ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Eκατόμβη νεκρών καθημερινά, τουλάχιστον 100 παιδιά εμφάνισαν το σύνδρομο Mis-c

Αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα γιατί «κοστίζουν»

Eurokinissi

Δεν περνάει μέρα χωρίς να αποκαλύπτεται το τραγικό αποτύπωμα της πολιτικής που αφήνει τον λαό και τα παιδιά του απροστάτευτα. Τις τελευταίες τρεις μέρες 276 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (109 χτες, 95 την Κυριακή, 72 το Σάββατο). Ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 24.210 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (το 77,78% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ έγιναν και 1.248 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιβεβαιώθηκαν 45.863 νέα κρούσματα (10.985 την Κυριακή, 16.023 το Σάββατο). Χτες ήταν 18.855, εκ των οποίων 4.698 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.394 στη Θεσσαλονίκη, 756 στο Ηράκλειο, 677 στην Αχαΐα κ.λπ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696.

Στο μεταξύ, καθώς η κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστα και τα σχολεία, 11χρονο παιδί υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορονοϊού και διακομίστηκε από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το παιδί νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid της Α' Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρακολουθούνταν από παιδίατρο, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, ενώ είχε νοσήσει ξανά με Covid το καλοκαίρι.

Χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, αποκάλυψε ότι το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Mis-c έχει καταγραφεί σε πάνω από 100 παιδιά στη χώρα μας, 50 παιδιά με Mis-c και 50 με συμπτωματολογία που παραπέμπει στο σύνδρομο - και ο θάνατος ενός 14χρονου. Οπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ, το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους.

Την ίδια στιγμή, το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, ενώ στους άνω των 60 ετών το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 91%. Ωστόσο σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κυρίως στις παραγωγικές και τις νεαρές ηλικίες παραμένει ανεμβολίαστο στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες κατάκοιτοι περιμένουν ακόμη την πρώτη δόση. Από τους δικαιούχους υπολογίζεται ότι 324.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

«Κύμα» παραιτήσεων γιατρών από νοσοκομεία και ΚΥ

Τη ζοφερή κατάσταση στα νοσοκομεία επιβεβαιώνει η γιγάντωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως αυτά που περιγράφουν υγειονομικοί για τα νοσοκομεία της Αχαΐας. Προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στο ήδη εξαντλημένο, ελάχιστο προσωπικό λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα παραιτήσεις γιατρών αλλά και τραγικές συνέπειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό συνολικά. Πρόκειται για προβλήματα που συνδέονται άμεσα και με τη λογική των «μπαλωμάτων» που εφαρμόζουν υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ, διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ακόμη και διαφορετικών νομών, όπως η στελέχωση του ΓΝ Πύργου με παθολόγους από την Πάτρα και την Τρίπολη, ή ακόμη η κάλυψη του κενού σε παθολόγους στο ΓΝ Αργοστολίου με μεταφορά γιατρού από την Καλαμάτα!

Ετσι, μόνο τον τελευταίο χρόνο από το ΓΝ Πύργου αποχώρησαν 17 γιατροί, ενώ το τελευταίο διάστημα από το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας παραιτήθηκαν 7, διαφόρων ειδικοτήτων (4 ακτινολόγοι, 1 καρδιολόγος, 1 εντατικολόγος, 1 αναισθησιολόγος).

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ υλοποιεί την απόφασή της να στελεχωθεί το ΓΝ Αιγίου με γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ακράτας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας, προκειμένου να «βγαίνουν» οι εφημερίες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα, όπως έγινε γνωστό, τρεις γενικοί γιατροί να δηλώσουν την παραίτησή τους πρόσφατα. Πρόκειται για προσωπικό του ΚΥ Ακράτας, που πλέον «εξαϋλώνεται» η όποια λειτουργία είχε έως σήμερα, μεγαλώνοντας τα κενά για την Υγεία του λαού συνολικά της περιοχής, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο ΓΝ Αιγίου και στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Πριν φτάσουν σ' αυτό το σημείο τα Κέντρα Υγείας, έντονη ήταν η αντίδραση των υγειονομικών. Με απόφαση της τριμελούς επιτροπής των γιατρών των συγκεκριμένων μονάδων, προχώρησαν σε κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μαζί τους είχαν βρεθεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η ΕΙΝΑ, ο δήμος Πατρέων, κάτοικοι και φορείς των περιοχών που βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση Υπουργείου, 6ης ΥΠΕ, κάθε εμπλεκόμενου φορέα.

Οριακή λειτουργία στο ΓΝ Αιγίου

Αντί λοιπόν να παρθούν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, η υλοποίηση των έως και σήμερα αποφάσεων των αρμοδίων μεγαλώνει τα προβλήματα παρά τα λύνει. Ταυτόχρονα το ΓΝ Αιγίου «στενάζει», χωρίς να προβλέπεται άμεσα οποιαδήποτε ουσιαστική ενίσχυσή του.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιατρικών του υπηρεσιών, αφού έχουν απομείνει 3 ορθοπαιδικοί (ένας μόνο για τα εξωτερικά ιατρεία), 2 μόνιμοι παθολόγοι με 2 για εφημερίες (ένας του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» και ένας του ΠΓΝΠ Ρίου), 3 χειρουργοί και 1 επικουρικός, 1 ουρολόγος, 1 παιδίατρος, 1 μόνιμος καρδιολόγος (με έναν από το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και έναν από το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» για τις εφημερίες).

Το συγκεκριμένο προσωπικό καλείται να κάνει εφημερίες, να επιβλέπει επείγοντα περιστατικά και τις κλινικές, αλλά και να εργάζεται στους εμβολιασμούς για την πανδημία, εφόσον κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αναλάβει η υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παρ' όλα αυτά, για την κάλυψη των κενών δεν προβλέπεται προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων, αλλά ορισμένων μόνο, που στην ουσία παραμένουν κενές εφόσον δεν βελτιώνεται συνολικά η κατάσταση και στις συγκεκριμένες δομές δημόσιας Υγείας.

Επισφαλής η εφημέρευση και στο Νοσοκομείο Χανίων

Την επισφαλή εφημέρευση και λειτουργία στις κλινικές Covid καταγγέλλουν με έγγραφό τους οι πνευμονολόγοι των κλινικών του Νοσοκομείου Χανίων, όπου αποτυπώνεται και σ' αυτήν την περίπτωση η τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου, απαιτώντας για πολλοστή φορά την επαρκή στελέχωση των κλινικών, «ήδη από τότε που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν κάτω από 40, πόσο δε μάλλον τώρα που είναι 70».

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο, «κατά τη διάρκεια των εφημεριών εφημερεύουν ένας πνευμονολόγος (πάντα) ο οποίος έχει εξολοκλήρου την ιατρική ευθύνη (σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας) για πάνω από εβδομήντα (70) ασθενείς, συνεπικουρούμενος είτε από αγροτικό ιατρό είτε από επιμελητή παθολογικής υποειδικότητας (γαστρεντερολόγος, νεφρολόγος, αιματολόγος) και για τις δύο κλινικές, χωρίς να υπάρχει βοήθεια από ειδικευόμενους (...)

Ο εφημερεύων πνευμονολόγος, εκτός των 70 ασθενών με λοίμωξη Covid, έχει να διαχειριστεί τους πνευμονολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις Παθολογικές κλινικές και στο υπόλοιπο νοσοκομείο αλλά και αυτούς που προσέρχονται στο ΤΕΠ, εφόσον κληθεί από τους συναδέλφους του.

Πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, υποστηριζόμενοι με μηχανήματα high-flow, nasal cannula ή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού, πράγμα που καθιστά αναγκαία τη στενή τους παρακολούθηση και αυξημένη φροντίδα καθώς και επαγρύπνηση σε περίπτωση επιδείνωσής τους για κλήση αναισθησιολόγου για τυχόν διασωλήνωση και μεταφορά τους στη ΜΕΘ. Η στενή αυτή παρακολούθηση δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρως εφικτή με το υπάρχον εφημερεύον ιατρικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειωτέον, οι ασθενείς αυτοί θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας».

ΕΔΕ σε γιατρό που ζήτησε παιδίατρο στον εμβολιασμό παιδιών

Να αποσυρθεί άμεσα η διαδικασία της ΕΔΕ σε γιατρό νοσοκομείου της Αθήνας η οποία ζήτησε το αυτονόητο, να υπάρχει παιδίατρος στους εμβολιασμούς παιδιών, για τον κίνδυνο επιπλοκών, ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η γιατρός κλήθηκε να εμβολιάσει ένα 13χρονο παιδί. Αφού είδε το ιστορικό του, εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών και διατύπωσε επιφυλάξεις αν έπρεπε να εμβολιαστεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο δεν διαθέτει Παιδιατρική κλινική.

«Παρά την ενημέρωση των υπευθύνων (υπεύθυνος εμβολιαστικού κ.λπ.) δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ σε σχόλιό της και συνεχίζει:

«Ρωτάμε το υπουργείο:

- Τους γιατρούς που με το ζόρι στέλνει να υπογράφουν τις φόρμες εμβολιασμού, και άρα να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τον εμβολιασμό κάποιου με βάση τις επιστημονικές τους γνώσεις, τους θέλουν διακοσμητικά στοιχεία; Γιατρούς θέλουν ή άσπρες μπλούζες με σφραγίδα;

- Γιατί η ηλικία των 13 ετών εμβολιάζεται στα κέντρα εμβολιασμού ενηλίκων, και μάλιστα σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ούτε παιδίατρο για ένα έκτακτο περιστατικό;

- Εδώ και ένα χρόνο, παρά τις περί του αντίθετου δεσμεύσεις του υπουργείου, συνεχίζεται ο κύριος όγκος εμβολιασμών να διενεργείται από τα νοσοκομεία. Αυτούς τους γιατρούς που εφημερεύουν πέραν των ορίων, που εργάζονται υπό καθεστώς εργασιακής και ψυχικής εξουθένωσης, που τους δίνουν εντολή να κάνουν εμβολιασμούς παρόλο που δεν θα έπρεπε, αυτούς τους γιατρούς ταλαιπωρούν με ΕΔΕ;».

Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη η πανυγειονομική απεργία

Σε πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», των λουκέτων σε νοσοκομεία, των ΣΔΙΤ, της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, μονιμοποίηση των χιλιάδων επικουρικών - συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ