ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Αγαμέμνων» του Γ. Ρίτσου και αυτό το Σαββατοκύριακο στο θέατρο «Αλμα»

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» για το έργο ο ηθοποιός Γεράσιμος Σοφιανός

Για δύο ακόμα παραστάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο θα παίζεται στο θέατρο «Αλμα» - Β' Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 - 17, Αθήνα, στάση μετρό «Μεταξουργείο», τηλ.: 210.5220.100) η παράσταση «Αγαμέμνων»του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά.

«...Αυτή η αντίθεση (κ' η μοιρασιά μου) ανάμεσα στο τώρα και στο πάντα, ανάμεσα στις δυο αναγκαιότητες: της συγκεκριμένης ιστορικής πραγματικότητας και της "μυθικής" πραγματικότητας της ιστορίας του ανθρώπου που ξεπερνάει τα "επείγοντα πλαίσια της δοσμένης στιγμής" και προς τα εμπρός (μέλλον) και προς τα πίσω (παρελθόν)...», σημειώνει ο Γ. Ρίτσος εξηγώντας τη «σχέση» του με τους μύθους.

Ο «Αγαμέμνων», που ανήκει στην αριστουργηματική «Τέταρτη Διάσταση», είναι μια τέτοια περίπτωση... Ο Ρίτσος αξιοποιεί το μυθικό υλικό που πραγματεύεται ο Αισχύλος στην Ορέστεια. Ο ποιητής απογυμνώνει τη μορφή του Αγαμέμνονα από τα ηρωικά της στοιχεία και τη μετατρέπει σε ένα γνώριμο, «καθ' ημάς» πρόσωπο. Ενα «χαμηλόφωνο», εξομολογητικό ποίημα που βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει, να σκεφτεί γύρω από τις ήττες, τις απώλειες, τις ιστορικές επιβραδύνσεις, αλλά και θέματα όπως η φθορά και ο θάνατος.

Αυτό το έργο θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς με τους Γεράσιμο Σοφιανό και Μαρίνα Παντελάκη. Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Γι' αυτήν την παράσταση είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον ηθοποιό Γεράσιμο Σοφιανό.

***

-- Αναμετριέστε με τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου. Τι είναι αυτό που σας συγκινεί στο συγκεκριμένο έργο;

-- Σύμφωνα με το ποίημα, ο Αγαμέμνων επιστρέφει σπίτι του, ύστερα από πολύχρονη απουσία του στον πόλεμο και τον υποδέχεται η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα. Ο ήρωας καταθέτει έναν απολογισμό ζωής φορτωμένος το βάρος των πολεμικών αναμνήσεων, αφήνει τον ρόλο του ηγέτη, αναζητά το νόημα της ύπαρξής του συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της φιλοδοξίας, της εξουσίας και του πολέμου, την ύστατη στιγμή, πριν τον δολοφονήσει στο λουτρό του ανακτόρου η γυναίκα του.

Με συγκινεί η επώδυνη μορφή αυτογνωσίας του ήρωα, όπου, απαλλαγμένος από τα ηρωικά - μυθολογικά στοιχεία, καταθέτει μία προσωπική εξομολόγηση με αφοπλιστική ωριμότητα και διαπιστώνει ότι δεν έζησε αληθινά σημαντικές στιγμές, αγνοώντας τις εσωτερικές ανθρώπινες απαιτήσεις και σπαταλώντας άσκοπα τον χρόνο του, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί στην εκτίμηση των άλλων.

Σίγουρα η αναμέτρηση με τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς το έργο απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή αλήθεια και αμεσότητα, χωρίς να τονίζεται η ποίηση του κειμένου. Εχουμε προσεγγίσει το έργο με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτίσουμε την ανθρώπινη διάσταση των χαρακτήρων και τη σχέση τους, συνθέτοντας έναν ανάγλυφο συνδυασμό ποίησης και ρεαλισμού.

-- Ποια είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το έργο;

-- Ο θάνατος, η φθορά του σώματος, το υπαρξιακό κενό, η κατολίσθηση των αξιών, ο έρωτας, η ματαιότητα της εξουσίας, της δόξας και του πολέμου, η καταλυτική πορεία του χρόνου είναι τα κύρια θέματα του έργου.

Επίσης, το έργο πραγματεύεται το πώς συμφέροντα βασιλέων αποφασίζουν προς χάρη της ματαιοδοξίας τους ακόμα και τη θυσία των άλλων...

Είναι μια προσωπική μαρτυρία του ήρωα, που εξελίσσεται σε έναν βασανιστικό στοχασμό. Ο Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου απεκδύεται τον ηρωικό μανδύα, δεν αισθάνεται ήρωας, αλλά αγωνιά για το εφήμερο της ύπαρξής του. Ο Ρίτσος αποκαθηλώνει τον μυθικό ήρωα και μεταθέτει το κέντρο βάρους σε ένα πεδίο αυτογνωσίας.

-- Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;

-- Αυτές τις μέρες κλείνουμε τον κύκλο των παραστάσεων στην Αθήνα, στο θέατρο «Αλμα» (Μεταξουργείο) το Σάββατο 11/3 στις 21.00 και την Κυριακή 12/3 στις 19.00, ύστερα από την παράταση που πήραμε λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού.

Ακολουθούν τρεις παραστάσεις στην Πάτρα, στο θέατρο «Λιθογραφείον» στις 16, 18 και 19 Μάρτη.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω και τους συντελεστές της παράστασης. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς, σκηνικά - κοστούμια είναι του Δημήτρη Ντάσιου, οι φωτισμοί της Ευσταθίας Δρακονταειδή, βοηθός σκηνοθέτη ο Νίκος Τσιμάρας, φωτογραφίες Chris Tourlakis, Γιώργος Στυλιανός, δημιουργικό Αναστάσιος Σωτηρίου, video trailer Μιχάλης Μαυρομούστακος, επικοινωνία Τζίνα Φουντουλάκη και η παραγωγή της EYESIN I.K.E Παραγωγή Θεαμάτων.

Παίζουμε με την Μαρίνα Παντελάκη, που υποδύεται τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια είμαι σε συζητήσεις για τις επόμενες δουλειές, όμως ακόμα δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα»

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα». Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ., που φαίνεται πως έγιναν από τον ιερέα του κοντινού χωριού (Χαρβάτι). Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς, που θέλησε να το προφυλάξει. Μαζί με το επιστύλιο παρουσιάζονται δύο ακόμη θραύσματα από τον εντυπωσιακό λίθινο διάκοσμο του Θησαυρού του Ατρέα, που ενώνονται με άλλα τμήματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Τα πολύτιμα θραύσματα παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) από την Τρίτη 7 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023.

Στις 19 Μαρτίου, στις 2 και 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 15 Μαρτίου, στις 5 και στις 19 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το άγνωστο χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής του μεγαλύτερου θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και για τις περιπέτειες των ευρημάτων του ανά τους αιώνες.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. επικοινωνίας: 2132144856, 2132144889, 2132144838.

Οι ποιητές μας τραγουδούν

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 8.30 το βράδυ, έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, όπως των Οδυσσέα Ελύτη, Κ. Π. Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Καββαδία που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός κ.ά.

Παίζουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κλασική κιθάρα), Μερκούριος Κάραλης (κλαρινέτο), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς).

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 7282 333 και megaron.gr.

Η γυναίκα στη λογοτεχνία

Εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Μάρτη

Εκδήλωση με τίτλο «Η γυναίκα στη λογοτεχνία. Η γυναίκα δημιουργός, μούσα, ηρωίδα, αναγνώστρια της λογοτεχνίας» διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσει η Εύα Νικολαΐδου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Θα γίνουν παρεμβάσεις από λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τις: Γεωργιάδου Χριστίνα, Λουκίδου Ευτυχία-Αλεξάνδρα, Μήττα Δήμητρα, Πολίτου Μαρία, Φελεκίδου Ρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ