ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαταλειμμένα τα μνημεία των Κυθήρων

Την ανάγκη ανάδειξης, προστασίας και αξιοποίησης των ιστορικών μνημείων των Κυθήρων, υπογραμμίζουν σε Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου. Οπως αναφέρεται, «τα Κύθηρα, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής τους θέσης, αποτέλεσαν σημείο συνάντησης πολιτισμών, με αποτέλεσμα να είναι πλούσια σε αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, πολλά εκ των οποίων είναι μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας». Ανάμεσά τους: Προϊστορικοί οικισμοί, το ασύλητο μινωικό ιερό στον Αγ. Γιώργη, η βυζαντινή Καστροπολιτεία στην Παλαιοχώρα, το κάστρο με τον ενετικό συνοικισμό στη Χώρα κ.ά.

Ομως, «αυτά τα μνημεία δεν έτυχαν διαχρονικά της ανάλογης φροντίδας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παραμένουν αναξιοποίητα και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά από αυτά, ενώ όσες παρεμβάσεις έγιναν ήταν αποσπασματικές, πρόχειρες, χωρίς σεβασμό στον ιστορικό χαρακτήρα τους, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες. Η απαξιωτική αυτή αντιμετώπιση, που δεν τιμά τη χώρα και τον πολιτισμό μας, εάν συνεχιστεί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, που προέρχονται από τη φθορά του χρόνου, αλλά και την αρχαιοκαπηλία, λόγω έλλειψης φύλαξης. Παράλληλα, η απουσία σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου, που να φιλοξενήσει και να προφυλάξει τα σπάνια ευρήματα, έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τα Κύθηρα και να μεταφέρονται στον Πειραιά».

Οι βουλευτίνες του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τη συντήρηση, ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση των μνημείων του νησιού, με σεβασμό στον ιστορικό τους χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βυζαντινή Καστροπολιτεία, που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και θα μπορούσε να είναι χώρος προσέλευσης τουριστών, αλλά η αδράνεια της πολιτείας αφήνει να καταστρέφεται». Επίσης, ερωτούν ποια μέτρα θα πάρει για «την κατασκευή σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου» για να στεγαστούν τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού.

Φεστιβάλ «Πυθαγόρεια»

Σταρόβας, Μπουλάς, Μαχαιρίτσας, Μιτζέλος
Σταρόβας, Μπουλάς, Μαχαιρίτσας, Μιτζέλος
Μουσική, ποίηση, θέατρο, χορό και επιστημονικό συμπόσιο περιλαμβάνει το «Φεστιβάλ Ηραία - Πυθαγόρεια», που ξεκίνησε χτες με αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία. Στις 21/7 (αρχαίο θέατρο) θα δοθεί συναυλία του ελληνόφωνου συγκροτήματος από την Κάτω Ιταλία «Encardia». Στις 4/8 ξεκινά το συμπόσιο «Μέρες Ιωνίας». Ομιλητής: Στέφανος Τραχανάς. 8/8: Oι Μαρία Ζηλεμένου, Βασίλης Φίλιας, Αναστάσιος Βαρελάς, Γρηγόρης Τσάλτας θα μιλήσουν με θέμα: «Αιγαίο ένας μοναδικός πολιτισμός». 18/8 ομιλία του Βασίλη Κάλφα. 19/8 ομιλίες των Θεοδόση Πελεγρίνη, Παναγιώτη Πέντζου. 24/8 (αρχαίο θέατρο) μουσική παράσταση των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά, Δημήτρη Σταρόβα, Αντώνη Μιτζέλου, Ελεονώρας Ζουγανέλη. 25, 26/8 Αριστοφάνη «Πλούτος» - σκηνοθεσία: Θ. Καρακατσάνης. Οι εκδηλώσεις κλείνουν (13/10) με αφιέρωμα στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα»: Ζακλίν ντε Ρομιγί «Ανοδος και πτώση των κρατών κατά τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς» (μετάφραση Μίνα Καρδαμίτσα - Ψυχογιού. Μελέτη της διάσημης ελληνίστριας για το πώς ερμήνευαν οι αρχαίοι ιστορικοί την επιτυχία και τους κινδύνους ενός κράτους). Ούβο Χόλσερ «Οδύσσεια» (Ενα έπος ανάμεσα στο παραμύθι και το μυθιστόρημα)» (μετάφραση Αγγελική Στασινοπούλου - Σκιαδά. Ο συγγραφέας θεωρώντας την ομηρική «Οδύσσεια» προϊόν μετάβασης από την προλογοτεχνική μορφή του παραμυθιού στην έντεχνη λογοτεχνία, αναλύει τις ιδιαιτερότητες του έπους: Αρχαϊκή σκέψη για το γεωγραφικό χώρο, το περιβάλλον, τον ψυχικό κόσμο, το πεπρωμένο, την πορεία του ανθρώπου, τον κόσμο θεών - ηρώων - μάγων - τεράτων). Μισέλ Φεϊγιέ «Λεξικό χριστιανικών συμβόλων» (μετάφραση Αλεξάνδρα Λάππα, επιμέλεια Αντουανέττα Καλλέγια. Αλφαβητικό λεξιλόγιο της χριστιανικής θρησκείας, με την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία και χρήσης κάθε λέξης).

-- «Καστανιώτης»: Γιάννης Μπαδογιάννης «Χρονο-λόγια. (Αναφορές στο χρόνο από την αρχαιότητα στις μέρες μας)» (Ανθολογία κειμένων και ρήσεων με θέμα το χρόνο, από «θησαυρούς» της αρχαιοελληνικής Γραμματείας, ιερά κείμενα θρησκειών και διανοητών από το μεσαίωνα έως σήμερα. Περιλαμβάνονται βιβλιογραφία, ευρετήριο και πηγές των παρατιθέμενων κειμένων). Λύσσανδρος Παπανικολάου «Η καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα» (μελέτη για την ελληνική επανάσταση, τα ήθη, έθιμα, συνήθειες, τις κρίσεις και εξελίξεις στη ζωή των Ελλήνων και τις πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις που συνέβαλαν στην εξέγερση). Ερνεστ Χεμινγουέι «Ο κήπος της Εδέμ» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στις ακτές των Γαλλίας και Ισπανίας). Ιταλο Καλβίνο «Η συλλογή της άμμου» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης. Το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα, με εντυπώσεις του από εκθέσεις, βιβλία, ταξίδια). Ισμήνη Καπάνταη «Εμείς έχουμε εμάς» (μυθιστόρημα).

-- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησαν σε ένα βιβλίο τρία θεατρικά μονόπρακτα με θέμα τους μετανάστες, που παίχτηκαν στο «Ανοιχτό Θέατρο». Πρόκειται για τα: «Μπλε μελαγχολία» του Μάνου Ελευθερίου, «Σας αρέσει ο Μπραμς;» της Μάρως Δούκα και «Αλτιν» του Μένη Κουμανταρέα. (Τα μονόπρακτα σκηνοθέτησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης). Ρούλα Κακλαμανάκη «Η γυναίκα χτες και σήμερα (Ισονομία, ισότητα αλλά και διαφορετικότητα)» (μελέτη). Γιώργος Βέης «Ερωτες τοπίων (Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη)» (ταξιδιωτικό, με σκέψεις για τον πολιτισμό των χωρών αυτών). Κεν Κάλφους «Ο κομισάριος του διαφωτισμού» (μετάφραση Ουρανία Παπακωνσταντίνου. Ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα για την προεπαναστατική Ρωσία, τη γέννηση και το διαφωτιστικό ρόλο του ρωσικού κινηματογράφου από τα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάσταση και μετά). Κρίστοφερ Φίλιπς «Καφέ "Σωκράτης" (νέα γεύση φιλοσοφίας)» (μετάφραση Τζένη Καραβίτη. Μελέτη για τη φιλοσοφία ως καθημερινή εμπειρία, τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής). Βόλφγκανγκ Χολμπάιν «Η φωτιά της θάλασσας» (μετάφραση Μαρία Σπανού. Παιδικό βιβλίο στη σειρά βιβλίων «Επιχείρηση Ναυτίλος»). Κιμ Ντόνγκσου «Πώς κρυολόγησα» (παιδικό βιβλίο).

-- «Στοχαστής»: Ανν Ράντκλιφ «Τα κάστρα του Αθλιν και του Ντανμπέιν» (μετάφραση Κατερίνα Μαυρομμάτη. Γοτθικό, φαντασιακό μυθιστόρημα).

-- «Πολύτροπον»: Σοφία Αντωνακάκη «Από το σύμπτωμα στο βίωμα (ψυχολογικές οπτικές της οδοντιατρικής)» (μελέτη για την ψυχολογία και την οδοντιατρική).

-- Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας Τρικάλων (Καλαμάτα 1, 42100 Τρίκαλα, 24340.31377): Ηλίας Γ. Προβόπουλος «Ορεινή πατρίδα (Στην Πίνδο, στον Ασπρο)» (φωτογραφικό και κειμενικό οδοιπορικό του γνωστού δημοσιογράφου στα χωριά Νεράιδα, Κορυφή, Λαφίνα, Παχτούρι, Αετό, Αρκατολικό, που αποτελούν τη Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας Τρικάλων. Η έκδοση αφιερωμένη στους «Χειμωνιάτες» κατοίκους αυτών των πανέμορφων χωριών στη Νότια Πίνδο, κοντά στον ποταμό Ασπρο - γνωστό ως Αχελώο - αποδείχνει την ερήμωσή τους από 70% έως και 95%, λόγω εγκατάλειψής τους από την πολιτεία και της βλάβης στην κοίτη του, σχεδόν, στεγνού πια ποταμού, λόγω του εγκαταλειμμένου εργοστασίου που κατασκεύασε το «φράγμα της Μεσοχώρας»).

-- «Τα "βακχικά όργια" της ελληνικής θάλασσας» (λεύκωμα με εικαστικές κατασκευές της Νίκης Παπαθεοχάρη, εμπνευσμένες από το βυθό των ελληνικών θαλασσών και φιλοτεχνημένες σε επιχρωματισμένες συνθέσεις πάνω σε θαλάσσιους οργανισμούς: κοχύλια, πέτρες, φυτά κλπ).

-- Γαβριηλίδης: Γιάννης Κυριόπουλος «Ο ποιητής με το όνομα Ιωάννης Ντελής» (ποιητική συλλογή).

-- «Οιωνός» (Κολοκοτρώνη 11, Λαμία): Μαρία Σφήκα «Ο υποκειμενικός κήπος» (ποιήματα). Βασιλική Νικοπούλου «Ηλος ύλης» (ποιήματα). Τάκης Τσαντάλας «Ανιχνεύοντας ουρανό» (ποιήματα).

-- «Highlights» (περιοδικό για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Τεύχη 27, 29).

-- «Μονόπολη» (περιοδικό για τις τέχνες. Τεύχος 62).

-- «Φιλελεύθερη έμφαση» (περιοδικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», τεύχη 30, 31).

-- «Monthly Review» (μηνιαία πολιτική επιθεώρηση. Τεύχος 29).

-- «Πεμπτουσία» (περιοδικό για τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Τεύχος 23).

«Εφυγε» ο Κώστας Καπνίσης

Πέθανε (4/7) και κηδεύεται σήμερα (10.30πμ), στο νεκροταφείο της Ανάστασης (Πειραιάς), ο 87χρονος συνθέτης - συνδεδεμένος με δεκάδες ταινίες - Κώστας Καπνίσης. Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο, δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς δασκάλους. Η πρώτη του σύνθεση ήταν το τραγούδι «Γελάς» (1939). Το 1941 εισήλθε στο τότε Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας.

Χάρη στην ιδιαίτερη «γραφή» και ενορχήστρωσή του δημιούργησε «σχολή», ενώ ενορχήστρωσε και διασκεύασε τραγούδια άλλων δημιουργών. Εγραψε μουσική για περισσότερες από 110 ταινίες, επιθεωρήσεις, ντοκιμαντέρ, θέατρο και τραγούδια. Συμμετείχε σε πολλά ξένα φεστιβάλ - Ισπανίας, Βραζιλίας, Χιλής, Ρωσίας (1963, 1966), όπου διακρίθηκε. Τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Βραζιλίας (1967), με το βραβείο καλύτερης μουσικής στην ταινία «Τα χέρια» (Θεσσαλονίκη 1962) και βραβεία για τη μουσική των ταινιών «Ο Πανικός» (1969) και «Αλέξανδρος ο Μέγας στην Ιστορία και τον θρύλο» (Θεσσαλονίκη 1977).

Υπήρξε μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (1965-1967) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μουσικών (1966-1967). Από τον Αύγουστο του 2005 ήταν πρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΠΙ.

Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας πραγματοποιείται (6,7/7) στο Μπόντρουμ της Τουρκίας και (9-10/7) στη Σάμο. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική, ποίηση, θέατρο. Θα γίνουν συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Εσκισεχίρ και Ελλήνων μουσικών, με σολίστ την Ιριδα Μαυράκη (9/7 Πυθαγόρειο), με έμφαση στους Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ. Θα παρουσιαστεί η «Ισμήνη» του Γ. Ρίτσου στα ελληνικά και τουρκικά από το Θεατρικό Εργαστήρι Εδεσσας (7/7 Bodrum, 10/7 Πυθαγόρειο). Στις 9/7 στη Σάμο θα γίνει ημερίδα με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ