβολικά ποσά για τη σίτιση του παιδιού τους, ενώ πολλοί ιδιωτικοί τους αρνούνται να το φέρνουν από το σπίτι τους (κάτι που ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή όχι), αναγκάζει γονείς ή να πληρώσουν ή τους οδηγεί σε αδιέξοδο γιατί μπορεί να μην έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ένα χαράτσι, το οποίο μάλιστα ο γονιός δεν είχε υπολογίσει όταν κατέθετε την αίτηση ένταξης σε αυτό το πρόγραμμα. Στο κόστος αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και η μεταφορά των μαθητών από και προς το σταθμό, η οποία καλυπτόταν μέχρι πέρσι όχι όμως και φέτος. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που ζητούν έως και 2.000 ευρώ ετησίως για τη μεταφορά των παιδιών. Αμφίβολη είναι και η ποιότητα των υπολοίπων υπηρεσιών που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Δεν αποκλείεται να ζητηθούν νέα χαράτσια για να υπάρχει θέρμανση, παιδαγωγικό υλικό, ιατρικές επισκέψεις, προσωπικό, λειτουργικά έξοδα γενικά; Επίσης, δεν αποκλείεται, ακριβώς λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης, η αύξηση των τροφείων στους γονείς που ήδη πληρώνουν, καθώς τα παιδιά τους δεν φιλοξενούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Ηδη, σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές έχουν ξεκινήσει να ζητούν τα πρόσθετα τροφεία για να σιτίζονται τα παιδιά (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/9).

Να θυμίσουμε ότι πέρα από τα περίπου 61.000 παιδιά που εξυπηρετούνται μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν χιλιάδες άλλα που μένουν εκτός σταθμών γενικά. Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν ελέω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού, αν και αυτοί ζητούν τροφεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και μάλιστα υψηλά. Παιδιά ανέργων δε έγιναν δεκτά στους σταθμούς που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να είναι σε αδιέξοδο, καθώς τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τροφεία των ιδιωτικών.

Πλαίσιο αιτημάτων για άμεσες λύσεις

Μπροστά στην εκρηκτική αυτή κατάσταση, περίπου στα τέλη Αυγούστου, 24 Συνδικάτα της Αττικής πρόβαλαν το ζήτημα, με κινητοποιήσεις και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, καταθέτοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που δίνει άμεσα λύσεις στο εκρηκτικό πρόβλημα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων βρεφών και νηπίων από τους σταθμούς.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν τα Συνδικάτα είναι:

  • Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστούν με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση, καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου. Να μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Να γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές. Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν.

Χρ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ