ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Εθελοντές» και στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων τους!

Τι προβλέπει η μελέτη της ΕΤΕΒΑ για την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντισμού, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της «Αθήνα 2004»

Οσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων από την Αστυνομία! Το μέτρο αυτό, που συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων για χιλιάδες ανθρώπους που θα προσφερθούν εθελοντικά να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των αγώνων, αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των εθελοντών. Αυτό προβλέπει σχετική μελέτη που εκπόνησε η ΕΤΕΒΑ, με αντικείμενο τον Εθελοντισμό το 2004, για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Και αν αναλογιστεί κανείς ότι ο έλεγχος των στοιχείων 150.000-200.000 υποψηφίων εθελοντών ενδέχεται να γίνεται μέσω της βάσης δεδομένων των εθελοντών, που θα δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Εθελοντισμού της «Αθήνα 2004», τότε είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένας άριστος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου χιλιάδων ανθρώπων για τις αστυνομικές αρχές. Τα στοιχεία που θα περιέχονται στη βάση δεδομένων της «Αθήνα 2004» θα έχουν προέλθει από τις προσωπικές συνεντεύξεις που θα παραχωρήσουν οι υποψήφιοι εθελοντές και στις οποίες είναι αυτονόητο ότι δε θα ρωτηθούν μόνο για το ονοματεπώνυμό τους και την ηλικία τους, αλλά για τις καθημερινές δραστηριότητές τους, τα ενδιαφέροντά τους και πολλά άλλα, στα οποία οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση..!

Στη μελέτη της ΕΤΕΒΑ για τον εθελοντισμό, περιγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος έως και το 2004, ώστε να βρεθούν εθελοντές που θα βοηθήσουν στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόγραμμα του εθελοντισμού που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» και που θα συνδυαστεί με την Ολυμπιακή Εκπαίδευση, θα έχει ως στόχο την προσαρμογή των πολιτών στην κυρίαρχη λογική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των πολυεθνικών για Ολυμπιακούς Αγώνες - λογική του ντόπινγκ, της άκρατης εμπορευματοποίησης και του χρηματισμού «αθανάτων» κλπ.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει η μελέτη της ΕΤΕΒΑ, βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Κριτήρια επιλογής και τομείς εθελοντισμού

Βασική επιδίωξη της «Αθήνα 2004» πρέπει να είναι η διαπίστευση περίπου 60.000 εθελοντών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε από αυτούς να αξιοποιηθούν οι 40.000-50.000 εθελοντές. Το σύνολο των αιτήσεων των υποψηφίων εθελοντών θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150.000-200.000.

Οι τομείς στους οποίους θα χρησιμοποιηθούν εθελοντές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι εξής: Ασφάλεια, προστασία και πρόληψη ατυχημάτων. Διαπίστευση. Μεταφορές. Ιατρική φροντίδα και πρώτες βοήθειες. Τελετές έναρξης και λήξης. Λαμπαδηδρομία. Διερμηνεία, μετάφραση και υπηρεσίες αεροδρομίου. Υπηρεσίες προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Εξυπηρέτηση του κοινού και των θεατών. Εξυπηρέτηση των αθλητών και υπηρεσίες στους αθλητικούς χώρους. Διανομή μεταλλίων. Διοικητικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες στο Κέντρο Τύπου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τεχνολογία, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Ελεγχος ντόπινγκ. Υπηρεσίες στο Ολυμπιακό Χωριό.

Τα κριτήρια επιλογής θα είναι τα εξής:

  • Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.
  • Θα πρέπει να αποδεχτούν τον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων από τις αστυνομικές αρχές.
  • Να διαθέσουν ελάχιστο χρόνο 10 εργάσιμων ημερών και δύο αργιών, μεταξύ της τελετής έναρξης και λήξης των αγώνων.
  • Να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά τη βασική και την ειδική εκπαίδευση.
  • Να γνωρίζουν ξένη ή ξένες γλώσσες και να έχουν εμπειρία σε θέματα διοίκησης έργων, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, Τύπου.
  • Να συμφωνήσουν για την παραχώρηση προσωπικών συνεντεύξεων.
  • Να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στην Αθήνα ή να μένουν στην Αθήνα.
Αγνωστο το κόστος

Το κόστος του προγράμματος του Εθελοντισμού είναι μέχρι στιγμής άγνωστο! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία το τελικό κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 27 δισ. δρχ., αν και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος για τον εθελοντισμό είχε κάνει λόγο για συνολικό κόστος ύψους 25 δισ. δρχ. (κυβέρνηση και «Αθήνα 2004»).

Αντίθετα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος των δράσεων, που στο μεγαλύτερο μέρος αφορούν την «Αθήνα 2004», θα φτάσει τα 26,2 δισ. δρχ.!

«Μια πρώτη προσέγγιση, αναφέρει η μελέτη, ανεβάζει το κόστος του εθελοντισμού στα 23 δισ. δρχ. χωρίς να περιλαμβάνεται στο ανωτέρω ποσό το κόστος εκπαίδευσης - κατάρτισης (η "Αθήνα 2004" έχει προϋπολογισμό 3,2 δισ. δρχ. για το σχετικό κόστος), το κόστος ασφάλισης, το κόστος διαμονής των εθελοντών και το κόστος μεταφοράς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της ΕΤΕΒΑ, αναλυτικά θα απαιτηθούν τα εξής ποσά:

  • Για το προσωπικό της Διεύθυνσης Εθελοντισμού της «Αθήνα 2004» 4,2 δισ. δρχ. Υπολογίζεται ότι θα εργαστούν περίπου 76 άτομα επί τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, 4 δισ. δρχ. θα κοστίσουν οι 6.000-8.000 αμειβομένων εθελοντών που θα χρειαστούν.
  • Για την ένδυση και την υπόδηση 2,3-2,8 δισ. δρχ. Η πλήρης ενδυμασία θα κοστίσει γύρω στις 35.000-40.000 δρχ. ανά εθελοντή.
  • Για τη σίτιση 2,1 δισ. δρχ. Η μέση επιβάρυνση ανά εθελοντή (φαγητό και αναψυκτικό) ημερησίως θα είναι 1.200 δρχ.
  • Για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία του εθελοντισμού 0,6 δισ. δρχ.
  • Για το κόστος διαφήμισης και προβολής του εθελοντισμού 2 δισ. δρχ.
  • Για το κόστος διανομής του ερωτηματολογίου, 0,3 δισ. δρχ.
  • Για το κόστος των κινήτρων των εθελοντών τα 2 δισ. δρχ.
  • Για το κόστος της μετακίνησης των εθελοντών 1 δισ. δρχ. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μετακίνησης των εθελοντών κατά τη διάρκεια των αγώνων (60.000Χ10.000 ανά εθελοντή) δαπάνες για μετακινήσεις υποψηφίων εθελοντών για συνέντευξη κλπ.
  • Για το κόστος εκδηλώσεων, ημερίδων και εκθέσεων 1 δισ. δρχ. Εκτιμάται ότι στα 4 έτη θα διενεργηθούν περίπου 50 εκδηλώσεις ανά το πανελλήνιο με μέσο κόστος 20 εκατ. δρχ. ανά εκδήλωση.
  • Για το κόστος των διαφόρων δαπανών 1 δισ. δρχ. Σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων εθελοντών, ειδικών περιπτέρων στο Μετρό, διαγωνισμοί σε εκπομπές ραδιοφωνίας και τηλεόρασης κλπ.
  • Για το κόστος έκδοσης εντύπων εφημερίδας, περιοδικών για εθελοντισμό 1,5 δισ. δρχ. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται η έκδοση και αποστολή 600.000 εντύπων ετησίως με μέσο κόστος 600 δρχ. ανά έντυπο.
Τα κίνητρα των εθελοντών

Τα κίνητρα που προτείνει η μελέτη για την προσέλκυση εθελοντών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα κίνητρα γνώσεων, τα υλικά κίνητρα και τα ηθικά κίνητρα.

Τα κίνητρα γνώσεων αφορούν: την εκμάθηση ξένων γλωσσών (φροντιστήρια, παραμονή σε χώρες εξωτερικού). Την εξειδικευμένη κατάρτιση (Internet, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, δημοσιογραφία, παραϊατρικά επαγγέλματα). Την παροχή υποτροφίας για μετεκπαίδευση.

Τα υλικά κίνητρα προβλέπουν: Δωρεάν εισιτήρια ή εισιτήρια με έκπτωση για την παρακολούθηση στην Ελλάδα αθλητικών αγώνων πριν τους αγώνες. Δωρεάν εισιτήρια για παρακολούθηση διαφόρων αγωνισμάτων (χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλους θεατές, όπως έγινε στο Σίδνεϊ για πάλη και ξιφασκία) και τελετών των αγώνων. Αναμνηστικές κονκάρδες και διπλώματα. Δωρεάν εισιτήρια ή εισιτήρια με έκπτωση για παρακολούθηση αγώνων στο εξωτερικό, πριν τους αγώνες. Οικονομική κάλυψη εξόδων διαμονής εθελοντών (στην περίπτωση που είναι αδύνατη η δωρεάν διαμονή). Δωρεάν εισιτήρια ή εισιτήρια με έκπτωση για την παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Δώρα από τους χορηγούς (ρολόγια, τσάντες, ημερολόγια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.).

Τα ηθικά κίνητρα προβλέπουν: Τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναγραφή ονοματεπωνύμου σε ειδική απολογιστική έκδοση της «Αθήνα 2004». Εκδοση ειδικού βιβλίου Εθελοντισμού με σύντομο βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία εθελοντών. Συνέντευξη, παρουσίαση εθελοντών σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, ημερίδες κλπ. Πρόσκληση για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αποχαιρετιστήριο πάρτι για τους εθελοντές.

Δράσεις εθελοντισμού

Η μελέτη της ΕΤΕΒΑ αναφέρει τις απαραίτητες δράσεις για την προσέλκυση των εθελοντών. Το μηχανισμό, δηλαδή, μέσα από τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» ώστε να προσελκύσουν εθελοντές. Συγκεκριμένα, η μελέτη προτείνει τα εξής:

  • Προβολή - διαφήμιση του εθελοντισμού: Ευρύτατη καμπάνια δημοσιότητας του εθελοντισμού κατά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά λίγο πριν την προώθηση των εντύπων αίτησης συμμετοχής.
  • Εκδοση εντύπων, περιοδικών, εφημερίδας εθελοντών: Η έκδοση εξειδικευμένων εντύπων, περιοδικών και εφημερίδας με τα νέα του εθελοντισμού, εκτιμά η μελέτη ότι θα βοηθήσει στην ενημέρωση, εγρήγορση και προσέλκυση των εθελοντών, όπως συνέβη και στις Ολυμπιάδες της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και του Σίδνεϊ. Τα έντυπα αυτά θα αποσταλούν σε όλους τους εν δυνάμει εθελοντές.
  • Εκπομπή ραδιοφώνου και τηλεόρασης: Θα δημιουργηθεί ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας για τους εθελοντές (ίσως δύο φορές την εβδομάδα στην εκκίνηση του εθελοντισμού και συνέχεια εβδομαδιαίο πρόγραμμα) καθώς και ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα (μηνιαίο). Τα προγράμματα αυτά πρέπει να προσφέρουν κάποια δώρα στους νικητές (βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, άλλα καταναλωτικά είδη, εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).
  • Εκπομπή μέσω του διαδικτύου (Ιντερνετ): Και μέσω του διαδικτύου θα πρέπει να υπάρχουν διαγωνισμοί με δώρα.
  • Υλοποίηση του προγράμματος προσέλκυσης των εθελοντών με εκθέσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικά προγράμματα, συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ