Την ώρα που στην ΕΕ συζητιέται η επανεκκίνηση της ροής από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου
Τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, και του Ουκρανού ομολόγου του, Β. Ζελένσκι, για τις σπάνιες γαίες και κρίσιμα μέταλλα στο ουκρανικό υπέδαφος που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αμερικανικά μονοπώλια, ακολούθησε η προσφορά της ουκρανικής ηγεσίας το εκτεταμένο δίκτυο Ενέργειας της Ουκρανίας να αποθηκεύει και να διοχετεύει στην Ευρώπη υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ. Πρόταση που είχε, άλλωστε, ακουστεί και μετά τη διακοπή της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλος του 2024.
Ο Ζελένσκι δήλωσε τότε ότι το τέλος της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη αντιπροσωπεύει «μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας» και κάλεσε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν περισσότερο φυσικό αέριο στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παρουσιάσουν το «ειρηνευτικό» τους σχέδιο για την Ουκρανία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (14 - 16 Φλεβάρη), αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
«Το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στους συμμάχους από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ», ο οποίος πρόσφατα πρότεινε κατάπαυση του πυρός και προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία με τον ισχυρισμό ότι «η μόνιμη ειρήνη θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε μήνες και όχι σε χρόνια».
Μετά το Μόναχο, σύμφωνα με Ουκρανό βουλευτή, ο Κέλογκ πρόκειται να επισκεφτεί την Ουκρανία.
Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες για συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντ. Τραμπ, «βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», σύμφωνα με δήλωση στο RIA του Λ. Σλούτσκι, επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στην Κρατική Δούμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί Φλεβάρη ή Μάρτη.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν μια συνάντηση, της οποίας η ατζέντα θα μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, τις παγκόσμιες τιμές Ενέργειας, καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Προχτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι η Ρωσία έχει επαφές με τις ΗΠΑ «μεταξύ επιμέρους τμημάτων και έχουν ενταθεί πρόσφατα».
Περισσότερο αμερικανικό LNG μέσω των ουκρανικών αγωγών έθεσε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων το Κίεβο, αποβλέποντας σε ανταλλάγματα από την Ουάσιγκτον αλλά και ξεπληρώνοντας τα εκατοντάδες δισ. δολάρια που έχει λάβει ως στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν LNG από τις ΗΠΑ και με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί η «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, καθώς οι διαμετακομίσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταμάτησαν, ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Η Ουκρανία, πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022, αποτελούσε τη μεγαλύτερη διαδρομή διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, η οποία έληξε στα τέλη του 2024. Διαθέτει επίσης μεγάλους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, κυρίως στα δυτικά.
«Βλέπουμε μια τεράστια δυναμική, ειδικά μετά τον τερματισμό της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της Ουκρανίας, στη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Α. Σιμπίχα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, στο Κίεβο.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρόιτερς» μετά την εκδήλωση, εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αγοράζει αμερικανικό LNG και να το αποθηκεύει, καθώς και να αποθηκεύει LNG που ανήκει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Γνωρίζετε ότι η Ουκρανία διαθέτει εξαιρετικά μεγάλες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, και εδώ, επίσης, υπάρχει κοινό έδαφος για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Σιμπίχα.
Προσκάλεσε δε τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ να επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δίνοντας διέξοδο σε λιμνάζοντα αμερικανικά κεφάλαια.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκμετάλλευση από «δυτικά» μονοπώλια των ορυκτών της Ουκρανίας, είπε: «Είναι επίσης ένα στοιχείο που εγγυάται την παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων στην Ουκρανία, μεγάλων συμφερόντων, των συμφερόντων των στενότερων συμμάχων μας - των ΗΠΑ - στην ανάπτυξη τέτοιων τομέων και στην προστασία τους».
Οι επισημάνσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ για το αμερικανικό LNG έρχονται σε μια φάση που έχει ανοίξει στην ΕΕ η συζήτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των αγωγών φυσικού αερίου που προμηθεύουν την Ευρώπη με ρωσικό αέριο, ως μέρος μιας διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.
Την ίδια ώρα ο Τραμπ απαιτεί από την ΕΕ να αγοράζει αμερικανικό αέριο για να αποφύγει εμπορικούς δασμούς.
Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη, ενώ αυξάνονται οι γκρίνιες για την ακριβή Ενέργεια που αποδυναμώνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Οπως είχαν αποκαλύψει προ ημερών οι «Financial Times», αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκαταστήσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου ως μέρος ενός διακανονισμού με τη Ρωσία. Υπέρ των συζητήσεων φέρεται να είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία κ.ά.
Η Εσθονία είναι μεταξύ εκείνων που καλούν την ΕΕ να μην ανοίξει εκ νέου τους ρωσικούς αγωγούς αερίου και υπογραμμίζει ότι το μπλοκ δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει εξαρτημένο από τη ρωσική Ενέργεια, υπενθυμίζοντας την απόφαση η ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.
«Εχουμε δει ιστορικά ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο. Ετσι, το να επιστρέψουμε πίσω δεν είναι καλή λύση», δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι «δεν κάνει καμία σύνδεση» μεταξύ της εκ νέου προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και των «ειρηνευτικών» συνομιλιών για την Ουκρανία. Το σχέδιο της ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος Πάουλα Πίνιο, παραμένει η σταδιακή διακοπή της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Λιθουανία δήλωσε ότι η προοπτική «ειρήνης» μέσω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι «αποδεδειγμένα μια από τις χειρότερες ιδέες», ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε πως οι αγωγοί «Nord Stream» που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω Βαλτικής πρέπει να αποσυναρμολογηθούν.
Στο μεταξύ, επί του παρόντος, η Ουκρανία αναγκάζεται να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό «TurkStream».
Η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας «Naftogaz» άρχισε να εισάγει φυσικό αέριο από τη γειτονική Σλοβακία για να γεμίσει τις άδειες αποθήκες της εν μέσω του χειμώνα, γράφει το «Forbes Ukraine», επικαλούμενο τον επικεφαλής της εταιρείας.
Η Σλοβακία καθώς και η Ουγγαρία λαμβάνουν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού τους αερίου μέσω του αγωγού «TurkStream», που μεταφέρει μέσω Τουρκίας και Μαύρης Θάλασσας ρωσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Ως εκ τούτου, μέρος αυτού του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται τώρα να φτάσει στην Ουκρανία», επισημαίνεται.
Μέχρι στιγμής αυτό αφορά 100 εκατ. κυβικά μέτρα εισαγόμενου αερίου. Ωστόσο, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρειαστεί δέκα φορές περισσότερο ρωσικό αέριο για να «επιβιώσει μέσα στον βαρύ χειμώνα χωρίς διακοπές ρεύματος».
Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας υπάρχουν κάπου 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, «αλλά αυτό είναι ένα ιστορικό χαμηλό», αναφέρει το περιοδικό.
Η διακοπή διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας ήταν «μία μονομερής, παράλογη, μη ρεαλιστική απόφαση» του Κιέβου, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Ντενίσα Σάκοβα. «Επιβεβαιώνεται τώρα ότι η Ουκρανία δεν θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για δική της κατανάλωση», πρόσθεσε.
Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού «TurkStream» ξεκίνησε να εισάγει η SPP της Σλοβακίας από την 1 Φλεβάρη. Η SPP δεν σκοπεύει να τερματίσει τη σύμβασή της με τον ρωσικό όμιλο «Gazprom», με διάρκεια έως το 2034 και οι παραδόσεις αναμένεται να διπλασιαστούν από τον Απρίλη, ανέφεραν ΜΜΕ.
«Η πιθανότητα η Ουκρανία να πάρει πίσω τα πυρηνικά της όπλα είναι από μικρή μέχρι καμία», δήλωσε χτες ο Κιθ Κέλογκ. «Ας είμαστε ειλικρινείς, ξέρουμε και οι δύο πλευρές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα του εξοπλισμού της κυβέρνησης του Κιέβου με πυρηνικά όπλα δεν τίθεται καν και υπενθύμισε τα λόγια του Τραμπ ότι «είμαστε μια κυβέρνηση κοινής λογικής».
Προ ημερών ο Ζελένσκι είπε ότι η «Δύση» πρέπει να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα και να αναπτύξει στρατεύματά της στο έδαφος της χώρας, εάν δεν είναι ακόμη έτοιμη να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, με το Κρεμλίνο να σχολιάζει ότι οι δηλώσεις Ζελένσκι «πλησιάζουν την τρέλα».
Στο μεταξύ, χτες, η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη «Mirage 2000» από τη Γαλλία και ακόμη μια παρτίδα αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Ολλανδία.
Οι ΜΚΟ της Γεωργίας, που χρηματοδοτούνται κυρίως από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της χώρας, δήλωσε χθες ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρ. Κομπαχίτζε, καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός «Δύσης» - Ρωσίας στη χώρα.
Οι δηλώσεις έγιναν με φόντο τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της USAID - γνωστού παραμάγαζου της CIA - εν μέσω ενδοαστικής διαπάλης στις ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε και με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει τις δραστηριότητές της και να εντάξει μέρος τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τον περασμένο χρόνο ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στη Γεωργία ενάντια στην ψήφιση νόμου που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» όσες οργανώσεις ή ΜΜΕ χρηματοδοτούνται κυρίως από το εξωτερικό. Ο νόμος θεωρήθηκε ότι αυξάνει την επιρροή της Ρωσίας.
«Η Γεωργία έχει τις πλουσιότερες ΜΚΟ οι οποίες συμμετείχαν άμεσα σε μια (σ.σ. "πορτοκαλί") επανάσταση στη Γεωργία. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Κομπαχίτζε.
Ανέφερε ως παράδειγμα τις δραστηριότητες της γεωργιανής ΜΚΟ «International Society for Fair Elections and Democracy». Το 2020 αυτή η χρηματοδοτούμενη από τη USAID οργάνωση φέρεται να χειραγωγούσε τα αποτελέσματα της παράλληλης καταμέτρησης των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, για να προκαλέσει αναταραχή, σύμφωνα με τον Κομπαχίτζε.
«Οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανατρεπτικών κινήσεων. Πρόκειται για οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τη USAID και το National Endowment for Democracy (NED). Ακόμα και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει γίνει ανοιχτά επικριτική για τις δραστηριότητές τους», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος να υιοθετήσει νέο νόμο για ξένους πράκτορες, ο οποίος έχει διαμορφωθεί με βάση τον νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων των ΗΠΑ (FARA).