ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Δύσκολα χρόνια για μικρομεσαίους

Ο «Ρ» δημοσιεύει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από έγγραφο εργασίας της Ελληνικής Προεδρίας

Ετη βίαιου ξεκληρίσματος έρχονται για τους μικρομεσαίους αγρότες, ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών στον αγροτικό τομέα και της έντασης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που την εφαρμόζουν ή θα την εφαρμόσουν το επόμενα χρόνια με ορατό χρονικό ορίζοντα το 2013. Στον αντίποδα, μετά και την πρόσφατη ψήφιση της αναθεώρησης της ΚΑΠ, επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ο ευρω - σχεδιασμός λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, που θα λαμβάνουν επιδοτήσεις ανά εκμετάλλευση.

Αυτό δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση. Το ομολογούν και σχετικά κυβερνητικά έγγραφα ή μελέτες πανεπιστημιακών. Οπως για παράδειγμα, ένα έγγραφο εργασίας, που κατέθεσε προς συζήτηση στην ΕΕ η Ελληνική Προεδρία με θέμα: «Απασχόληση και αγροτικός χώρος». Η εργασία αυτή έγινε σύμφωνα με πληροφορίες από πανεπιστημιακό, αλλά το υπουργείο Γεωργίας έδωσε προχτές στη δημοσιότητα, μόνο μια σύνοψή της. Ομως, ακόμα και αυτή η περίληψη που δημοσιοποιείται μετά την ψήφιση της νέας χειρότερης ΚΑΠ, με «πρωτεργάτη» και «υποστηρικτή» την Ελληνική Προεδρία και βασικά τους Σημίτη - Δρυ, δίνει μια γεύση για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως από τη σύνοψη φαίνεται πως δεν υπάρχουν στο κείμενο εργασίας στοιχεία για την απασχόληση στη γεωργία για την Ελλάδα, αλλά σε επίπεδο ΕΕ.

Πιο ειδικά στο «κεφάλαιο 3» που φέρει τον τίτλο «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απασχόλησης στη γεωργία» η πρώτη παράγραφος έχει ως εξής: «Στο επίπεδο της αγροτικής εκμετάλλευσης, ο γεωργικός τομέας υπόκειται σε μια συνεχή διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής. Η εργασία αποχωρεί από τον τομέα και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξάνουν το μέγεθός τους. Ενα μεγάλο και αυξανόμενο μέρος της γεωργικής παραγωγής παράγεται από έναν σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων γεωργικών επιχειρήσεων». Στη συνέχεια λίγο πιο κάτω αναφέρεται: «Ο αριθμός των απασχολουμένων στη γεωργία της ΕΕ (τόσο αυτών που έχουν τη γεωργία ως κύρια απασχόληση όσο και των συμπληρωματικά απασχολουμένων) δυστυχώς μειώνεται. Στην τετραετία 1997 - 2000 μειώθηκαν κατά 9% αυτοί που έχουν τη γεωργία ως κύρια απασχόληση».

Αλλο ένα χωρίο το ίδιου κεφαλαίου είναι κι αυτό: «Η τεχνολογική επανάσταση αλλάζει ριζικά τη σύνθεση και το βαθμό συμμετοχής των παραγωγικών συντελεστών στη γεωργία, προκαλώντας επιπτώσεις στον αγροτικό χώρο. Η ανθρώπινη απασχόληση μειώνεται συνεχώς και αντικαθίσταται από μηχανές. Αυτή η διαρθρωτική αλλαγή οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων, ενώ ευνοεί, όπως είναι αναμενόμενο, τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν σύγχρονο και δαπανηρό εξοπλισμό σε αντικατάσταση μισθωτής εργασίας. Με την προώθηση της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, αναμένεται να ενταθούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, πολλών προϊόντων και περιοχών της ΕΕ και ιδιαίτερα τα προβλήματα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Και στην αμέσως επόμενη παράγραφο, το πρώτο πράγμα που τονίζεται είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά άξιο αναφοράς: «Οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή οι στηριζόμενες στην αξιοποίηση της οικογενειακής εργασίας, δεν έχουν κατά κανόνα, τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες στα ίδια προϊόντα και στις ίδιες αγορές».

ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μεγάλο δούλεμα από τη ΝΔ

Με φτηνά τρικ επιχειρείται η προεκλογική - ψηφοθηρική εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Κανένα όφελος δεν προκύπτει για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τα υποτιθέμενα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, που διαλαλεί «πονηρά» η ΝΔ. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την αγροτική ανάπτυξη, στο θέμα μείωση του κόστους παραγωγής υπάρχουν εφτά ψευτοπροτάσεις, μόνο και μόνο για να γίνει προεκλογικός - ψηφοθηρικός - επικοινωνιακός ντόρος.

Για να συγκαλυφτεί η επιχείρηση παραπλάνησης των αγροτοκτηνοτρόφων, τονίζεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ πως «η μείωση του κόστους παραγωγής θα προέλθει κυρίως από την τεχνολογική αναβάθμιση και την αύξηση της παραγωγικότητας». Και στην αμέσως επόμενη πρόταση αναφέρεται ότι «τα περιθώρια μείωσης του κόστους παραγωγής με μείωση των τιμών των συντελεστών παραγωγής, με μέτρα συμβατά με τους κοινοτικούς κανονισμούς δεν είναι μεγάλα». Δηλαδή, η ΝΔ από τη μία επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις πως θα μειώσει καλύτερα το κόστος παραγωγής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη λέει ότι η πολιτική της ΕΕ, δηλαδή της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων δεν επιτρέπει τη μείωση του κόστους παραγωγής!

Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχετικές προτάσεις της ΝΔ δεν προκύπτει από πουθενά πως αν εφαρμοστούν θα μειωθεί το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, τέτοια μέτρα υποσχέθηκε και υλοποίησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να επιτευχτεί μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων. Αν και κάποια από προτεινόμενα μέτρα της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα θεωρεί μη συμβατά με τους κοινοτικούς κανονισμούς... Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ προτείνει:

  • «Μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8% στα γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό και στα λιπάσματα εκείνα, στα οποία σήμερα ισχύει το 18%».

Πρόκειται για ένα μέτρο που ελάχιστα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, κατά βάση ευνοεί ολίγο μερικούς εύπορους αγρότες που έχουν δυνατότητα να αγοράζουν νέα μηχανήματα και παράλληλα θα ωφελήσει τους μεγαλοεισαγωγείς, να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους. Οσο για τα λιπάσματα η ΝΔ ήταν αυτή που έβαλε μπρος την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων και κατάργησε την εθνική επιδότηση στα λιπάσματα.

  • «Εξάντληση των δυνατοτήτων για τη μείωση του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος».

Αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει τίποτα και η συγκεκριμένη διατύπωση φαίνεται πως μπήκε για γέμισμα. Το πιο σοβαρό όμως για την αξιοπιστία της ΝΔ είναι ότι επί δικής της κυβέρνησης απελευθερώθηκαν οι τιμές στα καύσιμα και αυξήθηκε κατακόρυφα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ενώ για το ρεύμα η ΝΔ επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με ό,τι αυτό σημαίνει για την τιμή του ρεύματος.

  • «Επιστροφή και στους αγρότες του "ειδικού καθεστώτος" ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην επιδότηση του προϊόντος».

Αλήθεια με βάση ποιες επιδοτήσεις θα επιστρέφει η ΝΔ το ΦΠΑ αν γίνει κυβέρνηση; Με βάση τις μερικώς αποσυνδεμένες ή με βάση τις μερικώς συνδεδεμένες;...

  • «Ουσιαστική τιμή μείωση της τιμής του μαζούτ στα θερμοκήπια, στα θερμοκήπια ανθοκομίας και λαχανοκομίας και στις λοιπές εγκαταστάσεις για θέρμανση» και «παροχή κινήτρων για χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Πρόκειται για δύο επουσιώδεις προτάσεις που αφορούν ένα μικρό μέρος αγροτών και τις οποίες έχει εξαγγείλει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

  • «Επιδοτήσεις επιτοκίου για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που προβλέπονται στον Αναπτυξιακό νόμο».

Αλλο ένα υποτιθέμενο μέτρο που δεν αφορά φτωχομεσαίους αγρότες, αλλά επιχειρήσεις και αυτό ήδη το προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και... δεν αναφέρεται καν στο συγκεκριμένο σημείο, πως αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα το κάνει καλύτερα...

  • «Μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά το ύψος της επιδότησης, δηλαδή δύο μονάδες για τα βραχυπρόθεσμα και μία για τα μακροπρόθεσμα. Η μείωση αυτή γίνεται σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς και όχι όπως συμβαίνει σήμερα».

Μέσω ποιας τράπεζας θα γίνει αυτό και τι θα αλλάξει με βάση το σήμερα; Επιπλέον, τίθεται και το εξής ερώτημα: Η ΝΔ θα σπαταλάει λεφτά από τον προϋπολογισμό -πράγμα για το οποίο καταγγέλλει συνήθως την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - για να λαμβάνουν οι αγρότες δάνεια με λιγότερο ληστρικά επιτόκια, από το τραπεζικό κεφάλαιο, που τόσο απροκάλυπτα στηρίζουν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων; Μήπως αντιφάσκει η ΝΔ; Και τελικά ένα τέτοιο μέτρο, όπως και όλα τα προαναφερόμενα, πόσο θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, αν τα εφαρμόσει μια κυβέρνηση της ΝΔ;... Είναι προφανές από καθόλου έως να... αυξηθεί ακόμα περισσότερο!


Κ.Δ.

Εκκρεμούν αποζημιώσεις από το 2001!

Να πάρουν επιτέλους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, όσοι αγρότες των νομών Λάρισας και Μαγνησίας επλήγησαν από τον παγετό του Δεκέμβρη του 2001, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στον υπουργό Γεωργίας.

Οπως υπογραμμίζεται στις ερωτήσεις, οι αγρότες στο Κουτσόχερο της Λάρισας, ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφές στους ελαιώνες τους, δεν έχουν πάρει τίποτα από τον ΕΛΓΑ, και διαμαρτύρονται έντονα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Από την άλλη μεριά, πολλοί είναι οι αγρότες της Μαγνησίας που δεν πρόλαβαν να εισπράξουν τις προβλεπόμενες αμοιβές μέχρι τις 20 Ιούνη που έληξε η προθεσμία. «Το διάστημα που μεσολάβησε δεν ήταν αρκετό για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους όλοι οι πληγέντες αγρότες, αφού πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από τις καταστάσεις των δήμων. Αυτό συνεπάγεται ότι με τη λήξη αυτής της ημερομηνίας τα χρήματα θα επιστραφούν», τονίζουν οι βουλευτές. Ερωτάται ο κ. υπουργός αν θα μεριμνήσει ώστε να καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς όσα δικαιούνται και έχουν άμεση ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ