ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα»

Η νέα κινηματογραφική δουλειά του Λεωνίδα Βαρδαρού

Η νέα παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές» - παραγωγός του γνωστού ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» (2013) - έχει τίτλο «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, επιλέχτηκε και συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 18ουΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος διεξάγεται από τις 11 έως τις 20 Μάρτη. Η εν λόγω ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 20.45, στο «Ολύμπιον», στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» και την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 18.00, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές».

Τι ήταν, όμως, οι Πόλεμοι του Ανθρακα;

Οι Πόλεμοι του Ανθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890 - 1930. Αιτία τους, οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους.

Ανάμεσα στους εργάτες που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του σιναφιού του, υπήρχαν και Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι το έτος 1913, μαζί με εργάτες 32 εθνοτήτων, συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του Συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής, στο Νότιο Κολοράντο, γεγονός που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπου δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούις Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές και 20 γυναικόπαιδα.

Μετά τη Σφαγή ξέσπασε μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που έγινε γνωστή με το όνομα «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος «στρατός» του συνδικάτου, Ελληνες και Ιταλοί κυρίως απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό Στρατό ως ειρηνευτική δύναμη.

Η ιστορία της εξέγερσης αυτής αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους. Ο Ροκφέλερ έριξε πολλά εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης για να αποκαταστήσουν την εικόνα του στην κοινή γνώμη. Η πολιτεία, αμήχανη από τη στρατιωτική ήττα, προτίμησε κι αυτή να την ξεχάσει. Και, τέλος, οι ίδιοι οι απεργοί απέφευγαν να μιλούν για τα γεγονότα φοβούμενοι τις διώξεις γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

«Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα». Ζωντανό και ενημερωτικό το ντοκιμαντέρ, φυλακίζει το ενδιαφέρον του θεατή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η απόσταση του χρόνου έκανε επιτρεπτό το να ριχτεί φως στα γεγονότα. Η έρευνα στην οποία στηρίζεται η ταινία ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση. Εγιναν πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, με καθηγητές και μελετητές, με συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Εντοπίστηκαν, επίσης, πλούσιες πηγές αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης - φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια - σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, ο διευθυντής φωτογραφίας, Προκόπης Δάφνος, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές» Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου. Η παραγωγή, τέλος, ευχαριστεί ιδιαίτερα το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» για την πρώτη ηχογράφηση του λησμονημένου «Υμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο», «The Union Forever», σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.

Το ντοκιμαντέρ «αφιερώνεται στην Ομογένεια της Αμερικής που στήριξε ολόψυχα αυτήν την προσπάθεια».

«Το πανηγύρι» στο Εθνικό

Ενα από τα πιο δημοφιλή έργα στης σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, γραμμένο το 1962, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Ο Στρατηλάτης, παπλωματάς στο επάγγελμα, παλιός στρατιώτης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ζει με την οικογένειά του στο θεσσαλικό κάμπο. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή του, αφήνοντας την οικογένειά του στο έλεος της μοίρας. Η γυναίκα του η Δέσποινα, πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα από όλους, παλεύει για την επιβίωσή τους και, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, παρασύρει βιαστικά την κόρη της σε ένα γάμο αταίριαστο. Η κατάσταση έτσι επιδεινώνεται και η οικογένεια σταδιακά αποξενώνεται, μέχρι τον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση.

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Λέα Κούση. Μουσική: Δημήτρης Μαραμής. Διανομή: Κώστας Βελέντζας, Εύα Καμινάρη, Κόρα Καρβούνη, Αναστασία Κονίδη, Λάμπρος Κτεναβός, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νικόλας Μακρής, Μαρία Μαυρομματάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

«Το ρολόι»

2014

Το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσει από 5 έως και 7 Μάρτη στον Πολυχώρο «Α. και Μ. Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος), - με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - «Το ρολόι» ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.

Πρόκειται για τη βραβευμένη παράσταση του περσινού θεσμού της «Ανοιχτής Πλατφόρμας» που έγινε πολύ θερμά αποδεκτή από το κοινό. Η παράσταση βασίζεται πάνω στις τεχνικές του αφηγηματικού και του σωματικού θεάτρου, τεχνικές πάνω στις οποίες ήδη η ομάδα πειραματίζεται. Θα είναι ένα θεατρικό παζλ από ποικίλα διαφορετικά ύφη και είδη με σκοπό να υπηρετηθούν οι υπέροχες ιστορίες του Μενέλαου Λουντέμη.

Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα πραγματοποιείται στον Πολυχώρο «Α. και Μ. Καλουτά» τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη έως Παρασκευή: 9.00 - 16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 19.00.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 5 Μάρτη, 20.00, Κυριακή 6 Μάρτη, 17.00 και 20.00, Δευτέρα 7 Μάρτίου, 20.00.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής - Sui Generis, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Λιδωρικιώτη, Μουσική: Κώστας Γάκης, Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος, Μουσική και ηχητικά περιβάλλοντα: Στέφανος Τορτόπογλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρις Κανδρή, Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Δώρα Βεστάρχη, Μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου

Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Εκτορας Λιάτσος, Κυριακή Μακέδου, Βίκτωρας Πέτσας.

Βραβείο «Δημήτρης Χορν» 2016

Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» 2016 θα απονεμηθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10). Το ετήσιο επαμειβόμενο Βραβείο «Δημήτρης Χορν» (για δέκατη έκτη χρονιά φέτος) είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν στον άλλο βραβευμένο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν.

Ο περυσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Μιχάλης Σαράντης, θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την περυσινή βράβευσή του, σε αυτόν που θα βραβευθεί φέτος, έναν εκ των τεσσάρων υποψηφίων για τη σεζόν 2014 - 2015 (φθινόπωρο 2014 - καλοκαίρι 2015), που είναι οι ακόλουθοι:

-- Κωνσταντίνος Ασπιώτης για το ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ (Frank 'n' Furter) στο μιούζικαλ του Richard o' Brien «Rocky Horror Show», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου («Rex»).

-- Κωνσταντίνος Γώγουλος για: Το ρόλο του Φρανκ Χάντερ στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράτιγκαν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη («Εμπορικόν»). Και το ρόλο του Τζιμ Ο΄ Κόνορ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη («Εμπορικόν»).

-- Αργύρης Πανταζάρας για την ερμηνεία του: Στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής). Και για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260).

-- Γιώργος Παπαγεωργίου για το ρόλο του Babe(Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ «Mojo», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου («Πόρτα»).

Μέλη της επιτροπής είναι οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη. Τη βραδιά επιμελείται σκηνοθετικά ο Γιώργος Λύρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ