ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Το φθινόπωρο του βαρόνου των ναρκωτικών»*

Την πολιτική καμένης γης ενάντια στους αντάρτες που εφάρμοσε στο Μεντεγίν και την Αντιόκια ως πρόεδρος πια την εφαρμόζει σε όλη την Κολομβία

Associated Press

Την πολιτική καμένης γης ενάντια στους αντάρτες που εφάρμοσε στο Μεντεγίν και την Αντιόκια ως πρόεδρος πια την εφαρμόζει σε όλη την Κολομβία
Εντελώς αναπάντεχα(;) και ενόσω η επίσκεψη στο Κογκρέσο ακροδεξιών παραστρατιωτικών βρισκόταν εν εξελίξει, η δημοσιοποίηση των εγγράφων που συνδέουν άμεσα τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε με το καρτέλ του Μεντεγίν αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών, την πιο ανθούσα «βιομηχανία» της Κολομβίας προκάλεσε σεισμό μεγατόνων όχι τόσο στην Κολομβία όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες... Κυρίως προκάλεσε έναν ακόμη γύρο στον «εσωτερικό πόλεμο» που μαίνεται χρόνια τώρα μεταξύ των διαφόρων κέντρων εξουσίας.

Τα πιο «έγκυρα» μέσα των αμερικανικών ΜΜΕ αφιέρωσαν άρθρα και εκπομπές στα έγγραφα της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού (Defense Intelligence Agency-DIA). Εγγραφα που χρονολογούνται από το 1991 και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από πολύμηνες προσπάθειες της ερευνητικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης National Security Archives που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον που τελικά κατόρθωσε να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό τους, κάνοντας χρήση της Freedom of Information Act.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν κατάλογο με τους 104 «πλέον σημαντικούς ναρκω-τρομοκράτες που έχουν προσληφθεί από τα καρτέλ της κοκαΐνης για την ασφάλεια, τη μεταφορά, τη διανομή, την παραλαβή και διακίνηση και επιτυχή εφαρμογή όλων των επιχειρήσεων όσον αφορά στα ναρκωτικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κολομβία». Ημερομηνία σύνταξης του καταλόγου η 23η Σεπτέμβρη 1991.

Ο «στενότερος» φίλος του Εσκομπάρ

Στην 82η θέση αυτού του καταλόγου των εμπόρων ναρκωτικών και δολοφόνων προβάλλει ο σημερινός Πρόεδρος της Κολομβίας. Οπως περιγράφεται από τις πηγές της DIA: «Ο Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες - Κολομβιανός πολιτικός και γερουσιαστής - είναι απόλυτα δεσμευμένος στη συνεργασία του καρτέλ του Μεντεγίν με πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ο Ουρίμπε συνδέεται και με επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσον αφορά στα ναρκωτικά που λαμβάνουν χώρα και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε στην Κολομβία, εξαιτίας της άμεσης ανάμειξής του με τους ναρκεμπόρους. Ο Ουρίμπε εργάστηκε για το καρτέλ του Μεντεγίν και είναι πολύ στενός προσωπικός φίλος του Πάμπλο Εσκομπάρ Γκαβίρια». Και προστίθεται τέλος ότι ως γερουσιαστής ο Ουρίμπε «πολέμησε όλες τις νομικές δυνατότητες για την έκδοση των ναρκεμπόρων».

Εννοείται ότι με τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων, τόσο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και κυρίως ο ίδιος ο Πρόεδρος Ουρίμπε, διά μέσου του εκπροσώπου του, διέρρηξαν τα ιμάτια τους περί του αντιθέτου, ότι ο ίδιος ο Ουρίμπε εκείνο το διάστημα, το έτος 1991, επωφελούμενος από τη διακοπή των εργασιών της Γερουσίας άδραξε την ευκαιρία για την παρακολούθηση «ακαδημαϊκού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ», ενώ τονίζει και το ζήτημα του θανάτου του πατέρα το 1983, ότι «ήταν δολοφονία από στοιχεία του αντάρτικου κινήματος και συγκεκριμένα από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις τις Κολομβίας - FARC και όχι αντίποινα από εμπόρους ναρκωτικών». Οσο για τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Ζίμερμαν, ενώ αποκήρυξε τις κατηγορίες εναντίον του Ουρίμπε, τόνισε εν συνεχεία ότι δεν «υπάρχουν πληροφορίες που να συνδέουν τον Πρόεδρο της Κολομβίας με το εμπόριο των ναρκωτικών» και προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία των απόρρητων εγγράφων της DIA «ως μη αξιολογημένα», όπερ και χωρίς πραγματική σημασία...

Και οι δύο πλευρές, εντούτοις, «απέτυχαν» να απαντήσουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, τη σύνδεση του Ουρίμπε με τον Εσκομπάρ και το καρτέλ του Μεντεγίν. Του «Βασιλιά της Κόκας» Εσκομπάρ που εκτελέστηκε το 1993 κατά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι κολομβιανές δυνάμεις ασφαλείας, ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και παραστρατιωτική ομάδα που είχε δημιουργηθεί από τον κύριο αντίπαλο του Εσκομπάρ, το καρτέλ του Κάλι.

Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο της οργάνωσης που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων οι πηγές - δηλαδή οι πράκτορες της DIA - θεώρησαν τις πληροφορίες πολύ σημαντικές και τις απέστειλαν στην Ουάσιγκτον, αφού πρώτα τις είχαν ελέγξει «διά μέσου πλήθους στοιχείων που διασυνδέονται και προέρχονταν από άλλες υπηρεσίες», εννοώντας μυστικές υπηρεσίες άλλων. Το σύνολο της αναφοράς είναι απολύτως πλήρες, αφού περιλαμβάνει λεπτομερέστατες πληροφορίες, όπως αριθμούς ταυτοτήτων, ημερομηνίες γέννησης, πλήρες γενεαλογικό δέντρο, φωτογραφικά ντοκουμέντα με κύριο στόχο να χρησιμοποιηθεί τόσο από την ποινική Δικαιοσύνη στις διώξεις όσο και την υπηρεσία μετανάστευσης.

Το «Μεντεγίν χωρίς παράγκες» και άλλες ιστορίες

Το κυριότερο, η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήθος ρεπορτάζ και αναφορές που υπάρχουν κυρίως στα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης για το «πολύ σκοτεινό παρελθόν του Ουρίμπε». Επιγραμματικά το «πλούσιο» και μάλλον πολύ βρώμικο παρελθόν του Αλβαρο Ουρίμπε περιλαμβάνει ότι «μεγάλωσε με την οικογένεια Φάμπιο Οτσόα» και ειδικά μετά το θάνατο του πατέρα του αποτελούσε το «ανεπίσημο μέλος». Τα τρία αρσενικά μέλη της οικογένειας του Οτσόα (Χόρχε, Φάμπιο και Χουάν), μαζί με τον Χοσέ Γκονσάλο Ροντρίγκες Γκάτσα (γνωστός και ως «ο Μεξικάνος»), τον Κάρλος Λέντερ και φυσικά τον Πάμπλο Εσκομπάρ δημιούργησαν το καρτέλ του Μεντεγίν.

Το 1980 μέχρι το 1982 ήταν διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας, όπου, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, κατά την περίοδο της «βασιλείας» του ενέκρινε δεκάδες άδειες σε πιλότους και ιδιωτικές μικρές εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων αποδείχτηκε ότι μετέφεραν κοκαΐνη! Το 1982 λίγο πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια γίνεται δήμαρχος του Μεντεγίν, χρονιά που συμπίπτει με τις «χρυσές μέρες του καρτέλ του Μεντεγίν». Θα παραιτηθεί λίγους μήνες αργότερα κατηγορούμενος για διαφθορά και διασυνδέσεις με τη μαφία των ναρκωτικών. Αιτία τα μεγαλεπήβολα οικοδομικά σχέδιά του για την πόλη... το «μετρό παγκόσμιας κλάσης» και το πρόγραμμα Medellin sin Tugurios, που σημαίνει το «Μεντεγίν χωρίς παράγκες». Και τα δύο χρηματοδοτημένα από τον Πάμπλο Εσκομπάρ, που ουσιαστικά «προήδρευε» της οικονομικής αναγέννησης της πόλης. Εχτιζε σπίτια, οι άνθρωποι έρχονταν, ψήφιζαν υπέρ του νέου «Ρόμπιν Χουντ» και τελικά ο Εσκομπάρ εκλέχτηκε μέλος του Κογκρέσου. Μπορεί ο Ουρίμπε να αναγκάστηκε να παραιτηθεί 4 μήνες μετά την εκλογή του - αρχές του 1983 - από δήμαρχος, εντούτοις η πολιτική του σταδιοδρομία δε σταματά. Στη δεκαετία του '90 θα εκλεγεί για πρώτη φορά κυβερνήτης. Το 1995 εκλέγεται κυβερνήτης της Αντιόκα, επαρχίας με πρωτεύουσα το Μεντεγίν. Επί διοικήσεώς του το Μεντεγίν και η Αντιόκια θα είναι το «ασφαλές καταφύγιο των παραστρατιωτικών».

Εξάλλου, ο ίδιος θα ιδρύσει τον πρώτο «στρατό» -στρατολογώντας φτωχούς αγρότες και εξαθλιωμένους, για να καταπολεμήσει τους αντάρτες, όπως έλεγε - τους Convivir. Οι Convivir θα διαλυθούν αναγκαστικά, ενώ η πλειοψηφία αυτών θα δηλώσει το 1998 ότι θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις «Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας» - AUC.

To 1997 ένα ακόμη σκάνδαλο θα σκιάσει την καριέρα του. Η κατάσχεση τριών κινεζικών πλοίων στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο που μετέφεραν 50.000 κιλά υπερμαγγανικό κάλιο για την εταιρία GMP Chemical Products του Πέδρο Μορένο Βίλα, επί χρόνια δεξιού χεριού του Ουρίμπε, υπεύθυνου του γραφείου, όσο ήταν γερουσιαστής και κυβερνήτης, και επικεφαλής της προεδρικής του καμπάνιας. Από ένα κιλό υπερμαγγανικό κάλιο παράγεται 10 κιλά κοκαΐνη! Σύμφωνα με τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ - DEA: «Η κόκα φυτρώνει παντού στην Κολομβία και οι μάχες μεταξύ όσων πλευρών ενέχονται είναι για τον έλεγχο της καλλιέργειας. Εντούτοις, αυτός που ελέγχει το υπερμαγγανικό κάλιο και τα άλλα χημικά είναι αυτός που πραγματικά ελέγχει το παγκόσμιο εμπόριο»...

Τώρα εντύπωση προκαλεί η χρονική σύμπτωση της δημοσιοποίησης των εγγράφων και οι διαστάσεις που έλαβε. Για κάποιους είναι κορύφωση του πολέμου μεταξύ των πλευρών που διαφωνούν στον τρόπο διεξαγωγής τόσο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» όσο και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για κάποιους άλλους είναι η οξύτατη διαφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για την «αποταξία» των παραστρατιωτικών που άρχισαν στις αρχές Ιούλη μεταξύ της κυβέρνησης Ουρίμπε και των AUC. Διαφωνία που έγκειται στο σκεπτικό ότι από μόνες του οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας δε δύναται να νικήσουν τους FARC και ELN, ενώ και το στοίχημα της Βενεζουέλας δεν έχει ακόμη κριθεί, όπου μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμοι.

***

Πηγές:

23 September 1991 (Date of Information 18 March 1991) Narcotics - Colombian Narco-trafficker Profiles Defense Intelligence Agency, Intelligence Information Report, Confidential, 14 pp. Source: Declassification Release Under the Freedom of Information Act, May 2004

Narconews:Uribe's Rise from Medellin: Precursor to a Narco-State. His Campaign Manager, the DEA, and the Case of the 50,000 Kilos, By Al Giordano

Newsweek. Joseph Contreras: «A Harsh Light on Associate 82» & «Blacklist to the A List».

Juan Forero, «'91 U.S. Report Calls Colombian Leader Ally of Drug Lords,» New York Times, 2 August 2004 - T. Christian Miller, «U.S. Intelligence Tied Colombia's Uribe to Drug Trade in '91 Report,» Los Angeles Times, 2 August 2004

«Departamento de Estado de E.U. rechaza documento que vincula a Alvaro Uribe con el narcotrafico,» El Tiempo, 1 August 2004.

Επίσης, Anncol, Columbia Journal, BBC, Reuters.

* Ο τίτλος του βραβευμένου και πολύ αποκαλυπτικού χρονογραφήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όσον αφορά στη ζωή και το θάνατο του «Βασιλιά της Κόκας» Πάμπλο Εσκομπάρ.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ